21 Eylül 2022 Çarşamba

Patlıcan Şaşırtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet küçük patlıcan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için;

  • 4 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet kapya biber
  • 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Üzeri için;

  • 250 gram süzme yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • İnce kıyılmış dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyuyoruz, ortadan ikiye kesip orta kısmına çapraz şekilde çizgiler atıyoruz .
  • 15 dk tuzlu suda bekletip yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Üzerine zeytinyağ gezdirip 220 derece fırında 40-45 dk pişiriyoruz.
  • İç harcı için; Soğanları piyazlık doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz, zeytinyağ ekleyip ocakta kavuruyoruz.
  • Daha sonra salça ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Biberleri küçük küçük doğrayıp ekliyoruz tekrar 1-2 dk kavuruyoruz .
  • Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
  • Harcımıza ilave edip karıştırıyoruz.
  • Tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Patlıcanların iç kısmını kaşıkla alıp harcıma ilave ediyoruz güzelce karıştırıyoruz 2-3 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz .
  • Hazırlamış olduğumuz harcı patlıcanların içine doldurdum ,üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz.
  • Dere otu serpip servis yapıyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Borcamda Çilekli Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un (Yinede kontrollü ekleyin)

Kek piştikten sonra ıslatmak için;

  • 2 su bardağı süt

Krema malzemeleri;

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından iki parmak eksik şeker

Piştikten sonra;

  • 1 paket kremşanti

Çilek sosu için;

  • 500 gram çilek püresi
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 fincan şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle keki yapalım. Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpalım.
  • Diğer kek malzemelerini üzerine ekleyelim son olarak kontrollü unu da ekleyip çırpalım.
  • Hazır olan kek hamurunu borcama dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım pişen kekin ilk sıcaklığı geçince sütle ıslatalım. O sırada kremayı hazırlayalım.
  • Krema malzemelerini tencereye alalım çırpalım çırpmaya ocakta devam edelim göz göz olan kremayı ocaktan alalım ilk sıcaklığı geçen kremanın içine bir paket krem şanti ekleyip mikser ile iyice çırpalım hazır olan kremayı kekin üzerine eşit şekilde dökelim.
  • O sırada çilek sosumuzu yapalım.
  • Ben dondurulmuş çilek kullandım çilekleri robottan geçirelim püre haline getirelim.
  • Nişastayı ,suyu ve şekeri tencereye alalım son olara püre haline getirdiğimiz çileği de nişastalı suya ekleyip karıştıralım kaynayana kadar ocakta çırpmaya devam edelim.
  • Hazır olan sosu beş dakika sonra iyice soğumuş kremanın üzerine eşit şekilde dökelim bu şekilde pastamızı en az 6 saat dinlendirelim vaktiniz varsa bir gece dinlendirmenizi öneririm.
  • Dinlenen pastamızı eşit şekilde kesip süsleyelim ve servise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 🥰.

Büyük Borcamda Revani Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 adet limon kabuğu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı irmik

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su (1 lt)
  • Birkaç damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Büyük borcamda revani için öncelikle şerbeti hazırlayalım. Uygun bir tencereye su ve toz şekeri alarak karıştıralım. Ardından kaynamaya bırakalım.
  • 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  • Keki için karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek çırpamaya devam edelim.
  • İrmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek tekrar çırpalım.
  • Son olarak limon kabuğu rendesi ekleyelim ve mikserle çırpalım.
  • 24×40 cm çlöülerindeki büyük boy dikdörtgen borcamın her yerini fırça ile yağlayalım.
  • Hamuru borcama boşaltarak spatula ile eşit bir şekilde yayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kekimizi fırından alalım ve soğuyan şerbeti üzerine gezdirelim.
  • Daha sonra revanimizin şerbeti çekmesi için 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken büyük borcamda limonlu revani tatlımızı dilediğimiz şekilde dilimleyip süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Mor Soğan Turşusu ( Lezzet Ve Şifa Deposu) Tarifi

 

Malzemeler

475-500 ml kavanoz için;

  • 2-3 adet mor soğan
  • 1/2 (yarım) çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı iri salamura tuzu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 4-5 adet tane kişniş
  • 4-5 adet tane karabiber
  • Su (Kavanozun üzerini tamamlayacak kadar)

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar halka halka doğranır ve sıkıca kavanoza yerleştirilir.
  • Üzerine tuz, şeker, karabiber ve kişniş eklenir, sirke dökülür kalan boşluk su ile tamamlanır.
  • Kapağı sıkıca kapatılarak bir gün oda sıcaklığında bekletilir.
  • 2-3 gün bozdolabında bekletildikten sonra tüketilmeye başlanır. Afiyet şifa olsun

