7 Eylül 2022 Çarşamba

Yaban Mersini Limonlu Kek Tarifi

 



Malzemeler

Su bardağım 240ml

  • 3 adet yumurta
  • 1 paket krema
  • Yarım su bardağı tereyağ ( erimiş)
  • 1 limon suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • Yaban mersini
  • Yaban mersini krema için:

    • 250g yaban mersini
    • 1 fincan su
    • 2 poşet toz krem şanti
    • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
    • 1 çay bardağı süt
    • 2 yaprak jelatin (6gram)

      Nasıl Yapılır?

    • Keki için:Derin bir kabın içerisine 3 yumurta ve şekeri biraz çırpalım ve kremayı ekleyip biraz daha çırpalım.
    • Ardından tereyağ limon suyu, limon kabuğu rendesi vanilya ilave edip karıştıralım.
    • En son kabartma tozunu unu ilave edip tekrar karıştıralım.
    • Kek kalıbını yağlayıp harcımızın yarısını dökelim üzerine yaban mersini serpiştirip diğer kalan harçımızı aktaralım, 2-3 kere zemine vurup üzerine tekrar yaban mersini serpiştirin.
    • 180 derece fanlı fırında pişirelim.
    • Yaban mersini krema için:Öncelikle jelatini biraz soğuk suda bekletelim yumuşasın.
    • Küçük bir tencerenin içerisine suyu ve yaban mersini koyup yumuşayana kadar kaynatalım ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar blendirden geçirelim.
    • Sosumuzu süzelim üzerine jelatini süzüp ilave edelim karıştıralım.
    • Ardından soğumaya bırakalım.
    • Diğer yandan 2 poşet krem şanti ile sütü çırpalım üzerine pudra şekeri ilave edip çırpmaya devam edelim, soğuyan 1 su bardağı yaban mersini sostan ilave edelim. İstediğiniz duy kullanıp kremayı poşete aktarın.
    • En son kekimizin üzerine kremayı sıkalım ve kalan sosu aralarında kenarlarına akıtalım.
    • Nane ile yaban mersini serpiştirip servis edebilirsiniz.
    • 💖Afı̇yet olsun💖.

Mantar Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket mısır nişastası (200gr)
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un (kontrollü eklelelim)
  • 1 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Yumuşamış tereyağı, pudra şekeri ve yumurta uygun bir kapta çırpılır.
  • Ardından mısır nişastası, vanilin, kabartma tozu ve un eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılıp avuç içinde yuvarlanır.
  • Soda şişesinin ağız kısmı kakaoya batırılıp kurabiyenin üstüne biraz bastırılır ve şekil verilir.
  • Tüm hamur bitene kadar bu işlem tekrarlanır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye kurabiyeler dizilir.
  • Önceden ısınmış 180 derecede yaklaşık 20 dk kadar pişirilir. Afiyet olsun ☺️.

Hardallı Patates Salatası Tarifi

 

Malzemeler

Haşlamak için;

  • 3 adet patates
  • Su

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 dal taze soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Hardal soslu patates salatası için öncelikle patatesleri ortadan iki keselim ve uygun bir tencereye alalım.
  • Üzerine su ekleyelim, haşlanmaya bırakalım.
  • Patatesler haşlanırken diğer taraftan taze soğanları ince ince doğrayalım.
  • Kuru soğanı da piyazlık olacak şekilde ince doğrayalım.
  • Yıkadığımız maydanozu da ince ince kıydıktan sonra haşlanan patatesleri ocaktan alalım ve suyunu süzelim. Ardından soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan patateslerimizin kabuklarını soyalım. Küp küp doğrayarak derin bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine doğradığımız taze soğan, kuru soğan ve maydanozu ekleyelim.
  • Zeytinyağı, limon suyu, mayonez, hardal, tuz ve karabiberi de ekleyerek tüm malzemeleri nazikçe karıştıralım.
  • Hardallı patates salatamızı servis tabağına alarak servis edelim. Afiyet olsun!

Fırınsız Çikolatalı Dorayaki Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sütArası için:
    • Sürülebilir çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Hamuru için yumurta, toz şeker, bal bir kaba alınır ve karıştırılır.
    • Üzerine un, kakao ve kabartma tozu elenerek ilave edilir. Güzelce karıştırılır.
    • Son olarak süt eklenir ve karıştırılır.
    • Krep hamurundan biraz daha koyu kıvamlı bir hamur elde etmiş olacağız.
    • Yanmaz yapışmaz teflon tava ocağa alınır.
    • Tavaya bir tatlı kaşığı yağ bir sefere mahsus eklenip peçeteyle silinir.
    • Diğer hamurları pişirirken tekrar tekrar yağlamanıza gerek yok.
    • Hamurdan küçük bir kepçe tavanın ortasına dökülür.
    • En kısık ateşte pişmeye bırakılır.
    • Üzeri göz göz olunca spatula ile ters çevrilir diğer yüzü de yarım dakika kadar pişirilip alınır.
    • Tüm hamurlar bu şekilde pişirilir.
    • Pürüzsüz dokuda harika bir görüntüsü var😍 pişirilen hamurlar bir tepsiye alınır kurumamaları için üzeri başka bir tepsi ile yada streç film ile kapalı vaziyette bekletilir.
    • Son olarak aralarına sürülebilir çikolata koyulup bir diğer hamur ile kapatılıp kenarları birbirine bastırılarak yapışması sağlanır.
    • Mümkünse en az 1 saat buzdolabında bekletilir içerisindeki çikolata sertleşir ve sonrasında servis edilir😋
    • Çayın kahvenin yanında yumuşacık kekiyle içerisinde çikolatayla harika sunumuyla bu kekler gerçekten çok lezzetli👌🏻😍 afiyetle😇.

6 Eylül 2022 Salı

Sufle Tadında Islak Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • Sosu için:

    • 2 su bardağı süt (400 ml)
    • 1 su bardağı toz şeker
    • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
    • 2.5 tepeleme yemek kaşığı kakao
    • 1 paket bitter çikolata
    • Üzeri için:

      • Hindistan cevizi
      • Fındık

        Nasıl Yapılır?

      • Öncelikle yoğurma kabına yumurta ve şekeri alalım beyazlaşıp köpük köpük olana kadar karıştıralım.
      • Ardından üzerine süt ve sıvı yağı ekleyerek tekrar karıştıralım.
      • Un, kakao, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyelim, tüm malzemeler karışıncaya kadar karıştıralım.
      • Borcamın alt tabanını ve kenarlarını güzelce yağlayalım ardından hazırladığımız karışımı işine dökelim.
      • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kontrollü pişirelim.
      • Kekimiz pişerken bizde sosumuzu hazırlayalım.
      • Öncelikle bitter çikolatamızı dilimleyelim.
      • Ardından tenceremize süt, şeker, sıvı yağ ve kakaoyu alarak güzelce karıştıralım.Ocağa alarak karıştırarak pişirelim.
      • Kaynamaya başlayınca dilimlediğimiz çikolatalarımızı ekleyelim.
      • Çikolatalar eriyince ocağı kapatalım.
      • Ara ara karıştıralım ki topaklanma olmasın.
      • Kekimiz pişince ilk sıcaklığı geçince (7 dakika) dilimleyim ve sıcak sosumuzu dökelim.
      • Kekimiz soğuyunca istediğimiz gibi süsleyip servis edelim. Afiyet olsun.

Çıtır Çıtır Soğanlı Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • ️2 adet büyük soğan (dilimlenmiş)
  • ️1 su bardağı un (220ml)
  • ️1 bardak maden suyu (yaklaşık 180-220ml, kremsi kıvama gelene kadar suyu ekleyin)
  • ️1 paket kabartma tozu
  • ️1 yemek kaşığı toz kırmızı biber, biraz tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan hariç tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve kremsi bir kıvamı oluşana kadar karıştırın.
  • Soğanları ekleyin ve tavaya kaşık ile yuvarlak şekiller yayın.
  • Önü ve arkasını kızarana kadar kızartın.

Zeytinyağlı Fasulye Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilogram taze fasulye
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2-3 adet domates
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı ( 65ml )
  • 1 su bardağı su ( 200ml )

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeyi ayıklayalım.
  • Soğanı yarım piyazlık doğrayalım.
  • Sarımsağı ve domatesi keselim.
  • Soğanın ve domatesin yarısını tencereye atalım.
  • Fasulyeyi ekleyelim.
  • Soğanın diğer yarısını ekleyelim.
  • Sarımsakları ekleyelim.
  • Domatesin diğer yarısını ekleyelim.
  • Karabiber, tuz, zeytinyağı ve su ekleyelim.
  • Bir tabak örtüp kapağını kapatalım.Pişirelim.
  • Pişirdikten sonra yemeği tenceresinde en az 30 dakika dinlendirelim.
  • Karıştırıp servis edelim. Afiyet olsun:).

2 Yufka İle Su Böreği Tadında Tava Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet taze yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • İçi için;

    • 1 kase peynir

    Tavayı yağlamak için;

    • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Sosu için sütü, sıvı yağını ve yumurtayı bir kasede çırpalım.
    • Tavayı yağlayalım.
    • 1 yufkayı 2 ye bölelim.
    • 1 parçasını alt kısma serelim. Kenar kısımları dışarıda kalsın.
    • Sostan 2 3 yemek kaşığı kadar alıp katlara dökelim.
    • Diğer yufkayı da parçalara bölerek katlar oluşturalım.
    • Peyniri ilave edelim.
    • Tekrar yufka sos şeklinde tamamlayalım.
    • Kalan yarım yufkayı da üzerini kapatıp, kenar kısımları içe katlayalım.
    • Kalan sosu üzerine eşit bir şekilde dökelim.
    • Kısık ateşte ağzı kapalı pişirelim.
    • Kızaran tarafını kapak yardımı ile ters çevirelim.
    • Diğer tarafını da kızartıp, dilimleyip servis edelim 





Çıtır Çıtır Kızarmış Dondurma Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 büyük top sade dondurma
  • 1 kase (70 gr) mısır gevreği
  • 1 adet yumurta

Kızartmak için ;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle dondurmamızı alıyoruz ve bir dolu kaşık çıkartıyoruz.
  • Elimizle yuvarlak şekil veriyoruz.
  • Buzdolabı poşetine sarıp derin dondurucuda iyice donana kadar bekletiyoruz.
  • 1 kase (70 gr) mısır gevreğini buzdolabı poşetine alıyoruz.
  • Merdane yardımıyla küçük parçalar haline gelene kadar eziyoruz.
  • Kasemize boşaltıyoruz.
  • 1 adet yumurtayı kırıyoruz ve çırpıyoruz.
  • Derin dondurucudan çıkarttığımız dondurmamızı önce yumurtaya ardından mısır gevreğine batırıyoruz.
  • Tekrar yumurtaya ve mısır gevreğine buluyoruz.
  • Kızgın yağımızın içine dondurmamızı koyuyoruz.
  • Her yeri kızardıktan sonra ocaktan alıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Semizotu Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram semizotu
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı döğme (yarma)
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı nohut

Üzeri için :

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 limon suyu veya sumak ekşisi
  • Yeteri kadar tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Çorbamız için ilk önce fasulye, nohut, mercimek ve döğmeyi yıkayıp düdüklü tencereye koyalım.
  • Üzerine 2 lt sıcak su ilave edip kapağını kapatalım.
  • 5 dakika kaynatıp ocağın altını kapatalım.
  • 1 saat şişmeye bırakalım.
  • Biz bu arada semizotunu yıkayıp doğrayalım.
  • Sarımsağı ezip hazır edelim.
  • Baklagillerin suyunu süzelim.
  • Tekrar 2 lt. Sıcak su koyup kapağını kapatalım. 20 dakika pişirelim.
  • Ağzını açıp semizotunu ve tuzunu ilave edelim.
  • Suyunu kontrol edelim azsa su ilave edelim.
  • O pişerken bizde sosunu hazırlayalım.
  • Tavaya yağı koyalım.
  • Sarımsak ve salçayı ilave edip kavuralım.
  • Baharatları ilave edip ocağın altını kapatalım.
  • Sosu çorbaya dökelim.
  • Limon suyu, somak ekşisi veya ekşi nar ekşisi ilave edelim.
  • 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Deneyeceklere afiyet şifa olsun.

Çikolata Kullanmadan Az Malzemeli Evde Nutella Yapımı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı fındık
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao

    Nasıl Yapılır?

  • 2 su bardağı kavrulmuş fındık, tekrar yağını ortaya çıkarmak için hafif kavuracağız. Hafif kızarana kadar kavuruyoruz.
  • Yaklaşık 10 dakika kavurduktan sonra miksere alıp çekiyoruz.
  • Bütün fındıklar çekildiği zaman yağını daha kolay bırakması için 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip tekrardan çekiyoruz.
  • Gördüğünüz gibi ezme haline geldi.
  • Şimdi bu aşamada 1 su bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 yemek kaşığı dolusu kakao ekledikten sonra yaklaşık 10-15 dakika daha çekmemiz gerekiyor.Çünkü içindeki pütür pütür oluşu kaybolsun.
  • Görüntüsü eminim iştahınızı kabartıyor. Deneyince tadı da öyle olacak.

    Görüyorsunuz akışkanlığı on numara. Eğer tarife uyarsanız inanılmaz bir lezzet elde edeceksiniz. Şimdi de ekmeğe sürülebilirliğini test edelim. Bu arada tarifimizden yaklaşık yarım kg nutella çıktı.

Sandviç Poğaça Tarifi

 


Malzemeler

Hamuru için;

  • 2,5 su bardağı ılık süt (500 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 6,5 – 7 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına süt, sıvı yağ, yumurta akı, şeker, tuz, maya ve unun bir kısmı alalım ve hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Unu eklemeye devam ederek kulak memesi yumuşaklığında bir kıvam alana kadar hamuru yoğuralım.
  • Ardından üzerini streçleyip temiz bir örtü ile örterek 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda hamurun üzerini açalım ve tekrar yoğurarak havasını alalım.
  • Fırının su haznesine su dolduralım. Su haznesini fırına yerleştirelim ve lezzet buharı ayarında 180°C de fırını çalıştıralım.
  • Hamuru tezgah üzerine alarak toparlayalım. Ardından birbirine eşit 16 parçaya ayıralım.
  • Her parçayı elimizde yuvarlayarak şekil verelim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurlarımızı fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde sıralayalım.
  • Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpelim.
  • Poğaçalarımızı ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
  • Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!