21 Temmuz 2022 Perşembe

Aşçıbaşı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet haşlanmış tavuk budu
  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı ucuyla tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı ucuyla  pul biber
  • 1 çay kaşığı ucuyla  karabiber
  • Tuz
  • Üzeri için ince kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk budu haşlanır ve tiftiklenir.
  • Uygun bir tencereye yağlar eritilir yemeklik doğranmış soğan 2 dk kavurulur.
  • Daha sonra un eklenir ve kokusu çıkana dek kavrulmaya devam edilir.
  • Salça eklenir az daha kavrulur. Yıkanmış suyu süzülmüş mercimek de eklendikten sonra biraz daha kavrulur ve üzerine tavuk suyu dökülür.
  • Bı şekilde mercimek yumuşayana kadar kaynamaya bırakılır.
  • Yumuşayan mercimekler blenderden pürüzsüz olana dek çekilir.
  • Daha sonra tel şehriye, didilmiş tavuk ve küçük küçük doğranmış domates eklenir.
  • Şehriye ve domates yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir.
  • Eğer kıvamı koyu geldiyse sıcak su ilavesi yapılabilir.
  • Son olarak damak tadınıza göre tuz ve baharatları ekleyip 2 taşım kaynatıp ocaktan alın.
  • Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.

Köfte Patates Dizmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kıyma
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 büyük rendelenmiş soğan
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
  • 1 kg patates
  • 6 adet domates

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymamızı uygun bir kaba alıyoruz bütün malzemeleri ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
  • Köfte harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlıyoruz.
  • Patatesleri soyup dilimliyoruz.
  • Tepsimize sırası ile diziyoruz .
  • Tepsimizin orta kısmına domates yerleştiriyoruz .
  • Salça su ve baharatları uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz .
  • Daha sonra köfte ve patateslerin üzerine gezdiriyoruz .
  • 200 derece fırında bir saat 10 dk pişiriyoruz ,patateslere çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz deneyenlere

Cevizli Tahinli Kurabiye Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı çay şekeri
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur yoğurma kabına sıvı yağ ,margarin ,çay şekerini koyup karıştırın.
  • Karışıma yavaş yavaş unu kabartma tozunu ilave edip elinizle yoğurun. Unu kontrollü bir şekilde koyun.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Tahin ve ceviz içini hamura ekleyip yoğurun.
  • Dondurma kaşığı ile şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • 180 deredeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Pişen kurabiyeleri ilk sıcaklığı geçince servis tabağına alın sıcakken dağılır. Buna dikkat edin.
  • İyi sonuç alabilmek için malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.




Taze Fasulyeyi Birde Böyle Deneyin Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg.taze fasulye
  • 1 baş büyük kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3-4 dilim limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeyi iki defa yıkadım ayıklayıp julyen doğradım.
  • Soğanı piyazlık doğradım.
  • Domatesleri kabuğunu soyup ince ince doğradım.
  • Sarımsakları soydum onları da ince ince doğradım.
  • Tencereye doğradığım soğan ve sarımsakların yarısını ekledim, üzerine fasulyenin yarısını serdim.
  • Sırasıyla doğranmış domateslerin yarısını ekledim,kalan soğan ve sarımsakları ekledim.
  • Fasulyenin kalan yarısını da tencereye alıp en üste domateslerin kalan kısmını serdim.
  • Fotoğraftaki gibi 3-4 dilim limon, zeytinyağı, tuz,şeker ve karabiberi ekledim.
  • Tencerem ağzına kadar doldu bu arada 🙂pişince yarıya inecek.
  • 1 buçuk su bardağı su ekleyip,üzerini ıslatıp sıktığım fırın kağıdını fotoğraftaki gibi tencerenin kenarlarından sıkıştırarak kapattım.
  • Bir yağlı kağıtla daha kapattım ,hafiften ikinci kağıdı da ısladım en son üzerine porselen bir tabak kapattım malzemeler karışmadan pişmesi için.
  • Yüksek ateşte pişirmeye başladım kaynamaya başlayınca ilk 10 dk yüksek ateşte bir taşım kaynattım sonra kısık ateşe aldım 30-35 dk pişirdim ♨️
  • Üzerinden kağıtları limon dilimlerini alıp attım.
  • Tenceresinde ağzı kapalı soğumaya bıraktım.
  • Enfes zeytinyağlı yemeğimiz hazır 👌👌.

