27 Temmuz 2022 Çarşamba

Aside Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Şerbeti için

  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Su ve bir fiske tuz helva yapılacak tencerede kaynatılır.
  • Kaynayan sudan yarım su bardağından biraz fazlası ayrılır.
  • Kalan suya yavaş yavaş un eklenerek sürekli karıştırılır. Hamur elde edilir.
  • Elde edilen hamura ayrılan sudan azar azar dökerek hamur pişirilir bu işlem su bitene kadar 5-6 kez devam etmelidir.
  • Su bittikten sonra 4 yemek kaşığı tereyağından yarım yemek kaşığı alınır hamura eklenerek hamur pişirilmeye devam edilir. Bu işlem 6 kez tekrar eder.
  • Elde edilen helvanın piştiğini anlamak için hamura kaşığı hızlıca vurunca hamur kesiliyor ise helva pişmiş demektir.
  • Şerbeti için yapılış şeker ile su kaynatılır. Şerbet yoğun bir kıvam alınca 1 yemek kaşığı tereyağı kızartılarak şerbete eklenir.
  • Hazır olan şerbet ocaktan alınır alınmaz asidenin ortasına dökülür.
  • Şekil: : pişen helva yuvarlak tepsiye alınır
  • Orta kısmına, havuz formu verilerek hazırlanan şerbet helvanın ortasına hazırlanan havuza dökülür. 

Peynirli Puf Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • Yarım su bardağı ılık su (100 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 1 kase lor peyniri, kaşar peyniri, maydanoz karışımı

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına ılık su, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtanın akını ekleyerek tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
  • Unun bir kısmını, instant maya, şeker ve tuzu da ekleyerek malzemeleri elimizle karıştıralı ve hamuru yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuz toparlandıktan sonra üzerini streç film ile kapatıp temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda mayalanan hamurumuzun üzerinden streci çıkartalım ve hamurun havasını çıkardıktan sonra tezgaha alarak son kez toparlayalım.
  • Hamurumuzu bir bıçak ya da hamur kesici yardımıyla önce 2 ardından her parçayı da 12 eşit parçaya bölelim.
  • Hamur parçalarını elimizde yuvarlayalım ve beze haline getirelim.
  • Bezelerden 1 tanesini alalım, elimizle bastırarak genişletelim. Ardından ortasına iç harcından koyalım ve D şeklinde kapatarak kenarlarına bastıralım. Diğer bezelerimizi de aynı şekilde hazırlayalım. Ben bu tarifte iç harç olarak lor peynir, kaşar peyniri ve ince kıyılmış maydanozu karıştırdım. Siz dilediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz.
  • Şekillendirdiğimiz poğaçalarımızı fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizelim.
  • 15 dakika kadar poğaçalarımızı tepsi mayası için dinlendirelim.
  • Ardından poğaçalarımızın üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpelim ve önceden
  • ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen poğaçalarımızı fırından alalım, servis edelim. Afiyet olsun!

Bakla Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kabuklu kuru bakla
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bakla pilavının üzeri için

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kg soğan
  • 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık: pilavı yapılacak kabuklu kuru baklalar akşamdan ıslatılır. Islatılan baklaların dış kabukları çıkarılır.
  • Geceden ıslatılan ve dış kabukları çıkarılan baklalar tencereye alınır.
  • Üzerini kaplayacak kadar su eklenerek pişmeye bırakılır.
  • Baklalar suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Suyu yetmez ve baklalar pişmezse su ilavesi yapılabilir.
  • Pişen baklalar haşlandığı tencerenin içerisinde tahta kaşık yardımı ile ezilerek püre haline getirilir.
  • Ezilen baklalar farklı bir tencerede, kızartılan tereyağında bir süre kavrulur.
  • Kavrulan baklalar servis tabağına alınır.
  • Bakla pilavı ile tüketilmek üzere, soğan iri iri doğranarak sıvı yağda kavrulur.
  • Kavrulan soğana toz kırmızıbiber de eklenir ve biraz daha kavrularak pilavın üzerine dökülür.
  • Bakla pilavı servise hazırdır. Aynı zamanda geçmiş dönemlerde bakla pilavı ile patlıcan turşusunun birlikte tüketildiği biliniyor.
  • Püf noktası: bakla pişirilirken karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde dibi tutabilir.

