7 Nisan 2022 Perşembe

Yoğurt Tatlısı Tarifi

 

Yoğurt Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt (bardak ölçüsü 200 ml.)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu.
  • 1 çay kaşığı vanilin
  • 1,5 su bardağı tepeleme un
  • 1 fiske (parmak uçlarıyla) tuz

Kızartmak için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 8-10 damla limon suyu

    Yoğurt Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimiz için tencereye şeker ve suyu koyup ocağa koyalım şekerlenmemesi için eriyene kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika kaynatıp inmeye yakın limon suyu koyup ılımaya bırakalım.
  • Hamuru için büyük bir kaseye yumurta, süt, yoğurt, vanilini koyup çırpıcıyla karıştıralım un, kabartma tozu ve bir fiske tuzu ilave ederek tekrar iyice karıştıralım.
  • Tavamızı ocağa koyalım yağımızın yarısını koyup ısıtalım yarım yemek kaşığı hamurdan aralıklı olarak tavaya bırakalım akıcı olduğu için sıkıntı olmayacak.
  • Püf noktası tatlımız fazla kabarmayacak piştiğinde sünger gibi olacak. Bunun için yağ lokmanın üzerine çıkmayacak altı pembeleşirken kabarmadan hemen çevireceğiz.
  • İki tarafınıda güzel kızartıp geniş bir tabağa alalım.
  • Tekrar tavamıza kalan yağı ilave edip aynı şekilde tamamlayalım.
  • Tamamı kızardığında ılıyan şerbetimize batırıp servis tabağına alalım kalan şerbeti üzerine gezdirip bol dövülmüş cevizle servis edelim afiyet olsun.
  • Not : çıtır lokma sevenler bol yağda daha küçük kızartıp buz gibi şerbete koyup çıkartsınlar.

Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi

 

Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için :

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı + 2 dolu yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bardak ölçüsü 200ml

Çorbası için :

  • 4 adet tavuk baget
  • 2 litre tavuk suyu
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pul biber, tuz ,karabiber arzuya göre

    Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce hamuru yapıyoruz.
  • Bir tencereye iki buçuk su bardağı suyu koyup kaynatıyoruz kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atıyoruz .
  • Kalan iki buçuk bardak suya unu koyup pürüzsüz çırpıyoruz.
  • Kaynayan suya çırptığımız unu ilave ederken bir taraftan da topak olmasın diye çırpma teliyle çırpıyoruz .
  • Kaynayıp koyulaşınca yapışmasın diye tepsinin altını ıslatıyoruz.
  • Hamuru tepsiye döküp soğuduktan sonra buzdolabına koyuyoruz soğusun.
  • Geçiyoruz çorbamızın yapılışına; tavuk bagetleri temizleyip iki litre suyla 20 dakika düdüklüde pişiriyoruz .
  • Pişince etleri didikliyoruz .
  • Tencereye sıvı yağ, tereyağı koyuyoruz.
  • Unu ilave edip un kokusu çıksın diye bir kaç dakika kavuruyoruz .
  • Biber salçası ,domates salçasını ilave edip birazda bu şekilde kavurup tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ederken bir taraftan da telle çırpıyoruz topak olmasın.
  • Tuzunu ,baharatlarını arzuya göre ilave edip kaynatıyoruz.
  • Tavukları ilave ediyoruz bir kaç taşım kaynatıyoruz .
  • Çorbanın koyuluğunu siz ayarlayın ama biraz koyu olursa güzel oluyor tercih sizin.
  • Çorbamız hazır tepsideki hamur eşliğinde servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Yaş Pasta Tarifi

 

Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 büyük boy yumurta ( oda ısısında olmalı)
  • 1 çay bardağı şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 4/1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4/1 çay bardağı sıcak su
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 1.5 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kakao

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 35 gr un (yani yarım çay bardağı un)
  • 25 gr nişasta ( yani yarım çay bardağı)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1.5 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti

Keki ıslatmak için ;

  • Süt

Üzeri için;

  • 1 paket kakaolu krem şanti
  • 1 çay bardağı biraz fazla süt

    Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtamızı şekerle ve bir cimtik tuzla iyice çırpalım.
  • Yaklaşık 10 dakika çırparsak daha güzel netice alırız.
  • Ardından sıvı yağ ve sıcak suyu ekleyip tekrar çırpalım .
  • Unumuzu, kakaoyu ve kabartma tozu ile vanilyamızı da eleyerek yumurta harcımızı yavaş yavaş ekleyip spatulayla karıştırmaya devam edelim .
  • Kekimizi 180 derece fırında pişirelim.
  • Diğer taraftan kremamızı tereyağı ve krem şanti hariç tüm malzemeyi iyice karıştırıp katılaşıncaya kadar pişirelim.
  • Katılaşan kremaya vanilya ve tereyağını ekleyip karıştıralım.
  • Krema soğumaya yakın içine krema santiyi boşaltıp mikserle iyice çırpalım yaklaşık 10 dk kremamız hazır 👌🏻
  • Kekimiz pişip soğuduktan sonra istediğiniz şekilde bölerek aralarına krema sürelim bu arada kekimizi süt ile ıslatalım.
  • Kekimiz hazırsa streç filme sarıp dolapta en az 1 saat bekletelim eğer vakit varsa bir gün beklemeli.
  • Ardından krem şantimizi hazırlayıp pastamızın her yerine güzelce sürelim ve daha sonrasında süsleme yapalım .
  • Pastamız mutlaka bir gün dinlensin çok daha güzel olacak emin olun.

