11 Ağustos 2022 Perşembe

Ferah Havuçlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 3 adet orta boy havuç

İsteğe bağlı

  • 1 avuç mısır

Sosu:

  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı hardal (tercihen)
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu temizlenerek yapraklarına ayrılır.
  • Havuç rendelenir ve azıcık zeytinyağında sotelenir.
  • Mısır kullanmak isterseniz haşlanır.
  • Ayrı bir kapta sosu için gereken tüm malzemeler ve ezilmiş sarımsak karıştırılır.
  • Hazırlanan sosun içine semizotu, havuç ve isterseniz mısır atılarak harmanlanır. Servis edilir.Afiyet olsun 

Düdüklüde Zeytinyağlı Taze Fasulye (Malzemeleri Kavurmadan) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg taze fasülye
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 5 adet sivri domates
  • 1 adet kapya biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça (kullanmayabilirsiniz)
  • 1 küp şeker
  • Tuz

Salçayı açmak için

  • Çok az su

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri temizleyip yıkayalım.
  • Ortadan ikiye bölelim.
  • Soğanları piyazlık doğrayalım biberi iri şekilde doğrayalım sarımsaklarıda doğrayıp düdüklünün tabanına yerleştirelim.
  • Üzerine doğranmış fasulyeyi koyalım.
  • Kabukları soyulmuş domatesleri doğrayıp fasulyelerin üzerine yayalım.
  • Salçayı şekeri ve tuzu çok az suda eritip üzerine gezdirelim.
  • Zeytinyağını da ilave ettikten sonra düdüklünün kapağını kapatalım.
  • Havası çıktıktan sonra 10 dakika tutalım.
  • Pişen fasulyeyi bir kez karıştıralım.
  • İster sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz.Yemeğimiz servise hazır.Afiyet olsun.
  • Not.Her düdüklünün pişirme süresi farklı olabilir.Süreyi kendi düdüklünüze göre ayarlayın.
    Salçayı açmak için yarım çay bardağı su kullandım buna rağmen fasulye piştikten sonrada biraz suluydu.Kapağı açık şekilde kaynatarak suyunu çektirdim.Zeytinyağlı yemeklere ben biraz salça koyuyorum.Siz dilerseniz salça koymayabilirsiniz.

Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet haşlanmış tavuk budu
  • 3 yemek kaşığı şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1/2 (yarım) adet limon (yarım)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8-9 su bardağı su (tavuğun kendi suyunu da kullanıyoruz)

    Nasıl Yapılır?

  • Önce tavukları haşlıyoruz.
  • Terbiyesini hazırlıyoruz un,yoğurt,yumurtayı bir kapta çırpıyoruz.
  • İçine yarım su bardağı su ilave edip iyice pütürsüz olacak şekilde çırpıyoruz.
  • Haşlanmış tavuğun suyundan sıcak olarak içine üç kepçe kadar alıp terbiyeyisine ilave edip iyice çırpıyoruz.
  • Çorbayı hazırlayacağım tencereye sıvı yağ ilave ediyoruz şehriyeyi hafif rengi dönmeden kavuruyoruz.
  • Sarımsağı rendeleyip içine ilave ediyoruz suyunu ilave ediyoruz.
  • Parçalanmış tavukları ilave ediyoruz bir taşım hepsini kaynatıyoruz.
  • Çorbanın içine terbiyesini ilave ediyoruz bir taşım kaynatıyoruz.
  • İçine yarım sıkılmış limon suyunu ve tuzunu ilave ederek çorbamızı bir taşım daha kaynatıyoruz. Kıvam alınca ocağı kapatıyoruz.
  • Üzerine tereyağ ve kırmızı biber kavurup servise sunuyoruz. Afiytle.

Serinleten Soğuk Kahve Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 tatlı kaşığı granül kahve
  • 6 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • Süt
  • Buz

Üzeri için

  • Rendelenmiş çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Granül kahve şeker ve suyu bi kaba alalım.
  • Suyun sıcak olması önemli kahveyi ve şekeri eritmek için.
  • Güzelce çırpalım.
  • Köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Buz ve süt bardağa koyalım.
  • Üzerine kahve karışımından kaşıkla koyalım çikolata rendesi ile süsleyip afiyetle içebilirsiniz.

