22 Temmuz 2022 Cuma

Çıngırak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 4.5 -5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 yemek kaşığı kakao veya gıda boyası

Pişirmeden içine:

  • 2 paket şeker

İçine:

  • Pirinç patlağı veya pasta süsü

Yapıştırmak için ;

  • 1 paket benmari usulü eritilmiş çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
  • Ele yapışmayan hamurumuzu çok ince ya da çok kalın olmayacak şekilde açalım ve yuvarlak kare nasıl isterseniz keselim.
  • Ortalarını daha küçük bir kalıpla alalım.
  • Tepsiye dizelim ve ortalarına şeker koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 15 dakika ama kontrollü pişirin her fırın farklı çünkü.
  • Pişen kurabiyeler soğuyana kadar bekleyin soğumasını beklemezseniz şekerler kırılabilir.
  • Soğuduktan sonra bi kurabiyenin içine pasta süsü koyalım ve benmari usulü eritilmiş çikolata sürelim kenarlarına diğer kurabiyeyi yapıştıralım ve donmasını bekleyelim.
  • Daha sonra elimize alalım ve çıngırdatalım, harika bir tarif çocuklar çok seviyor kesinlikle deneyin 

Kahvaltılık Tost Ekmeği Pizzası Tarifi

 



Malzemeler

  • 6 adet tost ekmeği
  • 1 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
  • 1 adet yeşil sivri biber (küp küp doğranmış)
  • Yeteri kadar dilimlenmiş sucuk
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Sosu için;

  • 2-3 adet domates
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı k domates salçası
  • Kekik, karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Sosu için malzemeleri makinede hepsini çekelim.
  • Hafif parcalıklar kalsın tam püre olmasın.
  • Tost ekmekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim ,üzerine sostan pay edelim.
  • Daha sonra kasar peyniri üzerlerine serpelim.
  • İstediğiniz malzemeleri kullanarak üzerine dizelim.
  • En sonunda dilim sucuk üzerine dizelim.
  • Önceden ısıtılmış alt üst ayarda 200 derece fırında peynirler eriyip kızarana pişirelim. 





Vişneli Çikolatalı Brownie Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 200 gr bitter çikolata
  • 150 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 25 adet vişne

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle vişnelerin çekirdeklerini çıkartalım. Ben bu aşamada çengelli iğne ile çıkarttım ancak dilerseniz pipetle ya da farklı bir yöntemle de çıkartabilirsiniz.
  • Tavaya tereyağı ya da margarini alalım, kısık ateşte eritelim.
  • Üzerine çikolatayı ekleyerek ocağı kapatalım ve bir kaşıkla karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayalım.
  • Brownie için karıştırma kabında yumurta ve şekeri beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Soğuyan tereyağlı çikolatayı yumurtaların üzerine ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Un ve vanilyayı da ekleyerek son kez çırpalım.
  • Pişirme kağıdını tezgaha alalım. Üzerine kullanacağımız fırın kabını yerleştirerek pişirme kağıdından fazlalıkları keselim.
  • Pişirme kağıdını fırın kabının içerisine yerleştirelim, üzerine brownie harcımızı boşaltarak yayalım.
  • Vişneleri aralıklı olacak şekilde üzerine yerleştirelim.
  • Browniemizi önceden ısıttığımız 160°C fırında yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen ve üzeri çatlamaya başlayan brownieyi fırından alarak dinlenmesi için telin üzerine yerleştirelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim. 

Sarımsaklı Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram tereyağı ya da margarin ( oda ısısında yumuşamış)
  • 2-3 diş rende ya da dövülmüş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı nane
  • Yarım çay kaşığı tuz ( baharatları siz tercihinize göre azaltıp arttırabilirsiniz)
  •  Ekmeklerin üstüne kaşar rendesi, izmir tulumu v. S. (Miktar peynir çeşidi tercihe kalmış.)
  •  8 dilim ekmek tost ekmeği, sandviç ekmeği ya da normal ekmek tercihinize kalmış. Ben ev de sandviç ekmeği vardı onu kullandım. . şahsi fikrim en güzeli kare tost ekmeğin de oluyor. :)))) ama hep söylediğim gibi tercihler size kalmış. .

    Nasıl Yapılır?

