26 Temmuz 2022 Salı

Mis Gibi Kokusuyla Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağ oda ısında yumuşamış
  • 1 ufak çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (bardak ölçüm 250 ml)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik yoğurt
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı un +2 yemek kaşığı
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 şeftali soyulup küp küp doğranmış
  • 1 limon kabuğu rendesi

Üzeri için;

  • 2 adet şeftali (ben soymadım ay şeklinde doğranmış)

    Nasıl Yapılır?

  • Sırasıyla malzemeler karıştırma kabına alınır ,hepsi birlikte çırpılır.
  • Sonra elenmiş un ve nişasta eklenir karıştırılır, güzel çırpılır .
  • İçine kabartma tozu ,vanilya ve tarçın ilave edelim ,az bi karıştıralım.
  • Kek hamuru hafif koyu kıvamda oluyor .
  • Küp doğranmış şeftali ve limon kabuğu rendesi ilave edelim katıştıralım .
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dökelim ve üzerine boşluk kalmayacak şekilde şeftalileri dizelim.
  • 170 derece fırında 50 dk kadar hiç kapağını açmadan pişirelim .
  • Kapayınca biraz içinde tutalım ,sonra üzerine pudra şekeri serpelim .
  • Soğuyunca servis edelim, deneyecek olanlara afiyet olsun.
  • Not;benim tepsim biraz büyük geldi ama siz ufak borcama yaparsanız daha iyi olur.

Vişne Kompostosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg vişne
  • 3 lt su
  • 3 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Vişneleri sap ve yapraklardan arındıralım. Güzelce yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkartalım. Vişneleri çekirdek çıkarma aparatı ile çıkartabileceğiniz gibi pipet ya da çatal iğne ile de kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
  • Ardından vişneleri tencereye alalım, üzerine suyu ilave ederek karıştıralım ve ocağı yakalım.
  • Vişneler kaynamaya başladıktan 15 dk. sonra şekeri ilave ederek karıştıralım.
  • 15 dakika daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak, bekletmeden kavanozlara dolduralım. Ben yarım litrelik kavanozlarla  adet vişne kompostosu elde ettim.
  • Kavanozların ağız kısmını silerek kullanılmamış yeni kapaklar ile sıkıca kapatalım. Kapaklar eski olduğunda hava alıp bozulabiliyor.
  • Vişne kompostomuzu güneş almayan serin bir yerde muhafaza ederek dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
  • Not: Şeker miktarını biz kendi damak tadımıza göre ayarladık. Pişirme esnasında test edip ilave edebilirsiniz. Su miktarını da daha az tutup konsantre komposto yapabilirsiniz. Tüketeceğiniz zaman su ilave edip istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.

    Vişneleri aynı şekilde yıkayıp temizledikten sonra buzdolabı poşeti ile de buzluğa kaldırabilirsiniz. Biz o şekilde de yapıyoruz. Evde 2 yaşın altında 2 çocuk olduğu için onlara gönül rahatlığı ile içirebileceğimiz meyve sularımız kışın istediğimiz zaman hazır oluyor.

Köri Soslu Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo tavuk göğsü
  • 1 iri soğan
  • 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 200 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • Bir çimdik karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğsünü küp küp doğrayalım.
  • Soğanı yemeklik doğrayalım.
  • Tavanın içerisine sıvı yağ alalım.
  • Üzerine soğanı ekleyip, karıştırarak soğanlar pembeleşene kadar pişirelim.
  • Üzerine tavuk göğsünü ilave edip yüksek ateşte güzelce kavuralım.
  • Ardından baharatları ekleyip karıştıralım.
  • En son kremayı ve parmesanı ekleyip birkaç dakika daha tavuklar kremayı çekip kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edelim.💖affiyet olsun💖

Lor Peynirli Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu (ben bahçemden topladım)
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • 1 tutam taze nane bir tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri doğrayalım.
  • Baharat yağ ve tuzunu ekleyip karıştıralım mis gibi salatamız hazır tek başına akşam öğünün de hafif ve doyurucu oluyor tavsiye ederim.

