24 Ağustos 2022 Çarşamba

Pratik Kurabiye (Çikolatalı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak oda sıcaklığındaki tereyağını ve yumurtayı mikserle çırpın.
  • Pudra şekerini ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Kabartma tozu, vanilya, nişastayı ve unu ekleyip yoğurun. Un az gelirse azar azar un ilave edebilirsiniz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
  • En son damla çikolatayı ekleyin ve tekrar yoğurun.
  • Elinizde yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız kurabiyeleri dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.
  • 10. Dakikada fırından çıkartıp bir bardak yardımıyla kurabiyeleri bastırın.
  • Ardından fırına verip 5 dakika daha pişirin.Afiyet olsun

Konserve Menemen Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 6 kg domates
  • 500 gr yeşil biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Domateslerimizi güzelce yıkadıktan sonra bıçakla tabanlarına artı şeklinde derin olmayan çizikler atalım. Domatesleri önce kaynar suyun içerisine alalım ve 2-3 dakika kadar bekletelim.
  • Ardından domatesleri buzlu suya atalım ve bir kaç dakika da burada bekletelim. Çizik attığımız yerden domateslerimizin kabuklarını soyalım. Bu yöntemle domateslerin kabuklarını çok daha kolay soyabileceksiniz.
  • Tüm domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayalım.
  • Derin bir tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine doğranmış yeşil biberleri ekleyerek 1-2 dakika kavuralım.
  • Biberlerin rengi döndükten sonra doğradığımız domatesleri ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak yarım saat kadar pişmeye bırakalım. Ara ara karıştırmayı unutmayalım. Domatesler pişerken bizlerde kavanoz kapakları ve kavanozları kaynatarak sterilize edebiliriz.
  • Domateslerimiz suyunu saldıktan sonra üzerine tuzu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Ocağı kapatalım ve sıcakken menemenimizi kavanozlara dolduralım. Burada kavanozların kapak atmaması için sıcakken doldurmalısınız.
  • Kavanozların kılavuz kısmını kağıt havlu ile sildikten sonra kaynattığımız kapaklarla sıkıca kapatalım. Bu aşamada gereğinden fazla sıkarak kavanozun diş atmasına sebep olmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Kavanozlarımızı ters çevirelim ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra kışlık konserve menemenlerimizi güneş almayan serin bir yerde muhafaza edelim. Afiyet olsun!

Erik Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 kg kırmızı erik
  • 1 kg toz şeker
  • 1 ç.k limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Erikler çekirdeklerinden ayıklanır ve istenilen şekilde doğranır.
  • Ben dörde böldüm fazla dağılmaması için.
  • Erikleri tencereye alıp üzerine şekerini ekliyoruz.
  • Tencerenin ağzı kapalı şekilde 1 gece bekletiyoruz.Eriklerin suyunu bırakması için.
  • Ertesi günü tenceremizi ocağa alıyoruz.
  • Kaynayınca kısık ateşe alıp üzerinde ki köpükleri temizliyoruz.(eğer suyu gözünüze az geldiyse 1 çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz pişirmeye başlamadan önce. ).
  • 10 dk kadar kaynattıktan sonra limon tuzunu ekleyip 5 dk daha kaynatıp kapatıyoruz ocağı.
  • Ben sıcak olarak kavanozlayıp vakumlama yapıyorum.
  • Siz isterseniz iyice soğutup kavanozlayabilirsiniz.Afiyet olsun.

22 Ağustos 2022 Pazartesi

Lokmalık Tarçınlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin (Ben ikisini karışık kullandım elimde olanlarla️)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı nişasta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri derin bir kaseye alıp yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan, cevizden daha küçük boyutta parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Pudra şekeri ve tarçını karıştırın.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri ilk sıcaklığı geçince pudra şekeri ve tarçın karışımına her yerine gelecek şekilde bulayın.

Sebzeli Ve Tavuklu Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 ml su bardağı ile
  • 1,5 su bardağı (224 gr)arapa şehriye
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı mısır
  • 5 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 600 ml kaynar su + (1 tatlı kaşığı sebze tozu )
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1/4 (çeyrek) tatlı kaşığı zerdeçal
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm taze malzemeleri küçük küpler halinde doğrayın.
  • Yağı bir tavada ısıtın ve tavukları hafifçe kızartın.
  • Ardından soğan ve havuçları ekleyip kavurun.
  • Biber, mısır, bezelye, tuz ve baharatları ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Tavaya tereyağı ve arpa şehriyeyi ekleyin ve yaklaşık 1 dakika kavurun.
  • Sonra sıcak su ekleyin ve karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatın.
  • Arpa şehriye suyunu tamamen çekene dek karıştırmadan pişirin.
  • Tamamen suyunu çektiğinde ocağın altını kapatıp 15-20 demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.

Şeftalili Yaz Pastası Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Kreması için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1 paket krem şanti

Şeftali sosu için;

  • 4-5 adet şeftali
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ekleyip mikser yardımı ile çırpalım.
  • Ardından kalan malzemeleri sırasıyla ekleyip tekrar çırpıp yağladığımız uygun fırın kabına kek harcımızı dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece kürdan temiz çıkana kadar pişirelim.
  • Krema için sos tenceresine süt, şeker, yumurta sarısı, nişasta ve unu ekleyelim sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Krema piştikten sonra üzeri kabuk bağlamaması için streç film veya buzdolabı poşetini kremaya değecek şekilde kapatıp soğumasını sağlayalım.
  • Krema soğuduktan sonra krem şantiyi ilave edip mikser ile yüksek devirde pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım.
  • Kek pişip fırından çıktıktan sonra 1 su bardağı sütü hemen üzerine eşit şekilde döküp ilk sıcaklığını attıktan sonra kremayı kekin üzerine yayıp buzdolabında soğutalım.
  • Şeftali kısmı için şeftalilerin kabuklarını soyup ufak ufak doğrayıp tavaya alalım.
  • Ardından şekeri de ilave edip birkaç dakika pişirelim.
  • Nişastayı su ile açıp şeftalilerin üzerine ilave edip kıvam alınca ocaktan alalım.
  • Sosu kremanın üzerine eşit bir şekilde yayalım.
  • 2 saat yada bir gece buzdolabında dinlendirip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Düğün Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 500 gram kuzu gerdan
  • 1,5 litre su

Terbiyesi için;

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 küçük limonun suyu

Üzeri için sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme pulbiber

     Nasıl Yapılır?

  • Önce 1. 5 litre su ile gerdan etini düdüklüde yarım saat haşlayalım, ılısın. İçinden etleri alıp, kemiklerinden ayırıp, küçük küçük didikleyelim bir kenarda dursun (En sona ekleyeceğiz) et suyunu süzgeçten bir tencereye süzelim 👉
  • Terbiyesi için; yoğurt, yumurta, un, limon suyu ve suyu güzelce bir tel çırpıcıyla çırpalım, süzdüğümüz et suyuna ekleyelim. Ocağa alıp hiç bırakmadan sürekli karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca tuzunu ekleyip didiklediğimiz etleri içine atıp biriki tur karıştıralım 5 dakika sonra altını kapatalım servis ederken üzerine biberli sostan gezdirelim.
  • Üzeri için sos için; 1 yemek kaşığı tereyağ 4 yemek kaşığı zeytinyağı eritip üzerine 1tatlı kaşığı dolusu pulbiber atıp biriki çevirip altını söndürelim.
  • Not: Gerdan eti çok lezzetli oluyor bu çorbada ama herhangi bir kemikli eti kaynatıpta yapabilirsiniz.

Çıtır Börek (Patatesli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı un

İçi için;

  • 3 adet patates
  • 1 adet yemeklik soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber, pulbiber, tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlıyoruz.
  • Patatesleri haşlayın.
  • Patatesler haşlandıktan sonra patates ezici ile patatesler püre kıvamına gelene kadar ezin.
  • Ayrı bir tavada yemeklik doğradığınız soğanları ve rendelenmiş sarımsağı kavurun.
  • Salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Püre kıvamına gelen patatesleri soğanların içine ilave edip karıştırın.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağa sirkeyi ilave edip karıştırın.
  • 1 adet yufkayı tezgaha serin yarısının her yerine sostan sürün undan üzerine bir miktar her yerine gelecek şekilde serpin.
  • Üzerini diğer yarısını kapatın.
  • Üzerini tekrar sos ile ıslatın.
  • Tekrar unu her yerine serpin.
  • Katladığınız yufkanın geniş kısmına iç harçtan ekleyip yufkayı katlayın.
  • 4 parmak genişliğinde kesin.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi yapın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun

Nuraniye Tarifi

 

Malzemeler

  • ️4 adet kabak
  • ️2 su bardağı yoğurt
  • ️2 büyük diş sarımsak
  • ️1 kahve fincanı pirinç
  • ️1 demet dereotu
  • ️4 adet taze soğan
  • ️Damak zevkinize göre tuz
  • ️Yarım çay bardağı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri suda haşlıyoruz.
  • Kabakları rendeliyoruz.
  • Ardından bir bone yardımıyla veya birşey kullanmadan suyunu sıkıyoruz.
  • Zeytinyağını tavaya döküyoruz ardından rendelenmiş kabakları alıyoruz.
  • Sulanmaması açısından dikkatlice yüksek ateşte karıştırıyoruz.
  • Kısık ateşte, tavanın kapağını kapatırsak sulanıyor. O yüzden yapmıyoruz.
  • Dişe gelir seviyeye kadar pişiriyoruz ama asla eritmiyoruz kabakları.
  • Ocağı kapatıp soğumaya alıyoruz.
  • Bir kapta sarımsakları rendeliyoruz yoğurt ve ince kıydığımız dereotunu, taze soğanı karıştırıyoruz.
  • Süzdüğümüz pirinçleri ve kabakları soğuttuktan sonra karışıma ekliyoruz.
  • Damak zevkinize göre de tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Üzerine zeytinyağ ve toz kırmızı biber ile soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Etsiz Bamya Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg taze bamya
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım limon
  • Baharat (Karabiber, pul biber)
  • Tuz
  • 5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı yemeklik doğrayarak kavurun.
  • Pembeleşince doğranmış biberi ilave ederek biberleri de kavurun.
  • Küp küp doğranmış domates ve salçayı ilave edin.
  • 2-3 dk. karıştırın ve yıkanmış temizlenmiş bamyaları ekleyin.
  • 1-2 dakika da bamyalar kavrulunca yarım limon suyunu sıkın ve sıcak su ilave edin.
  • Son olarak tuz ve baharatları ekleyerek çok karıştırmadan pişmeye bırakın.
  • Afiyet olsun.

Tiftiklenmiş Et Dürüm Tarifi

 



Malzemeler

  • Tiftiklenmiş et
  • 1 adet lavaş
  • 1 yemek kaşığı barbekü sos
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet kornişon turşu
  • 2 dilim cheddar peyniri
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Dürüm için kuru soğanı ince ince doğrayalım.
  • Kapya biberleri jülyen şekilde keselim.
  • Bir tavada biraz zeytinyağında soğan ve biberleri kavuralım.
  • Soğanlar karamelize olunca altını kapatalım.
  • Lavaşın üzerine barbekü sosu sürelim.
  • Üzerine etleri yerleştirelim.
  • Üzerine soğan ve biberleri ekleyelim.
  • ha sonra sırayla cheddar peyniri ve turşuyu ekleyelim.
  • İstediğimiz baharatlar ile tatlandıralım.
  • Dürümümüzü sıkıca saralım.
  • Tost makinesinde alt üst kızartalım.
  • İkiye bölerek servis edelim.