27 Temmuz 2022 Çarşamba

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  •  2 adet orta boy kemer patlıcanı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 baş sarımsak (10-15 diş kadar)
  • 2-3 tane çarliston biber
  • 1 adet orta boy kapya biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yeteri kadar tuz salçanın tuzu kontrol edilir, salçamız tuzsuz ise, bir çay kaşığı kadar tuz yeterli olur

Zevkinize göre

  • 1 adet yeşil acı biber ya da 1 çay kaşığı pul biber yeterli olur

     Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanlarımız alacalı soyulur bir yemek kaşığı tuz derince bir kaba su doldurularak eritilir.
  • Patlıcanlar jülyen doğranarak içerisinde bekletilir.
  • Diğer tarafta biberlerimiz güzelce yıkanır jülyen doğranır.
  • Kuru soğanımız piyazlık doğranır domateslerimizin kabukları soyularak küp küp doğranır.
  • Bir baş sarımsağımız güzelce ayıklanır kabukları soyulur tenceremiz tavaya alınır.
  • Altı yakılır tencerenin dibi yağlanacak kadar zeytinyağı dökülür doğradığımız soğanlarımız bir iki tur yağda çevirilir.
  • Sonra biberlerimiz tenceremize alınır onlar da 1-2 ttur çevrilir domateslerimiz ilave edilir biraz yumuşayınca salçamız ilave edilir sarımsaklarımız kırmızı toz biberimiz karıştırılır.
  • Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanlarımızı duru suyla yıkayıp elimizde sıkıp suyunu süzüp tenceremizin içerisine alıyoruz karıştırıyoruz kapağını kapatıp bir 5 dakika patlıcanların suyunu vermesini bekliyoruz.
  • Daha sonra bir çay bardağı suyumuzu 5 yemek kaşığı zeytinyağımızı şekerimizi sirkemizi ilave edip tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında tenceremize en kısık ateşe alıyoruz.
  • Patlıcanlarımız iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika pişiriyoruz.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı daha gezdiriyoruz.
  • Tenceremizin kapağını aralık bırakıp 5-10 dakika dinlendiriyoruz.
  • Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz afiyet olsun 💙
  • Not;Bu yemeğe acı çok yakışıyor arzu ederseniz bir tane yeşil acı biber ya da sonradan baharatlarla beraber bir çay kaşığı acı pul biber ilave edip pişirebilirsiniz.

Terbiyeli Tavuk Suyu Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr. haşlanmış tiftiklenmiş tavuk göğsü
  • 1 su bardağından bir bardak eksik tel şehriye
  • 6 su bardağı haşladığınız tavuk suyu
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı silme toz nane
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk göğsünü bir miktar tuz atıp haşlayın (Suyunu çorbada kullanacağız) haşlanan tavuk göğsünü tiftikleyerek kenarda bekletin.
  • Ayrı bir kapta terbiye malzemelerini yoğurt ve unu pürüzsüz olacak şekilde çırpın ve kenarda onu da bekletin.
  • Çorbayı pişireceğiniz tencerenin içine tavuk suyunu alın (Çorba suyunda azalma olursa sıcak su ilave edebilirsiniz) çorba suyu kaynayınca içine sarımsağı ve tel şehriyeyi ilave edin şehriyeler pişene kadar kaynatın.
  • Kaynayan çorbadan bir, iki kepçe terbiyeye ilave edip ılıştırın ılıştırın ki yoğurdunuz kesilmesin daha sonra terbiyeyi çorbanıza ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Kıvam alan çorbanıza haşlanmış tiftiklenmiş tavuk göğsünü ilave edin bir taşım kaynadıktan sonra kuru naneyi ekleyip bir tur karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
  • Çorbayı limonlu içerseniz daha da lezzetli olduğunu göreceksiniz deneyecek olanlara afiyet olsun.

Sebzeli Spaghetti Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gr spaghetti
  • 2 adet dolmalık yeşil biber (jülyen doğrayın)
  • 2 adet kırmızı kapya biber ( jülyen doğrayın)
  • 6 tane mantar ( ince doğrayın)
  • 1 iri soğan (ince uzun doğrayın)
  • 2 adet domates ( rendeleyin)
  • 1 su bardağı et suyu (240 ml isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 tane fesleğen
  • Tuz – karabiber – pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavanın içerisine sıvı yağ ve tereyağı kızdıralım.
  • Üzerine biberleri soğanı ilave edip bi güzel kavuralım.
  • Ardından mantarları domatesi ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Daha sonra salçaları ve damak zevkinize göre baharatları ekleyip karıştıralım.
  • En son 1 su bardağı et suyu ilave edip 2-3 dakika kapağı kapalı pişirelim.
  • Üzerine fesleğen koyup kenarda bekletelim.
  • Tencereye su tuz sıvı yağ koyup kaynatalım ve spagettileri haşlayalım süzelim ve sosumuzla buluşturalım. 💖affiyet olsun

