23 Temmuz 2022 Cumartesi

Patatesli Börek (Oklava Kullanmadan) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 6 -7 su bardağı un
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz (un markasına göre değişebiliyor o yüzden kontrollü ekleyelim)

Hamura sürmek için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ (eritilecek)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (ikisini karıştıralım)

İçi için:

  • 3 -4 adet patates
  • 1 çay kaşığı kara biber, kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Not:tuz ölçüsünü damak tadınıza göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patateslerimizi haşlayıp soğuyunca kabuklarını soyup rendeleyip içine baharatlarımızı ekleyelim içimiz hazır.
  • Sonra hamurumuzu kulak memesi kıvamında yoğuralım.
  • Portakal büyüklüğünde hamurdan koparıp elimizde yuvarlayıp üzerini bezle örtüp 10dk dinlendirelim.
  • Üzerine un serperek tabak büyüklüğünde açıp tereyağ ve sıvı yağ karışımını üzerine sürüp hamurumuz bitene kadar bu işlemi yapıp üst üste koyalım.
  • Üzerini streçle kapatıp 30dk dillendirelim .
  • Sonra herbirini elimizle çekiştirerek açalım ,içine harcımızı koyup rulo şeklinde saralım .
  • Üzerine kalan tereyağ, sıvı yağ karışımını üzerine sürüp önceden ısıttığımız 180 dr fırında pişirelim afiyet olsun.

Marullu Kaşık Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 8- 10 yaprak kıvırcık marul
  • 2 adet taze soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet küçük boy salatalık
  • Birer tutam dereotu, maydanoz, roka

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Salata için bütün malzeme iyice yıkanır ve suları süzdürülür.
  • Marul, dereotu, maydanoz, roka ve taze soğan ince ince kıyılır.
  • Domates, biber ve salatalık küçük küçük doğranır.
  • Sos malzemesi bir kasede çırpılır, doğranmış salata malzemesiyle hafifçe harmanlanır.
  • Servis tabağına alıp beklemeden servis edilir.
  • Afiyetler olsun.

Yeşil Mercimekli Tel Şehriye Çorbası Tarifi

 




Malzemeler

  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı tel şehriye
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta un ve yoğurt çırpılır.
  • Üzerine su eklenerek karıştırılır ve kaynatılır.
  • Kaynayan karışıma tel şehriye ve yeşil mercimekler eklenir.
  • Şehriyeler pişince çorba ocaktan alınır.
  • Üzerine tereyağında nane yakılarak dökülür. Afiyet olsun!.


Zeytinyağlı Taze Fasulye (Düdüklü Tencerede) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo taze fasulye
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı, domates, biber, karışık salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küp şeker
  • 1 küçük çay kaşığı pul biber, karabiber
  • 1 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Önce taze fasulyelerimizi, ayıklayıp, ister dikey, isterseniz yatay şekilde doğrayalım, yıkayıp, süzelim.
  • Düdüklü tenceremize sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı kavuralım, üzerine suyu süzülmüş fasulyemizi ekleyip üç dakika kadar kavuralım, salçamızı koyup iki dakika sonra, rende domatesi ( ben kabuğunu soyup, rondodan geçtim).
  • Şeker, tuz ve zeytinyağını da ekleyelim, şöyle bir iki tur çevirip, 1 su bardağı su ilave edip, karıştırıp, tenceremizin kapağını kapatalım, önce, orta ateşte fışladıktan sonra düdüğünü indirip kısık, ateşte 20_25 dakika sonra ocağımızı kapatalım. ( zaten kokusundan anlaşılıyor).
  • Havası çıktıktan sonra tenceremizin kapağını açalım kontrol edip servis yapalım.
  • Afiyet olsun, 

En Kolay En Lezzetli İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

İçli köfte hamuru için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1.5 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

İçli köfte iç harcı için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 250 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi veya fındık
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcımızı hazırlamak için; genişçe bir tavaya sıvı yağ alarak doğradığımız soğanları hafif renkleri değişene kadar kavuralım. Daha sonra kıymayı ilave ederek yaklaşık 5 dakika kadar kavuralım.
  • Kavrulan kıymaya baharatları ve biber salçasını ilave edelim. İyice karıştırıp 2-3 dakika daha pişirelim. Almaya yakın tuzu ekleyip karıştıralım. Son olarak ocaktan tavamızı alalım, ceviz ve maydanozu ilave ederek karıştıralım.
  • İçli köfte hamurunu hazırlamak için derince bir kaba bulgur ve irmiği alalım. Üzerine kaynar suyu dökerek üzerini streç film veya temiz bir bezle kapatalım. Bulgurlar şişene kadar yaklaşık 10 dakika bekleyelim.
  • Yumuşayan bulgurlarımıza un, yumurta, biber salçası, baharatları ve tuzu ekleyerek güzelce yoğuralım. Elimize eldiven giyersek daha kolay yoğurulur eğer eldiven yoksa elimizi arada ıslatarak yoğuralım.
  • Hamurumuz hazır olunca tezgahımıza streç film serelim hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parça kopararak streç filme yerleştirelim.
  • Ardından hamurumuzun üzerine tekrar streç film serelim ve merdane yardımıyla açalım. Ardından streç filmi açalım kase yardımıyla hamurumuzu keselim. Ortasına 1. 5 tatlı kaşığı iç harcımızdan koyalım ve katlayarak uçlarını kapatalım.
  • Tüm hamurumuza aynı işlemi uygulayalım. Derince bir tencereye veya tavaya yağı alalım yağımız kızınca içerisine köftelerimizi atalım ve 1. 5 dakika iki tarafını eşit kızartalım.
  • Ardından servis edeceğimiz kaplara alarak sunum yapalım. Afiyet olsun ! bu tariften 24 adet içli köfte çıkıyor.

Ispanaklı Mercimek Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 soğan
  • 1 kapya biber
  • Biraz ıspanak
  • Göz kararı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça

    Nasıl Yapılır?

  • Yeşim mercimeği kara suyu çıksın diye biraz haşlayalım ve süzelim. Doğradığımız soğanı, karabiberle beraber ocakta kavuruyoruz.
  • Karamelize olan soğanın üstüne kapya biberimizi ekliyoruz ve önceden haşlayıp süzdüğümüz yeşil mercimeği de ekliyoruz.
  • Salçamızı da ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz. Ispanaklarımızı da ekleyip üzerine biraz su döküyoruz kimyon, tuz atıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Ispanağı da mercimeği de ayrı ayrı sevenler için bu tarif gerçekten çok güzel oluyor deneyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Cupcake Tarifi

 



Malzemeler

  • 100 gram tereyağ
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
  • 2 bardak un
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı dark kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 silme çay kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz

Üzeri için;

  • 200ml sıvı krema
  • 1 paket toz kremşanti
  • 150 gram çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağ, esmer şeker ve toz şekerimizi çırpıyoruz. Teker teker yumurtaları ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra sütümüzü de ilave ediyoruz.
  • Ayrı bir kapta tüm kuru malzemelerimizi eleyerek karıştırıyoruz (Un, kabartma tozu, vanilya, karbonat, tuz, kakao)Karışımı azar azar hamurumuza ekleyerek mikserle çırpıyoruz.
  • Muffin kağıdı yerleştirdiğimiz kalıbımıza hamurumuzu eşit bir şekilde dağıtıyoruz.160 derecelik fırında kontrol ederek keklerimizi pişiriyoruz.24 adet cupcake elde ediyoruz.
  • Süslemesi için bir paket kremayı çırparak köpürtüyoruz içine bir paket toz kremşanti ve eritilmiş çikolatamızı ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz.
  • Daha sonra bir duy yardımıyla sıkıp üstüne rendelenmiş çikolatayla süslüyoruz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.



1 Dakikada En Kolay Mayonez Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 büyük çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı sarımsak tozu olmasada olur

    Nasıl Yapılır?

  • Kavanoz veya blendırın kabına bütün malzemeyi ekleyelim. Sonra blendırı tam üzerine koyalım ve 1 dk kadar çırpalım zaten anında kıvam aldığını göreceksiniz.
  • Sonra uygun bir kaba alalım deneyecek olanlara afiyet olsun ufak bir kavanozda bu işlemi yapabilirsiniz.

Çikekli Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 200 gram burçak büskivi
  • 60 gram tereyağ

Kreması için;

  • 600 gram labne peyniri
  • 2 kutu sıvı krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • Yarım limon suyu (İsteğe bağlı)
  • Sosu için;

    • 300 gram dondurulmuş çilek
    • 4 yemek kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı tepeli nişasta
    • 1 çay bardağı su (Nişasta ve suyu karıştırarak nişastayı çözdürün)

       Nasıl Yapılır?

    • İlk olarak kelepçeli kalınımızın tabanına fırın kağıdı yerleştirelim ve kenarlarını yağlayarak pişirme kağıdını biraz yüksek yapıştıralım.
    • Kalıbın dış taraftan kenarlarını da aleminyum folyo ile saralım.
    • Bisküvileri rondodan geçirelim ve üzerine 60 gram eritilmiş tereyağ koyalım iyice karıştıralım.
    • Kek kalıbına boşaltalım be bastırarak kalıbımıza düzgünce yerleştirelim ben bu işlemi bardağın alt kısmını bastırarak yaptım, buzdolabında 10 -15 dk bekletelim.
    • Kreması için; derin bir kaba labne peynirini ve sıvı kremaları koyup, çırpalım. Bir su bardağı şeker ekleyip çırpalım, 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek çırpmaya devam edelim.
    • Nişasta, vanilya ve limon suyunu ekleyerek bir kaç dk çırpalım ve hazırladığımız bisküvili tabanın üzerine tamamını boşaltalım.
    • Kekimizin çatlamaması için sıcağa dayanıklı küçük bir kabın içine su koyup fırın alt tabanına yerleştirelim.
    • Cheskekimizi önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında 160 derecede 1 saat fırının kapağını açmadan pişirelim.
    • Cheesecake piştikten sonra fırını kapatalım ve kapağını çok az aralık olacak şekilde açık bırakarak 1 saat fırının içinde bekletelim.
    • Sosumuz için dondurulmuş çilekleri tencereye koyalım rondodan geçirelim.
    • Üzerine şeker ve nişastalı suyu ekleyip karıştıralım ve kaynayıp, kıvam alıncaya kadar pişirip, ocağı kapatalım.
    • İlk sıcaklığı çıkınca yavaşça soğuyan cheasacakimizin üzerine dökelim ve 1 gece yada en az 7-8 saat buzdolabında bekletelim.
    • Bir gece dinlendirdiğimiz cheesecakimizi kalıptan dikkatlice alamım kenarlarındaki fırın kağıdını çıkaralım, cheesecakekimiz servise hazır afiyet olsun

Yanardağ Pastası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket pandispanya
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt (Kremşanti için)
  • 1 su bardağı süt (Keki ıslatmak için)
  • 1 su bardağı kırılmış bisküvi
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 2 muz küçük küçük doğranmış
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi

Çikolata sos için;

  • 1 paket çikolata sos
  • 2 bardak süt

Süslemek için;

  • Nar

    Nasıl Yapılır?

  • Bir bardak sütle kremşanti hazırlayalım. İçine iki muz, bir kase küçük dilimli petibör bisküvi ve bir çay bardağı damla çikolatanın hepsini karıştırıyoruz. Alt taban kekimizi sütle ıslatıp üst tabanı 8 eş parçaya bölüyoruz.
  • Alt tabanı sütle ıslattıktan sonra krema harcını dağ (Tepecik şekli) şekli vererek tabana yayıyoruz. 8 diliminde sütle ıslatıp üstüne yerleştiriyoruz.
  • Çikolata sosu pişirip, soğumaya bırakalım. Pastanın ara boşluklarını ve en üste çikolata sosu akıtalım. Üzerine nar taneleri ile süsleyelim.
  • Yaza uygun çok hafif ve çok lezzetli bir tarif. Ben muz kullandım ama şeftali çilekle de çok güzel oluyor. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Çilekli Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • ️Yarım bağ semizotu
  • ️1 küçük kırmızı soğan
  • ️İstediğiniz kadar çilek (5 adet kullandım)

Sosu için;

  • ️Damak zevkinize göre tuz
  • ️Yarım limon
  • ️3 kaşık zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotlarını güzelce yıkadıktan sonra elimizle veya bıçak yardımıyla doğruyoruz.
  • Doğradığımız semizotlarını bir kaba alıp çilek ve soğanları halka halka doğrayıp, semizotlarıyla buluşturuyoruz.
  • Salata sosunu, yani zeytinyağ, limon ve tuzu bir kavanoza alıp ağzı kapalı şekilde çalkaladıktan sonra semizotu salatamızın üstüne döküyoruz ve servis ediyoruz. 🍀Afiyet olsun.





Etli Girit Kabağı Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 adet girit kabağı
  • 300 gr kıyma
  • 400 gr pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı yenibahar

Pişirmek için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları yemeklik doğruyoruz. Domatesi küçük küpler halinde doğruyoruz. Maydanozları ince ince kıyıyoruz ve pirinçleri duru su akana kadar tıkıyoruz.
  • Daha sonra tüm malzemeleri birleştirip, güzelce harmanlıyoruz. İçlerini oyduğumuz kabakları tam dolu olmayacak şekilde doldurup tencereye diziyoruz.
  • Kabakların saplarını süsleme amacıyla kullanmak için şapka şeklinde kesip kenara alıyoruz. Tenceremize su, salça, yağ ve tuz karışımını ekleyip ocağın en küçük gözünde altı kısıkta 40dk pişiriyoruz.
  • Pirinçleri ve kullandığınız tencereye göre pişirme süresi değişiklik gösterebilir. Pirinçleri kontrol edip pişip pişmediğine göre süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Nefis bir ev yoğurduyla birlikte afiyetle yemeye hazır. Afiyet olsun