    İster ılık,ister sıcak servis edebilirsiniz.

Elma Ve Özel Puding Kremalı Milföy Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet milföy hamuru (10×20)
  • 2 adet elma

Pudingli harç için:

  • 1 paket vanilyalı puding tozu
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı taze peynir (içim taze peynir veya pınar beyaz)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal
  • Üzeri için:

    • Pudra şekeri

       Nasıl Yapılır?

    • Elmaları soyun, dörde bölün,çekirdeklerini çıkarıp yassı olarak rendeleyin.
    • Pudingli harç için: Vanilyalı puding tozuna sütü, toz şekeri ve zerdeçalı ekleyin ve pudingi paketteki talimata göre pişirin.
    • Pudingi buzdolabında iyice soğutun, taze peyniri ekleyin ve mikserle karıştırın.
    • Milföy hamuru oda sıcaklığında yumuşadıktan sonra, üst üste yerleştirin ve hamuru ara sıra unlayarak oklava ile 35×50 cm ebatlarında açın.
    • Hamurun kenarlarını bir bıçakla keserek düzleştirin ve üzerinde çatalla delikler açın.
    • Pudingli harcın üçte ikisini açtığınız hamurun yarı ķısmına döküp yayın.
    • Rendelediğiniz elmaları harcın üzerine yerleştirin.
    • Elmaların üzerine pudingli harcın geri kalanını yayın.
    • Hamurun diğer ucundan tutarak harçlı kısmın üzerini kapatın ve açık kenarlarını çatal ucu ile bastırarak kapatın.
    • Hamuru yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın ve dilimleyin.
    • Önceden ısıtılmış 220° fırında 20-25 dk pişirin.
    • Sıcaklığı geçince üzerilerine pudra şekeri serpin.

Vişneli Çikolatalı Muffin Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase vişne
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 25 gram kakao (3 yemek kaşığı)
  • 3 yemek kaşığı  sürülebilir çikolata
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu-
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • Üzeri için;

    • 1 kase vişne
    • Damla çikolata (her muffin için 1 tatlı kaşığı)

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle vişnelerin çekirdeğini çıkartalım. Bunun için vişnelerin saplarını kopardıktan sonra pipet ile bastırıp yavaşça iterek çekirdekleri kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
    • Tüm vişnelerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra kek harcı için uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
    • Ardından süt, sıvı yağ ve sürülebilir çikolatayı ekleyerek tekrar çırpalım.
    • Elediğimiz vanilya, kabartma tozu, kakao ve unu ekleyerek son kez çırpalım.
    • Son olarak kek harcımıza damla çikolata ekleyelim ve spatula ile karıştıralım.
    • Hazır olan kek hamurumuzdan kepçe ile alalım ve muffin kalıpların üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde kalıplara dökelim. Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben 11 adet muffin kek elde ettim ancak sizin kalıplarınızın büyüklüğüne göre bu sayı değişebilir.
    • Son olarak muffinlerimizin üzerine her cup için 5’er adet vişne yerleştirelim. Yine her muffin için 1’er tatlı kaşığı da damla çikolata serptikten sonra önceden ısıtılmış 160°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
    • Sürenin sonunda pişen muffinlerimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. 

Soslu Salata Tarifi

 



Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet semizotu
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 1 adet konserve mısır

Yoğurtlu sos ı̇çin;

  • 4 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Kuşbaşı olarak doğradığımız tavuklara yağ, baharatlar ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Bir tavaya alıp kızarana kadar pişirelim.
  • Semizotlarını ayıklayıp iyice yıkayalım.
  • Közlenmiş biberler ve kornişon turşumuzu doğrayalım.
  • Derin bir kabın içine semizotlarını, tavuğu, közlenmiş kırmızı biber, turşu ve mısırı alıp güzelce karıştıralım.
  • Yoğurtlu sosumuz için tüm malzemelerimizi bir kaba alıp karıştıralım.
  • Salatamızı bir tabağa alıp sosumuzdan dökelim. (ı̇sterseniz sossuz olarakta tüketebilirsiniz her iki şekildede çok lezzetli oluyor)


