21 Ağustos 2022 Pazar

Reçelli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)

Arası için;

  • Reçel

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeler konur ve güzelce yoğrulur.
  • Un ve kabartma tozu ilave edilir ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan bir parça alınır ve iki yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
  • Bardak ile bastırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Bir kısmı normal ve bir kısmının ortasına istediğimiz kalıp ile şekil çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Kurabiyeler piştikten sonra düz olan kurabiyeye reçel sürülür üzerine ortasında şekil olan kurabiye kapatılır.

Evde Lahmacun Nasıl Yapılır?

 



Malzemeler

Kıyma harcı için;

  • 600 gram dana kıyma
  • 1 büyük domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 kapya biber
  • 1 çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru için;

  • 6 su bardağı un
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce iç harcını hazırlayalım. Sebzeleri rondodan geçirelim.
  • Kıymayı bir kaba alalım. Üzerine rondodan geçirdiğimiz sebzeleri ilave edip baharatları, salçası ve sıvı yağını ekleyelip karıştıralım. Kıymalı harcımız hazır.
  • Hamuru için; unu maya ve tuzu derin bir kaba alalım.
  • 3 yemek kaşığı kadar yağ ekleyelim. Suyunu azar azar dökerek yoğuralım.
  • Mayalanmasını beklemeden bezelere bölelim. Ben 15 beze elde ettim.
  • Bezeler mandalinadan biraz büyük olacak şeklinde olsun. Bir bezeyi alalım.
  • Merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açalım. İnce açmaya özen gösterelim. Yoksa kalın oluyor.
  • Açılan hamura kaşık yardımı ile iç harçtan ilave edelim.
  • Yanmaz gözleme tavasında kapağı kapalı olacak şekilde pişirelim.
  • Orta ateşte pişecek. Lahmacun hamurunu tavaya aktarırken ben ikiye katlayıp tavada düzelttim.
  • Böyle aktarması kolaylık oluyor 😊 Kapağı kapalı piştiği zaman iç harcı kolaylıkla pişiyor.
  • Altıda kızarınca tavadan alalım. Temiz bir bezin üstüne koyalım.
  • Bu şekilde tüm lahmacunları tamamlayalım. Yanına yeşillik, ayran ile servis edelim. Afiyet olsun 😊

Tepsi Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg kıyma
  • 100 gram kuyruk yağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 adet kırmızı kapya biber
  • 5 adet yeşil biber
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Tuz

Tepsinin altına sürmek için;

  • 1  tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzerine ;

  • 8 adet yeşil biber
  • 8 adet çeri domates
  • 1 baş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Bir tatlı kaşığı biber salçası, bir tatlı kaşığı domates salçası ,üç yemek kaşığı sıvı yağı karıştırarak karışımı tepsinin altına sürüyoruz.
  • Diğer tarafta iki adet kuru soğanı üç adet kapya biberi, beş adet yeşil biberi ince ince doğrayıp kıymamızı ve kuyruk yağını ilave edin.
  • Kırmızı biber, kara biber ve tuzumuzu ekleyip yoğuruyoruz .
  • Salça ve sıvı yağ karışımını sürdüğümüz tepsiye eşit olarak yayıp dilimliyoruz.
  • Üzerlerini çeri domates ,yeşil biber ve sarımsak ile süsleyip fırına veriyoruz.
  • 200 derecede pişiriyoruz afiyet olsun.

Karpuz Reçeli İncir Reçeli Tadında Tarifi

 

Malzemeler

Karpuzu suda bekletmek için;

  • 2 çorba kaşığı karbonat

Reçel yapımı için;

  • Büyük ortadan ikiye bölünmüş karpuzun yarısının kabuğu
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 8 adet karanfil
  • 7 bardak toz şeker
  • 1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz
  • 2 çorba kaşığı kuru reyhan
  • Yarım limon suyu
  • 2 çay kaşığı limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak karpuzun yeşil kabuğunu patates soyar gibi soyup, küçük olacak şekilde keselim.
  • Kabımıza alıp, üzerine karbonat ve suyu koyup buzdolabında bir gece bekletelim.
  • Ertesi gün suyunu süzüp yıkayalım, pişireceğimiz tencereye alıp, üzerine toz şeker, tarçın, karanfil, tuzu ekleyip, ocağa alalım ara sıra karıştıralım.
  • Kaynayınca içine limonu sıkıp ,limon tuzunu ilave edip karıştırın altını kısıp karpuz yumuşayıp, suyunu biraz çekene kadar pişirin. Afiyet olsun.

Patates Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 avuç kadar maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı galeta unu (isteyen 1 su bardağı koyabilir daha sert olur)
  • 1 su bardağı kaşar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı nane

Kızartmak için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler ikiye kesilip haşlanır. Kabuklarını asla soymayın. Yarım saat haşlamak için yeterlidir.
  • Çatalı batırabiliyorsanız patatesiniz hazır demektir. Patatesler haşlanırken maydanozu, soğanı ince ince doğrayınız.
  • Haşlanan patatesleri önce soğuk su dolu olan bir kaba alalım sonrasında kabuklarını soyalım. Soğuk suya alırsak kabukları daha iyi soyulur.
  • Haşlanan patatesleri yoğurma kabında ezelim. Üzerine salçayı, soğanı, maydanozu, yumurtayı, baharatlarını ve tuzunu ekleyelim. Biraz karıştırıp, yoğuralım ardından galeta unu ve kaşarı da ekleyelim.
  • Nazikçe yoğuralım 5 dakika yoğurma yeterli fazla yoğurmayalım.
  • Elimizi sıvı yağa batırarak köfte şekli verelim ve kızgın yağda pişirelim. Piştikten sonra kağıt havluya koyarak biraz yağını alabiliriz. Afiyet olsun.

19 Ağustos 2022 Cuma

Sebzeli Soslu Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram dana kıyma
  • 1 adet küçük soğan ( rendelenmiş)
  • 4-5 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığından az tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • İnce kıyılmış maydanoz

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 6-8 adet mantar
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı un
  • 350 ml et suyu yada sebze suyu
  • 50 ml sıvı krema
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • İnce kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir kabın içine köfte için gerekli bütün malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun.
  • Köftelerinizi yuvarlayıp uygun bir tavaya sıvı yağ ekleyip önlü arkalı hafif kızartın.
  • Köftelerinizi tavadan alıp aynı tavanın içerisine bir yemek kaşığı tereyağ ekleyip eritin küçük yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak ekleyip kavurun.
  • Salça ve hardal ekleyip kısaca kavurun.
  • İstediğiniz şekilde doğramış olduğunuz havuç ve mantarları ekleyip kavurmaya devam edin unu üzerine serpiştirip karıştırın karıştırarak suyunu ilave edin.
  • Ardından krema ve tuz ekleyip kaynamaya başlayınca kızarmış olan köftelerinizi sosa ekleyip 25-30 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Sosunuz koyu kıvamda olursa az su ilave edebilirsiniz.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 2 orta boy havuç
  • 3-4 yemek kaşığı mısır (konserve)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt

Üzerine:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 yemek kaşığı ceviz
  • Toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Rendelenen ya da ince uzun doğranan havuçlar, zeytinyağında kavrulur.
  • Semizotu ayıklandıktan sonra yıkanır, suyu süzülür.
  • Üzerine kavurduğumuz havuç ve mısır eklenir.
  • Biraz su ve tuz ekleyerek çırptığımız süzme yoğurt salataya ilave edilir, karıştırılır.
  • Havuç sotelediğimiz tavaya aldığımız tereyağında ceviz kavrulur; toz kırmızıbiber eklenir ve salatanın üzerine gezdirilir.Afiyet olsun.

Mayasız Ağızda Dağılan Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta (tüm)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı dolusu un

İçi için;

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

Kenarları için;

  • 1 adet yumurta akı
  • Susam

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine sıvı yağ, tereyağı, yoğurt,yumurta, sirke, karbonat ,kabarma tozu,şeker ve tuzu ilave edip karıştırın.
  • Unu yavaş yavaş ilave edin, çünkü unun kalitesine göre değişiklik gösterebilir ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan mandalina 🍊 büyüklüğünde bezeler alın,üzerini örtün.
  • Daha sonra bezeyi alıp elinizle açın.
  • Ortasına peyniri koyun yanlarından katlayarak kare şeklini verin. Elinizle düzeltin.
  • Yanlarını yumurta akına batırın.
  • Sonra susama batırın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Orta kısmına yumurta sarısına 1 çay kaşığı pekmezi ilave edip poğaçanın orta kısmına sürün çatalla çizikler atın.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun

Nefis Domatesli Krema Sosunda Tagliatelle Üzerinde Kızarmış Somon Tarifi

 


Malzemeler

  • 300 gram tagliatelle ( 500 gram kullanırsanız bir paket krema daha ekleyin)
  • 600 gram somon balığı
  • Sosu için:

    • 1 bütün pırasa
    • 16-18 kiraz domates
    • 3 diş sarımsak
    • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tatlı kaşığı domates salçası
    • 2 paket krema ( 400 gram )
    • 1 küp şeker
    • 1,5 tatlı kaşığı tuz
    • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber

      Nasıl Yapılır?

    • Somon balıkları yeri küpler doğrayın ve kızdırılmış yağda her tarafını güzelce kızartın.
    • Üzerlerine tuz ve karabiber ekin ve bir tabağa alın.
    • Ayrı bir tencerede tagliatelle pişirin.
    • Pırasayı halka şeklinde ve domatesleri ortadan bir kez kesin.
    • Geniş bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve pırasayı ilave edin yaklaşık 1 dakika sonra domates, salça, sarımsak ve baharatlarını ilave edin.
    • Yaklaşık 1 dakika piştikten sonra kremaları ekleyin 2 dakika kadar orta kısık ateşte piştikten sonra makarnasına ilave edip altını söndürün.
    • Servis tabağına ilk önce soslu tagliatelle ye üzerine somon balıkları döşeyip servis yapın. Afiyet olsun


Meşhur Karaköy Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 paket instant toz maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
  • 250 gr tereyağı ya da margarin
  • 5-6 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt ,toz maya ve şeker, maya eriyene kadar çırpılır.
  • Tuz ,sıvı yağ ve yumurtalarda eklenip karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki margarin ya da tereyağda eklenir yavaş yavaş un ilavesi yaparak yumuşak ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak 20 dakika mayalanması için bekletilir.
  • Süre sonu da hamur tezgaha alınarak hafif un serpiştirip pürüzsüz yumuşacık bir hamur olunca toparlanarak portakal büyüklüğünde parçalar koparıp tercihen arasına peynir eklenip yuvarlanarak şekil verilir.
  • Tepsiye aralıklı olarak dizilerek 180 derece fırında kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.