10 Aralık 2022 Cumartesi

Patatesli Rulo Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 çay bardağı soda (125 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • İç harcı için;

    • 4-5 adet patates
    • 2 çay kaşığı kuru nane
    • 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı tuz

    Üzeri için;

    • 1 adet yumurta
    • 1 yemek kaşığı yoğurt

      Nasıl Yapılır?

    • İç harcı için; öncelikle haşlanmış patatesleri güzelce ezelim. Ezdiğimiz patateslerin üzerine karabiber, toz kırmızı biber, nane ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
    • Sosu için uygun bir karıştırma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, eritilmiş tereyağı, yoğurt, kabartma tozu ve maden suyunu alarak karıştıralım.
    • Yufkalarımızdan bir tanesini tezgaha açalım ve üzerine hazırladığımız sostan dökelim ve her yerine eşit gelecek şekilde yayalım.
    • Yufkanız büyükse sostan 5 6 kaşık kadar dökmeniz, küçükse 3 4 kaşık kadar dökmeniz yeterli olacaktır. (ben 6 yufka kullandığım için 3/3 şeklinde bölerek 2 adet rulo elde ettim. ).
    • İç harcımızdan 3-4 kaşık kadarını yufkamızın üzerine alalım ve her yerine yayalım.
    • Tekrar üzerine yufka yerleştirelim ve sostan sürelim. Ardından patatesli iç harcımızdan yerleştirelim. Ben en içte olacak yufkaya kaşar peyniri rendeledim. Ve diğer yufkaları da sırası ile aynı işlemleri uygulayarak üst üste alarak devam ettim.
    • Böreğimizi sarmak için yufkamızın kenarlarından biraz içe doğru katlayalım.
    • Daha sonra yufkamızı rulo şeklinde saralım. eğer büyük olduysa 2 3 eşit parçaya bölebilirsiniz ben iki büyük rulo şeklinde buzdolabında beklettim.
    • Böreğimizi tepsiye alalım ve 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
    • Sürenin sonunda dolaptan aldığımız böreğimizi 1’er parmak kalınlığında dilimleyerek fırın tepsisine sıralayalım.
    • Üzeri için yumurta sarısına yoğurt ekleyelim ve çırpalım. Fırça yardımı ile böreklerimizin üzerine sürelim.
    • Böreklerimizi önceden ısıttığımız 200°c fırında yaklaşık 40 45 dakika pişmeye bırakalım.
    • Sürenin sonunda pişen patatesli rulo böreklerimiz servise hazır. yapan herkese afiyet olsun. 🤌🏻🌸.

Bayat Ekmekten Waffle Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kuru ekmek
  • 1 1 buçuk su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Sos için;

  • 70 gram bitter çikolata
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt

Üzerine;

  • Ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri blender da 3 dakika çırpın. Tost makinası en yüksek ısıda olacak.
  • Yağlı kağıdı tost makinesine yayın üzerine 1 kepçe dökün üstü kızarınca arka tarafını çizgilerin tersine koyun ortalama 4 dakika sürüyor.
  • Nutellayı üzerine sürün istediğiniz meyveleri dizin çikolata sosu ile süsleyin en son cevizleri ilave edin. Afiyet olsun.
  • Çikolata sosu için; benmari usulü çikolatayı eritin üzerine sütü dökün akışkan kıvam olunca hazır.

Kalburabastı Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tane yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (3 – 3.5 su bardağı)

İçi için:

  • Çeviz içi (çekilmiş veya doğranmış)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbet için tencereye şeker ve suyu alarak kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyerek 20 dakika kadar daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Hamuru için; yoğurma kabının içerisine oda sıcaklığında tereyağı, yoğurt, sıvı yağı ve yumurtayı alarak karıştırın.
  • Sonra irmik ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın.
  • Ardından kontrollü bir şekilde un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Kalıbınız yoksa rendenin ince kısmına hamuru bastırarak hafifçe açın. 📍(silikon kalıpta, rendenin ince kısmında veya bıçak ilede desen verebilirsiniz)
  • Hamurun ortasına cevizi koyun ve iki taraftan kapatarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılan 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dk kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün. (tatlı sıcak, şerbet ılık/soğuk olacak)
  • Şerbetini çekmesi için üzerine bir tepsi kapatın. Şerbeti daha iyi çekmeleri için aralıklı olarak tatlıları ters çevirin. Tatlı 1-2 saat kadar dinlendikten sonra isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🌷
  • Ben bu ölçüden 1 tepsi yaptım yaklaşık 20-25 adet kalburabastı elde ettim. Yapacağınız miktara göre bu şekilde malzemeleri azaltıp-çoğaltabilirsiniz.

