25 Şubat 2022 Cuma

Özbek Pilavı (Muhteşem Bir Lezzet) Tarifi

 

Özbek Pilavı (Muhteşem Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan (piyazlık doğranmış)
  • 5 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
  • 400 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4. 5 – 5 su bardağı sıcak su
  • 2 baş sarmısak
  • Tuz, kimyon, karabiber

    Özbek Pilavı (Muhteşem Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağı eritilir.
  • Piyazlık doğranan soğanlar eklenir ve karamelize oluncaya kadar kavrulur.
  • Kuşbaşı etleri tencereye eklenir suyunu çekene kadar kavrulur. Dilerseniz bu aşamada etleri öncesinden haşlayarak da yapabilirsiniz.
  • Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenmiş havuçlar eklenir ve karıştırılır.
  • Havuçlar yumuşayınca pirinçler eklenir ve 3 dakika daha kavrulur.
  • Su, tuz, kimyon ve karabiber de eklendikten sonra karıştırılır.
  • 2 baş sarımsak pilavın üstüne koyularak hafifçe bastırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılır ve kaynayıncaya kadar 5 dakika yüksek ateşte, 10 dk kısık ateşte pişirilir.
  • Ardından üzerine kağıt havlu konur ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır, sonra servis edilir. 🤗❤
    Ayranla birlikte nefis oluyor.👌👏
  • Not: Etler önceden haşlanır, kavrulursa zamandan tasarruf olur hem de daha lezzetli olur. Ben de etleri önceden haşlayıp sonra kavurdum.

Sebzeli Tavuk Baget (Fırın Poşetinde) Tarifi

 

Sebzeli Tavuk Baget (Fırın Poşetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 tane tavuk baget
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • 3 diş sarımsak

Sosu için;

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 2 damla sirke
  • 2 fırın poşeti

    Sebzeli Tavuk Baget (Fırın Poşetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına baharatlar, zeytinyağ, limon, sirke ,salça eklenir ve karıştırılır kenara alınır .
  • Bagetler yıkanır ,üstüne çizik atılır.
  • Sosun içine atılır karıştırılır.
  • Streç film ile sarılır 30 dk dolapta dinlendirilir.
  • Sebzeler doğranır ,dinlenen tavuklar fırın poşetine alınır .
  • Ağzı bağlanır tepsiye dizilir .
  • Kalan sosa bütün sebzeler eklenir karıştırılır.
  • Fırın poşetine eklenir ağzı bağlanır tepsiye konur.
  • Tepsinin içine az su eklenir.
  • 180 derecelik fırında 45 dk pişirilir, içi sulu dışı kızarmış bagetler servise hazır.

Kapış Kapış Giden Efsane Lahmacun Böreği Tarifi

 

Kapış Kapış Giden Efsane Lahmacun Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç harcı için;

  • 300 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • Yarım çay kaşığı tuz

Kenarları için;

  • 1 adet yumurta sarısı

    Kapış Kapış Giden Efsane Lahmacun Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için uygun bir kap içerisinde kıyma, küçük küçük doğranmış yeşil biber, rendelenmiş domates, yemeklik doğradığımız soğan, domates salçası, sıvı yağ, ince kıyılmış maydanoz, tuz, sarımsak, karabiber ve kimyonu alarak karıştıralım.
  • Ardından sosu için küçük bir kase içerisinde süt, sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu karıştıralım, bir kenara alalım.
  • Yufkamızı üçgen şeklinde keselim, fırça yardımı ile hazırladığımız sostan yufkanın geniş olan kenarı hariç her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Yufkamızın sos sürmediğimiz geniş kısmına oklavayı yerleştirelim, uç kısmında biraz pay kalacak şekilde yufkayı saralım. Burada yufkanın oklavaya yapışmamasını istediğimiz için geniş olan kenarına sostan sürmüyoruz.
  • Yufkamızı oklava ile sardıktan sonra iki tarafından ortada buluşturarak büzgü şeklini verelim.
  • Ardından yufkayı oklavadan yavaşça çıkartalım ve iki ucunu birleştirelim.
  • Uçta kalan kısmı içe doğru katlayarak büzgünün açılmasını engelleyelim.
  • Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Böreklerimizin orta kısmına hazırladığımız harçtan yerleştirip ardından kenarlarına güzelce kızarmaları için yumurta sarısı sürelim.
  • Böreklerimizi önceden ısıttığımız 190 derece fırında 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda lahmacun böreklerimiz servise hazır. Maydanoz, domates ve limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Dankek Tarifi

