26 Şubat 2022 Cumartesi

Sebze Çorbası Tarifi

 

Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tavuk göğsü yada 2 but
  • 1 çay bardağı şehriye
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 6 -7 dal ıspanak
  • 1 büyük havuç
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 çay bardağı çorbanın kendi suyundan

    Sebze Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavukları tencereye alıp üzerini geçene kadar su dolduralım ve 1 çay kaşığı tuz atıp haşlayalım.
  • Haşlanan eti alıp kenara soğumaya bırakalım.
  • Ayrı yerde çorbanın terbiyesini hazırlayalım bunun için tüm malzemeleri kaseye alalım ve pürüssüz bir kıvam alana dek karıştıralım ve kenara alalım.
  • Şimdi tencereye yağı ve rendelenmiş havucu alıp renginin yağa çıkması için bir müddet kavuralım ve şehriye ve ıspanakları ilave edip tavuğun suyunu ilave edelim. Şimdi didiklenmiş tavukları ilave edelim.
  • Çorbanın suyundan 1 çay bardağı alıp yavaş yavaş unlu karışıma ekleyelim ki çorbamız kesilmesin daha sonra nanesini ve tuzunu ekliyoruz.
  • Isıttığımız harcı çorbayı karıştırarak ilave ediyoruz ve 1 taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Köfteli (Nefis Bir Çorba) Tarifi

 

Yoğurtlu Köfteli (Nefis Bir Çorba) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6-7 bardak su

Köfte malzemeleri

  • 250 gr kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 yemek kaşığı nane

Terbiyesi için malzemeler

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu

    Yoğurtlu Köfteli (Nefis Bir Çorba) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize 1 yemek kaşığı tereyağımızı ve şehriyeyi koyup güzelce renk alana kadar kavuralım sonra üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Bizde bu sırada köftelerimizi hazırlayalım.
  • Kıyma ,tuz, karabiber ve rendenin ince tarafında rendelenmiş soğanı ekleyip güzelce yoğuralım ve bir tepsi yada büyük bir tabağa 1 kaşık unu koyup nohut büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp unun üzerine bırakalım hepsi bitince kenara alalım.
  • Şimdide terbiyesini hazırlayalım bütün terbiye malzemelerini bir kaseye alalım güzelce çırpalım.
  • Sonra kaynayan çorbamızın suyundan alıp ılık hale getirelim terbiyemizi ılınınca çorbamıza ekleyelim ve hemen iyice karıştıralım topaklanma olmasın.
  • Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağını alıp hazırlamış olduğumuz köfteleri alıp sallayarak hafif kızartalım.
  • Sonra naneyi ekleyip bir kaç salladıktan sonra çorbamıza ilave edelim.
  • 1 silme yemek kaşığı tuzunu ekleyip 10 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatıp ocaktan alalım.
  • 10-15 dakika dinlendikten sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Kremalı Kapkekler Tarifi

 

Kremalı Kapkekler Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 hamur kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5.su bardağı un
  • Yeteri kadar damla çikolata

Kreması için;

  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz kremşanti

Üzeri için;

  • İstediğiniz bir marmelat
  • Ben çilekli ve kayısı marmelatı kullandım

    Kremalı Kapkekler Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kremamızı yapalım tencereye süt, şeker, nişasta, un koyup, kaynayıncaya kadar iyice çırpın. Kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Tereyağı ve vanilyayı katın iyice çıktıktan sonra üzerini streç ile kapatıp, tamamen soğuyana kadar bir kenarda bırakın. Son olarak içine toz şanti koyup, mikser ile en az 5 dakika kadar çırpın.
  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri koyup mikserle en az 5 dakika kadar çırpın, daha sonra sıvı yağ ve süt ilave edip biraz daha çıktıktan sonra mikseri bırakın.
  • Elenmiş unu el çırpıcısı ile yavaş yavaş karıştırın. Son olarak damla çikolataları katıp karıştırdıktan sonra kap keklerin kağıtlarının içine yarısını geçmeyecek şekilde doldurun.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 veya 35 dakika kadar pişirin kremayı istediğiniz bir duy kullanarak sıkma torbasına doldurun.
  • Soğumuş olan kap keklerin üzerine kremayı sıkın tam ortasını bir çay kaşığı ile genişleterek istediğiniz bir marmelatı veya sosu dökün en az 2 saat buzdolabında dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Not: Ben yazdan yaptığım çilek ve kayısı marmelatı kullandım.

