20 Temmuz 2022 Çarşamba

Karamelli Yer Fıstıklı Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 150 gram tereyağ ya da margarin
  • 220 gram çikolata (1 paket)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı kakao

Karamelli sos için;

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket krema
  • 75 gram tereyağ ya da margarin
  • 1 su bardağı yer fıstığı

Arzuya göre süslemek için;

  • Çikolatalı sos

    Nasıl Yapılır?

  • Kek için; öncelikle benmari usulü çikolata eritilir ve tereyağ ile karıştırılarak soğumaya bırakılır. Ardından yumurta beyazları ile şeker köpürene dek çırpılır.
  • Daha sonra sarısı eklenerek çırpma işlemine devam edilir. Soğuyan çikolatalı sos ve diğer malzemelerde eklenerek çırpılır.
  • Hamur hazır olduğunda yağlanmış kalıba dökülerek 180 derece fırında pişirilir.
  • Karamelli sos için; şeker kısık ateşte tavada eritilir. Daha sonra krema ve yağ eklenerek çırpıcı yardımıyla kıvam alması sağlanır. Homojen bir karışım olunca ateşten alınarak fıstıklar eklenir.
  • Pişen kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır, üzerine karamelli yer fıstıklı sos dökülür. Arzuya göre hazır çikolata sos ile de son bir dokunuş yapılabilir.
  • Not: Kullanılan şeker oranları az olduğu için yoğun bir tat hissetmiyorsunuz. Afiyet olsun.

Yelpaze Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet patlıcan

Köfte için;

  • 500 gram kıyma
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 200 gram coctail domates
  • 2 kaşık özyörem salça
  • 500 ml kaynamış su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kıymamızın malzemelerini yoğurma kabına alıp iyice yoğurup küçük köfteler hazırlayalım.
  • Patlıcanları 2 cm videoda görüldüğü gibi keselim. Sıcak tuzlu suda bekletelim. Patlıcanların aralarına köfte koyup, katlayalım. Kürdan yardımı ile açılmasın diye birbirine tutturalım.
  • 500 ml sıcak suya iki kaşık salçayı ekleyip karıştırıp patlıcanların üzerine gezdirelim. Domatesleride kesip patlıcanların üzerine koyalım.
  • 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kontrollü bir şekilde üzeri kızarana kadar pişirelim.

Kahvaltılık Yumurtalı Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bayat ekmek
  • 3 adet yumurta
  • Tuz
  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Bayat ekmeğimizi ne çok ince ne de çok kalın olmayacak şekilde dikkatlice dilimleyelim.
  • Yumurtaları geniş bir kasede çırparak tuz ilave edelim.
  • Teflon tavada sıvı yağı 1-2 dakika kızdıralım.
  • Ekmeklerin her iki yüzünü yumurtaya bulayalım ve çıkartalım.
  • Sırayla yumurtaya buladığımız ekmekleri tavaya alalım ve 2 dakika kızartıncaya kadar çevirerek kızartalım.
  • Kızaran ekmeklerimizin fazla yağını çekmesi için kağıt havlu serili bir tabağa alalım.
  • Tüm ekmeklerimizi bu şekilde kızarttıktan sonra servis tabağına alalım ve servis edelim. 

Bulgur Salatası Tarifi

 




Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 3 adet kırmızı köz biber
  • 1 çay bardağı mısır
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet roka
  • Yarım demet maydanoz
  • Sıvıyağ
  • Nar ekşisi
  • Tuz

Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Bulguru pişireceğiniz tencereye, bulguru ve kaynar suyu ilave edip, bulgurlar suyunu çekip, yumuşayana kadar haşlayın.
  2. Daha sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmesini bekleyin. O sırada malzemeleri hazırlayın.
  3. Derin bir kasenin içerisine yeşillikleri ince ince doğrayın, biber ve turşuyu küp küp doğrayın, havuçları rendeleyin, mısırıda ilave edip karıştırın. Soğuyup demlenen bulguruda ilave edip, güzelce karıştırın.
  4. Son olarak tuz, sıvı yağ ve nar ekşisinide ilave edip, karıştırın. Servise hazır. 



2 Bardak Suyla Pamuk Gibi Simit Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 1 paket instant maya
  • 1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı civarı un

Üzerin için :

  • 1 kase kavrulmuş susam
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık su ,toz maya, şeker karıştırılarak maya eritilir .
  • Üzerine tuz ,yumurta ve sıvı yağ eklenip un eklenmeden önce karıştırılır.
  • Un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak sıcak bir ortamda 50 dakika mayalanması için bekletilir .
  • Üzerine bulamak için 1 yemek kaşığı pekmez ( üzüm pekmezi kullandım ) ve yarım bardak su karıştırılarak pekmez eritilir .
  • Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp zeminde açılarak ortasına kaşar peyniri eklenip iki kenardan içe doğru katlanarak rulo şekil verilir.
  • Poğaça hamurunun sadece üzerini önce pekmezli suya ardındanda bolca kavrulmuş susama bulayarak 175 derece fırında kontrollü olarak pişirilir.