Mercimekli Beyti Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka

İç harcı için

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış mercimek
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için

  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik

Bardak ölçüsü 250 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Bugün beyti kebabını mercimek ile hazırlıyacağım.Tavaya yağı alıp kızdıralım. Yemeklik doğranan. Soğanı kızan yağda soteleyelim.
  2. Haşlanan mercimeği üzerine ilave edelim, baharatlarını da katıp karıştıralım. Tüm malzemeler harmanlanınca iç harcımız hazır ocaktan alalım.
  3. Yufkayı genişçe tezgaha serelim ortadan ikiye bölelim.
  4. Fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde yağ sürelim.
  5. Yufkanın geniş tarafının uç kısmına iç harcımızdan koyalım.
  6. Yanlarından içeri kıvıralım ve rulo şeklinde saralım.
  7. İkişer parmak genişliğinde kesip yağlanmış tepsiye kestiğimiz kısım yukarı gelecek şekilde sıralayalım. Tüm yufkaları bu şekilde yaparak işlemi tamamlayalım.
  8. Tepside boş kalan kısımlara da sivribiber koyalım fırça yardımı ile beyti ve biberlerin üzerini yağlayalım.
  9. Tepsimizi önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına üzeri pembeleşene kadar bırakalım.
  10. Tepsimiz fırındayken üzerine sosunu hazırlayalım. Sıcak suyun içine salçayı koyup karıştırarak inceltelim.
  11. Üzerine tuz kekik koyup karıştıralım.
  12. Üzeri kızaran yemeğimizi fırından çıkarıp hazırladığımız sosu üzerine gezdirelim.
  13. 5 dakika fırında bekletelim sosunu çeksin.
  14. Servis tabağına alalım yanında yoğurt eşliğinde servis yapalım deneyecek arkadaşlarımdan yorum bekliyorum. Afiyet olsun 

Şeftali Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo şeftali
  • 4 su bardağı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tereyağ veya margarin
  • Çeyrek limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyalım.
  • Küp küp dilimleyelim .
  • Ardından tencereye alıp üzerine şekeri ilave edelim. 1 gece bekletelim ertesi gün tencereyi ocağa alalım. Orta ateşte 20 dakika kaynatalım.
  • Ara ara köpüklerini üzerinden alalım.
  • Tereyağı ekleyip karıştıralım.
  • 5 dakika da bu şekilde kaynatalım.
  • Limon suyunu ilave edip 15 dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
  • Sıcak sıcak kavanozlara paylaştırıp kapağını kapatalım.
  • Ters çevirip soğumaya bırakalım.

Biberli Domates Turşusu Tarifi

 



Malzemeler

Biberli domatesli sos için:

  • 2 kilo rendelenmiş domates
  • 1 kilo kabuklarından ayıklanmış ince kıl biber
  • 1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik sirke
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı (Ayçiçek yağı ile karışık kullanabilirsiniz)
  • 3 yemek kaşığı salamur tuz (Damak tadına göre ayarlanabilir)
  • 1 baş rendelenmiş yada minik minik doğranmış sarımsak
  • Yarım demet doğranmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabında domates,şeker,limon tuzu,küçük küçük halka şeklinde doğranmış biber,salamura tuz,sarımsak, zeytinyağı,sirke ve maydanoz hepsi güzelce karıştırılıp üzeri güzelce streç film ile kapatılıp 1 gece buzdolabında bekletilir. (köpürmesini önlemek için)
  • Ertesi gün kavanozlarda doldurulup kaynatılmış kapaklar ile sıkıca kapatılıp ters çevirilip birkaç saat bekletilir.
  • Daha sonra serin bir yerde saklanılıp istenilen zamanda açılıp servis edilir afiyet olsun.
  • Not :ben bu ölçüler ile 2 adet 1 kilogramlık ve 3 adet yarım kilogramlık kavanoz elde ettim.

Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı fasulye
  • 1 su bardak ceviz içi
  • 1 su bardak kayısı
  • 1 su bardak kuru üzüm
  • 1 su bardak kuru incir
  • 1 fincan antep fıstığı
  • 1 fincan fındık içi
  • 5-6 karanfil
  • 2 su bardak süt
  • 1 bardak pekmez (İsteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı beyaz susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 2.5 su bardağı çay şekeri
  • 3 litre su