  • 100 gram oda ısısında yumuşamış margarin ya da tereyağı, mayonezi, sıvı yağı, baharatları, tuzu, rende ya da dövülmüş sarımsağı, maydanozları derin bir kase de iyice homojen bir karışım olana kadar harmanlayın, karıştırın. İyice karışsınlar.
  • Ekmeklerinizi kesin, dilimleyin üstlerine bolca hazırladığınız karışımı sürün paylaştırın. .
  • İstediğiniz kadar kaşar peynirini rendeleyin ya da istediğiniz her hangi bir peyniri rendeleyin ufalayın.
  • Şimdi peynirleri de ekmeklerin üstlerine düzgünce yanlarına sarkıtmama ya çalışarak paylaştırın.
  • 180 derecelik ısınmış fırın da 15-20 dakika pişirin. Ben genel de ızgara bölümünün de üstleri kızarana kadar pişiriyorum. Fırınınızın ızgarası yoksa verdiğim ısı da verdiğim dakika da pişirebilirsiniz.
  • Süre, ayar pişirme şekli size kalmış nasıl isterseniz öyle pişirin. İsterseniz ekmeklerin üstüne kaşarları koyduktan sonra sucuk da ekleyebilirsiniz. Ya da ekmeklere sadece yağlı  karışımı sürüp (kaşar eklemeden) sade olarak da pişirebilirsiniz. Ben her 3 şekil de de görün diye ekmekleri oldukça yakından da resimledim.
  • Pişirirken peynirleri çok çok kurutmayın ve bu ekmekleri lütfen sıcak olarak tüketmeye özen gösterin.

Karabuğday (Greçka) Salatası Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • Bir kaç dal taze soğan
  • Yarım demet taze nane
  • 1 demet dereotu
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 1 çay bardağı nar tanesi

Sosu için:

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Karabuğday salatası için öncelikle uygun bir tencereye karabuğdayları alalım.
  • Üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra ocağı açalım ve 15 dakika kadar haşlanmaya bırakalım.
  • Közlenmiş kırmızı biberleri ve kornişon turşuları küp küp doğrayalım.
  • Dereotu, taze nane ve taze soğanları ince ince doğrayalım.
  • Haşlanan karabuğdayları ocaktan alalım. Suyunu süzerek uygun bir kaseye aktaralım.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra üzerine doğradığımız kırmızı biberi, turşuyu, taze soğanları, konserve mısırı, nane ve dereotunu, nar tanelerini ekleyelim.
  • Sosu için tuz, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını da ekleyerek salatamızı karıştıralım.
  • Greçka salatası olarak  da bilinen karabuğday salatamız servise hazır. 



Nefis Kakaolu Kek Tarifi (Hazır Kek Kıvamında)

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu + yarım çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • Arzuya göre damla veya rende çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtaları ve şekeri, şekerler eriyene kadar güzelce çırpıyoruz.
  • İçerisine tuz ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Kadifemsi, yumuşacık bir hal alıyor.
  • Toz krem şantimizi de içine ekleyip biraz daha çırpıyoruz.Sıvı yağ ve sütü de ekleyip yavaşça çırpmaya devam ediyoruz çünkü bu aşamada biraz sıçrıyor 🥲.
  • İyice çırpılan karışımımıza un, kabartma tozu ve karbonatımızı eleyerek ekliyoruz.
  • Yağladığımız kek kalıbına hamurumuzun yarısını döküyoruz. (ben bu aşamada damla çikolata döktüm iki hamur arasına).
  • Kabımızda kalan diğer yarısına da 2 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı kakaoyu ekleyip çırpıyoruz. (kakaolu kısma da damla çikolata ekleyip, kaşıkla karıştırdım.).
  • Kakaolu kısmı da kalıba alıp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınımıza koyuyoruz. (alt-üst ayarda).
  • 35-40 dakika civarında pişmesi beklenir, siz yine de fırınınızın durumuna göre hareket edersiniz.
  • Kürdan veya bıçak yardımıyla kontrol ettiğinizde ıslak çıkabilir sizi yanıltmasın, damla çikolata kaynaklı 

Limonlu Revani Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su (800 ml)
  • Yarım limonun suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Limonlu revaninin öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alpı karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve karıştırıp 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Şerbetimizi soğumaya bırakalım.
  • Keki için çırpma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Son olarak un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek, limonun kabuğunu rendeleyelim. Tüm malzemeyi tekrar çırpalım.
  • Orta boy yuvarlak veya kare borcamın tabanını çok az yağlayalım. Ardından hazırladığımız kek harcını boşaltalım.
  • Spatula yardımıyla harcımızı eşit bir şekilde yayalım.
  • Önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen revanimizi fırından alalım ve soğuk şerbeti üzerine gezdirelim.
  • Oda sıcaklığına gelen revaniyi buzdolabına kaldıralım ve bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen ve şerbetini güzelce çeken revanimizi dilimleyerek süsleyelim ve servis edelim.

Islak Kek Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı kakao kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı (100 ml)
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Keki için uygun bir karıştırma kabında yumurtaları ve şekeri mikser yardımıyla beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Sıvı yağ, süt, un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Yağladığımız borcama kek harcını dökelim ve eşit bir şekilde yayalım.
  • Keki önceden ısıtılmış 175°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sosu için uygun bir tavaya sütü alalım. Üzerine sıvı yağı ekleyelim.
  • Şeker ve kakaoyu da ekleyerek karıştırarak bir taşım kaynatıp ocaktan alalım.
  • Fırından aldığımız ve ilk sıcağı çıkan keki eşit bir şekilde dilimleyelim.
  • Ocaktan aldığımız sıcak sosu kekin üzerine gezdirelim.
  • Kekin sosu güzelce çekmesi için bir süre dinlendirdikten sonra üzerini süsleyerek servis edelim. 

21 Temmuz 2022 Perşembe

Damla Çikolatalı Cevizli Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 9 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından 1 parmak az süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 avuç ceviz

     Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Süt ve yağ ekleyip 1 dk karıştırın.
  • Un, kabartma tozu, vanilyayı eleyerek karışımın içerisine ekleyin.
  • 2 dk karıştırdıktan sonra 1 tatlı kaşığı un ile damla çikolatayı ve ezdiğimiz cevizleri unlayalım ki pişerken kekin tabanına çökmesinler.
  • Yağlanmış kalıbımızın içine isteğe bağlı damla çikolatadan atıyoruz kalanıda kek karışımının içerisine döküp karıştırıp kek kalıbına alıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında 180 derece yaklaşık 30-40 dakika kontrollü pişiriyoruz.
  • Kek yaparken ilk 25-30 dakika kadar fırının kapağını açmayın ki kekiniz sönmesin.

Meyhane Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • Su

    Nasıl Yapılır?

  • İnce ince doğrayıp soğanla kapya biberimizi sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine salça, tuz ve baharatlarımızı ekleyip kavuruyoruz.
  • Bulgurumuzu da ekleyip kavuruyoruz. İnce ince doğranmış domateslerimizi de ekleyip karıştırıyoruz.
  • En son yaklaşık üzerine 1,5 su ekleyip karıştırıyoruz ve pişiriyoruz.
  • Suyunu çektikten sonra altını kapatıp tenceremizin üzerine kağıt havlu koyup, kapağını kapatıp, demlenmeye bırakıyoruz.

Unlu Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 3 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Pul biber
  • Tuz

Arasına serpmek için;

  • 3-4 yemek kaşığı un (Hepsi kullanılmaya bilir)

Sosu için;

  • 4-5 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 6-7 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam
  • Haşhaş

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlıyoruz. Küp küp doğranmış soğanları biraz yağda kavuruyoruz.
  • Haşlanmış patatesleri soyup çatal yardımıyla eziyoruz. Ezdiğimiz patateslere baharat ekleyip biraz daha eziyoruz. Kavrulan soğanın üzerine ekleyin biraz daha kavurun.
  • Diğer taraftan tereyağı veya margarin i eritiyoruz içine sıvı yağ ilave ediyoruz yufkanın arasına sürmek için.
  • Yufkayı tezgaha serip her yerine güzelce yağ sürüp daha sonra yarım yemek kaşığı kadar un elek yardımıyla serpiyoruz.
  • Yufkayı ikiye katlayıp, kenarlarından bir miktar kesiyoruz kestiğimiz parçaları ortasına koyuyoruz tekrar yağ sürüp un serpiyoruz.
  • Baş tarafa patatesi düz bir şekilde koyup rulo yapıyoruz. Daha sonra dilimleyip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  • 180 derece fırında yaklaşık 15 20 dakika pişiriyoruz. Ve çıtır çıtır miss gibi böreğimiz hazır. Deneyecek arkadaşlar a şimdi den