5 Ekim 2022 Çarşamba

Üzümlü Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağ (Oda ısısında)
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 adet limon rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5-3 su bardağı un (Kontrollü koyun )

    Nasıl Yapılır?

  • Ceviz ve üzüm hariç malzemeleri bir kaba alıp unu kontrollü koyarak yoğuralım.
  • Son aşama olarak içerisine iri parçalı ceviz ve üzümü alıp tekrar yoğuralım.
  • Uzun rulolar yapıp 2 santim yanlamasına kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizip üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp, çatal ile üzerinden geçelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dk kadar pişirelim iyice soğuduktan sonra servise hazır 

Kebap Lezzetinde Biberli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram yarım yağlı kıyma
  • 50 gram kuzu kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet büyük boy kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı dolusu galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kimyon damak tadınıza göre baharatları ekleyin

Pişirmek için;

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı ve yeşil biberi ince doğrayıp bütün malzemeyi uygun bir kaba alıp, çok iyi bir şekilde yoğurup şekil verelim.
  • Arkalı önlü pişirelim. Afiyet olsun.

Dereotlu Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr tereyağ ( oda ısısında )
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 paket kabartma tozu
  • 4-4.5 su bardağı arasında un
  • 1 demet dereotu

İçi için;

  • Peynir

Üzeri için;

  • Ayırdığımız yumurtanın sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Dereotu ve un hariç malzemeleri uygun bir kaba alıp karıştıralım unu ekleyerek yoğuralım.
  • İnce doğranmış dereotunu ilave edip yoğuralım yumurta büyüklüğünde bezeler kopartıp elimizle biraz açıp kesik atalım kesik attığımızın hemen yanına peynir koyup, saralım.
  • Altını düzeltip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ayırmış olduğumuz yumurta sarısınıda üzerlerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirelim sıcak sıcak servis edelim afiyet olsun

Kısır Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 çay bardağı ince bulgur
  • 1 baş soğan
  • 1 yemek kaşığı salça sıvı yağ

Yarım limon

İç malzemesi  için;

  • Yarım bağ maydanoz
  • 4 dal taze nane
  • Yarım domates
  • 1 adet salatalık

Baharatları;

  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı sumak

    Nasıl Yapılır?

  • İnce bulguru 1 çay bardağı sıcak suyla ıslatıp üzerini kapatıyoruz bulgur kapatırken soğan ve salçayı sıvı yağda pişiriyoruz.
  • Sonrasında tüm iç malzemesini yıkayıp, ince ince doğruyoruz kabaran bulgurun içine önce salçalı soğanı ve baharatlarını ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
  • Sonra tüm iç malzemeyi ekleyip, üzerine yarım limon suyunu ekleyip harmanlıyoruz. Afiyet olsun.

Limonlu Pamuk Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt (Büyük çay bardağı)
  • 125 gr teremyağ (Oda sıcaklığında ) ben erittim biraz
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un ( klasik su bardağı
  • Üzeri için;

    • Yarım limonun suyu
    • 1 su bardağı pudra şekeri

      Nasıl Yapılır?

    • Kek için; şekeri ve yumurtayı çırpma kalıbına alıp köpürene kadar çırpalım.
    • Ardından oda sıcaklığında ki tereyağını, sütü, sıvı yağını ve limon suyunu ekleyip çırpalım.
    • Sonra, un, kabartma tozu, vanilya yayı ekleyip karıştırıyoruz.
    • En son ince şekilde rendelediğimiz limonun kabuğunu ekleyip karıştırıyoruz.
    • Sonra yağladığımız kek kalına dökelim.
    • 175 derece fırında 45,50 dakika pişirelim ocağın kapağını açmadan.
    • Ocağı kaparttıktan sonra 1,2 dakika bekletip keki fırından çıkaralım.
    • Kekimiz biraz soğuduktan sonra kekimizi servis tabağına ters çevirelim kalıptan çıkartalım.
    • Üzerinin sosu için; yarım limonun suyunu,1, su bardağı pudra şekerini koyalım karıştıralım eriyene kadar karıştıralım, kekimizin üzerine dökelim, servis yapalım.