Ezo Gelin Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (şart değil)
  • Sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 8 su bardağı kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve sarımsak iri iri doğranır ve zeytinyağında bir kaç tur kavrulur.
  • Salça konularak kavrulmaya devam edilir.
  • Mercimek, pirinç, bulgur eklenir ve sıcak su dökülüp pişmeye bırakılır.
  • Bakliyatlar yumuşayınca (Ben yarım saat kaynattım) blender dan geçirilir ve kaynamaya devam eder.
  • Tuz, nane, pulbiber eklenir kısa bir süre daha kaynatılır. Tereyağ eklenir ve kapatılır.

Salçalı Soslu Noodle Tarifi

 

Malzemeler

  • 180 gr noodle

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Salçalı sosu için öncelikle domatesin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Tavaya zeytinyağını alalım ve içerisine doğradığımız sarımsakları ekleyelim.
  • Sarımsakların kokusu çıkmaya başladığında domatesleri ekleyelim. Karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Noodle’ı pişirmek için uygun bir tencerede suyu ısıttıktan sonra noodle’ı ilave ederek  dakika kadar pişirelim.
  • Domatesler yumuşadıktan sonra sosun içerisine salçayı, tuzu, karabiber ve kekiği ekleyerek karıştıralım ve bir kaç dakika daha kavuralım.
  • Domatesler tamamen ezildikten sonra sosun içerisine pişen noodle’ları ekleyelim ve güzelce karıştırdıktan sonra servis edelim.  Bu tarifte kullandığımız noodle sosunu dilediğiniz farklı makarnalarda da kullanabilirsiniz. 

Nar gibi Kızaran Tavuk Baget (Fırında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet tavuk baget

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Tamamlayıcıları:

  • 4 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 5 adet yeşil sivri biber
  • 5 adet çeri domates

    Nasıl Yapılır?

  • Sosumuz için; soğan ve bagetler hariç bütün malzemeler derince bir kaba alınıp, harmanlanır. Sarımsak mutlaka ezilmiş olmalıdır.
  • Sırasıyla; yarım ay şekilde şerit doğranmış soğanlar ve bagetler eklenerek nazikçe tavuğumuzun her yeri soslanır.
  • ⭐️⭐️ Streç filmle üstü kapalı 20/25 dakika bekletmeniz kafidir. Büyük bir borcam veya fırın tepsisi üzerine karışım dökülür.
  • Kalın-küp doğradığımız patateslerimiz, ve yuvarlak form kazandırdığımız havuçlarımız da ilave edilerek son bir kez daha harç karıştırılır. Dilerseniz patates ve havuçları sosa katmadan biber ve domateslerle birlikte tepsiye de alabilirsiniz.
  • Tepsi üzerine dengeli bir şekilde yayıp, yer yer biberlerimiz ve 4 parçaya ayırdığımız çerilerimiz eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 220° fırında ilk 25 dakika kontrollü pişirildikten sonra, derece 190/200 arasına getirilip 35 dakika daha pişirilerek süre tamamlanır.



Kayısı Hoşafı Tarifi

 

Malzemeler

  • Orta büyüklükte 1 kase kurutulmuş kuru kayısı
  • 2 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm (yoksa kuş üzümü de atılabilir.)
  • 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
  • 3-4 damla limon suyu
  • 4 adet karanfil
  • 1.5 litre su (bu su miktarı yapacağınız tencere ebatına göre değişebilir benimki orta büyüklükte o zaman şeker miktarı da artmalıdır)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk etapta yazdan kurutulup kalan kayısılarımızı çeşme altında bir güzel yıkıyoruz. Üstünün tozunun gitmesi için ne de olsa açık havada kurudu:).
  • Daha sonra orta boy tencere içine suyumuzu döküp üzerine şekeri ve limon suyunu ekleyip baloncuk çıkana kadar kaynamasını beklemeliyiz.
  • Kaynayan suya kuş üzümlerini veya çekirdeksiz üzümlerinizi ve karanfilleri atıp ardından kayısılarınızı ilave ederek pişirmeye bırakın orta ateşte yaklaşık 20-25 dk. arası zaten kayısıların arası açılacak ve büyücektir.
  • Şekeri sizin damak tadınıza az gelirse tekrar bir miktar sulandırıp toz şeker ilave edin ama kayısı zaten tatlı bir meyvedir, dolayısıyla şekerle birleşecek ve kayısının kendi tadıyla daha tatlı olacaktır.
  • Daha sonra kaselere pay edip buzdolabında dinlendirip soğuk olarak servis yapıp içebiliriz afiyet olsun efendim….
  • Not: Kuru kayısım yok diye üzülmeyin ben yazın kurutamadım diye de üzülmeyin baharatçılarda aktarlarda hep satılıyor. Ama illa kendi elim değsin derseniz buyurun tam zamanı birkaç kilo alıp evinizin balkonunda bile dilim dilim keserek kurutabilirsiniz ve kışa da hazırlık olur

