5 Ocak 2022 Çarşamba

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo dolmalık biber

İçi için ;

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 3 adet patates
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Tuz

Kızartmak için ;

  • Yeterince sıvı yağ

Sosu için ;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

    Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp kızartarak havlu kağıt serili bir tabağa alıp fazla yağını süzdürüyoruz.
  • Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayarak aynı şekilde fazla kızartmadan sotelercesine kızartıp havlu kağıt serili tabağa alıyoruz. (fırında pişeceği için çok fazla kızartmıyoruz. )
  • Tavuk göğsünü minik küp şeklinde doğrayıp kızdırdığımız yağın içine alarak suyunu salıp çekene kadar soteliyoruz.
  • Kırmızı ve yeşil biberi küçük doğrayarak sotelediğimiz ete baharatlarıyla ilave edip birkaç dakika pişiriyoruz.
  • Patatesleri ekleyip karıştırarak dolmalık biberlerin içine harcı yerleştirip biberlerin kapaklarını kapatıyoruz.
  • Fırın tepsisine dizerek suyla salçayı çözdürüp üzerine gezdiriyoruz.
  • 175 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Servise hazır. 

Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi

 

Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 parça kemiksiz derisiz tavuk eti
  • 1 paket makarna

Tavuğu bulamak için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kekik
  • Tuz

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

Diğer malzemeler;

  • 1 paket krema
  • Yarım çay bardağı sut
  • Yarım limon suyu
  • Yarım limon rendesi
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Dereotu

    Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarna için; tencereye su ve tuz ekleyip, kaynadıktan sonra makarnamı haşlanmaya bıraktım. (10 dakika).
  • Diğer yandan tavuklar için tavaya yağ ekleyip una buladığım tavukları kızartmaya başladım.
  • Tavukların iki tarafı kızardıktan sonra limon suyu, limon kabuğu rendesi ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip 2-3 dakika tavayı sallayarak soteleme işlemi uyguladım.
  • Ardından krema, süt ve 2-3 dal dereotu ekleyip 3-4 dakika kıvam alana kadar pişirdim. Daha sonra süzüp hafif soğuk sudan geçirdiğim makarnayı borcama döküp, üzerlerine tavukları dizdim.
  • Kalan sosuda makarnanın her yerine gelecek şekilde döktüm. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip ince kesilmiş limon ve biraz dereotu ekleyin.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kaşar peyniri kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis ettim. Afiyet olsun.

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kültür mantarı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 baş kuru soğan
  • 6-7 tane çeri domates
  • 1 çay kaşığı mantar baharatı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) kahve fincanı zeytinyağı

    Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri yıkayıp iri iri doğruyoruz.
  • Tavada zeytinyağında önce soğan ve biberleri kavuruyoruz.
  • Sonra mantarları ilave ediyoruz.
  • Biraz kavrulunca domatesleri ilave ediyoruz.
  • Az daha kavrulunca baharat ve tuzu ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Turşu Tadında Mor Lahana Salatası

 

Turşu Tadında Mor Lahana Salatası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • Orta boy yarım mor lahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

    Turşu Tadında Mor Lahana Salatası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mor lahanayı bıçak yardımı ile ince ince doğrayalım ve uygun bir kap içerisine alalım. Dilerseniz bu aşamada sebze soyacağı da kullanabilirsiniz.
  • Üzerine tuz ve sirkeyi dökerek  2-3 dakika ovarak diriliğini kaybedinceye kadar yumuşatalım.
  • Ardından dereotunu ve maydanozu ince ince kıyalım.
  • Yumuşayan mor lahanamıza doğradığımız maydanoz ve dereotunu ekleyelim.
  • Limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını ilave ederek karıştıralım.
  • 10 dakikada hazırlayabileceğiniz turşu tadında mor lahana salatamız servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Üzerine sos için;

  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber 

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 6subardağı suyu tencereye alalım. Yıkadığımız 1 su bardağı mercimeği koyup, kapağını biraz aralıklı kapatıp, 20 dakika kadar pişirelim.
  • O pişerken tavaya yağları alıp eritelim unu ekleyip 2-3 dakika kavuralım.
  • Mercimekler yumuşayınca kavurduğumuz unu 1 su bardağı sıcak su ekleyip, karıştırarak çorbaya ekleyip blendırdan geçirelim. Çorbamız hazır.
  • Eğer kıvamı çinkoyu olursa biraz kaynar su ekleyelim.
  • Üzerine sos için; 6 kaşık zeytinyağı kızdırıp, kırmızı tozbiberi ekleyip, bir iki tur çevirelim. Çorbayı servis ederken üzerine gezdirelim.

4 Ocak 2022 Salı

Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi

 

Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 2 hamur kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Yarım kg lor peyniri

    Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir kaba lor peynirini, yumurtayı ve maydanozu alıp karıştıralım.
  • Ardından tuzu, hamur kabartma tozunu ekleyip karıştırın. 1 kase su alın.
  • Unu birer bardak olacak şekilde kontrollü eklemeye başlayalım.
  • Bir yandan da az az su ekleyelim. Hamurumuz ne çok cıvık ne de çok sert olacak.
  • Hamurumuzu yaptıktan sonra tezgahımızı unlayalım ve hamuru merdane ile açalım. 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi

 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ arzuya göre margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta(1 tanesinin sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yaklaşık 2 su bardağı un(mutlaka kontrollü)

Üzeri için;

  • Ayırdığımız yumurtanın sarısı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Çeyrek dilim limon