Dilimli Çikolatalı Muhallebi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket çikolata (60 gr)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye sütü, şekeri, nişastayı ve kakaoyu alarak karıştıralım.
  • Muhallebimizi sürekli karıştırarak kaynayıp koyulaşana kadar pişirelim.
  • Muhallebi kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatalım ve içerisine tereyağı ile vanilyayı ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
  • Son olarak çikolatayı ilave edelim ve yine çikolata eriyene kadar karıştıralım.
  • Kullanacağımız borcamı su ile güzelce ıslatalım. Bu şekilde ıslattığımızda muhallebimiz borcamdan rahat bir şekilde çıkacaktır.
  • Hazırladığımız muhallebiyi kabımızın içerisine boşaltalım. Ben küçük boy kare borcam kullandım, aynı ölçülerde farklı kalıplarda kullanabilirsiniz.
  • Üzerini güzelce düzelttiğimiz muhallebimizi oda ısısına geldikten sonra en az 1 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen muhallebiyi dolaptan alalım. Kaşık yardımı ile kenarlarını borcamdan ayıralım. Bu şekilde havasını aldığınızda muhallebiniz borcamdan daha rahat çıkacaktır.
  • Üzerine bir tabak yerleştirelim ve borcamı ters çevirerek muhallebiyi çıkartalım.
  • Kakao serperek süslediğimiz çikolatalı muhallebimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Bonibonlu Muffinler Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 100 gr şeker (Yarım su bardağı biraz fazla )
  • 100gr esmer şeker (Yarım su bardağından biraz fazla)
  • 120 gram sıvı yağ (1 su bardağından biraz eksik)
  • 120 gram süt (1 su bardağından biraz eksik)
  • 160 gram krema (1 su bardağı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 80 gram kakao (1 su bardağı)
  • 275 gram un (2,5 su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • Önce kuru malzemeler bir kapta karıştırılır.
  • Sıvı malzemeler sıra ile çırpılır. Kuru malzemeleri eleyerek sıvı karışıma eklenir ve bir spatula yardımı ile birbirine iyice karıştırılır.
  • Muffin kalıplarına muffin kağıtları yerleştirilir ve 16 adet olacak şekilde kek hamuru paylaştırılır.
  • Üzerine bonibonları koyup önceden ısıtılmış 160 derece fanlı fırında 15-20 dakika kontrollü olarak pişirilir.
  • İki tepsi pişirecekseniz fanlı ayarda tek tepsi pişirecekseniz altüst ayar 180 derecede 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkan muffinler soğutma teline alınır ve oda ısısına geldikten sonra servis edilir. Deneyecek olanlara afiyet olsun.
  • İsterseniz damla çikolata ekleyebilirsiniz. 

20 Eylül 2022 Salı

Karışık Turşu Tarifi

 

Malzemeler

Kornişon turşu için;

  • 2 kg kornişon salatalık

Karışık turşu için;

  • 1 kg salatalık
  • 250 gr kıl biber
  • 4 adet domates
  • 2 adet havuç

Turşu suyu için;

  • 1 su bardağı iri turşuluk tuz
  • 3 su bardağı sirke (600 ml)
  • 10 su bardağı su (2 litre)
  • 2 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kavanoz ve kapakları hazırlayalım. Her konserve veya turşu yapışımızda mutlaka yeni ve kaliteli bir kapak kullanmamız gerekiyor.
  • Paketinden çıkardığımız kapakları 10 dakika kaynatalım, böylece gayet yeterli bir şekilde sterilize etmiş olacağız.
  • Kaynayan kapakları bir maşa yardımıyla tencereden çıkaralım. Temiz bir bezin üzerine dizelim.
  • İyice yıkadığımız kornişonun uçlarını keserek kavanoza dik bir şekilde sıkıca yerleştirelim.
  • Aralarına soyduğumuz sarımsakları sıkıştıralım ve bir sıra daha kornişon dizelim.
  • Kalan boşluklara yine sarımsak ekledikten sonra kavanozu kornişonla dolduralım. Bu ölçülerle 3 litrelik kavanozu doldurdum. Daha fazla hazırlamak isterseniz ölçüleri artırabilirsiniz.
  • Karışık turşu için, yıkayıp uçlarını kestiğimiz salatalıkları pet kavanoza dik bir şekilde yerleştirelim.
  • Kalan boşluklara bolca sarımsak ekledikten sonra doğranmış havuçları yerleştirelim.
  • Kıl biberi ekleyelim, bastırarak sıkıştıralım.
  • Aralara sarımsak koyduktan sonra domatesleri de yerleştirelim.
  • Kalan havuç ve biberleri kavanozun boş yerlerine sıkıştıralım. Bir tutam maydanozla üzerini kapatalım.
  • Turşu suyu için derin bir karıştırma kabına sirkeyi alalım.
  • Su, iri salamura tuz ve limon tuzunu ilave ederek tuzlar eriyene kadar karıştıralım.
  • Hazırladığımız kavanozları ağzına kadar turşu suyu ile dolduralım.
  • Kaynattığımız kapaklarla kavanozları sıkıca kapatalım ancak gereğinden fazla sıkmamaya özen gösterelim.
  • Güneş almayan serin bir yerde, 2-3 hafta içerisinde turşularınız hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Limonlu Haşhaşlı Muhallebili Revani Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Limonlu muhallebisi için;

  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

     Nasıl Yapılır?