26 Temmuz 2022 Salı

Dereotlu Kurabiye Tarifi

 



Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 2 adet yumurta sarısı (akları üzerine)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Biraz dereotu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kontrollü un

    Nasıl Yapılır?

  • Margarin ve yumurta karıştırın.
  • İçerisinde dere otu,sirke şeker ve tuzu ekleyin.
  • Sonra un ve kabartma tozu da ilave edip kulak memesi yumuşaklığı bi hamur elde edin.
  • Merdane ile acın çok ince olmadan kare kare küçük kesin.
  • Yada dilediğiniz şekli verin.
  • Fırın kağıdı serili tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çörek otu ya da susam serpin.
  • Isınmış 175°lik 25 dk kadar kızarınca tamamdır.

Tahinli Cevizli Rulo Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (50 gr)
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılır)
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı;

  • Yarım su bardağı tahin
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına un, kabartma tozu ve şeker alınıp karıştırılır.
  • Ortası açılıp sıvı yağ, tereyağı, yoğurt, yumurta ve sirke koyup yoğurulur.
  • Üzeri kapatılıp 10 dk dinlendirdikten sonra 2 bezeye ayırdığımız kurabiye hamuru merdane yardımıyla ince uzun şekilde açılır.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı tahin, 2 yemek kaşığı toz şeker ve bir avuç ceviz serpilip rulo yapılır.
  • Çapraz şekilde kesilip fırın kağıdı serili tepsiye alınır.
  • Üzerine yumurta sarısı ve susam serpip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dk kontrollü pişirilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 

Sandviç Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant kuru maya
  • 2 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı

Arası için:

  • Marul,peynir,domates

    Nasıl Yapılır?

  • Kaba suyu, mayayı, şekeri koyup tahta kaşıkla karıştıralım.
  • Yumurta akları, tuzu ve unu yavaş yavaş koyup yoğuralım.
  • Hamur yumuşak olacak hafif ele yapışan hamur olacak 1 veya 1. 5 saat mayalandıralım.
  • Pişirme kağıdını tepsiye koyup mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp yuvarlayıp tepsiye dizelim .
  • Üzerine bez kapatalım 15-20 dk da tepside mayalansın.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim yaklaşık 30 dk kadar.
  • Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca üzerine temiz bez örtelim dinlensin sonra dilediğiniz malzemeleri poğaçanın arasına koyup afiyetle tüketebilirsiniz😊.
  • Not: tereddüt etmeden deneyebilirsiniz yumuşak oluyor süt yok poğaça yok su ile yumuşak poğaça yapmanız mümkün

Calzone (Kapalı Pizza) Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yaklaşık 5-6 su bardağı un (kontrollü olarak ekleyelim)

İç harcı için;

  • 1 tane kırmızı kapya biber
  • 2-3 tane yeşil kapya biber
  • 1 kase sucuk
  • 1 paket mantar
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Sosu için;

  • 4-5 tane rendelenmiş orta domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, kekik
  • 1 çay bardağı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemelerini un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz.
  • Kontrollü bir şekilde un koyup yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • 1 saat mayalanması için dinlendiriyoruz.
  • Mayalanan hamuru 5-6 bezeye ayırıyoruz.
  • İç harcı için malzemeleri ince ince doğrayın.
  • Sosu için ayrı bir kaseye 5 yemek kaşığı rendelenmiş domates ayırıyoruz.
  • Kalan domates e baharatlarını ve tuzunu ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz.
  • Hamurları oklava veya merdane yardımıyla açıyoruz.
  • İçine önce baharatlı sosumuzu sürüyoruz ,daha sonra ince doğranmış malzemeleri ekleyip hamuru kapatıyoruz.
  • Daha sonra üzerine ayırdığımız sade domates sosunu sürüyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edip 200 derece fırında pişiriyoruz. Veee hazır deneyecek arkadaşlar a şimdi den afiyet olsun. 