Pratik Ezme Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • çeyrek demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates- biber salçası
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Ezme için öncelikle domatesi bir kaç parçaya keselim ve rondoya alalım.
  • Ardından kapya biber ve yeşil biberin de çekirdeklerini temizledikten sonra rondoya alalım.
  • Üzerine sarımsakları ve soğanı da alarak tüm malzemeler güzelce parçalanana kadar rondoyu çalıştıralım.
  • Hazır olan karışımımızı süzgece alalım ve suyu gidene kadar 10-15 dakika kadar süzgeçte bekletelim. Dilerseniz üzerine bir kaşık ile bastırarak suyunun gittiğinden emin olabilirsiniz.
  • Uygun bir kaseye domates salçasını, biber salçasını, tuz, pul biber, kuru nane, sumak ve zeytinyağını alarak tel çırpıcı ile güzelce karıştıralım.
  • Daha sonra suyunu süzdüğümüz sebzelerimizi ve ince kıydığımız maydanozu üzerine ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Hazır olan ezmemizi servis tabağına alalım, üzerini süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Şekilli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Şekilli kurabiyelerin hamuru için oda sıcaklığında tereyağı, yumurta sarısı, sıvı yağ, kabartma tozu,  pudra şekeri,  unun bir kısmını ve tarçını uygun bir kaba alarak yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ilave ederek hamuru toparlayalım.
  • Hamurumuzun yaklaşık yarısını tezgaha alalım. Biraz un serperek merdane yardımıyla açalım.
  • İstediğimiz inceliğe geldikten sonra kurabiye kalıplarını kullanarak hamurumuzu keselim. Bu aşamada farklı farklı kalıpta kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Eğer kalıp kullanmak istemezseniz bardakla da hamurunuzu kesebilirsiniz.
  • Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine şekillendirdiğimiz kurabiyeleri aralıklı olarak dizelim. Kalan hamurumuza da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım. Bu ölçülerle hazırladığım kurabiye hamurundan 2 tepsi yaklaşık 45-50 tane kurabiye hazırladım.
  • Kurabiyeleri önceden 180°C ısıttığımız fırında 12 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kurabiyeleri fırından alarak soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kurabiyeleri dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Ben kalp şeklindeki kurabiyenin yarısını eritilmiş sütü çikolataya batırdım. Üzerine fındık veya toz antep fıstığı serpiştirdim. Çiçek şeklindeki kurabiyelerin de yine orta kısmını eritilmiş çikolata ile kapladım ve toz fıstık veya fındık serptim. Siz istediğiniz şekilde süsleyebilir dilerseniz kalıplı kurabiyelerinizi sade olarak da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kayısı Suyu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 1 kg kayısı
  • 8 su bardağı su (1600 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Ev yapımı kayısı suyu için öncelikle kayısıları ortadan keselim ve çekirdeklerini çıkartalım.
  • Ardından kayısıları ocağa aldığımız tencereye alalım, üzerine şeker ve suyu alarak karıştıralım.
  • Tencerenin kapağını kapatalım ve 40-45 dakika kadar kaynatalım.
  • Kayısılar yumuşadıktan sonra tencereyi ocaktan alalım ve blenderdan geçirelim. Üzerinde oluşan köpüğü kaşık yardımı ile alalım.
  • Kayısı sularımızı kavanozlara dolduralım ve soğumaya bırakalım.
  • Daha sonra servis bardaklarımıza buz küplerini alalım.
  • Kayısı sularımızı bardaklarımıza doldurarak servis edelim. Afiyet olsun!

Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 



Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı un

İç harcı için:

  • 4 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler haşlandıktan sonra soğumaya alınır küçük küçük doğranır.
  • O sırada tavada harç için sıvı yağ ve soğan kavrulur isteğe bağlı biraz salça konulabilir.
  • Sonra patatesler eklenir ezilerek karıştırılır.
  • Nane karabiber tuz eklenir isterseniz başka baharatlar da ekleyip karıştırabilirsiniz.
  • Yufka için sirke un ve yağ karıştırılarak sos çırpılır.
  • Yufka büyük bir alana serilir yarısına karışımdan dağıtılır ve diğer yarısı üstüne kapatılarak 2 kat elde edilir 6 eşit parçaya bölünerek harç konulup sarılır.
  • Diğer yufkalarda aynı şekilde sarılarak tepsiye dizilir.
  • Üstüne yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden 180 derece de ısıttığım fırında alt üst ayarında pişirdim çıtır çıtır nefis bir tarif 🎈 afiyet olsun 💜

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semiz otu
  • 2 adet havuç
  • 2 adet közlenmiş kapya biberi
  • 1 adet konserve mısır
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Sarımsak (İsteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu yaprakları ayıklanıp, yıkanır, suyu süzülür.
  • Havuçlar rendelenir ve uygun bir tavada zeytinyağı ile hafif sotelenir.
  • Köz biberler küçük küp küp doğranır.
  • Konserve mısırın suyu süzülür.
  • Büyük bir kase içine tüm malzemeler konur.
  • Ayrı bir kasede yoğurt, mayonez, sirke, tuz, pul biber karıştırılır ve salata üzerine dökülüp, karıştırılır.
  • Dilediğiniz gibi süsleyip, servis yapabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. 