  • Limonlu haşhaşlı muhallebili revaninin şerbeti için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım.
  • Ardından ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.
  • 10 dakika kadar kaynayan şerbetin içerisine limon suyu ekleyelim ve 3-4 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Hızlı soğuması için ayrı bir kaba aktaralım soğumaya bırakalım.
  • Keki için karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyerek tekrar mikser ile harcımızı çırpalım.
  • İrmik, un, mavi haşhaş, kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesini de ekleyerek tüm malzemeler güzelce karışana kadar mikserle son kez çırpalım.
  • Tart kalıbımızın her yerini güzelce yağlayalım.
  • Hazırladığımız kek harcını kalıbımıza boşaltalım. Dilerseniz muhallebili revaninizi tart kalıbı yerine borcamda da pişirebilirsiniz.
  • Önceden 170°C ısınmış fırında yaklaşık 20 dakika kekimizi pişmeye bırakalım.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine geniş bir tabak kapatalım ve kalıbı ters çevirerek kekimizi çıkartalım.
  • Soğuyan şerbeti kekimizin üzerine gezdirelim ve şerbeti çekmesi için bir kenarda bekletelim.
  • Üzerinin limonlu muhallebisi için tencereye süt, un, toz şeker, nişasta, limonun suyu, limon kabuğu rendesi ve zerdeçalı ekleyelim.
  • Limonlu muhallebi koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Muhallebimiz koyulaştıktan sonra vanilya ve tereyağını ilave edelim. Tereyağı eriyinceye kadar tekrardan iyice karıştıralım.
  • Hazırladığımız limonlu muhallebiyi tatlının üzerine boşaltalım. Bir spatula veya pasta sıvama aparatı yardımıyla üzerini güzelce düzeltelim.
  • Limonlu haşhaşlı muhallebili revanimizin üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Sütlü Havuç (Mevsimi Geçmeden Deneyin) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 adet büyük boy havuç
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Havuçlarımızı ince ince doğruyoruz.
  • Ardından tavaya alıp bir miktar yağ ve istenilen miktarda tuz ile kavurmaya başlıyoruz.
  • Havuçlarımız yumuşayıp pişince, içerisine unumuzu ekleyip unun kokusu çıkana kadar 2-3 dk kavuruyoruz.
  • Son olarak içerisine sütümüzü ekleyip kıvam alana kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
  • Dilerseniz karabiber atarak lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Pişen sütlü havucumuzu tabağa alıp servis ediyoruz. Afiyetle yiyoruz :)).

Kazandibi Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Tepsiyi yağlamak için ;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker

    Nasıl Yapılır? 

  • Tencereye sütü,şekeri,unu ve nişastayı alıp topak kalmayacak şekilde tel çırpıcıyla karıştırıyoruz.
  • Tencereyi ocağa alıp kaynayıp göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Daha sonra bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip muhallebiyi 3-4 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
  • Tatlıyı yapacağımız tepsiyi bir tatlı kaşığı tereyağı ile yağlıyoruz.
  • Üzerine toz şekeri serpip tepsiyi sallayarak her yerine şekerin gelmesini sağlıyoruz.
  • Tepsiye muhallebiden iki kepçe kadar koyup yine her yerine muhallebiyi yayıyoruz.
  • Tepsiyi ocağa alıp ocağın orta ateşinde çevire çevire tepsinin dibinin yanmasını sağlıyoruz.
  • Bu aşamada bir spatula ile muhallebiyi çektirerek daha iyi yanmasını sağlıyoruz.
  • Dibi yanan tepsiye geri kalan muhallebiyi dökerek yayıyoruz.
  • Tepsiyi bir kaç kez tezgaha vurup oda sıcaklığına gelmesini bekletiyoruz.
  • Ardından tepsinin üzerine strec film geçirip bir gece buzdolabında bekletiyoruz. (vaktiniz yoksa buzdolabında en az 3 saat bekletin. )
  • Dinlenen kazandibini eşit şekilde dilimleyip spatula ile ister rulo şeklinde sararak isterseniz de dilimleyip tabağa ters çevirerek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Tarçınlı Üzümlü Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 silme yemek kaşığı un (üzümleri bulamak için)

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bütün malzemeler oda ısısında beklemiş olmalı.
  • Çırpma kabına yumurta ve şekeri alalım ve krema kıvamına gelene kadar çırpalım .
  • Ardından süt ve sıvı yağ ekleyip mikseri açmadan karıştıralım.
  • Daha sonra elenmiş un ,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim çırpmaya devam edelim .
  • En son tarçın ve una bulanmış ve fazla unundan arındırılmış kuru üzümleri ekleyelim çırpmaya devam edelim.
  • Ardından katı yağla yağladığımız kalıba eşit dökelim ve ortasından hafif spatulayla karıştıralım eşit kabarsın ve üzümler eşit yayılsın diye .
  • Önceden ısıtılmış 150°fırında pişirelim dilerseniz soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz afiyet olsun.