14 Şubat 2022 Pazartesi

Haşhaşlı Bükme Tarifi

 

Haşhaşlı Bükme Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket pakmaya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (Sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • 4-5 su bardağı un

İç malzemesi

  • 1 su bardağı dolusu ezme haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Haşhaşlı Bükme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvıları yoğurma kabına alıyoruz.
  • Pakmayayı şekeri tuzu ve unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapalım ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.
  • Öte yandan haşhaşla sıvı yağ karıştıralım bu kenarda dursun.
  • Mayalanan hamurun 10, 12 eşit parçaya bölelim herbirini tabak büyüklüğünde açın aralarına haşhaşlı karışımdan birer kaşık sürelim.
  • En üste sürmeyelim ve hepsi üst üste ayırmadan elimizle bastırarak açalım.
  • Sonra resimdeki gibi şeritlere bölerek ikiye katlayarak bükelim tepsiye dizin.
  • Bir yarım saat tepsi mayası aldıktan sonra yumurta sarısı sürüp 220 derecede yaklaşık 20 25 dakikada pişirelim. Afiyetle. Not: havalar sıcak olunca zaten mayalanma süreleri kısalır.

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
  • Tuz

    Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
  • Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
  • Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
  • Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
  • Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dk daha kavrulur.
  • Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. (Yazının devamında süreler ile ilgili detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.)
  • Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
  • Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
  • Not: Pilav yaparken su oranı 1’e 1,5 olarak ayarlıyorum. Yani 1 ölçü pirinç için, aynı ölçü kabı ile 1,5 kap su ekleyin. 1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.

    Afiyet olsun.

Tahinli Özel Soslu Pancar Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi

 

Tahinli Özel Soslu Pancar Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane pancar
  • 2 tane kırmızı havuç (yoksa normal havuç da olur)
  • 1 tane mor soğan ya da normal kuru soğan
  • Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz
  • Yarım demet maydonoz
  • 5 dal dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu:

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı labne peyniri
  • 1.5 yemek kaşığı tahin
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

    Tahinli Özel Soslu Pancar Mezesi (Muhteşem Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pancar ve havuç ince taraf ile rendelenir.
  • Soğan küçük küçük doğranır.
  • Soğanın üzerine azıcık tuz atılıp ovularak acı suyu alınır ve pancarların içine karıştırılır. (dilerseniz pancarı haşlayıp rendeleyebilirsiniz ben çiğ tercih ettim).
  • Maydanoz ve dere otu ince ince kıyılır.
  • Tüm yeşillik pancarların olduğu derin kasede harmanlanır.
  • Ceviz iyice çekilir. Birazı üstüne dökmek için ayrılıp kalanı salataya karıştırılır.
  • Salataya zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuz eklenerek harmanlanır.
  • Sos için labne peyniri, mayonez ve yoğurt karıştırılır.
  • Salatanın içine eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine tahin eklenir ve tekrar karıştırılır.
  • Ayrılan ceviz salatanın üzerine eklenir ve servis edilir.

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • Yarım yemek kaşığı pirinç
  • Yarım yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber, nane, kekik, kırmızı toz biber

    Ezogelin Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulgur ve pirinç yarım su bardağı su ile haşlanır.
  • Bir tencerede yemeklik doğranmış soğan yağda kavrulur.
  • Salçası eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Mercimek ve haslanan pirinçle bulgur suyu ile beraber eklenir.
  • 4-5 su bardağı daha su eklenip kaynamaya bırakılır.
  • Kaynamaya başlayınca tuzu ve baharatları eklenir. Kısık ateşte pişirilir.
  • Mercimekler yumuşayınca blenderdan geçirilir.
  • İsteğe göre taneli de bırakabilirsiniz öyle de çok güzel oluyor.
  • Afiyet olsun 

Muhteşem Soslu Tavuk Tarifi

 

Muhteşem Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-8 parça kemiksiz derisiz tavuk pirzola

Tavuğu Bulamak İçin;

  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Sos İçin;

  • Biraz sıvı yağ
  • 1 küçük soğan bu
  • 15 adet mantar
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı hardal
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı köri
  • Tuz
  • 1 minik kase rendelenmis kaşar
  • 1 tutam dereotu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt

Tavuğu Kızartmak İçin;

  • Sıvı yağ

    Muhteşem Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımı una bulayıp az yağlı teflon tavada arkalı önlü güzelce kızarttım.
  • Üzerinin sosu için derin bir tavaya sıvı yağ ekleyip minik doğradığım soğanları güzelce soteledim.
  • Ardından irice doğranmış mantarlarımı ilave edip sotelemeye devam ettim.
  • Mantarlar piştikten sonra unu ilave edip 2 dakika kadar kavurdum, ardından sütü ilave edip karıştırdım.
  • Kaynamaya başlayıp kıvam aldıktan sonra baharatları,tuzu,hardalı, rendelenmiş kaşar peynirini ve minik doğranmış dere otunu da ilave edip 5 dakika kısık ateşte kaynattım.
  • Hazır olan sosumu etlerimin üzerine sıcak olarak servis ettim