    Deneyenlere afiyet olsun😉.

Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi

 

Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk sotesi için;

  • 750 gr tavuk göğsü
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Beğendisi için;

  • 5 adet büyük boy patlıcan veya 1 adet konserve közlenmiş patlıcan (510 gr)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 125 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Muskat rendesi

    Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk sotesi için kırmızı biber ve yeşil biberlerin içlerini çıkartarak doğrayalım.
  • Soğanımızı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım.
  • Küp küp doğradığımız tavuk göğsünü içerisine sıvı yağ aldığımız tavaya alarak sotelemeye başlayalım. Yüksek ateşte yakmadan sürekli karıştırarak pişirelim ki tavuklar sulanmadan hızlıca pişsin.
  • Tavuklar suyunu çektiğinde doğradığımız sebzeleri de ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Beğendisi için ayrı bir tavaya tereyağı alarak eritelim.
  • Erittiğimiz tereyağının üzerine un ekleyerek karıştıralım. Kokusu çıkıncaya kadar 1-2 dakika unu kavuralım.
  • Ardından közlenmiş patlıcanlarımızı ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada konserve patlıcan kullanabileceğiniz gibi kendiniz közleyerek de kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra üzerine  rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve karabiberi ekleyelim. Biraz da muskat rendeledikten sonra karıştırmaya devam edelim.
  • Peynirler eridikten sonra son olarak sütü ilave edelim ve karıştıralım.
  • Beğendimiz kaynamaya başlayınca ocaktan alabiliriz.
  • Sebzelerle birlikte pişen tavuğa domates salçası, biber salçası, tuz ve  karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Sıcak suyu da ekledikten sonra 5 dakika pişmeye bırakalım. Sonrasında ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız beğendiyi tabağın tabanına yerleştirelim, üzerine sotelediğimiz tavukları alarak servis edelim. Afiyet olsun!

Köfteli Nohut Yemeği (Muhteşem Lezzet) Tarifi

 

Köfteli Nohut Yemeği (Muhteşem Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo akşamdan ıslatılmış nohut
  • 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

Köftesi için;

  • 250 – 300 gram arası kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Köfteli Nohut Yemeği (Muhteşem Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte malzemelerini iyice çok güzel yoğuruyoruz.Nohut büyüklüğünde küçük köfteler yapıyoruz.
  • Islattığımız nohutumuzu yarı haşlanmış şekilde haşlıyoruz altını kapatıyoruz. 1 saat bekletiyoruz.
  • Soğanımızı sıvı yağımızı tenceremize alarak güzelce kavuruyoruz.
  • Kavrulan soğana köftelerimizi de ilave ediyoruz.
  • Köftelerimizide bir güzel kavuruyoruz.
  • Daha sonra salçalarımızı da ilave ediyoruz salçanın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Haşladığımız nohutumuzun suyunu süzerek salçamıza ilave ediyoruz.
  • Bir kaç dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyumuzu da ilave ediyoruz.
  • Tuzumuzu atıp kaynamaya bırakıyoruz.
  • Nohutlarımız pişene kadar pişiriyoruz.
  • Yemeğimizi dinlendirip servis yapıyoruz.

Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi

 

Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için:

  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su

Hamuru için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta ( bir tanesinin sarısı üzeri için )
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yaklaşık 3 su bardağı un

    Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti için şeker ve su tencereye alınır orta ateşte şeker eriyene kadar ara ara karıştırarak bekletilir.
  • Kaynamaya başlayınca içerisine 3-4 damla limon suyu damlatılıp 5 dk kadar kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Tencereden cam bir kaba dökülüp soğuması için bekletilir .
  • Şerbetin soğumasına yakın hamuru için; un ve kabartma tozu hariç derin bir kaseye alınarak karıştırılır.
  • Yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir ( ne çok yumuşak ne çok sert )
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yuvarlanarak uzunlamasına şekil verilip tepsiye aralıklı olarak dizilir .
  • Üzerlerine bir adet yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atılır.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından aldıktan bir kaç dakika sonra tamamen soğumuş olan şerbet sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
  • Şerbetini tam çekmesi için üzerine bir tepsi kapatıp tatlıları ara ara alt üst etmeyi unutmayın!! kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet 