Tahinli Çörek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3 yemek kaşığı tepeleme şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 1 tane yumurta
  • 4.5-5 su bardağı un (Kontrollü ekleyin lütfen)

Su bardağı ölçüm 200 ml

İçi için;

  • 1.5 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı tepeleme şeker

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam veya fındık

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ılık süt, şeker ve mayayı uygun bir kaseye alın karıştırın ve 5 dakika bekletin maya kabarsın.
  • Daha sonra tuz, sıvı yağ,su,yumurta ve tereyağını ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave ederek güzelce yoğurun.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin üzerini streçleyip yaklaşık 50 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Bir kaseye tahini ve şekeri koyun şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Mayalanan hamuru 5 eş parçaya bölün(205 gr) elinizle yuvarlayın ve 10 dakika bekletin.
  • Daha sonra ilk yuvarladığınız bezeyi alın hafif un serpin ve yuvarlak olacak şekilde merdane yardımıyla açın. Hamuru çok inceltmeyin.
  • Üzerine tahinli karışımdan 2 kaşık sürüp her tarafına gelecek şekilde yayın hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Daha sonra hamuru boyuna doğru genişleterek uzatın yaklaşık 130 cm olmalı.
  • 2 ucu ters yöne hareketler yaptıktan sonra etrafında döndürerek sarın ve üzerine hafifçe bastırın. Detaylı tarif ınstagram hesabımda oradan bakabilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çörekleri dizin 10 dakika beklettikten sonra yumurta sarısını sürün.
  • İsteğinize göre susam veya fındık serpebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt üst ayarda kontrollü olarak pişirin.

Yiyenlerden Tam Not Alan Yalancı Profiterol Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 adet kedi dili bisküvi

Kreması için;

  • 1 litresi süt
  • 1 su bardağına yakın şeker
  • 2 yemek kaşığı tepeli un
  • 2,5 yemek kaşığı tepeli nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket kremşanti
  • 2 yemek kaşığı labne

Çikolata sosu için;

  • 1 kutu sıvı krema
  • 100 gram bitter çikolata
  • 100 gram sütlü çikolata
  • Yada bir paket hazır çikolata sosu

     Nasıl Yapılır?

  • Kedi dili bisküvileri bıçak ile üç dört parçaya bölelim derin bir kabın yada borcamınızın içine koyalım ve bir kenarda bekletelim.
  • Tencereye sütü alıyoruz ,üzerine şeker,yumurta sarısı,un,nişasta ilave edelim ve ocağın altını açmadan önce tamamen pürüzsüz oluncaya kadar çırpı yardımıyla karıştırıyoruz ve ocağın altını açarak göz göz oluncaya kadar pişirelim (pişene kadar karıştırmayı asla bırakmıyoruz)
  • Ocağımızı kapatalım ve kremamıza tereyağ ve vanilyayı ekleyelim, tereyağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Üzerini folye ile örterek soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kremaya bir paket krem şanti ile çırpalım ve 2 yemek kaşığı labne ilave ederek tekrar mikserle en az 5 dk çırpıyoruz.
  • Keserek böldüğümüz kedi dili bisküvilerin üzerine kremamızı boşaltalım kaşıkla bisküvilerin her tarafına krema gelecek şekilde karıştıralım .
  • Borcam tepsimize boşaltalım üzerini düzleştirelim.
  • Küçük bir tencereye kremamızı alalım kaynatmadan iyice ısıtalım ocağı kapatalım ,içine çikolataları koyalım ve sürekli karıştırarak çikolataları eritelim.
  • Biraz kıvam alması için ara ara karıştırarak ılıması için bekletelim.
  • Çikolata sosumuzu tepsideki tatlımızın üzerine gezdirelim ,bir gece yada en az 6-7 saat buzdolabında bekletelim ,bu süre sonunda üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz.