29 Temmuz 2022 Cuma

Yeşil Fasulye Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr yeşil fasulye (tazeleri olursa daha iyi)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle fasulyeleri yıkayıp temizleyin.
  • İkiye bölün ben bahçeden körpe olanları tercih ettim.
  • Suda 15 dk haşlayalım süzelim sarımsağı ezelim.
  • Limon suyu tuz sumak ve zeytinyağı ile fasulyeleri harmanlayalım afiyet olsun.

Krep Börek Tarifi

 

Malzemeler

Krep için;

  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

İçi için;

  • Sucuk
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • Tuz, pul biber, kekik
  • Kaşar peyniri rendesi
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tavada pişirmek için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kreplerimizi hazırlıyoruz. Malzemelerimizin hepsini bir çarpıcıyla pürüzsüz hale gelene kadar çırpıyoruz.
  • Krep tavamıza 1 tatlı kaşığı sıvı yağ koyup peçetelik her yerine yayıyoruz.
  • Karışımımızdan bir kepçe ekleyip arkalı önlü pişiriyoruz.
  • İç harcı için bütün malzemeleri minik minik doğruyoruz.
  • Sıvı yağ koyduğumuz tavaya bütün malzemeleri koyup pişiriyoruz.
  • Kreplerimizden 1 tane alıp iç harcımızdan koyuyoruz ve üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyip kare şeklinde katlıyoruz.
  • Bütün krepleri bu şekilde yapıyoruz.
  • Krep tavamıza tereyağ ekleyip eritiyoruz ve kreplerimizi arkalı önlü tekrar pişiriyoruz.

Sütlü Domates Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 adet domates
  • 4 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle domatesler rendelenir. Ardından tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınır, tereyağı eritilir.
  • Tereyağı eridikten sonra un eklenerek biraz kavrulur.
  • Unun kokusu çıktıktan sonra domates salçası eklenir ve biraz karıştırılarak kavrulur
  • Rendelenmiş domatesler eklenir. 3-4 dakika daha kavrulur.
  • 4 su bardağı su eklenerek çırpılır, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Dilerseniz bu aşamada veya servisten önce çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
  • Tuz ve süt eklenerek karıştırılır. Tuz miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Hazır olan çorba ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. İsteğe göre üzerine kaşar peyniri rendesi ve karabiber serpilir.
  • Nefis Sütlü domates çorbası tarifimiz servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Mangal Lezzetinde Soslu Lokum Pirzola Ve Fırın Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg pirzola
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı toz biber, kekik
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber, kimyon

Fırın patates için

  • 5-6 küçük boy patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Et için gerekli olan marinasyon malzemelerini bir kasede karıştırın.
  • Etleri ekleyip her yerini sosla kaplayın.
  • Üzerini streçleyerek veya kapatarak buzdolabında 4-5 saat dinlendirin.
  • 1 gece bekletirseniz daha iyi olur. Bu şekilde yumuşacık olacaktır.
  • Sonrasında fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine su ile ıslatılmış pişirme kağıdı serin. Bu şekilde buhar etkisi yaparak daha güzel pişecektir.
  • Patatesleri elma dilim doğrayın.
  • Yağ ve tuzla harmanlayıp diğer bir fırın tepsisine yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst fanlı ayarda 200 derecede üzerleri kızarana kadar kontrollü pişirin. ( altlı üstlü yerleştirerek) (30-35dk ) ilk sıcağı geçince servis yapın. Afiyet olsun

4 Kişilik Sufle Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çimdik tuz
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 80 gr bitter
  • 125 g tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • 4 kişilik sufle için öncelikle uygun bir tavaya tereyağını alarak eritelim ve ocağı kapatalım.
  • İçerisine çikolatayı ekleyelim, karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Kek harcı için ayrı bir kapta yumurta ve şekeri beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Süt, tuz, erittiğimiz tereyağlı çikolatalı karışım, un ve kakaoyu ilave ederek tüm malzemeler güzelce karışıncaya kadar çırpalım.
  • Kullanacağımız kapları tereyağı ile yağlayalım. Bu şekilde yağladığımızda suflelerimiz kabından rahatlıkla ayrılacaktır.
  • Sufle hamurumuzu kaplara eşit bir şekilde paylaştıralım.
  • Suflelerimizin ortasına bitter çikolata batıralım. Bu aşama zorunlu değil, dilerseniz çikolata batırmadan da hazırlayabilirsiniz.
  • Suflelerimizi önceden ısıttığımız 200°C fırında yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakalım. Eğer kaplarınız küçükse 8 dakika pişirmenizde yeterli gelecektir.
  • Sürenin sonunda fırından aldığımız sufleleri servis edelim. Afiyet olsun!

