11 Ağustos 2022 Perşembe

Bisküvili Toplar (Çok Basit ve Güzel Bir Tat) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi (350 gr)
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi
  • Kakao
  • Fındık
  • Toz Antep Fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvili toplar tarifi için bisküvilerimizi küçük parçalar halinde kıralım ve uygun bir kap içerisine alalım.
  • Ardından tereyağını eritelim ve ayrı bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine süt, toz şeker ve kakaoyu ekleyelim, tel çırpıcı ile tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
  • Yeterince karıştırdıktan sonra kırdığımız bisküvileri karışıma ilave edelim.
  • Üzerine ceviz kırığını da ekleyelim ve tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Harcımızı 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Harcımız hazır olduktan sonra harçtan 1 yemek kaşığı ya da dilediğiniz büyüklükte bir parça alarak elimizde yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz topları hindistan cevizi, fındık, antepfıstığı veya kakaoya bulayalım.
  • Harcımız tamamen bitinceye kadar tüm topları şekillendirip üzerlerini güzelce bulayalım ve servis edelim. Deneyecek herkese afiyet olsun.

Kavut (Van Yöresi Kahvaltısı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kavut
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı bal yada pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya tereyağı koyup eritelim.
  • Rengi hafif dönmeye başlayınca kavut ununu koyup 4-5 dakika kadar ağır ateşte kavuralım.
  • Servis esnasında üzerine bal yada pekmez gezdirelim.
  • Eğer tuzlu olsun isterseniz kavururken biraz tuz atabilirsiniz.
  • Çok katı olursa biraz yağ ilavesi çok cıvık olursa da un ilavesiyle dengeleyin.
  • Yani ne çok katı nede cıvık olacak.
  • Van kahvaltısının olmazsa olmazı bu tarifimde sayfamda kalsın istedim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Not: Tatlı ölçüsünü damak zevkinize göre ayarlayın.

10 Ağustos 2022 Çarşamba

Karamelize Şerbetli Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket etimek

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Şerbeti için;

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Ben karamelize şerbet hazırladım. Siz isterseniz düz şerbete de çevirebilirsiniz.
  • Uygun bir tencereye şeker alınır ve orta ateşte şeker eriyene kadar beklenir (Dikkat edin yanmasın)
  • Eriyen şekere suyu ilave edilir. Bu sırada şeker katılaşacaktır korkmayın. Karıştırdıkça ve kaynadıkça eriyecek.  Tamamen eriyince altı kapatılır, 10 dk soğumaya bırakılır.
  • Bu sırada muhallebi hazırlanır. Vanilya ve tereyağ hariç tüm malzemeler tencereye eklenir, çırpılır, tencere ocağa alınır. Kaynayıp kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir. Altını kapatınca vanilya ve tereyağ eklenir.
  • İlk sıcaklığını atan şerbet borcama dizilmiş etimeklerin üzerine gezdirilir. Ardından hazırlanan muhallebi etimekleri kaplayacak şekilde dökülür, soğumaya bırakılır.
  • İyice soğuyan tatlının kremşantisi hazırlanıp, üzerine yayılır ve hindistan cevizi serpilip dolaba kaldırılır. Servis edilmeden en az 3-4 saat tatlı dolapta dinlendirilmelidir.

Tavuk Dünyasının Enfes Soslu Makarnası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kalem makarna
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tepeleme çay kaşığı zerdeçal

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket krema
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • Yarım kepçe makarna suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kaynamış suya 1 tatlı kaşığı tuzu ve makarnayı ilave edelim.
  • 5 dakika kaynattıktan sonra zerdeçalı ilave edelim.
  • 7-8 dakika daha pişirdikten sonra suyundan yarım kepçe ayıralım ve makarnayı süzelim.
  • Sosu için tencereye tereyağını alalım.
  • Yağ eridikten sonra krema ve fesleğeni ilave edelim.
  • Ayırdığımız makarna suyunu da ilave edip sos koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatalım ve makarnayı sos ile buluşturalım.Enfes bir kıvam alıyor ve çok lezzetli oluyor.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Patatesli Köfte (Bu Lezzete Bayılacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 orta boy patates
  • 1 yemek tabağı kadar kıyma
  • 2-3 dilim ekmek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyip suyunu sıkalım .
  • Soğanı da aynı şekilde rendeleyip suyunu süzelim.
  • Ekmekleri suyla ıslatıp elimizle suyunu sıkalım .
  • Ardından diğer malzemeleride ekleyip güzelce yoğurduktan sonra üzerini kapatıp buz dolabında 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen harcımızı şekillendirip orta ateşte güzelce pişirelim.
  • Köftelerinizi çok kalın yapmamaya çalışın yoksa içi çiğ kalabilir.

Taze Fasulye Mezesi (Tam Bir Yaz Mezesi) Tarifi

 


Malzemeler

  • 300 gram kadar taze fasulye
  • 1 adet kapya biberi
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz ,pulbiber, karabiber
  • Zeytinyağı
  • Sıcak su
  • Ve süzme yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri ve kapya biberi incecik jülyen doğrayalım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağı alıp ısıtalım.
  • Fasulyeleri zeytin yağında biraz soteleyelim.
  • Üzerine biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Sarımsaklarıda ekleyip karıştıralım.
  • Tuzu ve baharatları da ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.
  • Uygun bir servis tabağına süzme yoğurdumuzu alalım.
  • Üzerine pişen hafif ılık haldeki fasulyemizi dökelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.


Çok Pratik Tavada Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Arası için;

    • Beyaz peynir
    • Kaşar peyniri
    • Maydanoz

    Pişirmek için;

    • 2 yemek kaşığı tereyağ
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Sosu için; yumurta süt sıvı yağ ve tuzu bir kapta çırpalım, ardından içi için kaşar peynirini rendeleyelim, bir kaba beyaz peyniri ve maydanozuda ekleyip karıştıralım.
    • Daha sonra tavayı yağlayalım ve 1 yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tavaya serelim ve geri kalan 2 yufkayı küçük parçalara ayıralım her bir kata koyduğumuz yufkalara sos sürelim.
    • Yufkaların yarısını soslayıp tavaya koyduktan sonra iç malzemesini koyalım isterseniz tek kata değilde iki ayrı katada iç harcı koyabilirsiniz.
    • Bütün yufkaları tavaya koyup sos sürdükten sonra dışta kalan yufkaları tavanın içine güzelce kapatalım kalan sosuda üzerine sürüp, ocağın küçük gözünde kısık ateşte pişirelim.
    • Pişen tarafı ters çevirip diğer tarafı içinde tavaya yağ veya tereyağ koyalım ve böreğin diğer tarafınıda pişirelim her iki tarafıda nar gibi kızardıktan sonra servis edebilirsiniz afiyet olsun

Çikolatalı Soslu Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta beyazı (Sarılar üzerine)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım paket maya
  • 5 su bardağı un

Kreması için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (Silme)
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 adet yumurta sarısı

İçi için;

  • Kahvaltılık çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru yapalım. Süt, şeker mayayı yoğurma kabına alalım üzerini kapatıp 5 dakika dinlendirelim.
  • Kalan malzemeleri de ekleyelim ve son olarak kontrollü unu ekleyelim yoğurmaya başlayalım.
  • Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edelim hamurun üzerine kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  • O sırada kremayı hazırlayalım krema malzemelerini tencereye alalım karıştırıp ocağa bırakalım ocakta göz göz olana kadar çırpalım hazır olan kremayı soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım eşit 13 parçaya bölelim.
  • Parçalar büyük gelirse 20 ye de bölebilirsiniz.
  • Böldüğümüz hamurları yuvarlayıp beze haline getirelim.
  • İlk beze yaptığımız hamuru alalım elimizle bastırarak açalım ortasına çikolata ekleyip kapatalım ve tepsiye alalım tüm hamurlara aynı şekili verelim tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerini örtelim 30 dakika kadar tekrar dinlendirelim iyice büyüyen hamurların üzerine yumurta sarısı ve sütü karıştırıp sürelim.
  • Son olarak hazır olan kremayı karıştırıp sıkma torbasının alalım sıkma torbasındaki kremayı poğaçaların üzerine güzelce sıkalım.
  • Hazır olan mayalımızı önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım altı üstü pişince fırından alalım ilk sıcağı geçen poğaçaların üzerine pudra şekeri dökelim ve servise hazır bu poğaça tarifini çok seveceksiniz 🥰 deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 💗