Pastane Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ (Oda ısısında)
  • 2 tane yumurta (1 inin sarısı yüzüne sürülecek)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru maya
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 6,5-7 su bardağı arası un (kontrollü koyun)

İç harcı için;

  • 1 kase çökelik peyniri

Bardak ölçüm; 200 ml

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Kasenin içerisine oda ısısındaki tereyağını, şekeri ve tuzu koyup özleşmesi için çırpalım, sırayla diğer malzemeleri de alarak bir çırpıcı yardımıyla karıştıralım.
  • Sonra yumurta ve yoğurdunu da ekleyip karıştıralım.
  • Ununu da azar azar ekleyelim suyunu ve mayasınıda koyup karıştırmaya devam edelim, katılaşmaya başladığında çırpıcıyı bırakıp, elimizle ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Sonra, 30 dk mayalanması için bekletelim. 16-17 eşit parçaya bölelim ve yuvarlayalım.
  • Her bir hamurun ortasına bastırıp iç harcını koyalım, sandviç şeklinde kapayıp elimizle ortasına bastıralım
  • Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 15-20 dk ön maya için ılık fırında mayalandıralım.
  • Ilık bir ortamda da olur, önceden ısınmış 180 derecelik fansız fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

5 Dakikalık Çemen Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı salça (ben kendi yaptığım salçayı kullandım)
  • 1 çay kaşığı dolusu kimyon
  • 1 çay kaşığı dolusu yedi türlü baharat
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 dış sarımsak (ezilmiş)
  • Çay kaşığını ucuyla kekik
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz (salçanın tuzuna göre ayarlanır)
  • 1 avuç kırılmış ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri bir kasede karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Baharat miktarı damak zevkinize göre arttırılabilir yada azaltılabilir.
  • Bu kolay sipsak çemendir galeta unu koyan var peynir koyan var benimki evdeki malzemelerle çemendir 🤗. Afiyet olsun 

Sarımsaklı Pamuk Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 2 çay bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya ( 7 gram
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine akı hamura
  • 5 su bardağı un

İçi için;

  • 100 gram kaşar peyniri

Üzeri için sos;

  • 50 gram tereyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt

Kullandığım ölçü Su bardağı /250 ml Çay bardağı 125 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Karıştırma kabına su, süt, şeker, maya, sıvı yağ ve yumurta beyazını koyup biraz karıştırdım.
  2. Un ve tuzuda ekleyip yumuşak bir hamur yoğurdum.
  3. Üzerini kapatıp bir saat mayalandırdım.
  4. Hamuru 15 beze bölüp elimle yuvarladım.
  5. Har bezenin içine bir parça kaşar peyniri koyup kapattım.
  6. Yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerini kapattım tepsi mayası işin 15 dakika beklettim.
  7. Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirdim.
  8. Rendelenmiş 1 diş sarımsak ve doğranmış maydanoz tereyağını ekleyip ezerek karıştırdım.
  9. Fırından çıkan poğaçaların üzerine sürdüm.
  10. Üzerine bir nemli bez kapatarak 5-6 dakika sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Tam Kıvamında Haydari Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nane
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

     Nasıl Yapılır?

  • Bir tavada tereyağını ısıtın.
  • İçine sarımsakları rendeleyin ve kısa bir süre kavurun.
  • Naneyi ekleyin ve yanmamasına dikkat ederek bir iki tur karıştırıp ocağın altını söndürün.
  • Ayrı bir kaba süzme yoğurdu, yoğurdu ve kıydığınız dereotunu alın.
  • İlk sıcaklığı geçmiş olan naneli yağı ekleyin.
  • Damak zevkinize göre tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Afiyet olsun. 😍.
  • Not: ✅ dilerseniz zevkinize göre karışıma 1 dilim beyaz peyniri ezip ekleyebilirsiniz. Ben kullanmadım.

Metabolizma Hızlandıran Mineralli İçecek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet maden suyu (Tansiyonunuz normalse düşük na içeren marka, benim düşük olduğu için beypazarı kullanıyorum)
  • 1 fincan demlenmiş hibiscus veya kuşburnu çayı
  • 1-2 dilim limon
  • Taze nane

     Nasıl Yapılır?