 

Dankek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 4 Türk kahvesi fincanı şeker
  • 4 Türk kahvesi fincanı un
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Kabartma tozu vanilya

Çikolatalı krema;

  • 200 ml krema
  • 100 gram bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata

    Dankek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri 10 dk ara vermeden çırpalım.
  • Un ,kabartmatozu ve vanilya ekleyip elimizle yavaşça 2-3 dk çırpmaya devam edelim.
  • Sıcak suyu ekleyip yavaşça karıştıralım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz kare tepsimize hamuru eşit şekilde yayalım.
  • 160 derecede 15 dk pişirelim kürdan ile kontrolü edip piştiğine emin olunca fırından alalım.
  • Fırından çıkan keki sıcakken yağlı kağıdı ile birlikte sararak rulo yapalım ve soğumaya bırakalım.
  • Kremayı bir kaba alalım ve katı bir hal alana kadar hızlı ayarda çırpalım. 4-5 dk sürüyor.
  • Katılaşan kremamıza benmari usulü erittiğimiz çikolatayı ve kahvaltılık çikolatayı ekleyip bir kaç dk daha karıştıralım dolapta 10 dk dinledirelim.
  • Soğuyan kekimizi yağlı kağıdını sıyırarak yavaşça açalım.
  • Dolapta 10 dk dinlenmiş olan kremamızı kekin her yerine sürüp tekrar rulo saralım.
  • Kalan kremayı rulomuzun heryerini kapatacak şekilde sürelim ve dilediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Pastamızı tekrar dolaba alarak en az 1-2 saat dinlendirelim.
  • Servise hazır deneyecek olan herkese afiyet şifa olsun. 

Daha Pratiği Ve Lezzetlisi Yok! Bisküvili Pasta Tarifi

 

Daha Pratiği Ve Lezzetlisi Yok! Bisküvili Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gr’lik 3,5 paket kakaolu bisküvi

Muhallebisi için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt

    Daha Pratiği Ve Lezzetlisi Yok! Bisküvili Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kakaolu bisküvili pastanın muhallebisi için uygun bir tencereye un, nişasta, şeker ve sütü alarak karıştıralım.
  • Ardından tenceremizi ocağa alalım ve karıştırarak koyulaşıp kıvam alıncaya kadar pişirelim.
  • Koyulaşıp göz göz olan muhallebimizin içerisine tereyağı ve vanilya ekleyerek karıştıralım.
  • Tereyağı eridikten sonra muhallebimizi soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan muhallebimizin içerisine toz krem şanti ekleyelim ve mikser ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Kullanacağımız kalıbın tabanına aralıksız olacak şekilde kakaolu bisküvi yerleştirelim.
  • Ardından muhallebimizin yarısını bisküvilerin üzerine dökelim ve her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Muhallebinin üzerine bir sıra daha bisküvi dizelim ve tekrar kalan muhallebiyi üzerine dökerek spatula ya da pasta sıvama aparatı ile yayalım.
  • Son kat bisküvilerimizi de muhallebimizin üzerine aralıksız bir şekilde dizelim.
  • Üzeri için uygun bir tencereye çikolata sosu ve sütü alarak koyulaşana kadar pişirelim.
  • Pişen çikolata sosunun ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra pastamızın üzerine çikolata sosumuzu dökelim ve yayalım.
  • Pastamız oda ısısına geldikten sonra üzerini streçleyelim en az 3-4 saat kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım.
  • Buzdolabından aldığımız kakaolu bisküvili pastamızın üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