Yaz Pastası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker(isterseniz 1 çay bardağı da kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 çay bardağı un(silme olacak)

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı granül nescafe
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Arası için;

  • 1 paket dr oetker vanilyalı pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt
  • Üzeri için;

    • 2 paket toz dr oetker orman meyveli sos
    • 1,5 su bardağı su

    200 ml lik su bardağı kullandım

    Un ölçüsüne sadık kalın lütfen az değil

    Klasik çay bardağı kullandım

    Nasıl Yapılır?

    1. Öncelikle 24 cm kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serip,kenarlarını tereyağı yada margarin ile yağlıyoruz.
    2. Yumurta ve şekeri iyice köpük olana kadar çırpıyoruz.
    3. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
    4. Önceden ısıtılmış 160 derecede pişiriyoruz.
    5. Kekimiz pişerken,sosu için sütü hafif ısıtıp kahveyi ve şekeri ekleyip iyice eriyene kadar karıştırıyoruz.
    6. Fırından çıkan keki ters çevirip tekrar çemberi geçirip soğumuş sosla her tarafını ıslatıyoruz.
    7. Pasta kremasını 3 dk çırpıyoruz tamamen soğuyan kekin üzerine yayıyoruz, üzerini kapatıp,bu şekilde dolapta dinlendiriyoruz.
    8. Bu sırada orman meyveli sosu hazırlayıp tamamen soğuyunca kremanın üzerine döküyoruz.

Peynirli Kabak Graten Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 tane kabak (benim kullandığım kabak büyüktü 1 tane kullandım)
  • Yarım bağ dereotu
  • 1 su bardağı kaşar peyniri (ben kayınvalidemin yaptığı beyaz peyniri kullandım çok da güzel oldu)

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları önce güzelce yıkayıp ince olmayacak şekilde halka halka doğrayalım.
  • Borcama biraz zeytinyağı döküp kabakları hafif tuzlayıp dizelim.
  • Önceden 200 derecede ısınmış fırına pişmeleri için koyalım.
  • 25 dk kadar fırında güzelce pişene kadar bekleyelim.
  • Bu arada beşamel sosunu hazırlayalım.
  • 2 yemek kaşığı tereyağını tencereye ya da tavaya alarak eritelim.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı dolusu un ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Azar azar süt ekleyelim bu arada karıştırmayı unutmayalım 1. 5 bardak sütü ekleyip kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca kıvam alana kadar pişirelim kıvam alınca tuz ve karabiberini ekleyelim. 2-3 dk daha pişirip altını kapatalım.
  • Pişen kabakları fırından çıkaralım ve üzerine hazırladığımız beşamel sosunu dökelim. İnce ince kıydığımız dereotunu üzerine gezdirelim.
  • Ben kayınvalidemin yaptığı beyaz peyniri kullandığım için beşamel sos ve dereotunun hemen ardından peynir rendesini de ekleyip fırına verdim peynir eriyip kızarana kadar fırında pişirdim.
  • Kaşar peyniri çabuk kızaracağı için kabak grateni beşamel sosu ile bir süre fırında pişirip sonra kaşar peyniri ekleyip kızarana kadar fırında pişirin.
  • İlk sıcağı çıkana kadar bekleyip servis edebilirsiniz.Afiyet şifa olsun.

Sucuklu Kaşarlı Poğaça Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet instant maya
  • 2 adet yumurta akı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Arasına sürmek için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

  • Kaşar peyniri
  • Sucuk

Sürmek için:

  • 2 adet yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Su, süt, sıvı yağ, yumurta akı, şeker, tuz, toz şeker, mayayı karıştırıyoruz.
  • Aldığı kadar un ekleyip yoğuruyoruz.
  • Kulak memesi kıvamında olmalıdır.
  • Üzerini örtüp 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Bir kasede domates, rendelenmiş sarımsak, karabiber, kekik ve tuzu karıştıyoruz.
  • Kaşarları ve sucukları doğruyoruz.
  • Hamuru 14 beze haline getiriyoruz.
  • Bir beze alıyoruz elimizle bastırarak yuvarlak haline getiriyoruz.
  • Önce sostan sonrada kaşar ve sucuktan koyuyoruz.
  • Rulo halinde katılıyoruz.
  • Tepsiye yağlı kağıt serip yerleştiriyoruz.
  • Yumurta sarısını fırça ile üzerlerine döküyoruz.
  • 180 derecede 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Biraz dinlendirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.