13 Ağustos 2022 Cumartesi

Gaziantep'in Meşhur Sokak Lezzeti Nohut Dürümü Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram nohut (1 su bardağı)
  • 300 gram kemik (İlikli daha lezzetli olur)
  • 1,2 litre su (6 su bardağı)
  • 25 gram tereyağı (1 dolu yemek kaşığı)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (Tepeleme)
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Soğan, biberli bahdeniz peyvazı (Maydanoz salatası)
  • Yarım kuru soğan (Orta boy)
  • Yarım kapya biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Çeyrek limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Dürüm için;

  • Kızarmış parmak patates
  • Tırnak pide
  • Yarım limon

    Nasıl Yapılır?

  • Nohudu pişirmeden 12-16 saat arası suda ıslatın.
  • Nohudu 2-3 suyunu değiştirip süzün.
  • Nohut, kemik ve ölçülü suyu düdüklü tencerede 1 saat kısık ateşte pişirin.
  • Normal tencerede kapağı kapalı orta ateşte 1,5 saat pişirin.
  • Pişecek nohudun püre olacak şekilde iyice yumuşaması gerekiyor. Nohut piştikten sonra süzün kemiklerini ayırın.
  • Salatası için soğan ve biberi ince ince piyazlık doğrayın.
  • İnce kıydığınız maydanozla birlikte geri kalan malzemeleri de katıp karıştırın.
  • Patatesi dilimleyip kızartın. Geniş tavaya yağları ekleyin.
  • Eriyip ısınınca baharatları ve nohudu ekleyip, hafif ezerek karıştın.
  • Tırnak pideye nohudu yayın. Üzerine az patates, bolca salata ve limon sıkıp dürüm yapın.

Dereotulu Peynirli Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım paket tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta birinin sarısı üzerine
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet dereotu
  • 3,5 su bardağı un (250 ml su bardağı)

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Çörekotu

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta, sıvı yağ, yoğurt, hafif eritilmiş tereyağı, tuz, kabartma tozu, şeker ilave edip yavaş yavaş un ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun. En son ince doğranmış dereotu karıştırın.
  • Cevizden biraz büyük parçalar alarak yuvarlak beze yapalım. Avuç içinde açıp ortasına ister kaşar peyniri, ister beyaz peynir koyup iki ucu birleştirip oval yapıp kapattığımız kısmı üste gelecek şekilde yağlı kağıda yetiştirelim.
  • İsterseniz yuvarlak yaparak için hiçbir şey koymayın. Hepsini yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişirelim.

Portakal Soslu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gram eritilmiş tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 su bardağı portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içinde yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpalım. İçine erimiş tereyağı, portakal suyunu (Portakal suyu ve  şeker eriyene kadar karıştırılmış) ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine unu, kabartma tozu, vanilyayı, portakal kabuğu rendesini ilave edip iyice karıştıralım.
  • Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayalım. Hazırladığımız karışımı içine dökelim kalıbı zemine birkaç defa vurup, önceden ısıtılmış 170 derece fırında alt üst ayarda 45-50 dakika pişirelim.
  • Kekimiz piştikten 10-15 dakika sonra keki kalıbından çıkartıp kontrol edelim.
  • Tekrar kalıba koyup ıslatalım sonra kalıptan çıkartıp soğuduktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Glutensiz Vegan Yumuşacık Tuzlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy patates
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı glutensiz mısır unu
  • Yarım su bardağı glutensiz un
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 çay kaşığı çörekotu
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesi rendenin ince kısmında rendeliyoruz. Maydanozu ince ince doğruyoruz. Tüm malzemeleri bir kasede karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabımıza alıyoruz.
  • Ben baton kek kalıbı kullandım. Ayrıca mahlep ve isot şart değil ben ekstra tat olsun diye koyuyorum.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.
  • Glutensiz tarifler çok yavaş pişiyor buna dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca her fırının pişirme süresinin farklı olduğunu da unutmayalım. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ❤.

Revaniye Rakip Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı mavi haşhaş
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti hazırlayın. Tencereye suyu ve şekeri ekleyip, kaynadıktan sonra 10 dk daha kaynatıp, ocaktan alın.
  • Keki için yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
  • Yoğurt, sıvı yağ, irmik ve haşhaşı ekleyip karışana kadar çırpın.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin. Spatula ile karıştırın.
  • Orta boy kare borcamı yağlayın. Kek karışımını borcama ilave edin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dk kontrollü pişirin.
  • Fırından çıkan keki 5 dk bekletin.
  • Soğumuş olan şerbeti kekin üzerine ilave edin.
  • Kek şerbeti iyice çekince ve soğuyunca krem şantiyi kekin üzerine eşit bir şekilde yayın.
  • Dilimleyerek ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin. Afiyet olsun. 🌿

Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı yarma
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 20 tane sarı kayısı kurusu
  • 10 15 tane siyah kayısı kurusu
  • 10-15 tane incir
  • 1 su bardağı kuru üzün(300ml)
  • 2 tane kabuk tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 -1.5 su bardağı şeker(300ml)fazlada konulabilir
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı badem (300ml)
  • 1 su bardağı fındık(300ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Akşamdan yarmayı kaynatıp şişirelim fasulyeyi nohudu ıslayalım.
  • Sabah yarmayı tencereye su ekleyip tencereye alalım kaynamaya bırakalım, suyu az olmasın yarmalar piştikçe kıvam alacaktı. Kabuklarını soyduğumuz bademleri ve fındıklarıda yarma ile atalım.
  • Başka bir tencerede fasulyeleri haşlayalım nohudu düdüklüde 10 15 dk haşlar gibi pişirelim nohut sert olduğu için daha diri kalabilir. Her ihtimale karşı ben o şekilde yaptım.
  • Daha sonra haşlanan nohudu ve fasulyeyi ekleyelim suyu az ise su ekleyelim.
  • Kıvamı yaklaşınca tarçını tuzu sütü ekleyelim en son üzüm kayısı ve incirleri ekleyelim. 10 dk daha kaynatıp şekeri ekleyelim en son şeker eklensin çünkü ona göre ayarlarsınız. Kıvamına ekledikçe dikkat edelim.
  • Ocaktan alalım istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben az şekerli sevdiğim için tadı güzeldi isteyen ekleyebilir.

Fırında Közlenmiş, Tadında Lokum Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet patates
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı köri baharatı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 fincan zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Patateslerimizi çamurlarından arındırıp iyice yıkayıp iri iri dilimliyoruz.
  • Dilimlediğimiz patateslerin üzerine baharat karışımımızı ve zeytinyağmızı ekleyip harmanlıyoruz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine patateslerimizi diziyoruz .
  • 170° fırında iyice piştikten sonra fırınımızı 250°’ye getirip kontrollü şekilde üzerini kızartıyoruz.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

12 Ağustos 2022 Cuma

Kabuk Tutmayan Krem Şokola Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı +1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 80 gram (1 paket )sütlü çikolata
  • 1 su bardağı buz küplü soğuk su

     Nasıl Yapılır?

  • Süt,yumurta sarısı,un,şeker ve kakaoyu ocağa alıp karıştıralım.
  • Pişince tereyağı ekleyip altını kapatalım.
  • Sonra çikolatayı ekleyelim.
  • Ilıyana kadar karıştıralım.
  • Sonra 4-5 tane buz küplü soğuk suyu ekleyip mikser ile çırpalım.
  • Cuplara dökelim ve dolaba soğumaya alalım.

Sebzeli Ve Tavuklu Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 ml su bardağı ile
  • 1,5 su bardağı (224 gr)arapa şehriye
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı mısır
  • 5 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 600 ml kaynar su + (1 tatlı kaşığı sebze tozu )
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1/4 (çeyrek) tatlı kaşığı zerdeçal
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm taze malzemeleri küçük küpler halinde doğrayın.
  • Yağı bir tavada ısıtın ve tavukları hafifçe kızartın.
  • Ardından soğan ve havuçları ekleyip kavurun.
  • Biber, mısır, bezelye, tuz ve baharatları ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Tavaya tereyağı ve arpa şehriyeyi ekleyin ve yaklaşık 1 dakika kavurun.
  • Sonra sıcak su ekleyin ve karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatın.
  • Arpa şehriye suyunu tamamen çekene dek karıştırmadan pişirin.
  • Tamamen suyunu çektiğinde ocağın altını kapatıp 15-20 demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.

Soğuk Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı dövme buğday
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1/2 (yarım) çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy salatalık
  • 7-8 dal semizotu
  • 1 büyük çorba kasesiyle süzme yoğurt
  • Tuz
  • Kuru nane
  • Soğuk su

İsteğe bağlı

  • Taze nane
  • Dereotu doğranıp eklenebilir
  • Buz küpleri çorbaya ilave edilebilir

    Nasıl Yapılır?

  • Bir gün önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletilen nohut ve dövme buğday, yine ayrı ayrı kaplarda yumuşayana kadar haşlanır, ayrı bir kapta yeşil mercimek de yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen mercimek yıkanarak siyah suyu akıtılır.
  • Suyu süzülen nohut, dövme buğday ve yeşil mercimek geniş bir kaba alınır, üzerine yıkayıp doğradığımız semizotu yaprakları ve küçük küçük doğranan salatalık eklenir.
  • Karışımın üzerine tuz ve yoğurt ilave edilir, karıştırılır; soğuk su yavaş yavaş eklenir, çorbanın yoğunluğu isteğe bağlı olarak eklenecek su miktarıyla ayarlanır.
  • Üzerine kuru nane serpilir, buz küpleri ilave edilir; daha sonra da çorba soğuk soğuk servis edilir.Afiyet olsun.

Domates Soslu Yoğurt Dolgulu Patlıcan Sarma Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet uzun patlıcan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz kırmızı toz biber kekik

Dolgu için;

  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı dolusu labne
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 fiske karabiber

Sos için;

  • 2 adet domates rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları 1 cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Dışta kalan kabuk kısmını derin keserek çıkarın. Ben tuzlu suda bekletmedim. İsterseniz yapabilirsiniz.
  • Patlıcanları tost makinesine yerleştirin. Baharatlı yağ karışımından sürün ve 1-2 dk pişirin. Arka yönlerini de çevirip yağdan sürüp biraz daha pişirin. Hepsini aynı şekilde hazırlayın.
  • Sos malzemelerini uygun bir tencerede 5-10 dk pişirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Dolgu malzemelerinin hepsini bir kasede karıştırın.
  • Patlıcanların ucuna yoğurt karışımından 1 tatlı kaşığı kadar yerleştirip, rulo yapın. Domates sosla birlikte servis yapın. Afiyet olsun🌸
  • Not: 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapılması daha iyi olur.