3 2 1 Poğaça Tarifi

 

3 2 1 Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 paket hamur kabartma tozu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 300 gram beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

Üzeri için;

  • 1 çay bardağı galeta unu

    3 2 1 Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için öncelikle yoğurma kabına yoğurt, ayçiçek yağı ve tuzu alarak karıştıralım.
  • Ardından üzerine yavaş yavaş unu ve kabartma tozlarını ekleyerek karıştıralım.
  • Kıvam alan hamurumuzu yoğurup toparlayarak üzerini kapatalım ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda hamurumuzdan hamurumuzdan parçalar alalım.
  • Elimizle genişleterek içerisine ince kıyılmış maydanoz ve peyniri karıştırdığımız iç harcından yerleştirelim.
  • Ardından hamurumuzu kapatarak elimizle yuvarlayalım.
  • Hazır olan hamurumuzu galeta ununa bulayalım ve fırın tepsimize yerleştirelim. Tüm hamur bitene kadar aynı işleme devam edelim.
  • Poğaçalarımızı önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen 3 2 1 poğaçamız servise hazır. Afiyet olsun!

24 Şubat 2022 Perşembe

Efsane Dana Sote Tarifim Nasıl Yapılır?

 

Efsane Dana Sote Tarifim İçin Malzemeler

  • 300 gr süt dana (ince dilim kesilmiş)
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan ( ince doğranmış)
  • 2-3 defne yaprağı
  • Biraz karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 500 ml su

    Efsane Dana Sote Tarifim Nasıl Yapılır?

  • Etimiz ince dilimler halinde doğruyoruz.
  • Tavamıza iki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyoruz.
  • Soğanlarımızı da ince doğruyoruz ve tavamıza ekliyoruz.
  • Etlerimizi ilave ediyoruz biraz kavurduktan sonra tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz ve kavuruyoruz.
  • Son olarak 500ml suyumuzu ekliyoruz.
  • Ocağımızın altını kısık ayara alıyor ,kısık ayarda yaklaşık 50dakika kadar pişiriyoruz.Arada suyunu çektikçe tekrardan biraz su ekliyoruz.

Karamelli Çikolatalı Kahve (Caramiolu) Tarifi

 

Karamelli Çikolatalı Kahve (Caramiolu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıcak süt (125 ml)
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 adet caramio çikolata
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve (nescafe)

️Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı karamel sos ( opsiyonel) 

    Karamelli Çikolatalı Kahve (Caramiolu) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak süt ısıtılır. Kaynama noktasına geldiğinde kapatılır.Kaynamasına gerek yok.
  • Süt french presse alınır ve 1 dk boyunca çırpılır.
  • Pilli köpürtücü varsa onunla da yapabilirsiniz. Yoksa mikserle de yapılabilir.
  • Caramio çikolata parçalara ayrılır ve servis bardağına alınır.
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve ve sıcak su eklenip karıştırılır.
  • Şeker eklemedim. Seviyorsanız damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz.
  • Tamamen eridiğinde köpürtülmüş süt tatlı kaşığı yardımıyla yavaşça üzerine aktarılır. (Aralarında katman olması için bu şekilde yapıyoruz. İstemiyorsanız gerek yok ).
  • Üzerine isteğe bağlı karamel sos gezdirilir. Karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun 🌸.
  • 📌kullandığım bardak ölçüsü 250 ml.