Haşhaşlı Cevizli Burma Çörek Tarifi

 

Haşhaşlı Cevizli Burma Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 adet instant kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi için;

  • 1 paket haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı

    Haşhaşlı Cevizli Burma Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kapta yumurta akı, sıvı yağ, süt, su, kuru maya, tuz, un, toz şekeri iyice yoğuruyoruz. 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Haşhaş, şeker, sıvı yağ ve cevizi karıştırıyoruz. Kabaran hamuru 5 parçaya bölüyoruz.
  • Servis tabağı büyüklüğünde açıp, haşhaş koyuyoruz.
  • Hamurları üst üste koyarak haşhaşlı harcı tek tek yayıyoruz.
  • Elimizle bastırarak tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
  • Baklavadan büyük olacak şekilde kıvırıyoruz. Tepsiye diziyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sürüp, 190 derecede 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Çıkarıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Afiyet olsun.

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi

 

Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı+ 2 yemek kaşığı un (200 ml bardak)
  • 1 su bardağı su (250 ml)
  • 1 yemek kaşığı nişasta (Tepeleme olmasın)
  • 1,5 tatlı kaşığı irmik
  • 1,5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 fiske tuz

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle su şeker ve limon bir tencereye alınır ve kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca orta ateşe getirilir ve 10 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Şerbet soğuk olmalı.
  • Hamuru için su kaynatılır.
  • Kaynayan suya tuz, şeker ve tereyağ eklenir.
  • Tereyeğı eridikten sonra un bir hamlede dökülür hemen kaşıkla karıştırıp ezilmesi sağlanır.
  • Bir iki tur döndürdükten sonra ocaktan alınır ve hamur bir karıştırma kabına konur.
  • Hamur ılıdıktan sonra yumurtalar tek tek eklenir ve elimizle yoğurulur.
  • Bu aşama çok önemli hamur yumurta girince parça parça ayrılacak korkmayın iyice yoğurun.
  • Son aşamada irmik ve nişastayı da ekleyip iyice macun kıvamına getirin. 10 dakika bekletin ve daha sonra şekil verelim.
  • Şekil vermeden önce hamurun iyice birleşmesi için elinize çok az yağ sürüp hamuru tekrar yoğurun. Hazır olduğu zaman elinizi hafif yağlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Avucunuza yuvarlayıp serçe parmağınızla ortasından delik açın. Yağ koyduğunuz geniş bir tencereye bırakın. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yapın.
  • Tenceredeki yağ soğuk olmalı mutlaka hamurla birlikte ısınmalı ki dışı pişip içi hamur kalmasın. Her seferinde yağı soğutup öyle kalan hamuru kızartın.
  • Tencereyi ocağa alın ve altını yakın yağ ısındıkça kızarmaya başlayacak. Kızarırken kaşıkla içindeki yağdan hamurların üzerine dökelim kabarması için yağın ulaşmadığı yerlerde kızarsın diye.
  • Her iki tarafı da güzelce kızartın ve soğuk şerbetin içerisine atın.
  • Çevire çevire şerbeti yedirin 5 dakika şerbetin içerisinde kaldıktan sonra servis tabağına alın.Defterinize kaydetmeyi ve güzel yorumlarınızı eksik etmeyin.Sağlıkla ve sevgiyle kalın kıymetlilerim.
  • Not 👉hamurun güzel kabarması için tavayı sağa-sola ileri -geri sallayın veya tenceredeki kızgın yağdan kaşıkla hamurların üzerine dökelim böylelikle kabarmasını sağlıyoruz.

Zeytin Salatası Tarifi

 

Zeytin Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase biberli yeşil zeytin
  • 1 kase çekirdeksiz siyah zeytin
  • 1 kase mısır
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz, pulbiber, kekik
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dilerseniz limon suyu

    Zeytin Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinleri ufak ufak doğrayalım.
  • Yeşillikleri kıyalım.
  • Daha sonra bütün malzemeleri karıştıralım, hepsi bu kadar 👌Enfes lezzetli oluyor.