    Cevizli Ay Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım.
  • Malzemeleri uygun bi tencereye alıp 10 dakika kaynatalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu sıkıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ilave edip yumuşak kıvamlı bi hamur elde edelim.
  • Hamuru tezgahta 2 eşit parçaya ayırıp rulo şeklinde açalım.
  • Çok ince olmayacak şekilde üzerine bastırarak şekil verip bardak yada kalıpla ay şeklinde keselim.
  • Yağladığımız fırın tepsisine dizip üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
  • Çatalla çizik atıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlımızı ılık şerbetle buluşturan.
  • Tamamem şerbetini çektikten sonra fıstık serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi

 

Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)

    Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kek için çırpma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşana kadar çırpalım. Daha sonra süt, sıvı yağ ekleyelim.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek çırpalım.
  • Derin ve kalın tabanlı tavamızı tereyağı ile yağlayalım.
  • Hazırladığımız kek harcını yağladığımız tavaya dökelim ve tavamızı ocağa alalım. Ben 27cm çapında bir tava kullandım.
  • Üzerini bir mutfak bezi ile örterek kapağını kapatalım ve bezin sarkan kısımlarını kapağın üzerine doğru kapatalım.
  • Kısık ateşte kekimizi yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Pişirme süresi ocaktan ocağa değişiklik gösterebilir, kürdan testi ile pişip pişmediğinden emin olabilirsiniz.
  • Üzerinin sosu için hazır çikolata sosuna sütü ekleyerek koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirelim.
  • Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkartalım.
  • Hazırladığımız çikolata sosunu kekin üzerine gezdirelim.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kuskus
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biberi
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet sarı biber
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber, kırmızı toz biber
  • 2,5 su bardağı su

    Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sebzeleri küçük küpler halinde kesiyoruz.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağ ile ocağa alınır.
  • Havuçlar içerisine alınır 2 dk sotelenir.
  • Soğanlar ve biberler eklenir 2 dk daha sotelenmeye devam edilir.
  • Sebzeler sararınca domatesler ilave edilir ve karıştırılır.
  • Tencerenin kapağını kapatarak 1-2 dk pişirilir.
  • Salça ve baharatlar eklenir karıştırılır ve kuskuslar ilave edilir.
  • Su ve tuz ilavesiyle tencerenin kapağı kapatılır ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınınca 10 dk kapağı kapalı olarak dinlendirilip servis edilir. Afiyet olsun ❤️.

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi

 

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet küçük boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

    Karamelize Soğan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanlarımızın kabuklarını soyalım ve dörder parçaya bölelim.
  • Ardından katmanlarını elimizle tek tek ayıralım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım ve soğanları ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlarımız yumuşayama başladığında üzerine şekeri ekleyelim ve karamelize edelim.
  • Soğanlarımızın rengi dönünce 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyelim ve tavamızın kapağını kapatarak bir kaç dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen soğanlarımızı uygun bir kaseye alarak üzerine nar ekşisi, karabiber, pul biber, kimyon, kırmızı toz biber ve tuzu ilave ederek karıştıralım.
  • .Karamelize soğanlarımız servise hazır. Tercihe bağlı olarak süzme yoğurdun üzerinde servis edebilirsiniz.

Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi

 

Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 6 su bardağı sıcak su (Tavuk suyu da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereye tereyağı alıp eritelim.
  • Üzerine mısır ununu ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar ortalama 4 dk kavuralım.
  • Ardından yemeklik doğradığımız soğanı ekleyerek 1-2 dk kavurmaya devam edelim.
  • Sonrasında küp küp doğradığımız patates ve havucu ekleyerek 4 dk kadar kavuralım.
  • Artık suyunu ekleyebiliriz. Ben ilk aşamada 5,5 su bardağı sıcak su ekledim. Dilerseniz tavuk suyu da kullanabilirsiniz.
  • Suyu ekledikten sonra ocağı kısarak kısık ateşte 25 dk kadar pişirelim.
  • Sebzeler yumuşayınca blenderdan geçirebiliriz. Benim çorbamın 25 dk pişmesi yeterli oldu.
  • Blenderdan geçirdikten sonra kıvamına bakalım. Eğer koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek birkaç dakika kaynatalım.

Tavuk Haşlama Tarifi

 

Tavuk Haşlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet tavuk but (Miktarı kişi sayısına göre arttırabilirsiniz)
  • 2 adet soğan
  • 5-6 adet patates
  • 4 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tane kara biber (Yoksa toz kara biber de olur )
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un

    Tavuk Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etlerimizin derisini temizleyip, iki parçaya ayırıyoruz, uygun bir tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su ilave edip bir taşım kaynatıp suyunu süzüp, ayırıyoruz.
  • Soğan, sarımsak, patates ve havucumuzu soyuyoruz uygun bir tencereye bir adet havuç rendeleyip ekliyoruz tereyağı ve zeytinyağı ekleyip 2-3 dakika kavuruyoruz.
  • Daha sonra soğanı bütün şekilde geri kalan havuçları doğrayıp sarımsakları ortadan ikiye bölüp ekliyoruz tekrar 3-4 dakika daha kavuruyoruz.
  • Haşlamış olduğumuz tavuk etlerini ekleyip ayırdığımız tavuk suyunu ilave ediyoruz, tavuk suyu yeterli olmazsa üzerine tekrar su ilave edebilirsiniz tane kara biber ve defne yaprağını ekleyip tencerenin kapağı kapalı yarım saat pişiriyoruz.
  • Daha sonra patatesleri ve tuz ekleyip patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Terbiyesi için yarım limon suyu ve unu bir kaseye alıyoruz yarım çay bardağı su ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • 2 kepçe çorbanın suyundan da ilave ederek terbiyemizi karıştırıp, yemeğimize ilave edip karıştırıyoruz 1-2 dakika daha pişirip, ocaktan alıyoruz üzerine maydanoz serpip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun 🤗💕