24 Temmuz 2022 Pazar

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet büyük boy patates
  • 1 adet kabak
  • İsterseniz havuç,patlıcan,biberde ekleye bilirsiniz
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı hardal sosu
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Su
  • Kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımızı fileto kesip dövüyoruz.
  • Ben sebzelerimi hafif kızarttım.
  • Tavuklarımın içine jülyen doğranmış sebzelerimi yerleştirdim. Güzelce sarıp kurdanladım.
  • Diğer bir taraftan cezvenin içerisine yağ ve salçamı kavuruyorum.
  • Baharatlarıda atıp biraz daha kavuruyorum.
  • Yarım şu bardağı şu döküyorum.
  • Yine göz kararı siz müdahale edebilirsiniz.
  • Tavukların üzerine sosu gezdirip önceden ısıtılmış fırında ben 200° kullandım 20 25 dk beklettim.
  • Siz kontrol etmekten kaçınmayın.
  • Şimdiden herkese afiyet olsun.

Balık Biber Turşusu (Yağlı turşu) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 kilogram balık biber
  • 1  baş sarımsak
  • 10 dal maydanoz
  • 3 tane domates
  • 1 litrelik üzüm sirkesi
  • 5 adet yarım litrelik kavanoz ve kullanılmamış kapak

Her kavanoz için

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Biberler güzelce yıkanır kurutulur sapları kesilir ortalarına birer çatal batırılarak delinir.
  • Maydanoz domates ve sarımsaklar blenderdan çekilir ya da bıçakla doğranır.
  • Kavanozlara biberler yerleştirilir aralarına blenderdan çektiğimiz domates sosu eşit şekilde paylaştırılır.
  • Bütün kavanozlara birer tatlı kaşığı tuz birer tatlı kaşığı şeker ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilir diğer yanda 1 litrelik sirke tencereye boşaltılır.
  • Üzerine bir su bardağı içme suyu ilave edilerek kaynatılır kaynak olarak biberlerin üzerine kavanozlara doldurulur.
  • Ağızlarına yeni kapakla iki tık sola ve sıkıca sağa çevirerek kapatılır ters yüz olarak düz bir zemine bir havlu serilerek çevirilir.
  • 24 saat yerinden oynatmadan soğutulur daha sonra düzeltilerek serin bir yerde 2 yıl kadar kapağını açmadan bekleyebilir. Yemek isterseniz 15 gün sonra kapağını açıp afiyetle tüketebilirsiniz biberlerin rengi sarıya döndüğünde olduğu anlaşılır 💙 .
  • Not 1. Kapaklarda şişme ya da sızıntı varsa sebzeleri süzüp suyunu tekrar kaynatıp yeni bir şişeye ve yeni kapakla tekrar deneyin onlar bozulur.

Kabak Mücver Tarifi

 

Malzemeler

  •  3 adet taze yemeklik kabak (arzu ederseniz isteğe kalmış 1 adet havuç 1 adet patates)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yumurta
  • 1 tepeleme büyük çay bardağı un
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu varsa birkaç dal taze nane
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım paket kabartma tozu ( taze nane yoksa bir tepeleme tatlı kaşığı kuru nane)
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı  karabiber
  • Çay kaşığının ucuyla kimyon
  • Çay kaşığının ucuyla  kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Kabaklar rendelenir üzerine bir kaşık tuz serpilir kenarda bekletilir derin bir kaba soğan rendelenir ya da küçük küçük doğranır güzelce suyu sıkılıp süzülür bekleyen kabaklarda suyu süzülerek soğanlara ilave edilir (patates ve havuç kullanacaksanız onlar da rendelenerek suyu sıkılarak bu safhada soğanlara ilave edilir)
  • 2 yumurta bir çay bardağı un maydanozlar ve dereotları yıkanıp doğranır ilave edilir.
  • Baharatlar ilave edilerek güzelce karıştırılır.
  • Un oranına bakılır kabaklarınız sıkılmadıysa ununuz az gelebilir o yüzden biraz daha ilave edebilirsiniz kaşığa gelecek kıvamda olana kadar un ilavesi yapabilirsiniz.
  • Daha sonra yanmaz bir tava ocağa alınır 6’ya kalır 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir ayrı bir tabağa sıvı yağ konulur yemek kaşığımız bu yağ batırılır sonra kabak karışımından bir kaşık alınarak tavanın içine koyulur .
  • Kaşık tekrar yağ batırılır arkasıyla bastırılarak köfte şekli verilir.
  • Yapabildiğiniz kadar ince ettiniz kaşığı yağlamaktaki amacımız harçtan kolay ayrılması yapışmaması içindir mücverleriniz rengini değiştirdiğinde piştiğini anlayabiliyorsunuz alttan bir spatulayla ters düz edip pişiriniz kızarınca altını kazık bir iki dakika kadar kısık ateşte bekletip öyle servis tabağına alınır.
  • İsterseniz bunu bol yağda da kızartabilirsiniz ya da fırın tepsisine yayarak fırında da pişirebilirsiniz zamanınıza ve canınızın isteğine kalmış sarımsaklı pul biberli yoğurtla servis edebilirsiniz çok yakışıyor afiyet olsun 

Pul Pul Dökülen El Açması Zarf Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık süt (bardak ölçüm 200ml)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 paket kuru maya
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 6,5 su bardağı un kontrollü olun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı
  • İç harcı için;

    • Beyaz peynir veya patatesli de yapabilirsiniz

    Ara katları için

    • 150 gram tereyağı veya margarin
    • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Üzeri için;

    • Yumurta sarısı (akları içine)
    • Susam veya çörek ot

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle genişçe bir kabın içine ılık süt,ılık su, şekerimizi ve mayamızı ekleyelim 5 dakika aktifleşmesini bekleyelim.
    • Daha sonra yağımızı, yumurta aklarını ve yavaş yavaş unumuzu tuzumuzu ekleyip, yumuşak bir hamur elde edelim, mayalanmaya bırakalım.
    • İç malzemelerimizi hazırlayalım.
    • Yağımızı ılıtıp bekletelim bu yağı ara katlarımıza sürmek için kullanacağız.
    • Mayalanan hamurumuzun mayasını alalım.
    • Bir kaç dakika yoğuralım.
    • Hamurda ele yapışma oluyor bu esnada unlayarak bezelere ayıralım.
    • Üzerine temiz bir poşet geçirip bezelerin kurumamasını sağlıyalım.
    • Ve masamızı unlayarak bezelerimizi açmaya başlıyalım ilk bezeyi açıp yağlıyalım, ikinci bezeyi de açıp üstüne koyup tekrar yağlayalım.
    • Resimdeki gibi kenarlarını kapatıp tekrar yağlıyalım.
    • En son diğer kenarları da kapatıp iç harcını koyup tekrar kapatıp en son zarf şekli verip ortalarına bastırarak şekil verelim.
    • Bütün işlem bittikten sonra yumurta sarıları sürüp susam serpiştirip 200 derecelik ısınmış fırında kontrollü bir şekilde kızartalım.
    • Her fırının pişirme süresi farklı olabilir.Böreklerimiz servise hazır.

Et Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kuşbaşı koyun (Dana eti de olur)
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 5 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • Tuz
  • 3 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Düdük ki tencereye sıvı yağı ve etleri alalım (Dana eti ile yaparsanız yağı biraz artırın) Etler kendi suyu ile arada karıştırarak pişirelim ve etin suyu azalınca yemeklik doğranmış kuru soğan, biber ve minik doğranmış sarımsakları kavuralım.
  • Üzerine tereyağını, kabuğu soyulmuş küp doğranmış domatesi, salçaları, tuz ve biberleri ekleyip 2-3 dk kavuralım, suyunu ilave ederek düdüklü tencerenin kapağını kapatalım.
  • Düdüklü tencereden kaynama sesi gelince pişirme ayarını yaparak kısık ateşte 25-30 dakika pişirelim.
  • Düdüklünün havasını aldıktan sonra kapağını açalım. Eti yumuşacık pişmiş olan bu lezzetli yemeğimizi yanında pirinç pilavı ile servis edebiliriz. Afiyet olsun 😍.

Tavada Kahvaltılık Yufkasız Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş patates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber kimyon kekik
  • 1 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
  • 1 paket kabartma tozu

Kızartmak için;

  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Patates rendelenir suyu sıkılır. Biber ve maydanoz ince ince doğranır.
  • Tüm malzemeler bir karıştırma kabına alınır ve karıştırılır.
  • Teflon yada granit tavada az yağ ile orta ateşte kızgın yağda mücver gibi arkalı önlü pişirilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Borcam Pastası Trileçeye Rakip Tarifi

 



Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşık su
  • 1 kaşık sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Islatmak için;

  • 2.5 su bardağı süt

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti

Sosu için;

  • 2 paket bitter çikolata
  • 200 ml sıvı krema

    Nasıl Yapılır?

  • Tatlımıza ilk olarak kremadan başlıyoruz. İsterseniz kremayı bir gece öncesinde hazırlayabilirsiniz.
  • Kreması için kremşanti hariç diğer bütün malzemeleri uygun bir tencereye alıyoruz. Sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam alınca altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Tamamen soğuduğunda kremşantiyi ekleyip blenderden geçiyoruz. (benim blender sorun çıkarttığı için biraz pürüzlü oldu).
  • Keki için yumurta ve şekeri mikserler çırpıyoruz.
  • Su ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyalı eleyerek ilave ediyoruz.
  • Tahta kaşıkla iyice karıştırıp tereyağ ile yağlanmış kare borcama (28cm) döküyoruz.
  • 170 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Kek ılıyınca sütle ıslatıyoruz.
  • Üzerine kremayı döküyoruz.
  • Çikolata ve kremayı benmari usulü eritip tatlımızın üzerine yayıyoruz.
  • Dolapta 2 saat kadar dinlendimi tatlımız servise hazır. Ben fındık ve fıstıkla servis yaptım. Deneyeceklere afiyet olsun

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 1 kg dana ciğeri
  • 4 adet patates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patateslerin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Ardından soğanı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım ve elimizle şöyle bir karıştıralım.
  • Ocağa aldığımız sıvı yağı kızdıralım ve patateslerimizi altın sarısı renk alana kadar bol sıvı yağda ara ara karıştırarak kızartalım.
  • Kızaran patateslerimizi kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım. Kalan patatesleri de aynı şekilde kızartalım.
  • Ciğerimizin zarını soyduktan sonra küp küp doğrayarak tel süzgece alalım ve kanının süzülmesini sağlayalım. Ciğer yıkanmadığı için kanını bu şekilde temizlemeniz yeterli gelecektir.
  • Genişçe bir tabağa un alalım, ciğerlerimizi içerisine alarak güzelce karıştıralım.
  • Unun fazlasını elimizle silkeledikten sonra kızgın sıvı yağda karıştırarak 3 dakika pişirelim.
  • Kızaran ciğerleri de kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım.
  • Genişçe bir karıştırma kabına ciğerlerimizi aktaralım. Üzerine kızarttığımız patatesi, doğradığımız kırmızı soğanları ve ince ince kıydığımız yarım demet maydanozu da ekleyelim.
  • Kimyon, toz kırmızı biber, pul biber ve sumak ekleyerek tüm malzemeleri güzelce karıştıralım.
  • Son olarak tuzunu ilave edelim ve son kez karıştırdıktan sonra Arnavut ciğerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı bulgur
  • Yarım su bardağı arpa şehriye
  • Yarım çay bardağı haşlanmış mısır
  • Yarım çay bardağı bezelye
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (küçük boy)
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Zeytin yağında şehriyeleri kavurup üzerine bulguru ekleyin ve 1-2 dk daha kavurun.
  • Üzerine mısır, bezelye,tuz ve suyu ilave edin.
  • Pilav suyunu çekene kadar pişirin tamamen suyunu çekince tereyağını ekleyip karıştırıp altını kapatın .
  • 20 dk dinlendirin ve servis edin afiyet olsun 💐🤗.

Köz Biberli Ezme Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet kapya biber
  • 200 gram beyaz peynir
  • Yarım çay bardağından az zeytin yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber ( isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Közlemiş olduğunuz kapya biberleri rondaya alın.
  • Diğer bütün malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirin.
  • Biraz pul biber serpiştirip istediğiniz şekilde kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz ,afiyet olsun 😋

Mantar Çorbası Nasıl Hazırlanır? Tarifi

 


Malzemeler

  • 500 gram kültür mantarı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 su bardağı su (et suyu ve ya tavuk suyu varsa tercih edilmeli)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet bulyon (eklemek tercihe kalmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım limon suyu, 2 kaşık sirke (mantarları haşlarken)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (mantarları kavururken)
  • Üstüne arzu edilirse dereotu kıyılarak eklenebilir (ben eklemedim)

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarlarınızı bir kaba alınız ve soyunuz. Mantarların tüm soyma aşamalarını resimlerden görebilir mantarlarınızı o şekil de soyabilirsiniz. Soyduğunuz mantarlarınızı şöyle bir sudan geçirin, yıkayın.
  • Su ısıtıcınız ile su kaynatın, kaynayan suyu bir tencereye alın içine yarım limon ve 2 kaşık sirke ekleyin.
  • Yıkanan mantarları da kaynayan suyun içine ekleyin mantarlarınız yumuşayana kadar haşlayın.
  • Mantarlar haşlandı mantarları bir süzgece alın soğusunlar. Mantarlarınız soğudu mantarları bir tabağa doğrayın.
  • Bir tavaya 2 kaşık tereyağı ekleyin, eritin doğramış olduğunuz mantarları da tavaya ekleyerek mantarlarınızı bir güzel kavurun. Resimlerden kavrulan mantarları görebilirsiniz.
  • Çorbayı hazırlayacağınız tencere de 2 kaşık tereyağı eritin buna 3 kaşık unu ekleyin ve kavurun.
  • Kavrulmuş ununuza 500 ml sütü ekleyin ve kaynatın…. süt kaynadı şimdi evde var ise süte 3 su bardağı et suyu veya tavuk suyu ekleyin yok ise de 3 su bardağı kaynamış su ekleyin. .
  • Tencereyi 2-3 karıştırın fokurdadığında kavrulmuş mantarları bu karışıma (yağı ile beraber tavayı sıyırın)ekleyin. Çorbanız nerede ise hazır.
  • Baharat olarak kaynayan çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Arzuya göre bu aşamada 1 adet bulyon ekleyebilirsiniz ama şart da değil tercihinize kalmış.
  • Çorbanızı karıştırarak ağır ateşte üstü göz göz olana kadar pişirin kıvamı çok sulu olmayacak unlu çorbalar çok sulu olmamalı, krema kıvamında olmalı resimlerde göstermeye çalıştım.