Zeytinyağlı Börülce Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 kg börülce
  • ️2 adet soğan
  • ️2 adet büyük domates
  • ️bolca zeytinyağı
  • ️damak zevkinize göre tuz
  • ️1 çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Börülceleri ayıklayıp temizledikten sonra tenceremize alıyoruz.
  • Üzerine doğradığımız soğanları ve domatesleri koyuyoruz.
  • Bolca zeytinyağı, istediğiniz kadar tuzu ve suyu da koyduktan sonra düdüklü de 10 dk, normal tencere de börülceler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  • Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. 🍀afiyet olsun.
  • Not: Ben düdüklüde yapıyorum o yüzden az bir su kafi geliyor. siz suyunu ona göre ayarlarsınız.

Bolenez Soslu Makarna Tarifi

 




Malzemeler

  • Yarim paket spagetti makarna
  • 200 gr kıyma

Sosu için;

  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarmisak
  • 1 adet domates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşiği biber salçasi
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 çay kaşığından az kimyon
  • 1/3 su bardağı makarnanın suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnaları haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz. Makarnanın süzdüğümüz suyunu atmayıp 1 su bardağı kadar kenarı ayırıyoruz.
  • Sarımsağı ve soğanı rengi değişene kadar kavuruyoruz, havucu rendenin küçük tarafında rendeleyip soğanın üzerine ilave ediyoruz. Biraz kavuruyoruz.
  • Domatesimizi de rendeleyip salçamız ile birlikte ilave ediyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra makarnanın ayırdığımız suyunu da ilave edip biraz pişirmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Dilerseniz makarnanın üzerine dökerek ya da sosun içine makarnaları ilave edip, karıştırarakta servis edebilirsiniz.
  • Ben tenceredeki sostan biraz ayırdımı. Sonra tencerede kalan sosun içine makarnaları döküp, karıştırdım. Servis ederken de ayırdığım sostan makarnanın üzerine ekledim. Afiyet olsunn 


Günlerce Bayatlamayan Tırtıl Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım paket margarin + 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket vanilya ve kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 4-4.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Benmari usülü eritilmiş çikolata
  • Hindistan cevizi, fındık, fıstık

     Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına tereyağ, yumurta, sıvı yağ, şeker, vanilya, kabartma tozu ve bir su bardağı unu alarak yoğuruyoruz. Hamur elimizden ayrılana kadar kalan unu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz.
  • Hamuru ikiye bölüp bir kısmına kakao döküyoruz. Hamur elimizden ayrılıp kulak memesi kıvamına geldiğinde tırtıl kurabiye aparatıyla tepsimize hamuru sıkıyoruz. Bu tariften iki tepsi kurabiye çıkıyor.
  • Hazırlamış olduğumuz kurabiyeleri 170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Kurabiyelerimiz pişip, soğuduktan sonra benmari usulü erittiğimiz çikolataya uçlarını batırıp fındık ve fıstığa buluyoruz. Çok lezzetli ve günlerce bayatlamayan bu tarifimi mutlaka denemelisiniz 🤗şimdiden deneyen herkese afiyet olsun.

Sodalı Zebra Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 şişe maden suyu
  • 2 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırpalım, diğer malzemeleri sırayla ekleyip, karıştırın akışkan bir kıvam olacak.
  • Daha sonra harcı ikiye bölelim birine kakao ekleyelim yağladığımız kek kalıbına. Bir kakaolu bir sade olacak şeklinde fincanla dökelim.
  • Daha sonra 170 derce fırında 35 dk pişirelim çıktıktan sonra 15 dk soğumasını bekleyelim kalıptan çıkarıp, servis yapabilirsiniz afiyet olsun.