Elmalı Şeftalili Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet yumurta (yumurtalar küçükse 4 tane)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 adet elma
  • 1 adet şeftali
  • Üzerine

    • Pudra şekeri

      Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şekeri mikserin en yüksek ayarında 3-4 dakika çırpıyoruz.
    • Süt ve sıvı yağ katıyoruz, bu sefer düşük ayarda kısaca çırpıyoruz.
    • Un, vanilya şekeri ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırıyoruz.
    • Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız meyveleri de kek hamuruna döküyoruz ve spatula ile karıştırıyoruz.
    • Kek hamurunu yağladığımız dikdörtgen borcama döküp eşitce yayıyoruz.
    • Önceden ısıttığımız 175 derece fırında 40 dakika kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
    • Kekimiz soğuyunca üstüne pudra şekeri serpiştiriyoruz. Afiyet olsun

Yelpaze Patlıcan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 buçuk çay kaşığı tuz

Salçalı sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymalı harç için soğanı sarımsağı robotta geçirin.
  • Kıymayı, soğanı ,sarımsağı ,baharatlı atın yoğurun patlıcanları yıkayın çöp şişleri kenarlarına koyarak kesin resimde gösterdim ben kıymadan deneyin dedim. Komple kesildi bu yöntem en iyi yöntem ;))
  • Hepsini kesin tuzlu suda beklesin.
  • 5 dk yeterli sonra kıymalı harcı patlıcanın aralarına doldurun tavada biraz yağ ekleyip hafif kızartın çok kızartmaya gerek yok zaten fırında pişecek hepsini kızartın tepsiye dizin.
  • Sosu da yapın üzerine gezdirin.
  • 20o derece fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin yanında basmati pilav yaptım ben çok güzel oluyor 👌💯😋afiyet olsun.

İncir Uyutması Tarifi

 

Malzemeler

  • 14-15 adet kuru incir
  • 1 litre süt ( tam yağlı olsun )
  • 3 yemek kaşığı toz şeker ( isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle incirleri bir kaba alalım üzerine kaynar su dökelim bu şekilde 30 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen incirlerin ucunu kesip küp küp doğrayalım doğradığımız incirleri geniş bir kaba alalım.
  • Üzerine toz şeker ekleyelim toz şeker tamamen isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz.
  • O sırada 1 litre sütü tencereye alıp ocağa bırakalım.
  • Isınan sütü ocaktan alalım parmağımızı süte batırıp 6 ya kadar sayalım eğer parmağınız ısıya dayanıyorsa sütün ısısı tamamdır bu aşama yoğurt mayalama aşamasıyla aynı doğranmış incirin üzerine ısınan sütün yarısını dökelim ve blender dan geçirelim çok fazla püre yapmayın.
  • Kalan sütü de ekleyip karıştıralım ve hızlı bir şekilde kaselere alalım bu aşamaları hızlı yapın.
  • Kaselerin üzerini tabak ile kapatalım ve son olarak örtü atalım bu şekilde dışarıda 2,3 saat dinlendirin.
  • Dinlenen incir uyutmasını buz dolabına alalım.
  • Dolapta da en az 3,4 saat dinlendirelim veservise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun

Ayva Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet orta boy ayva
  • 3 su bardağı su
  • 200 gram kıyma veya 200 gram kuşbaşı et
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Isıtılmış tencerede 200 gram kıyma kavrulur.
  • Kavrulan kıymaya tereyağı eklenir ve kavurma işlemine devam edilir.
  • Soğanlar çok küçük biçimde doğranarak kavrulan kıymaya eklenir yemeğin soğanları da kavrulduktan sonra su ilave edilir.
  • Kaynayan karışıma kabuğu soyulup küp küp doğranan ayvalar eklenir.
  • Ayvalar yumuşadıktan sonra şeker ilave edilir.
  • Ayvalar şeker ile yaklaşık 20 dk piştikten sonra yemek servis edilebilir.
  • Püf nokta: Şeker miktarı isteğe bağlı olarak arttırılabilir. Ayva yemeği tatlımsı bir yemektir.  kuşbaşı et kullanılacaksa etler yumuşadıktan sonra ayvalar eklenmelidir. Ayrıca su miktarı ayvaları aşmayacak şekilde olmalıdır.