Bulgur Pilavı Tarifi

 

Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı orta kalınlıkta pilavlık bulgur (diğer adı ile midyat bulguru)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet küp şeklinde doğranmış domates
  • 1 er çorba kaşığı biber ve domates salçası ( istenirse pulbiber ya da acı biber salçası ilave edilebilir.)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz
  • 3 su bardağı su

    Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan, sarımsak ve biber bir miktar sotelenir.
  • Üzerine domates, ilave edilip biraz daha sotelenir domates ve biber salçası eklenip karıştırılır.
  • Son olarak baharatları ve bulgur ilave edilip biraz kavrulur ve suyu konulup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Demlenen pilavımız servise hazırdır. Afiyetler olsun. Not : bulgur pilavı içerisinde kullanılan domates ve biber yerine kış mevsimi için kavanoza yapmış olduğum domatesli biber sosundan kullanıyorum.

Trabzon Pidesi Tarifi

 

Trabzon Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için :

  • Kaşar peyniri veya kolot peyniri
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Tereyağı

    Trabzon Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Suyu azar azar ilave ederek hamur pürüzsüz olana kadar iyice yoğurun.
  • Ağzını streçle kapatıp oda sıcaklığında 20 dk bekletin.
  • Daha sonra hamuru un serptiğiniz tezgahta 2 parçaya bölerek beze haline getirin.
  • Unlanmış tepsiye koyun ve üstünü kapatıp yarım saat daha bekletin.
  • Elle veya merdaneyle şekildeki gibi yuvarlak açarak kenarlarını 1 cm kıvırın.
  • Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri koyarak 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Çıkardıktan sonra kenarlarını tereyağı ile yağlayın.
  • Yumurta sarısını da pidenin üzerine koyun. Pidenin sıcağıyla pişecektir 😍.
  • İki adet pide çıkıyor bu tariften.

    Deneyeceklere afiyet olsun

Her Yemeğin Yanına Çok Yakışan Turp Salatası Tarifi

 

Her Yemeğin Yanına Çok Yakışan Turp Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 küçük adet kırmızı turp
  • 2 orta adet pembe turp
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 orta boy limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • Yarım tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber 

    Her Yemeğin Yanına Çok Yakışan Turp Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Turplar olabildiğince ince ince zar gibi doğranır ( püf noktası bu)
  • Sosu için gerekli malzemeler üzerine eklenir ,son olarak maydanoz eklenip karıştırılır.
  • Buzdolabında yarım saat dinlendirip servis edebilirsiniz 

Ankara Tava Tarifi

 

Ankara Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 4 su bardağı sıcak su (800 ml)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ (şehriye kavurmak için)

    Ankara Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ankara tava için öncelikle soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Yeşil biberi yıkayarak içini çıkaralım ve onu da küçük küçük doğrayalım.
  • Sarımsaklarımızı da minik minik doğradıktan sonra ısıttığımız tencereye kuş başı etlerimizi alalım, rengi dönünceye kadar karıştırarak pişirelim.
  • Rengi döndükten sonra tencerenin kapağını kapatalım ve pişirmeye devam edelim.
  • Etlerimiz suyunu saldıktan sonra ara ara karıştıralım ve kontrollü bir şekilde pişirmeye devam edelim.
  • Etlerimiz suyunu çekmeye başladıktan sonra üzerlerine sıvı yağ ve doğradığımız soğanı ilave ederek güzelce kavuralım.
  • Ardından biber ve sarımsağı da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Dilerseniz bu aşamada mevsimindeyseniz domateste ekleyebilirsiniz.
  • Domates salçası, kimyon, karabiber ve sıcak suyu da ekledikten sonra yemeğimizi pişmeye bırakalım.
  • Ankara tavanın pilavı için uygun bir tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine şehriyeleri ilave ederek rengi dönünceye kadar kavuralım.
  • Daha sonra şehriyelerimizi etin üzerine aktaralım ve tuzunu da ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakalım.
  • Yemeğimiz suyunu çektikten sonra ocağı kapatalım, tencerenin üzerine kağıt havlu örterek 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda Ankara tavamızı güzelce karıştıralım ve servis edelim. Ankara tava nasıl yapılır? merak edenlerin bayılacağı bu nefis tarifi sizler de mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun!