Malzemeler
- 1 paket petitbeure bisküvi
- 1 çay bardağı süt (bisküvileri bulamak için)
Krema için;
- 1 kutu (250 gr) mascarpone veya labne peyniri
- 2 buçuk kutu (500 ml) çiğ krema (kalan 100 ml kenara ayırın, sos için kullanılacak)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 paket vanilya
- 1 su bardağı süt reçeli
- 1 su bardağı hindistan cevizi
- 3 paket krema katılaştırıcı (kıvam arttırıcı)Sos için;
- Yarım paket (100 ml) çiğ krema
- 2 paket (200 gr) beyaz çikolata
- 1,5 tatlı kaşığı yoğurt
Nasıl Yapılır?
- Krema malzemelerini (süt reçeli ve hindistan cevizi ) hariç mixerle karıştırın.
- Kıvam aldıktan sonra süt reçeli ve hindistan cevizini ilave edin. Tekrar mixerle karıştırın.
- Süte bandırıp ıslattığınız bisküvileri bir katman dikdörtgen borcama dizin.
- Üzerine hazırladığınız kremayı sürün.
- Ardından 2. Katman ıslattığınız bisküvileri dizip üzerine kalan tüm kremayı yayın.
- Kenara ayırdığınız yarım paket krema yı tencereye koyun kaynamaya yakın ocağın altını kapatın ve beyaz çikolatayı kırıp içine dökün karıştırıp erimesini sağlayın.
- Eridikten sonra içine yoğurdu koyup homojen kıvam elde edin.
- Soğuduktan sonra beyaz çikolata sosunu pastanın üzerine dökün.
- Son olarak hindistan cevizi serpin.
- Buzdolabında en az 4 saat dinlendirin.Afiyet olsun!
Malzemeler
Alt taban için :
- 2 paket burçak bisküvi
- 100 gram eritilmiş tereyağ
Kreması için :
- 400 gram süzme yoğurt
- 1 paket labne ( 400 gram)
- 1 paket krema ( 200 ml)
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 adet yumurta
Karamel sosu için :
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket krema ( 200 ml )
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
- 16 adet lotus bisküvi
Nasıl Yapılır?
- Kalıbımızın taban kısmını ve kenarlarını yağlı kağıt ile kaplayın.
- Kalıbın dış kenarlarına 5 kat alimünyum folyo kaplayın folyoyu dış kenarları kızarmasını beyaz kalması sağlamak için kaplıyoruz.
- Burçak bisküviyi rondodan geçirin erimiş tereyağ ile iyice karıştırın kelepçeli yuvarlak 24 cm çapında kalıba yağlı kağıtın üzerine bisküvili karışımı koyun.
- Kaşıkla biraz düzelttikten sonra bir bardak altı ile bastırın ve dümdüz olmasını sağlayın.
- Dolaba kaldırın krema hazır olana kadar dolapta beklesin.
- Derin bir karıştırma kabına süzme yoğurt, labne ve kremayı koyup çırpın, şekeri ilave edin tekrar çırpın.
- Sonrasında unu, nişastayı ve vanilyayı ilave edip az çırptıktan sonra yumurtaları tek tek koyup 15-20 saniye kadar çırpalım, yumurtaları koyunca çok uzun çırpmamalıyız, dolaptan kalıbı çıkarın bisküvilerin üzerine kremayı dökün.
- Fırınınızı 160 derece alt üst ayar olacak şekilde iyice ısıtın.
- Fırın tepsisine sıcak su koyun buharlaşmaya başlasın. ( fırın tabanına su koymamızın nedeni cheescakemizin çatlamasını önlüyor. ).
- Cheescakei ısınan fırının orta katına koyup 60 dakika pişirin.
- Kenarları sabit ortası sallanıyorsa olmuş demektir.
- Fırını kapatıp kapağını açın ve 1 saat cheescaki içinde bırakın. 1 saat geçtikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
- Karameli yapmak için şekerimizi tavaya alalım orta ateşte kaşık değdirmeden tavayı hafif sallayarak erimesini sağlayalım.
- İçine tereyağı ilave edelim eritelim ve kremayı ilave edip tamamen erimesini sağlayıp ocaktan alalım ılımaya bırakalım.
- Soğuyan cheescakekin üzerine ılık olan karamelimizi dökelim.
- 16 tane olan lotus bisküvinin 2 tanesini süslemek için ayıralım.
- 14 adedini robottan çekelim. Karamel sosumuzun üzerine dökelim.