  • Maden suyunu önceden buzdolabında muhafaza edelim.
  • Hibiskusu yeşil çay demler gibi demleyelim ve süzüp buz kalıplarına aktaralım. Donmasını sağlayalım.
  • Donduktan sonra yeşil bardağımıza önce buzlu çayı sonra sonra sırayla diğer malzemeleri ekleyip 5- 10 dakika sonra afiyetle tüketelim. Afiyet olsun :-).

Çöp Şişte Sebzeli Köfte Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy yeşil biber
  • 1 adet küçük boy al biber
  • 1 adet küçük boy haşlanıp ezilmiş patates
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 15 adet arpacık soğan
  • Renkli çeri domatesler

    Nasıl Yapılır?

  • Köftenin hazırlanışı:Biberler ve sarımsaklar rondoda çekilir, suları sıkılıp diğer köfte malzemeleri ile karıştırılır.
  • 10 dakika kadar elle yoğurulur.
  • Üzeri nemli bir bez ya da kağıt havluyla kapatılıp streç filmle sarılarak en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Arpacık soğanlar soyulur.
  • Kolay soyulması için 15 dakika kadar suda bekletilebilir.
  • Soyulan soğanlar üzerini geçecek kadar suda şişe geçecek yumuşaklığa gelene kadar haşlanır (yaklaşık 10 dakika)
  • Şişe geçirirken dağılmasına neden olabileceğinden çok fazla haşlamamaya dikkat etmek gerekir.
  • Dolapta dinlenen köfte harcından cevizden biraz küçük bezeler koparılıp ıslatılmış avuç içinde şekil vererek yuvarlak köfteler elde edilir.
  • Köfteler ve sebzeler birbirine temas etmesini de sağlayarak sırayla şişe dizilir: 1 köfte, 1 domates, 1 köfte, 1 soğan, 1 köfte,… (şişin başında ve sonunda köfte olması sağlanacak şekilde dizime ilk olarak köfteyle başlanıp son olarak köfteyle bitirilir. Soğan ya da domates miktarı tercihe göre ayarlanabilir).
  • Şişler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine fırçayla az miktarda zeytinyağ sürülür.
  • 180 derece turbolu ısıtılmış fırında, pişirme süresinin ortasında yönü değiştirilerek köfteler ve sebzeler kızarana kadar pişirilir.
  • Ben bu ölçülerle 40 adet köfte elde ettim. Her şişe 4 köfte sığdırdım, 10 şiş sebzeli köfte kebabım oldu.

Domatesli Mantarlı Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 2 adet domates
  • 6 -7 adet mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 tutam maydanoz
  • 3 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinci sıcak su ile ıslatalım.
  • En az 15 dakika bekletelim.
  • Soğanı ince ince doğrayalım.
  • Mantarları da ince ince doğrayalım.
  • Domatesleri rendeleyelim.
  • Soğanı yağda kavuralım.
  • Mantarları ilave edelim.
  • Ardından baharatlarını ve salçasını ilave edelim.
  • Domatesleri de ilave edip süzülmüş pirinci ekleyelim.
  • Karıştırarak kavuralım.
  • Sıcak suyunu da ilave edip 10 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilava ince kıyılmış maydanoz ekleyelim.Domatesli pilavın dibi tutar. 😊Dikkat edelim.Dinlenince servis edelim.Afiyet olsun.

Fındık Kremalı Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı fiskokrem sütlü fındık kreması
  • 1 paket dr oetker kaymak tadında toz krem şanti
  • Üzeri için

    • Muhallebilik tel kadayıf
    • Ceviz içi

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle tencerenin içine sütü, toz şeker, nişasta ve unu ilave ederek birlikte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
    • Ardından sütlü fındık kremasını ilave ederek birlikte karıştırın ve ocağın altını kapatın.
    • Muhallebiyi arada hafifçe karıştırın ve hafif ılık hale gelince üzerine toz krem şantiyi ilave ederek birlikte mikserle yüksek devirde muhallebiyi çırpın. Ben marketten hazır kavrulmuş kadayıf kullandım.
    • Ardından kasenin içine 1 yemek kaşığı kadayıf bırakın.
    • Üzerine muhallebiyi bırakın tüm kaselere aynı şekilde işlem yapın ve buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman muhallebinin üzerine bir yemek kaşığı tel kadayıf bırakın.
    • En son üzerine iri çekilmiş ceviz bırakarak servis yapın.Afiyet olsun