Damaklarda İz Bırakan Fırında Soslu Tavuk Tarifi

 

Damaklarda İz Bırakan Fırında Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet kemiksiz tavuk pirzola
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı soya sosu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 9-10 adet mantar
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet kırmızı kapya biber (İsteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı sebze tozu
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı nişasta yarım çay bardağı su ile karıştırılmış
  • 1 su bardağı su
  • 1 kutu sıvı krema(200ml)
  • Tuz

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Damaklarda İz Bırakan Fırında Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuklara fırça ile arkalı önlü soya sosu sürelim biraz da tuz serperek buzdolabında yarım saat bekletelim.
  • Tavaya iki yemek kaşığı sıvı yağ koyalım ısıtalım ve tavukları arkalı önlü yüksek ısıda hafif kızartalım bir tabağa alarak bekletelim.
  • Aynı tavanın içine tereyağ koyalım ve yemeklik doğranmış soğanı ve rendelenmiş sarımsağı kavuralım, ince dilimlenmiş mantarı ekleyelim karıştıralım kapağını kapatarak yüksek ateşte ara ara karıştırarak 5 dk kavuralım.
  • İnce doğranmış biberi ilave edelim ,tuz ,baharatlar su ile karışmış nişasta ve normal suyu, kremayı ilave ederek karıştıralım iki üç dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatalım.
  • Hafif kızarttığımız tavuk etlerini fırın kabına yerleştirelim üzerine pişirdiğimiz sosu gezdirelim ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpelim.
  • 180 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında peynir kızarana kadar pişirelim. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun 

Kuru Fasulye (Şeker Fasulye) Tarifi

 

Kuru Fasulye (Şeker Fasulye) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo şeker fasulye
  • 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağına yakın sıvı yağ
  • Çeyrek limon
  • Aldığı kadar su

    Kuru Fasulye (Şeker Fasulye) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru fasulyeyi akşamdan soğuk suyla ıslatıyoruz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyelim sabaha kadar bekletelim.
  • Sabah ıslattığımız suyu döküyoruz tekrar soğuk su ilave ederek tekrar 1 çay kaşığı limon tuzu ve yarım tatlı kaşığı şeker ekleyerek 10 dakika kaynatıyoruz üzerine biriken beyaz köpükleri mutlaka kaşık yardımı ile alıyoruz.
  • Daha sonra köpükleri aldıktan sonra üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ilave ediyoruz 10 dakika kaynatıp kapatıyoruz.
  • Soğanımızı ve yağımızı tencereye alarak soğanımızı kavuruyoruz. Kavrulan soğana salçamızı yarım tatlı kaşığı şekerimizi ve tuzumuzu ilave ederek salçamızın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan salçaya fasulyemizin suyunu süzerek salçamıza ekliyoruz (Fasulyemizi kaynattığımız suyu kesinlikle kullanmıyoruz) fasulyemizide bir kaç dakika kavuruyoruz.
  • Üzerine kaynamış su ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Çeyrek limonumuzu da içine atarak kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
  • 20 dakikadan sonra fasulyemizi kontrol ediyoruz pişmişse içinde limonu çıkartıyoruz. Kapağını kapatıyoruz dinlenmeye bırakıyoruz.

Kabak Dolması Tarifi

 

Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kara kabak
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kase yoğurt
  • 1 miktar karabiber
  • 1 miktar tuz

    Kabak Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabakların önünü ve arkasını kestikten sonra ortadan ikiye keselim. Kabak soyma aparatı veya ekmek bıçağı ile kabağın içini döndürerek çıkaralım.
  • Kabağın fazla kabuklarını soyalım ve alacalı şekilde bir görüntü oluşturalım. Tavaya zeytinyağı alalım ve soğanları ince ince doğrayıp ekleyelim ve kavuralım.
  • Soğanları kavururken tuzu ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Soğanlar pembeleşince yıkanmış olan pirinçleri de tavaya alalım ve karıştıralım.
  • Kavrulan pirinçler üzerine salçayı ekleyelim ve kokusu çıkana dek kavuralım. Bu aşamada yağınız az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • Tavaya yarım çay bardağı su ekleyelim ve karıştıralım. Pirinçleri suyunu çekmeye bırakırken ocağı iyice kısalım. Tava içersine karabiber ekleyelim ve karıştıralım.
  • Pirinçlerin altını kapatalım ve 5 dakika boyunca ocakta bu şekilde dinlendirelim. Dinlenen pirinçleri bir kaba aktaralım ve kabakları hafif hafif dolduralım.
  • Kabakların çıkardığımız içlerini kapak olarak değerlendirebilirsiniz. Kabakları doldurup, tencereye dizelim ve salça ile 2 su bardağı suyu karıştırıp sos elde edelim.
  • Hazırlanan bu salçalı sosu tencereye gezdirelim ve tencere içerisine uygun bir tabak kapatalım. Tencerenin de kapağını kapatalım ve ağır ateşte yarım saat pişirelim.
  • Karıştırma kabına tuz ile dövülmüş sarımsak ve yoğurt ilave edip iyice karıştıralım. Pişen yemeğimizi ocaktan alalım ve dinlendikten sonra yoğurtlu sos ile servis edelim.