- Bir gece dolapta bekletelim soğuk olarak servis yapalım.Afiyet olsun
Malzemeler
2 kişilik
- 1 su bardağı pirinç
- 20-25 adet badem içi
- 15-20 adet kuru üzüm
- 1 deste dereotu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 büyük diş sarımsak
- 2 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Pirinci yıkayın.
- Sarımsağı ince ince kıyın.
- Bademleri sıcak suda 2 dk kaynatın ve ardından kabuğunu soyun.
- Dereotunu ince ince kıyın.
- Tereyağı ve zeytinyağında sarımsağı 30 saniye kadar kavurun.
- Ardından pirinçi ekleyin.
- Orta ateşte pirinçi kavurun.
- Ardından üzerine peşpeşe kuru üzüm, dereotu, badem içi ve tuzu ekleyin.
- Sıcak suyunu da ekleyip kısık ateşte demleyin.
- Suyunu çektikten sonra 10 dk kadar dinlendirin. Servise hazır. Afiyet olsun :)
Malzemeler
- 2 bağ pazı
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı tuz (kendinize göre ekleyebilirsiniz)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yoğurtlu sos için;
- 1 kase normal yoğurt
- 1 kase süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
Üzerinin sosu için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 avuç ceviz içi
Nasıl Yapılır?
- Önce pazıları yıkayıp saplarını ayırın saplarını kullanmıyoruz.
- Pazı yapraklarını ince yemeklik doğrayın.
- Tavaya biraz sıvı yağ dökün yemeklik doğranmış soğanı ilave edin kavurun sonra pazıları ilave edin tuz ve baharat döküp güzelce pazılar sinene kadar kavurun soğumaya bırakın önceden yapıp buz dolabına kaldırabilirsiniz.
- Bir kaseye yoğurt ve sarımsak döküp karıştırın içine soğuyan pazıları ilave edin karıştırın servis tabağına alın.
- Ayrı bir sos tavasında tereyağ, sıvı yağı ısıtın içine ceviz içi, sumak, karabiber kırmızı toz biber koyup, kızdırıp, yoğurdun üzerine dökün afiyet olsun çok lezzetli oluyor. Soğansızda pazıları kavurabilirsiniz.
Malzemeler
- 500 gr dana kuşbaşı
- 1 adet kuru soğan
- 1 büyük havuç
- 2 adet patates
- 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
- 1 yemek kaşığı (silme) un
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 2 su bardağı et suyu
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kekik
Nasıl Yapılır?
- Et düdüklüde haşlanır ve suyu süzülerek ayrılır. Sunu kullanacağız.
- Tencerede yemeklik doğranmış soğan zeytinyağı ile pembeleşeme kadar kavrulur. ✓
- Üzerine doğranan havuçlar eklenir. Rengi dönünce dönmüş bezelye eklenir.
- Bezelyelerin de rengi dönene kadar sotelenir. Haşlanan et, un ve salça eklenir.
- 2-3 dakika daha kavrularak et suyu eklenir.
- Üzerini 1 parmak geçecek kadar da su ilavesi yapılır. ✓
- Tuz ve baharatları eklenir. Su kaynayıp bezelyeler yumuşayınca küp doğranmış patates eklenir.
- Tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. ✓
- Sosluğa tereyağ alınır ve üzerine kekik atılır.
- Yağ eriyince kekikleri yakmadan hemen yemeğe eklenir. ✓
- Sosu güzelce karıştırılıp 1 dakika daha pişirince altı kapatılır. Afiyet olsun
Malzemeler
Köftesi için;
- 250 gram kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ince bulgur
- Tuz karabiber
Çorbası için;
- 2 dolu yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
Terbiyesi için;
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- Toz kırmızı biber ya da 1 tatlı kaşığı biber salçası
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle köftesini hazırlıyoruz. Bunun için yoğurma kabına malzemeleri alıp iyice yoğuruyoruz.
- Misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.
- Köfteleri az yağda tavayı sallayarak hafif kızartıyoruz.
- Çorbası için tencereye sıvı yağla birlikte unu alıp kavuruyoruz. Unun kokusu çıkınca suyu ilave edip karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.
- Su kaynarken bir kasede terbiyesini hazırlıyoruz. Yoğurtla yumurta sarısını karıştırıp,kaynayan çorbadan bir iki kepçe üzerine döküyoruz.
- Hızlıca karıştırıp çorbaya ilave ediyoruz.