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 50 gr tereyağı
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 kutu konserve mısır (220 gr)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak su (600 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım.
  • Tereyağı eridikten sonra yemeklik doğranmış kuru soğan, doğranmış biberi ekleyerek biraz kavuralım.
  • Üzerine arpa şehriyeyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
  • Haşlanmış nohutu da ekleyerek karıştıralım.
  • Konserve mısır ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Sıcak suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım, pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çeken ve pişen arpa şehriye pilavımızın altını kapatalım, kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek demlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen arpa şehriye pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!

28 Temmuz 2022 Perşembe

Yumuşacık Mayalı Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 5 su bardağına yakın un (kontrollü eklenecek)

Bezeleri açmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için ;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzu mayalama işlemi ile başlıyoruz. Uygun bir kaba maya,şeker,ılık su ve sütü ekleyip,karıştırıp 5 dakika kadar bekliyoruz.
  • Ardından un hariç diğer malzemeleri ekleyip,karıştırıyoruz.
  • Üzerine unu kontrollü ekleyip,ele yapışan bir kıvam elde ediyoruz ve üzerini kapatıp,yarım saat 45 dakika mayalandırıyoruz.
  • Süre sonunda hamurun havasını alıp,bir iki tur yoğurup,bezelere ayırıyoruz.
  • Bezelerimizi tek tek sıvı yağ ile açıp,istediğimiz sekli veriyoruz. Dilerseniz içerisine iç harçda koyabilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsimize aralıklı dizip,üzerine yumurta sarısı sürüp,susam serpiyoruz.
  • 5 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyip,200 derece fırında yarım saate yakın pişiriyoruz. (fırından fırına değişebilir,kontrollü pişirelim. ).
  • Yumuşacık poğaçalarımızı fırından alıp,üzerine su serpip,temiz bir örtü örtüp dinlendiriyoruz.
  • Poğaçalarımız servise hazır, afiyet olsun ! :).
  • Bu ölçülerle ve yaptığım beze boyutu ile 16 adet poğaça elde ettim :)

İçinizi Ferahlatacak Buz Gibi Mojito Tarifi

 



Malzemeler

1 bardak için ;

  • 5-6 yaprak taze nane
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Birkaç parçaya kesilmiş limon
  • 5-6 adet böğürtlen (istediğiniz farklı meyveler kayısı, vişne vs)
  • Buz küpleri
  • Bardak miktarınca sprite veya maden suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yapacağımız bardağımızın içine nane,limon,böğürtlen,şekeri alıp güzelce eziyoruz.
  • Ardından üzerine buz küplerimizi koyuyoruz.
  • Onun üzerine spritemızı ekliyoruz.
  • En son süslemek için limon dilimleyip,bardağımızın kenarına koyuyoruz. Üzerine nane yaprağımızı da koyduktan sonra servise hazır ! :).

Mükemmel Yaz İçeceği Karpuz Suyu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg karpuz
  • 1 kg kavun
  • 2 tane şeftali
  • 2 tane erik
  • 1 tane nektarin
  • 4 tane limon
  • 4 yemek kaşığı süzme bal
  • 2 lt su
  • 1 çubuk tarçın
  • 4-5 tane karanfil

     Nasıl Yapılır?

  • Kavun, karpuz ve limonlar soyulup küp küp doğranır.
  • Diğer tüm meyveler yıkanıp çekirdekleri çıkarılır ve doğrandıktan sonra bütün malzemeleri bal ile beraber robottan geçirip, derin bir kapa alın üzerine 2 litre suyu döküp 2 saat bekletin.
  • Bekletilen meyve suyunu süzgeçten geçirin sürahiye alın.
  • İsteğe bağlı içerisine tarçın karanfil ve nane yaprakları atın bir kaç saat bekledikten sonra soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kıymalı Tepsi Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket instant maya (10g)
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı un
  • İç harcı için;

    • 550g kıyma
    • 2 yeşil biber (Küçük keselim)
    • 2 kırmızı kapya biber (Küçük keselim)
    • 1 soğan (Yemeklik doğrayalım)
    • 1 domates (Küp küp keselim)
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tatlı kaşığı tereyağ
    • 1 tatlı kaşığı biber salçası
    • 1 tatlı kaşığı domates salçası
    • Yarım çay bardağı su
    • Tuz-karabiber – pulbiber

    Arası için;

    • 150g tereyağ
    • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Üzeri için;

    • 2 yumurta sarısı
    • 1 çay kaşığı yoğurt

      Nasıl Yapılır?

