27 Ağustos 2022 Cumartesi

Kırmızı Etle Çökertme Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram kırmızı et
  • Kekik
  • Pul biber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Servis için

  • 5 adet patates
  • Sıvı yağ(patatesleri kızartmak için)

Sos için

  • 2 adet domates
  • 1 yemek kasığı salça
  • Tuz
  • 1 yemek kasığı tereyağı

Üzeri için

  • Sarımsaklı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle etimizi bir güzel yıkıyoruz. Benim buzlukta hazır doğranmış kırmızı etim vardı onu kullandım.
  • Yıkandıktan sonra etimizi biraz haşlayalım.
  • Kaynayan suya biraz tuz atalım. Piştikten sonra suyu çekilmişse tereyağın da kavuralım.
  • Baharatları da atalım. Etimiz hazır. Patateslerimizi kibrit copu şeklinde doğradıktan sonra yıkayıp sıvı yağında kızartalım.
  • Domates sosu içinde domatesleri rendeleyip tavaya alalım fokurdadıktan sonra içine tuz salçamızı koyup karıştıralım.
  • Oda piştikten sonra servisimizi yapalım.
  • Tabağın en alt tabanına patateslerimizi koyalım üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim.
  • Onun üzerine domates sosu dökelim en üste etlerimizi koyalım domates sosunu tekrar gezdirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Pratik Börek Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 1 tane maden suyu
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı galeta unu

İç için

  • Peynir

İsteğe göre

  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 1 bardak yağı ve maden suyunu karıştırma kabına alalım.
  • Yufkamızı serip içine maden sulu harcımız dan sürelim.
  • İkinci yufkayı da üstüne serip aynı şekilde maden sulu harcımız dan sürelim.
  • Yufkalarımızı 12 eşit parçaya bölüp peynirli harcımızı doldurup sigara böreği gibi saralım.
  • Sardığımız börekleri maden sulu harca batırıp galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alalım.
  • 180 derecelik fırında kontrollü bir şekilde 30 40 dakika pişirelim.

Soslu Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için

  • 3 adet şeftali
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü ( yarım saat suda bekletin)

Su bardağı ölçüm 250ml(250mllik su bardağınız yoksa klasik 200mllik su bardağı ölçüsü 1 su bardağı artı çeyrek su bardağı )

Borcam ölçüm 35x25cm 

Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurt şeker sıvı yağ çırpma kabına alınır ve güzelce krema kıvamına gelene kadar çırpılır ve ardından bu sostan 1 su bardağı alınıp kenara koyulur.
  2. En son kekin üzerine sürülecek daha sonra oda ısısındaki yumurta çırpma kabının içerisine alınıp çırpılır ve en son un vanilya kabartma tozunu eleyerek harca dökün ve çırpmaya devam edin.
  3. Yağlanmış kalıba kek harcını eşit şekilde dökün ve seftalilerin kabuğun soyup çekirdeğini çıkartın elma dilim olucak şekilde doğrayın.
  4. Kek harcının üzerine sırasıyla dizin suda beklettiğiniz kuş üzümlerini süzün ve serpin kek harcına ardından önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirin benim kekim 30 dakikada pişti yani yaklaşık 30 maximum 40 dakikada pişirin.
  5. Kürdan testi yapın temiz çıkıyorsa kek pişmiştir fırından çıkan keki 1 dakika ilk sıcağının çıkmasını bekleyin ve ardından ayırmış olduğumuz sosu fırça yardımıyla kekin üzerine sürün ve dinlenmeye bırakın sosu iyice çeksin.
  6. Ardından soğuduktan ve sosu çektikten sonra servis edin afiyet olsun.

Fit Brownie Tarifi

 

Malzemeler

  • Malzemeler
  • 3 adet olgunlaşmış büyük boy muz
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1,5 yemek kaşığı bal
  • 4 dolu yemek kaşığı kakao
  • 30 gr bitter çikolata
  • 1 tatlı kaşığı yulaf

    Nasıl Yapılır?

  • Muzlar güzelce ezilir. Üzerine yumurta eklenir ve iyice karıştırılır.
  • Daha sonra bal ve tahin eklenir. Son olarak kakao eklenir ve kek harcı hazırlanır.
  • Fırın kağıdı serilmiş veya yağlanmış minik bir fırın kabına alınır. Üzerine arzuya göre damla çikolata, parça bitter çikolata, ceviz fındık badem eklenebilir.
  • Ben çikolata ve çok az yulaf serptim.
  • Isıtılmış 185 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Ilıyınca servis edilir.
  • Not: Bir dilimi ortalama 180 kalori :) Diyette tatlı krizleri için gayet güzel bir atıştırmalık.

Havuçlu Kabaklı Mücver Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet büyük boy kabak
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 4 dal taze soğan
  • Çeyrek demet dereotu (İsteğinize göre azaltabilisiniz,16 dal)
  • 2 adet yumurta
  • 3 -4 yemek kaşığı tepeleme un (Yumurtanın büyüklüğüne göre artırılabilir, azaltılabilir )
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (Silme)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Nane

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Kabağı soymadan güzelce yıkayıp rendenin büyük tarafı ile rendeleyin.
  • Havucu soyup onuda büyük kısımla rendeleyin, her ikisininde suyunu iyice sıkın,.
  • Soğan ve dereotunu doğrayıp ekleyin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip güzelce karıştırın.
  • Yapışmaz tabanlı bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip orta ateşte ısıtın, yemek kaşığı ile ısınan yağa mücveri döküp, kaşıkla hafifçe düzleştirin.
  • Arkalı önlü güzelce pişirin. Deneyecek olanlara afiyet olsun.
  • Not: Sıvı yağ tavanın zeminini kaplayacak kadar az olsun piştikçe eklenecek.

26 Ağustos 2022 Cuma

Nevzine Tatlısı Tarifi

 




Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu
  • Yarım su bardağı üzüm pekmezi

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbetini yapalım. Küçük bir tencereye şeker,su ve limon suyunu alıp kaynamaya bırakalım.
  • Şerbeti 15 dk kaynattıktan sonra serin bi yere alıp içine pekmezi koyup karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için.Tereyağ sıvı yağ,süt,tahin,ceviz ve sirkeyi karıştıralım.
  • Kabartma tozu ve unuda yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Herhangi bir borcamı alt kısmını margarinleyip hamuru içine alıp elimizle yayalım.
  • Büyük servis çatalıyla hamura çizikler atalım.
  • Hafif ısınmış 170 derecelik fırında 25 dk üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Bu arada şerbeti soğumuş olacaktır.
  • İlk sıcağı çıkan tatlıya iyice soğumuş olan şerbeti dökelim ve iyice şerbetini çekmesini bekleyelim.
  • 1 gece beklerse tam oturur tatlı ama 3-4 saat te bekletebilirsiniz. 


Nohutlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı şehriye
  • 1.5 litre sıcak su
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 fincan sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı tavuk suyu (varsa)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvı yağ ve salçamızı iyice kavuruyoruz.
  • Üzerine şehriyeleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz.
  • Daha sonra üzerine suyumuzu ve tavuk suyumuzu ekliyoruz ve kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Ardından haşlanmış nohutumuzu ve baharatlarımızı ekleyip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun çok kolay ve çok lezzetli bir çorba oluyor

Baklava Yufkasından Patlıcanlı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket baklava yufkası
  • 4 tane orta boy patlıcan
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça ( ister domates ister biber )
  • 5 tane yeşil biber
  • 2 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 yumurta akı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe soda
  • Üzeri için;

    • 1 yumurta sarısı
    • 2 yemek kaşığı süt
    • Çörek otu

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle iç harcımız için yemeklik doğradığımız soğanlarımızı sıvı yağda pembeleşene kadar kavuralım.
    • Daha sonra biberlerimizi ekleyelim.
    • Biberlerde solduktan sonra üzerine kabuklarını soyduğumuz domateslerimizi ve salçamızı ekleyelim.
    • Patlıcanlarımızın kabuğunu çizgili olacak şekilde soyalım ve küp küp doğrayıp tuzlu suda bekletelim.
    • Daha sonra suyunu süzdürüp tencereye ekleyelim.
    • Baharatlarını ve tuzunu ekledikten sonra patlıcanlar yumuşayana kadar pişirelim ve altını kapatalım.
    • Sosumuz için gerekli olan tüm malzemeleri ekleyelim ve her yufkadan sonra sürelim.
    • 4 kat olduktan sonra içine iç harcımızı uzunlamasına ekleyelim ve yufkayı rulo şeklinde saralım.
    • Bütün yufkaları bu şekilde bitirelim.
    • Hazırladığımız ruloların üzerine sütle yumurta sarısını karıştırıp sürelim.
    • Üzerine de ister susam ister çörek otu atalım.
    • Böreklerimizi 180 derece fırında 15-20 dk pişirelim.Herkese şimdiden afiyet olsunn🌸.

Kremalı Tadında Tavuk Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü (yada 2 parça but)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 8-9 bardak tavuk suyu
  • Karabiber,tuz

Servise alırken

  • Maydanoz yada dereotu,biberli yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu yaklaşık 2 litre su ile haşlayın,didikleyin.
  • Yağları tencereye alın unu ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sütü ekleyip iyice çırpın ve yavaş yavaş kaynar tavuk suyunu ekleyip bu şekilde 10 dk kaynatıp tavuğu ve şehriyeyi ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Servis yaparken tercihe göre ister maydanoz ister dereotu serpip,toz biberi yakıp üzerine gezdirebilirsiniz.

Köz Biber Salatası Tarifi

 



Malzemeler

  • 5 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberlerimizi közleyelim (fırında da közlenebilir)
  • Daha sonra küçük küçük doğrayıp tavaya alalım.
  • Yağımızı ve tuzu ekleyip 1-2 dk kavuralım.
  • Ilındıktan sonra üzerine sarımsağımızı ve maydanozları ekleyip karıştıralım servise hazır afiyet olsun.

Dolmalık Biber Kurutması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg dolmalık biber
  • Yorgan ipi
  • Yorgan iğnesi

    Nasıl Yapılır?

  • Dolmalık biberlerimizin sap kısımlarını hafifçene bastırarak çıkaralım.
  • Biberlerimizi yıkamıyoruz.
  • Yorgan iğnesine 1 metre ip takıyoruz, biberleri alt kısımlarından bir parmak yukarıda olacak şekilde ipe geçiriyoruz.
  • 13 adet geçirsek yeterli daha fazlasını ip taşımayabilir hazırladığımız biberleri evinizin balkonu varsa güneş gören yerine takalım.
  • 3-4 gün sonra kızarmaya başlayacak bir hafta sonra iyicene kuruduğunda biberlerimizi bez bir kesenin içerisine koyup saklayabiliriz.
  • Kurutulmuş dolmalık biberlerimiz kışa hazır.Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Güneşte Salça Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 kg erik domates
  • yarım su bardağı iri tuz(200 ml bardak)

    Nasıl Yapılır?

  • Önce domateslerimizi yıkayıp ayıklıyoruz.
  • Sonra iri iri doğruyoruz.
  • Geniş bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz. İlk başta altını çok açmadan, suyunu biraz salınca altını açarak pişiriyoruz.
  • Domatesler biraz pişip ezilince (yaklaşık 30 dakika kadar pişince) altını kısıp tencerenin içinde blender dan geçiriyoruz.
  • Sonra altını tekrar açıp içine (200 ml bardak ile-yarım su bardağı kadar iri tuz koyup- 5 kg domates için)15-20 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Daha sonra tepsilere döküp güneş gören yerde suyunu çekmesi için bekliyoruz. 1-2 saatte bir karıştırmak gerekiyor. Ortalama 2 günde salça kıvamına geliyor.
  • Daha sonra kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıyoruz,ters çevirip derin bir tencerede kaynatıyoruz ki kapaklarını çekip aylar boyunca bozulmadan tüketebilelim. Afiyet olsun.