- Çorbayı kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
- Ardından nohutları ve kòfteleri çorbaya katıyoruz.
- Diğer yandan tereyağında toz biber ya da salça kavurup çorbanın üzerine döküyoruz.
- Çorbanın tuzunu ocağın altını kapattıktan sonra damak zevkinize göre ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 su bardağı pirinç
- 4 adet büyük soğan
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
İç harç için
Pişirme için
- Sarmaların üzerine gelecek kadar su
- Sıvıyağ
Üzeri için
- Arzuya göre sarımsaklı yoğurt
Nasıl Yapılır?
- Soğanları minik minik doğrayıp sıvı yağla kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyin.
- Daha sonra üzerine baharatları, tuz ve pirinci de ekleyip kavurun.
- Hepsi kavrulduktan sonra maydanoz ve naneyi de ekleyin.
- Son olarak 1 su bardağı suyu ilave edin karıştırın.
- Suyu çektikten sonra tencerenin kapağını kapatıp pirinçlerin şişmesi için yarım saat kadar dinlendirin.
- Ardından sarmaya başlayabilirsiniz.
- Yaprağı düz bir zemine koyun.
- Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar harçtan ekleyip yaydırın.
- Yaprağın önce iki yanını kapatın ve rulo şeklide sarıp tencereye dizin.❗Not: pişirme sarmada çok önemlidir.
- Sarmaları tencereye dizdikten sonra en son kata gelene kadar kaynar su ekleyin ve en kısık ateşte 1 saat pişirin.
- Ocaktan almanıza 5 dakika kala sıvı yağı üzerine gezdirin. Bu işlem sarmalarınızın parlamasını ve diri durmasını sağlayacak.Afiyet olsun. 🤗.
Malzemeler
Sosu için;
- 2 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı yoğurt
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- Çok yoğunsa biraz su
İç harcı için;
Üzeri için;
- Susam ve çörek otu
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için peynirleri rendeleyip içine maydanoz ekliyoruz.
- Peynirler tuzlu olduğu için ben tuz kullanmıyorum.
- Biraz karabiber ekleyip karıştırıyoruz.
- Daha sonra ayrı bir kapta yumurta yoğurt ve zeytinyağını karıştırarak sosumuzu hazırlıyoruz.
- Kıvamı çok katı olursa su eklenebilir.
- Yufkalarımızı dörde bölüyoruz.
- Üzerlerine sostan gezdirip katlıyoruz.
- Daha sonra iç harcını koyuyoruz ve köşelerine tekrar sostan koyup katlıyoruz.
- Börekleri tepsiye diziyoruz.
- Üzerlerine kalan sostan sürüp susam ve çörek otu döküyoruz.
- Sosunuz yetmezse yumurta ekleyebilirsiniz.
- 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 adet küçük çiçek brokoli
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
- 1 adet salatalık turşusu
Sosu için;
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 küçük limonun suyu
- 1 diş sarımsak
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Brokoliyi sirke katılmış suda biraz bekletelim ve yıkayıp süzdürelim.
- Çiçeklerini ayırdığımız brokoliyi ve halka doğranmış havucu tencereye alarak üzerini kapatacak kadar su ve bir fiske tuz ekleyip haşlamaya alalım.
- Sebzeler hafif yumuşayınca süzgece alıp soğuk suya tutalım.
- Brokoliyi daha küçük parçalara ayıralım, turşuyu küp küp doğrayalım, mısırı ilave edelim.
- Sosu için sarımsağı rendeleyip limon suyu, tuz ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine dökelim.
- Başlı başına yemek yerine geçen,et yemeklerinin yanına çok yakışan nefis salatamız servise hazırdır afiyet olsun.
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kapya biber
- 1 diş sarımsak
- 2 adet orta boy domates
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı baldo pirinç
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz biber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 2 tatlı kaşığı tuz (silme)
- 1 su bardağı et veya tavuk suyu
- 5 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Soğan ve sarımsak yemeklik doğranıp sıvı yağda sotelenir.
- Üzerine yemeklik doğranmış biberler ve şehriye ilave edilir.
- Tereyağ eklenip şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
- Ardından pirinç ve bulgur eklenerek biraz daha kavrulur.
- Rendelenmiş domates eklenip baharatları ve suyu verilip karıştırılır.
- Kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Suyunu çekip piştikten sonra demlenmeye bırakılır.
- İstenilen şekilde servis edilir.