Sütlü Mısır Çorbası (Kesinlikle Deneyin) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su (et suyu veya tavuk suyu da olur)
  • 1 kutu konserve mısır
  • Tuz

Üzerine Sos İçin:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

     Nasıl Yapılır?

  • Un, tereyağ ve sıvı yağla birlikte yaklaşık 5-6 dakika kavrulur. Bu aşamada sürekli karıştıralım ki unumuz yanmasın.
  • Kavrulan una süt ve su eklenir (ikisi de normal olacak ısıtmaya gerek yok) kaynayana kadar karıştırılır.
  • Çorbamız kaynayınca konserve mısır da ilave edilir ve karıştırılır.
  • Ardından tuz da eklenerek 10 dakika kadar daha kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Üzeri için bir tavada tereyağ eritilir ve pul biber de eklenerek kızdırılır, sos elde edilir. Hazırlanan sos çorbanın üzerine gezdirilerek servis edilir.
  • NOT: Un miktarı kişi başı yarım yemek kaşığı olarak ayarlanır. Eğer çorba gözünüze çok kıvamlı gelirse sıcak su eklemesi yapın lütfen. Çok sulu olmayacak kıvamlı olması gerekir. Afiyet olsun hanımlar, sevgiler.

Pirinçli Kabak Yemeği (Enfes Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yeşil kabuklu kabak
  • 1 çay bardağı pirinç (125 ml)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4-5 adet sivri biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber ( paprika)
  • 7 yemek kaşığı has zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı acı biber salçası
  • Karabiber, kimyon tuz, pul biber
  • Yarım demet dere otu
  • 3, 5 su bardağı sıcak su

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık olarak kabakların yüzü alaca soyulur.
  • Tüm sebzeler doğranıp hazır edilir. pirinç yıkanıp süzülür. Daha sonra yemeğimizi pişirmeye başlayabiliriz.
  • Soğan, biber, paprika, tencerede zeytin yağı ile kavrulur.
  • Yemeklik doğradığımız domatesleri ilave edip hafif pişince salçaları ve iri küpler halinde doğradığımız kabakları ve ince doğradığımız sarımsakları ekleyelim.
  • 1-2 dakika karıştırarak kavuralım sıcak su, pirinç ve baharatlarını da ekleyip kabaklar yumuşayana dek arada kontrol ederek pişirelim.
  • Kapatmaya 5 dakika kala kıydığımız dere otu ( yada maydanozu) ekleyip gerekirse daha sıcak su ilavesi yapıp orta sulu kıvamda olacak şekilde pişirip servis tabağına alalım .
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip afiyetle yiyebiliriz.
  • Not:: Tencerede kısık ateşte 40 dakika sürdü pişmesi, dileyen düdüklüde de kısa sürede pişirebilir.

    Mutlaka deneyin şiddetle tavsiye ediyorum 

Dereotlu Poğaça (Çay Demlenene Kadar Hazır) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin (oda ısısında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (akı içine sarısı dışına)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım demet dereotu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı kadar)

    Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına margarin,sıvı yağ,yoğurt,tuz,şeker ve sirkeyi alıp karıştıralım.
  2. Ardından kontrollü bir şekilde unu ve kabartma tozunu ekleyip güzelce yoğuralım.
  3. En son dereotunu katıp yoğuralım ve mandalinadan az küçük parçalar koparıp içine ister beyaz peynir isterseniz kaşar peyniri koyup hamuru kapatıp yuvarlayalım.
  4. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırında 190 derece fırında pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Kaşarlı Mantarlı Yumurta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket mantar
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber (tercihen)
  • 2 adet yumurta
  • 2 tane küçük domates
  • 2 adet yumurta
  • 1 küçük kase kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Biberler ve kabuğu soyulmuş domatesler küp doğranır. Mantarlar yarım ay doğranır.
  • Kaşar peyniri rendelenir.
  • Tavaya tereyağı alınır ve biberler sotelenir.
  • Biberler yumuşayınca mantarlar eklenir ve kapağı kapatılır.
  • Yumuşayınca mantarlara baharatlar eklenir.
  • Üzerine domatesler eklenerek domatesler yumuşayana kadar kapağı kapatılır.
  • Yumurta, kaşar peyniri ve kıyılmış maydanoz ayrı bir kasede çırpılır.
  • İçine bir fiske tuz eklenir ve mantarların üzerine dökülür.
  • Kaşar eriyip yumurta pişince servis edilir.Afiyet olsun