    • Arası için; tereyağ ve yarım çay bardağı sıvı yağı eritip, kenara alalım.
    • İç harcını hazırlayalım. Tavanın içerisine sıvı yağ ve tereyağı kızdıralım. Üzerine soğanı ilave edip bir güzel kavuralım. Ardından kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.
    • Daha sonra biberleri ilave edip 5 dakika daha kavuralım. Üzerine salçaları domatesi ve damak zevkinize göre baharatları ekleyip karıştıralım. En son yarım çay bardağı su ilave edip 2-3 dakika kapağı kapalı pişirelim. Ocağı kapatıp kenarda bekletelim.
    • Hamur için; Derin bir kabın içerisine un hariç tüm malzemeleri ekleyip biraz karıştırıp kontrollü bir şekilde unu azar azar ilave edelim ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
    • 2 saat mayalanmaya bırakalım.
    • Mayalanan hamurdan 8 eşit beze elde edelim ve ı̇lk bezemizi açabildiğimiz kadar ince açalım ve tereyağ̆ karışımı sürelim. Kenarını ortaya gelecek şekilde katlayıp tereyağ̆ sürelim diğer kenarıda katlayıp tereyağ̆ sürelim.
    • Kare şeklinde olacak şekilde katlayıp her katladığımızda tereyağ̆ sürüyoruz en son katta tereyağ̆ sürmüyoruz ve ilk bezemizi kenara alalım.
    • Tüm bezelerimize aynı işlemi uyguladıktan sonra ilk açtığımız bezeden başlayarak dikdörken şeklinde ince açıyoruz ve iç harcımızı sürüp rulo şeklinde katlayıp biraz esneterek tepsiye diziyoruz.
    • Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürüp kare şeklinde keselim ve 200 derece fanlı fırında kızarana kadar pişirelim. 💖affı̇yet olsun💖
    • Not: Bardak ölçüm 240 ml Çay bardağı 110ml

Muhteşem Lezzetli Zeytinyağlı Patlıcan Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy soğan piyazlık doğranmış
  • 3 yeşil biber jülyen doğranmış
  • 1 kapya jülyen doğranmış
  • 4/5 diş sarımsak benim büyüktü 2 ye böldüm
  • 2 domates küp doğranmış
  • Yarım çay bardağı kadar zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı acı toz biber
  • 1 büyük çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda biraz bekletelim acısı çıksın. Sonra yıkayıp, süzgece alalım tencere biraz yağ koyalım.
  • Sırasıyla önce soğanı biraz kavuralım, sonra biberleri domatesi, sarımsağı, salça, tuz, şeker ve geri kalan yağımızı ilave edelim biraz soteleyelim, patlıcanları üzerine ilave edelim. Toz biber katalım, karıştıralım altını kısalım.
  • İyice suyunu sakınca üzerine 1 bardak su ilave edelim kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişirelim. Soğuyunca servis edelim deniyecek olanlara afiyet olsun.

Berliner Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında olacak)
  • Yarım su bardağı şeker
  • 125 gram margarin
  • 2.5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • Un (Poğaça hamuru kıvamında olacak)
  • Kuşburnu marmelatı
  • Bol sıvı yağ (Kızgın olmayacak)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtayı çırpıyoruz. Şekeri ekleyip tekrar çırpıyoruz.
  • Süt ve suyun içinde mayayı eritiyoruz. Yoğurma kabımıza alıyoruz.
  • Margarini eritip ilave ediyoruz ardından karıştırıyoruz
  • Un eklenip yoğrulmaya başlanır. Yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamurumuzu sarıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurumuzu tepsiye  top top yuvarlayıp, üzerini örtüp yarım saat dinlendiriyoruz.
  • Yağa hamurları atıp orta ateşte pişiriyoruz. Pişen hamurları peçete üzerine alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan hamura kenarından marmelat sıkacağı ile içine az miktarda sıkıyoruz. Ben Kuşburnu Marmelatı kullandım bir kısmına da vişne reçelini blender ile çekip pütürsüz bir kıvam elde edip sıkabilirsiniz.
  • Servis tabağına alıp pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.