29 Mart 2022 Salı

Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi

 

Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kase ufalanmış beyaz peyniri
  • 3-4 yemek kaşığı doğranmış zeytin
  • Yarım demet kıyılmış dereotu

    Zeytinli Dereotlu Mayasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytin, peynir, dereotu ve tereyağı hariç tüm malzemeleri derin bir kaba alın ve yoğurun.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Daha sonra ufalanmış peynir, zeytin, dereotu ve tereyağı ekleyip, devam yoğurun.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Üzeri için ayırdığımız yumurta sarısını bezelerin üzerine sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk kızarana kadar pişirin.

Nefis Lezzetiyle Pırasalı Börek Tarifi

 

Nefis Lezzetiyle Pırasalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg günlük yufka

İç harcı için;

  • 150 gr orta yağlı kıyma
  • 1 kg pırasa
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Toz biber

Sosu için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Nefis Lezzetiyle Pırasalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıyma tavaya alınarak sıvı yağda orta derecede pişene kadar kavrulur pırasalar ince ince doğranıp kavrulan kıymanın üzerine alınıp, suyunu salıp, çekinceye kadar ara ara karıştırarak kavrulur.
  • Ardından üzerine bir çay bardağı su eklenir suyunu çekmesine yakın baharatlar ve tuz eklenip 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alınır.
  • Yufkalar tamamen açılıp serilerek üst üste dizilip üçgen şekillere bölünür her bir üçgen yufkaya hazırlanmış olan sostan fırçayla sürülür.
  • Üzerine bir tane daha üçgen yufka serilip tekrar sostan sürülür (Her bir börekte iki parça üçgen kesilmiş yufka kullanıyoruz)
  • Hafif ılınmış olan iç harçtan iki tatlı kaşığı kadar yufkaların ortasına dağıtılır yufka iki yandan içe doğru kıvrılarak hafif genişlikte sarılır.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp tercihen çörek otu serpip, 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir 

Karnabahar Kızartması Tarifi

 

Karnabahar Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane orta boy karnabahar
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Kırmızı toz biber

Kızartmak için;

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Haşlamak için;

  • Su

    Karnabahar Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce karnabaharı dallarından ayıralım.
  • 2-3 dakika kaynayan tuzlu suda karnabaharları tutalım (Dağılmaması için çok fazla tutmayın)
  • Daha sonra yumurtaya tuz ve baharatları ekleyip çırpalım.
  • Sırasıyla ilk una, yumurtaya en sonda galeta ununa bulayın.
  • Kızgın yağda kızartın sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun

Browniepare Tarifi

 

Browniepare Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram un (2 su bardağı)
  • 50 gram kakao (1 su bardağından az eksik)
  • 60 gram pudra şekeri (Yarım su bardağından biraz fazla)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 50 gram irmik
  • 25 gram ince çekilmiş fındık
  • 125 gram oda ısısında tereyağı
  • 2 adet yumurta

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Üzeri için;

  • Damla çikolata

    Browniepare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye şeker ve su koyulur eriyene kadar karıştırılır, orta ateşte 10 dakika kaynatılır, ateşten almadan 3-4 damla limon suyu damlatılır.
  • Hamuru için; yoğurma kabına bütün malzemeler koyulur ve yoğurulur. 10 dakika buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurları 30 ar gramlık toplar olacak şekilde yuvarlayıp fırın tepsisine dizilir, ortalarına damla çikolata koyup bastırılır.
  • 180 derece ısınmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbet dökülür. ✅
  • Kenarlarından bir kaşık yardımıyla alıp üzerlerine çekene kadar gezdirin. Benim tatlılarım bütün şerbeti çektiler. Soğuduktan sonra servis edilir.