Porsiyonluk Patatesli Sucuklu Yumurta Tarifi

 

Porsiyonluk Patatesli Sucuklu Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy patates
  • 2 sivri biber
  • 4 yumurta
  • 1 domates (Olmasada olur)
  • 6-7 dilim sucuk (Damak zevkinize göre)
  • Rende kaşar
  • Tuz
  • Kırmızıbiber

Patatesi kızartmak için;

  • Az sıvı yağ

    Porsiyonluk Patatesli Sucuklu Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hadi başlayalım. Patatesleri küçük küçük kesip tavaya biraz sıvı yağ ekleyip patatesleri kızartalım. Ben biberleri de küçük küçük kesip kızarttım.
  • Domatesleri küp küp doğrayın. Sucuğu da küp küp doğrayın.
  • Patates ve biberleri tuzlayalım. Porsiyonluk güvecimize biraz patates yerleştirelim. Üzerine biberden domatesten ve sucuktan ekleyelim. Kaşar rendesi serpelim biraz baharat ekleyip, yumurtayı kıralım üstüne.
  • Güveçleri fırın tepsisine yerleştirip 200 derecelik fırında yumurtası iyice pişene kadar pişiriyoruz. Dakika vermeyeceğim fırından fırına değişir.
  • Yumurta çok sert pişmiş görünse bile çatalı batırınca akışkan bir kıvamda oluyor. Afiyet bal şeker olsun.

13 Şubat 2022 Pazar

Sodalı Börek Tarifi

 

Sodalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet günlük taze yufka
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç harcı için;

  • 75 gram ıspanak
  • Yarım kg lor veya peynir
  • 1 er tatlı kaşığı silme pulbiber,karabiber,tuz
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 adet maden suyu

    Sodalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanağı yıkayıp süzdükten sonra doğrayalım içine baharatları ve loru koyup çok az sıvı yağ ilave edip karıştıralım.
  • Margarini eritip, içine yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyip, karıştıralım. Yufkayı açıp fırçayla yağımızdan sürelim.
  • İkinci yufkayıda üzerine açıp yağımızdan birdaha sürelim ıspanak harcımızdan iki uç kısımları yayalım.
  • Kenarlarında içe katlayıp her iki taraftan rulo yapıp ortada buluşturup ortadan keselim 5 er santim olacak şekilde kesip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Diğer iki yufkayıda aynı işlemi yapıp tepsiye dizelim tek yufkayıda yağımızdan sürüp ikiye katlayıp ıspanak harcımızı yayıp kenarlarını katlayıp rulo yapalım, kesip tepsiye dizelim.
  • 5 yufka 1 fırın tepsisi geliyor üzerine yumurta sarısı sürüp 1 şişe maden suyunu her yerine gezdirelim.
  • Önceden ısınmış 180 derece fırında altı üstü kızarasıya kadar pişirelim fırından çıkan böreklerimiz servise hazırdır afiyet olsun.

Elmalı Rulo Kek Tarifi

 

Elmalı Rulo Kek Tarifi İçin Malzemeler

Fırın tepsisi için ölçüler;

  • 5 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1.5 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 2 su bardağı un (Hamuru ince yapmak isterseniz)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1.5 su bardağı un

️iç harcı için;

  • 10 adet orta boy elma
  • 1.5 su bardağı şeker (Fazla şekerli sevmeyenler 1 su bardağı ekleyebilir)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Elmalı Rulo Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk öncelikle elmaları soyup rendeleyip üzerine şekeri koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Tarçın ve cevizi ekleyip, karıştırıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine incecik yayıyoruz kenarda soğuması için bırakıyoruz.
  • Kek için yumurta ve şekeri iyice beyazlaşasıya çırpıyoruz sütü ilave edip biraz daha çırpıyoruz un ve kabartma tozunu, vanilini ekleyip saputula ile karıştırıp, elmalı harcımızın üzerine eşit şekilde döküyoruz.
  • Hafiften tepsiyi yere vurup önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
  • 2-3 dk sonra yağlı kağıt üzerine tepsiyi ters çevirip, alttaki kağıdı çıkarıp soğumadan rulo yapıyoruz. Üzerine pudra şekeri serpip dilimleyerek afiyetle servis edebiliriz.
  • Not: Keki soğuduktan sonra rulo yaparsanız kırılır. Keki çok fazla pişirip kurutmuyoruz.

Üzeri Fındıklı Kurabiye Tarifi

 

Üzeri Fındıklı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta sarısı (Akı üzerine)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta akı
  • 1 su bardağı iri çekilmiş fındık
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

    Üzeri Fındıklı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına tereyağını pudra şekerini yumurta sarısını alıp iyice yoğuralım. Kabartma tozunu ve unu azar azar ekleyip, yoğuralım.
  • Kurabiyelerin üzeri için fındık kırığını ve toz şekeri karıştıralım hamurdan küçük parçalar koparıp, elinizde yuvarlayalım.
  • Önce yumurta akına sonra fındığa batıralım yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı şekilde dizeleyelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 fırında üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim 10 dk da kurabiyelerimiz hazır afiyet olsun 🥰❤️🌹.
  • Not: Un değişiklik gösterebilir kontrollü bir şekilde ekleyelim hamur katı olmasın yoksa sert olur ve üzeri çatlar.