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet sivri biber
  • 1 su bardağı domates konservesi yoksa 3- 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 er yaralı kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
  • Tuz
  • Sıcak su

    Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanı, sarımsağı yağda kavuralım.
  • İçerisine patates ,kabağı biberleri ilave edelim güzelce kavurmaya devam edelim.
  • Ardından salçamızı ekleyelim, salça da kavrulduktan sonra domates konservemizi de ekleyelim.
  • Sebzeler kavrulduktan sonra bulgur ve baharatları ilave edelim.
  • Bir kaç dakika kavrulan bulgurumuza suyumuzu ve tuzu da ilave ederek kısık ateşte pişirelim.
  • Ben biraz sulu sevdiğimden çok hafif sulu bırakıyorum bu tercihe kalmış.
  • Yanında cacık ve yufka ekmek ile on numara bir yemek oluyor deneyen herkese afiyetler olsun

El Açması Mayasız Gözleme Tarifi

 

El Açması Mayasız Gözleme Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 5 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

Ara katları için;

  • Sıvı yağ

    El Açması Mayasız Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına unu ve tuzu alarak elimizle karıştıralım.
  • Suyu ekleyelim ve hamurumuzu kıvam alıncaya kadar yoğuralım.
  • Hamurumuz kıvam aldıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve biraz daha yoğuralım.
  • Ardından hamurumuzun üzerini streçleyelim ve 15 dakika kadar dinlendirelim.
  • İç harcı için beyaz peyniri çatalla ezelim, maydanozları ince ince kıyarak ikisini de karıştırma kabına alalım ve güzelce karıştıralım.
  • Dinlenen hamurumuzu tezgaha alalım, şöyle bir yoğurarak önce 2 parçaya sonra her parçayı 4’e bölerek toplamda 8 beze elde edelim.
  • Beze haline getirdiğimiz hamurlarımızı ayrı bir tabağa alalım, kurumaması için üzerini bir bezle örtelim.
  • Sonrasında tezgahı unlayalım ve bezelerden ilkini oklava yardımı ile açalım.
  • Hamuru biraz açtıktan sonra üzerine sıvı yağ gezdirelim ve fırça ile her yerine sürelim.
  • Orta kısmına maydanozlu ve peynirli iç harcımızı dağıtalım.
  • 2 kenarını içe doğru katlayalım ardından alt ve üst kenarlarını da katlayalım. Her katlamamızda bir kaç damla sıvı yağ gezdirelim.
  • Gözlemeyi hazırladıktan sonra en son oklavayla bir kaç tur daha üzerinden geçelim.
  • Bütün hamurları bu şekilde açarak gözlemeleri hazırladıktan sonra bir kenarda bekletelim.
  • Gözlemelerimizin hepsini hazırladıktan sonra pişirme aşamasına geçebiliriz. Genişçe bir tavaya biraz sıvıyağ alarak tüm yüzeye yayılmasını sağlayalım.
  • Ardından hazırladığımız gözlemeyi tavaya aktararak kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Bir yüzeyi piştikten sonra diğer yüzünü de pişirmek için gözlememizi çevirelim.
  • Gözlemeleri tek tek bir şekilde her iki tarafı da güzelce kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Pişen mayasız hamurdan gözlemelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

 

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket Kemalpaşa tatlısı
  • Paketin arkasında yazan  ölçüde toz şeker ve su

Muhallebisi için;

  • 1 litre Süt
  • 2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 dolu yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Kavrulmuş kadayıf

    Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle Kemalpaşa tatlımızı paketin üzerinde yazan tarife göre pişirelim.
  • Tatlımızın muhallebisi için sütü tencereye alalım.
  • Üzerine şeker, un, mısır nişastası ve vanilyayı alarak karıştıralım ve koyulaşana kadar pişirelim ve ocaktan alalım.
  • Pişen Kemalpaşalarımızı 18×27 cm boyutlarındaki borcama sırasıyla dizelim.
  • Ardından muhallebimizi borcama aldığımız Kemalpaşaların üzerine boşaltalım ve düzeltelim.
  • Tatlımızın üzerine son olarak kavrulmuş kadayıf serpiştirelim ve 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda dinlenen tatlımızı dolaptan alalım ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

6 Nisan 2022 Çarşamba

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut (Kabukları soyulmamış)
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 diş sarımsak (Küçük yada orta büyüklükte)
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağı

    Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hepsini blender kabına koyup, mama kıvamına gelene kadar karıştırdım.
  • Kuru olmadı, limon yada sarımsak tadı fazla gelmiyor tam kıvamında olduğunu düşünüyorum.
  • Servis yaparken üzerine hafif zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz ve hafif pulbiber gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.