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulye nohutu bir gün önceden ıslatın.
  • Karanfillerin üzerine su koyup bir gün bekletin.
  • Ertesi gün nohut ve fasulyeyi haşlayın.
  • Kuru meyveleri doğrayın.
  • Buğdayı tencereye alıp bir miktar su koyup 8 dakika kaynatın.
  • Buğdayı süzgeçle suzup tekrar tencere alın üzerine su koyup kaynamaya bırakın.
  • Fasulye ve nohutun üzerindeki suyu süzüp kaynayan aşureye ilave edin.
  • Bir gün önceden suda beklettiğimiz karanfillerin süzüp suyunu kaynayan aşureye ilave edin.
  • Sırasıyla süt pekmez çörek otu ,susam, pirinç ,çay şekeri ,kuru üzüm ,incir, kayısı, ceviz fındık antep fıstığını ilave edin karıştırın.
  • Aşure kıvamı alana kadar kaynatın.
  • Ocaktan alın aşure kabı veya kaselere bölüştürün.
  • Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Günlerinizin Vazgeçilmezi Olacak Soslu Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 7-8 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 9-10 adet kornişon turşu
  • 1 kutu konserve mısır
  • Varsa taze soğan (bende yoktu koymadım)
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı turşu suyu
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Biraz zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın.
  • Suyunu süzüp, kabuklarını soyun.
  • Küçük küçük doğrayın.
  • Soğanları ince ince doğrayın. Elinizle yoğurun.
  • Derin bir kaseye patatesleri alın.
  • Soğanları, mısırı, minik minik doğranan kornişon turşuyu, incecik doğranan dereotu ve maydanozu ekleyip hepsini karıştırın.
  • Sosu için tüm malzemeleri ayrı bir kaseye alıp çırpın.
  • Patatesli karışıma sosu ekleyip, güzelce karıştırın ve servis edin. Afiyet olsun. 

Balık Biber Turşusu (Kütür Kütür Sapsarı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1/2 (yarım) kg balık biber
  • 5-6 diş sarımsak
  • 5 su bardak su
  • 2.5 yemek kaşığı salamuralık iri tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi

    Nasıl Yapılır?

  • Biberleri yıkayıp süzülür (eldiven giyin lütfen ) ince ince dilimlenir.
  • Kavanozlara arada bastırılarak doldurulur. Her kavanoza sarımsak eklenir. 5 su bardağı su kaynatılır.
  • Bir kasede sirke ,tuz ve şeker eriyene dek karıştırılır.
  • Üzerine kaynar su eklenir, soğumadan hemen kavanozlar sıcak su ile doldurulur.
  • Kapaklar 2 kez geri 1 kez ileri olmak suretiyle sıkıca kapatılır.
  • Tamamen soğuyup kapakları vakumlanana kadar yerinden oynatmayın lütfen. Afiyet olsun 

Dışı Kıyır Kıyır İçi Yumuşacık Patatesli Poğaça Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 adet yumurta beyazı ( sarısı üzerine sürülecek )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ( 20 yemek kaşığı )
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı ( 20 yemek kaşığı sıvı hali ile)
  • 1 çay bardağı yoğurt ( 5 dolu yemek kaşığı)
  • 1 kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 500 gram un

Patatesli iç harcı için:

  • 3-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 büyük boy patates ( benim çocuklarım iç harcını sevdiği için ben fazla yaptım)
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber ya da kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için tüm sıvı malzemeleri karıştırın.
  • Ardından unu ile kabartma tozunu ekleyip yoğurun ve üzerini örtün.
  • Arzu ederseniz iç harcını daha önceden hazırlayın, yapımı daha kolay olacaktır yoksa patatesler sıcakken biraz soğuması için beklemek gerekiyor.
  • Patatesleri önceden haşlayın, soyup rendeleyin.
  • Soğanları küp küp doğrayın tavaya alıp sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Ardından patates ve baharatlarını ekleyin karıştırıp altını söndürün.
  • Hamuru 16 bezeye ayırın, kahve kabağı büyüklüğünde açın, ortasına bir yemek kaşığı kadar harçtan koyun ve hamurun kenarlarından ortasına kadar çift taraflı yapıştırın.
  • Ters döndürün hafif üzerine bastırın ve tepsi alın.
  • Üzerlerine ayırmış olduğunuz yumurta sarısını sürün.
  • Çatalın tersi ile çizerek poğaçalarınıza şekil verin.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 200°C’de üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun 



Karadut Şurubu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg taze karadut
  •  1,5 su bardağı şeker (miktarını kendinize göre ayarlamanız daha doğru olur.)
  • 2 litre su
  • yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Karadutları ezmeden dikkatlice yıkayarak tencereye alalım.
  • Üzerine şekeri ilave edelim. 1.5-2 lt kadar su ilave edip karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alalım ve 15- 20 dakika kadar kaynatalım. Ara ara nazikçe karıştıralım.
  • Sürenin sonunda limon suyunu ilave edelim, 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Ocaktan aldıktan sonra biraz soğuması için bekleyelim ve ince bir elekten geçirelim. Bu aşamada spatula ile bastırarak posasını daha rahat çıkartabilirsiniz.
  • Karadut şurubunu buzdolabında bekletip soğuk olarak servis edelim. Afiyet olsun.