Peynirli Bükme (Tel Tel Ayrılan Pamuk Gibi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 200 ml ılık süt
  • 100 ml sıvı yağ
  • 1 Türk kahve fincanı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 6 su bardağı un

İç harcı için;

  • 250 gram beyaz peynir
  • 100 gram tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)

Üzerine için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına önce ılık süt,şeker ve mayayı alarak karıştıralım,5 dakika beklesin.
  • Ardından sıvı yağ ,yoğurt ,yumurta ve tuzunu ilave ederek karıştıralım.
  • Unun bir kısmını ekleyip spatula ile karıştıralım hamur katılaşınca elimizle toparlayıp yumruklayalım.
  • 5. bardaktan sonra kontrollü ekleyelim çünkü markadan markaya değişiklik gösterebilir. Çok katı bir hamur olmayacak.
  • Hamurun üzerini kapatalım hamur iki katına çıkıncaya kadar mayalanmasını bekleyelim.
  • Hamur mayalanınca hafif yağlamış olduğumuz tezgaha alalım,hamuru 4 beze yapalım.
  • Bezeyi merdane ile tepsi boyutunda açalım(benim kullandığım orta boy fırın tepsisi) üzerine yumuşak tereyağı sürelim peynir serpelim.
  • Diğer bezeleride aynı boyda ilk açılan bezenin üstüne koyalım yağ sürerek peynir serpelim ,üst üste dizerek bitirelim.
  • 2 parmak genişliğinde şeritler halinde bölelim(fotoğraflarda görüldüğü gibi)fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim.
  • Şeritler halinde olan hamur parçalarını iki taraflı çevirerek bükerek tepsiye sırası ile dizelim,hepsini böyle yaparak bitirelim.
  • Tepsinin üzerini kapatalım 15-20 dakika tepsi mayası yaptıralım.
  • Üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımını sürelim 190 derecede alt üst ayarda önceden ısınmış fırında istediğimiz gibi kızarana kadar pişirelim.
  • Peynirli bükmeleri fırından alınca ilk sıcağı geçince üzerine örtü kapatalım. Pamuk gibi yumuşacık bükmeler servise hazırdır. 

Nefis Kek (Böyle Bir Kek Daha Önce Yemediniz) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 100 gr rendelenmiş beyaz çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

  • 100 gram sütlü beyaz çikolata
  • Toz fıstık

Kalıp için;

  • Biraz tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncellikle kek kalıbını iyice yağlayın ve hindistan cevizi serpin.
  • Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edin, köpürene kadar çırpın.
  • Üzerine süt, sıvı yağ, rendelenmiş çikolata, ve vanilya ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Un ve kabartma tozu ekleyip biraz daha çırpın.
  • Hindistan cevizi ekleyerek spatulayla karıştırın.
  • Son olarak kek kalıbına boşaltın ve önceden ısıtılmış 170 derecelik alt üst ayarda 50 dakika kadar pişirin.
  • Pişen keki soğuduktan sonra kalıptan çıkartın.
  • Beyaz çikolatayı benmari usulü eritip kaşıkla kekin üzerine zigzak çizerek şekillendirin ve toz fıstık serpin. 

Ton Balıklı Pirinç Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 paket ton balığı konservesi
  • 1 paket mısır konservesi
  • 3 adet kornişon turşu
  • 15-20 dal maydanoz
  • 1 adet sert domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 3 dal yeşil soğan
  • 1 avuç kadar haşlanmış bezelye(olmasada olur)
  • Bir tutam dereotu
  • Yarım limon suyu
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz,karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinci bir buçuk su bardağı sıcak su ile haşlayalım ve soğuması için kenara alalım.
  • Domates,biber,soğan ve kornişonu küçük küçük doğrayalım.
  • Maydanoz ve dereotunu incecik kıyalım.
  • Haşlanıp soğumuş pirinçi bir karıştırma kabına alıp üzerine doğradığımız malzemeleri,mısırı,bezelyeyi ve yağını süzdüğümüz ton balığını ilave edelim.
  • Zeytinyağı ,limon suyu tuz ve bir çimdik karabiberi bir kasede iyice karıştırıp salatanın üzerine gezdirelim.
  • Güzelce karıştırıp servis edelim. Deneyecek olanlara şimdiden