Ton Balıklı Salata Tarifi

 





Malzemeler

  • 2 kutu ton balıklı
  • 2 kutu mısır
  • 6 yaprak kıvırcık
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 domates veya çeri domates bende vardı onu koydum
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet beyaz soğan
  • Yeşil ve siyah zeytin

Sosu için

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Güzel bir salata tarifi biz çok beğendik salata tarifini de sizlerle paylaşmak istedim yapılışı çok kolay kıvırıcıkları maydanozu yıkayın doğrayın.
  • Tabağın etrafına sırasıyla dizin.
  • Önce kıvırcıkları sonra maydanozu salatalıkları juliyen doğrayın.
  • Ortasına kenarlarına domatesleri dizin.
  • Soğanları doğrayın isteğe bağlı tabi üstüne zeytini yanlara mısır ve ton balığı koyun en sütüne sosunu yapın dökün harika bir salata oluyor .

Puf Puf Kabaran Hazır Yufkadan Mercimekli Zarf Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 büyük kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım bağ maydanoz

Sosu için:

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Önceden haşlanan yeşil mercimeğin suyu süzülür.
  • Uygun bir tavaya küp, küp doğranan soğanlar alınır yeterince sıvı yağla kavrulur soğanlar hafif pembeleşince mercimek, ince kıyılmış maydanoz, tuz, kimyon ilave edip karıştırarak azdaha kavrulur soğumaya bırakılır.
  • Sosu için geniş bir kaba 2 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta kırılıp çırpılır.
  • Yufkaların her birine aynı şekilde sosu fırça yardımıyla sürülür fotoğraftaki gibi katlanır iç harcından kaşıkla konulur.
  • Fotoğraftaki gibi zarf şeklinde kapatılıp kapatılan tarafı alt kısma gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Kalan sostan üzerlerine fırça yardımıyla sürülür.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda kızarana kadar kontrollü pişirilir.

Mahlepli Tuzlu Kurabiye (Ağızda Dağılan) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 2 yumurta akı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarin veya tereyağını alalım.
  • Yumurta akları, sıvı yağ, sirke, toz şeker,  tuz,  mahlep ve kabartma tozunu ilave edelim. Mahlep kurabiyelerinize hoş bir koku ve aroma verecektir. Eğer yoksa kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
  • Malzemeleri tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak tezgahın üzerinde ileri geri hareket ettirerek rulo şeklini verelim.
  • Ardından hamur kesme aparatı veya bir bıçakla dilediğimiz büyüklükte verev şeklinde keselim.
  • Kurabiyelerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
  • Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim. Daha sonra susam serpelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında kontrollü bir şekilde yaklaşık 20 dakika pişirelim. Verev şeklinde 40 adet kurabiye hazırlamış olduk.
  • Kurabiyeler fırında pişerken kalan hamura da farklı şekil verelim. Siz dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Kalan hamurdan da 23 adet kurabiye elde ettim.
  • Hazırladığımız kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
  • Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim.
  • İlk kurabiyeler piştikten sonra 2. tepsiyi fırına vererek 180 derecede yine yaklaşık 20 dakika pişirelim.
  • Pişen kurabiyelerimiz soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun!

Badem Kahvesi Tarifi

 

Malzemeler

  • ½ kg badem
  • 2 kahve fincanı su
  • 2 kahve fincanı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Ön hazırlık: kahvesi yapılacak badem kaynatılarak kabukları soyulur.
  • Kabukları soyulan badem kavrulur.
  • Kavrulan bademler havan yardımıyla yağı çıkana kadar iyice dövülür.
  • 6 tatlı kaşığı dövülmüş badem,2 kahve fincanı süt, 2 kahve fincanı su şeker miktarı isteğe bağlı bütün malzemeler karıştırılarak kaynatılır.
  • Kaynayan kahve servis yapılır.

Tavuklu Meze Tarifi

 



Malzemeler

  • 700 gram tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı tuz (tavuğu haşlarken)
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 5 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğsünü bir kaç parçaya ayıralım. Ardından uygun bir tencereye alalım.
  • Üzerine tuz ve bolca su ilave ederek tavuklarımızı haşlayalım. Tavuğumuz haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri biriktikçe ara temizleyelim.
  • Haşladığımız tavuk etlerini suyun içerisinden alalım.
  • Soğuduktan sonra tavuk etlerini ince ince didikleyelim.
  • Ardından derince bir kaba süzme yoğurt, mayonez, rendelenmiş sarımsak,  tuz ve  ince çekilmiş ceviz alarak çırpıcı ile karıştıralım.
  • Hazırladığımız yoğurtlu karışıma didiklediğimiz tavuk etlerini ilave ederek karıştıralım.
  • Daha sonra hazırladığımız mezeyi servis tabağına alarak yaydıralım.
  • Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip cevizle süsledikten sonra mezemiz servise hazır. Afiyet olsun!