25 Şubat 2022 Cuma

Sebzeli Tavuk Salatası Tarifi

 

Sebzeli Tavuk Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 parça haşlanmış kemiksiz tavuk göğsü
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • Bir tutam dereotu
  • 1 çay bardağı mısır
  • 2 adet kölenmiş kapya biber
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Sebzeli Tavuk Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle haşlanmış tavuk tiftikliyoruz.
  • Havucu da rendeleyip hafif yağda 5 dakika soteliyoruz.
  • Havuç, tavuk ,bezelye, mısır, dereotu ve doğradığımız kapya biberi karıştırma kabına alalım.
  • Bir kasede sarımsaklı yoğurt ,mayonez ,karabiber ve tuzu karıştıralım.
  • Yoğurtlu karışımı salatamızın üzerine döküp harmanlayalım daha sonra servis edelim .
  • Çok hafif ve çok lezzetli bir salatadır denemenizi kesinlikle tavsiye ederim çay saatlerinde çok güzel oluyor deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Mayasız Katmer (Tel Tel Ayrılan) Tarifi

 

Mayasız Katmer (Tel Tel Ayrılan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağı

İçi için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı

    Mayasız Katmer (Tel Tel Ayrılan) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ,su ,tuz ve sıvı yağ ile yumuşak bir hamur yoğuralım, en az yarım saat dinlendirelim.
  • Tereyağını tavada eritelim üzerine sıvı yağı ekleyelim.
  • Hamuru 8 parçaya ayırıp bezeleyelim.
  • Bezeleri biraz unlayarak açalım. Ne kadar ince olursa o kadar güzel olur.
  • Açtığımız hamurun her yerini yağlayalım ve rulo yapalım.
  • Ruloları kıvırıp yuvarlak yapalım.
  • 8 bezeyi tamamlayınca hamuru buzdolabında 15 dakika bekletelim.
  • Yaptığımız ruloları oklavayla açalım.
  • Kızdırdığımız tavada çift taraflı sürekli çevirerek pişirelim. Afiyet olsun 

Şekli Şahane Pileli Börek Tarifi

 

Şekli Şahane Pileli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

Sosu için:

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt

İçi için:

  • 1 kase lor peyniri
  • Tuz

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

    Şekli Şahane Pileli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sos için, yumurta, yağ ve süt iyice çırpılır.
  • 1 adet yufka masaya serilir. Üzerine fırça ile her yerine sos sürülür.
  • Kenardan başlayarak resimdeki gibi büzülür. Aralıklarla iç harç konulur.
  • Uç kısımları iç harcın üzerine kapatılır ve bıçakla kesilir.
  • Kesilen kısımlar ters çevrilerek yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizilirler.
  • Üzerine yumurta sürülür ve çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 170° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Afiyet olsun

Ispanaklı Mantarlı Makarna (Bayılacaksınız) Tarifi

 

Ispanaklı Mantarlı Makarna (Bayılacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 1 bağ ıspanak
  • 200 gram mantar
  • 300 gram tavuk göğsü
  • 1 büyük soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 kutu sıvı krema
  • 1 su bardağı süt
  • 2-3 yemek kaşığı rende kaşar
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kekik ,kırmızıbiber

    Ispanaklı Mantarlı Makarna (Bayılacaksınız) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuk göğsümüzü küçük külüm doğrayalım.
  • Geniş bir tava yada tencerede biraz sıvı yağı ile güzelce kavuralım.
  • Daha sonra soğanı ve sarımsağı ekleyelim kavrulunca küçük küçük doğradığımız mantarı da ilave edip kavuralım.
  • Mantarda kavrulunca salça ve baharatlarında ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Salçada biraz kavrulunca krema ve sütü ekleyelim birkaç dakika güzelce özleşmediniz bekleyelim.
  • En son olarak doğradığımız ıspanağı ilave edelim karıştıralım. Bi 5 dakika daha sosumuzu pişirelim.
  • Makarnamızı haşlayalım ve suyunu süzelim.
  • Suyundan yarım kepçe kadar alıp sosumuza ilave edelim.
  • Suyunada tuz attığınız için eklediğimiz tuzu ona göre ayarlayın.
  • Makarnalarımızı sosun içine boşaltalım ve güzelce karıştıralım.
  • Kapağını kapatıp bi 5 dakika bekleyelim (ocağın altını 1-2 dakika sonra kapatın sadece demlensin).
  • Afiyet olsun.

Islak Kek Tarifi

 

Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

Islak kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu(ben kalıpta yaptığım için 2 paket kabartma tozu ekledim)
  • 1.5-2 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao

Sosu için;

  • 1.5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker

Üzeri için;

  • İstediği göre ceviz, fındık,antep fıstığı

    Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kekimizi yapıyoruz .Yumurta ve toz şekeri köpük köpük olana kadar 5 dakika çırpalım.
  • Daha sonra sütü ve sıvı yağı ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Son olarak bir kabartma tozu ,vanilya, kakao ve unumuzu döküp kek harcını içine eleyelim.
  • Altını yağladığımız dikdörtgen borcama yada kek kalıbına kek harcımızı döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim .
  • 30 dakika kadar kekimiz pişince fırından çıkaralım.
  • Bu arada sosumuzu hazırlayalım bir tencereye bütün malzemeleri ekleyip çırpıcı ile kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 3 dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım.
  • Keke kürdanla delikler açıp sosumuzu üzerine dökelim en az 2 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz afiyet olsun.