Portakallı Islak Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Islak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tane portakal kabuğu rendesi
  • Un 3,5 su bardağı (Kontrollü)

Şerbeti için;

  • 2 tane portakal suyu
  • 1 çay bardağı şeker

Üzeri için;

  • 1 tane portakal
  • Kabuğu rendesi

    Portakallı Islak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; uygun bir kaba portakal suyunu ve şekeri dökelim, ocağın üstüne alalım ve şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynamaya başlayınca 3-4 dk daha sonra soğuması için kenara alalım.
  • Hamuru için; un ve kabartma tozu hariç diğer bütün malzemeleri bir kaba alalım ve karıştıralım.
  • Daha sonra un ve kabartma tozunuda ilave edin ve yoğurma işlemine geçelim.
  • Cevizden biraz büyük hamur koparıp, yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar kontrollü pişirin.
  • İlk sıcağı çıkan kurabiyeleri şerbetle buluşturun. Üzerine rendelenmiş portakal kabuğu ile süsleyin. Şerbeti çekmesi için 3-4 saat bekletin. Afiyet olsun 😋
  • Not: Kullandığım bardak ölçüsü Su bardağı 200 ml. Çay bardağı 100 ml.

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi

 

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı veya margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı karbonat (Aktifleştirmek için birkaç damla limon)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı kadar kontrollü)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon

İç harcı için;

  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın

    Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbetimizi hazırlayıp kaynamaya başladıktan sonra 15 dk kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Ardından soğumaya bırakıyoruz. Şerbet soğuk olacak.
  • Daha sonra un, kabartma tozu ve karbonat hariç tüm malzemeleri karıştırarak güzelce yoğuruyoruz. Karbonatı limon ile aktifleştirip ekliyoruz.
  • Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Desen alması için; kalburabastıda kullanılan silikon kalıpları kullanabilirsiniz yoksa bir rende yada kevgir de de benzer görüntüleri elde edebilirsiniz.
  • Kalıp üzerinde yuvarlak hamurları açarak ortasına cevizli harcı koyup iki yanlarından kapatıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Tatlımızın ilk sıcağı çıktıktan sonra hemen soğuk şerbetimizi döküyoruz. İyice çekmesi için kaşık yardımı ile şerbeti güzelce yediriyoruz.
  • Birkaç saat dinlendikten sonra tatlınızı tüketebilirsiniz. Afiyet olsun

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 5 su bardağı su
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı tatlı toz biber

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimekler yıkayın, suyunu süzün, bir tencereye sıvıyağ dökün.
  • Başta soğanları (Güzelce kavurun) rengi dönene kadar ardından patatesleri ekleyin ve devam kavurun.
  • 2-3 dk kavurduktan sonra mercimekleri ekleyin ve devam kavurun 2-3 dk.
  • Son olarak suyunu ve tuzunu ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ben düdüklü tencerede 2 dk pişirdim.
  • Yumuşamış mercimekleri rondodan geçirin.
  • Başka bir tavada sıvıyağ ile tereyağını eritin nane ve toz biberi 1 dk ısıtıp, çorbanın üzerine dökün. Afiyet olsun.
  • Eğer size kıvamı koyu gelirse üzerine biraz kaynamış su ilave edin

28 Mart 2022 Pazartesi

Nefis Kuş Üzümlü Çam Fıstıklı İç Pilav Tarifi

 

Nefis Kuş Üzümlü Çam Fıstıklı İç Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 1 büyük kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuzu damak zevkinize göre
  • Fıstık miktarını da siz kendinize göre ayarlayın
  • Pilava koymak için sıcak su 1 e 1,5 ölçü kullandım

    Nefis Kuş Üzümlü Çam Fıstıklı İç Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak su kaynatalım pirinci içerisine iki tatlı kaşığı tuz atılmış sıcak suda pirinci 15-20 dakika bekletelim.
  • Daha sonra pirinci beyaz suyu çıkana kadar güzel yıkayalım soğanı 🧅 ince yemeklik doğrayalım, sıvı yağda fıstıklarla pembeleşene kadar kavuralım, pirinci ilave edip, güzel tel tel olana kadar kavuralım.
  • Sıcak suyu ilave edelim, baharatları kuş üzümü tereyağı da koyalım, güzel karıştırıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim Ocağı kapatıp, demlenmesi için bırakalım.
  • Dip not: Her pirincin su çekmesi pişmesi farklı olabiliyor pirinç suyunu çekince kontrol edin pirinçler piştimi diye gerekirse az su ilave edebilirsiniz. Tarifimi deneyenlere şimdiden afiyet olsun

Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi

 

Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan rendelenmiş
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı çekilmiş ekmek içi
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • İsteğe bağlı kimyon
  • 1 diș sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su

Diğer malzemeler;

  • 500 gram bezelye
  • 3 adet patates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre su

    Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak köfte malzemelerini bir kaba alalım elimizle yoğuralım daha sonra misket büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Tavaya çok az sıvı yağ ekleyip rengi dönene kadar kızartıp ocaktan alalım.
  • Tencereye sıvı yağı ekleyip üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanları ekleyip kavuralım.
  • Ardından kușbașı doğranmış patatesleri ve havuçları ekleyip bir iki tur döndürelim, salçasını ilave edip tekrar karıștıralım.
  • Bezelyeyi, tuzunu, suyunu ilave edip orta ateşte 20 dk pişirelim ve fırına dayanıklı bir kaba pişen yemeği alalım.
  • Üzerine kızarmış köfteleri ilave edip önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dk üzeri yağlı kağıt ile kapalı pişirelim.
  • Üzerinden yağlı kağıtı alıp 5 dk daha pişirip fırından alalım.

Mantarlı Et Sote Tarifi

 

Mantarlı Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana kuşbaşı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet orta boy domates (Rendelenmiş)
  • 250 ml su
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (Yarım çay bardağı su ile açılmış
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Mantarlı Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye sıvı yağ ekleyip kızdırın, etlerinizi ilave edip, kapağını kapatıp, biraz kavrulsun. Etler tencereye yapışmayı bıraktığında bir iki tur karıştırıp ocağın altını kısıp kapağı kapalı halde etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Bu pişme süresi en az yarım saat kadar sürebilir.
  • Daha sonra etlerinizi kontrol edin etler sert ise yarım su bardağı sıcak su ilave edip suyunu çekip tencerenin dibinde sadece yağı olması gerekiyor.
  • Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı küçük küp küp doğranmış biberleri ekleyip biraz kavurun salçayı ilave edin bir iki dakika kavurun. Doğranmış mantarları ekleyip, soteleyin.
  • Ardından suyunu ve nişastayı ilave edin defne yaprağını ve baharatlarını ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Biraz dinlendikten sonra istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Harira (Fas Çorbası) Tarifi

 

Harira (Fas Çorbası) Tarifi İçin Malzemeler

  • ️1 adet kuru soğan
  • ️1 adet kerevizin sadece (sapı ile beraber yaprakları)
  • ️1 tutam maydanoz
  • ️1 su bardağı domates püresi
  • ️1 yemek kaşığı salça
  • ️2 yemek kaşığı un
  • ️4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ️1 su bardağı kemik suyu
  • ️1 çay bardağı tel şehriye
  • ️1 su bardağı haşlanmış nohut
  • ️1 çay kaşığı tarçın
  • ️1 çay kaşığı toz zencefil
  • ️1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • ️1 çay kaşığı karabiber
  • ️1 tatlı kaşığı tuz

    Harira (Fas Çorbası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağını salçayı alıp kavurdum, üzerine domates püresi ekledim kavurmaya devam ettim .
  • Unu ilave edip tekrardan karıştırdım.
  • Bu arada kuru soğanı,maydanozu, kereviz yaprakları ve sap kısımlarını 1 bardak su ilavesiyle blenderdan geçirip püre haline getirdim.
  • Tencereye yavaş yavaş püreyi ekledim.
  • 2 bardak soğuk su ve kemik suyunun da ilavesiyle karıştırarak pişirmeye devam ettim.
  • Kaynayıp koyulaşmaya başlayınca 1 lt kadar sıcak su ve baharatları da ekledim.
  • Ardından tel şehriye haşlanmış nohutu da ekleyip kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dk daha pişirdim ♨️♨️♨️.
  • Fas yöresine ait bu çorbayı biz ailece çok beğendik😍😍😍.

    Arada değişiklik yapmak isterseniz tavsiye ederim