9 Aralık 2022 Cuma

Karışık Pastane Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 350 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 paket yaş maya
  • 1 kilodan fazla un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

İçi için;

  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz, bezelere ayırıyoruz üzerini kapatıp 25 dk kadar mayalandırıyoruz.
  • Mayalanan hamurların bazılarını yuvarlak şekilde bırakıp tepsiye yerleştiriyoruz sade olması için.
  • Peynirli olan poğaça hamurlarını mayalı şekliyle alıp ortasına elimizle bastırıp içine peynir koyup kapatıyoruz, parmağınızla da üzerine bastırıp şekil veriyoruz.
  • Kaşar peynirli olanları elimizle açıp içine harcını koyup kapatıyoruz, uzun sivri bir poğaça şekli verip tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Tamamladıktan sonra üzerini kapatıp 20 dk kadar dinlendiriyoruz, dinlenen poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu serpiştiriyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz, çıkınca ilk sıcağı çıktığında servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Özel Soslu Tavuk But Ve Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet kemiksiz tavuk parçası

Marine için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 küçük kırmızı sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 1/4 (çeyrek) sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet domates
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı tatlı salçası
  • Biraz parmesan
  • 6-7 adet aynı boy patates

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı sivri biberleri, soğanı, sarımsağı, domatesi küçük bir kalıba koyun 20dk. Fırında pişirin! domatesin, sivri biberin kabuğunu soyun. Sarımsağı sıkın.
  • Biraz zeytinyağı, sivri biberleri, soğanı, domates, salça, tatlı kırmızı biber tozu, tuz, parmesan, yoğurt ekleyin hepsini blenderden geçirin.
  • Sosu etin ve patateslerin üzerine sürün ve güzelce yedirin! geniş bir kalıba patatesleri yerleştirin üzerine etleri yerleştirin.
  • 180 derecede 40 dakika pişirin. 5 dakika da gril ayarında fırında pişirin ve afiyet olsun 

Rengarenk Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)

Renk vermek için;

  • 2 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Kurabiye hamuru için un ve kakao hariç diğer malzemeleri sırasıyla ekleyip karıştıralım en son unu da kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan kurabiye hamurunu elde edelim.
  • Hamuru üç eşit parçaya bölelim ve bir parçasına bir tatlı kaşığı kakao dökelim yoğuralım, diğer parçaya kalan kakaoyu dökelim ve yoğuralım.
  • Üç renk hamurumuz hazır.
  • Şekil vermek için her renk hamurdan fındık büyüklüğünde iki parça yuvarlayalım ve sırayla renkleri dizerek birleştirip avuç içinde hepsini yuvarlayıp şeklimizi verip yağlı kağıt serili tepsimize dizelim.
  • Kurabiyelerimizi 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika kontrolü bir şekilde pişirelim. Her fırın pişirme süresi farklı olabilir dikkat edelim. Afiyet olsun

Acukası (Kokusuz) Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 6 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (acı seviyorsanız)
  • Çok azda biberiye

    Nasıl Yapılır?

  • Yağımızı uygun tavaya alalım ısınınca salçalarımızı kavuralım. 5-6 dakika kadar kısık ateşte.
  • Sarımsak, ceviz ve baharatları ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • 1-2 dakika sonra altını kapatalım ve servise hazır. Afiyet olsun

Yumuşacık Pizza Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket yaşmaya yoksa bir paket kuru maya
  • 1 adet yumurta akı içine sarısı üstüne
  • 3 su bardağı un kontrollü olun herkeste aynı gitmeyebilir

Üstüne;

  • Kaşar
  • Sucuk
  • Biber
  • Zeytin
  • Domates

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle genişçe bir kabın içine süt, su, şeker, mayayı ekleyip karıştıralım yağımızı.
  • Yumurtaya yağımızı ekleyip karıştıralım unumuzu yavaş yavaş ekleyip tuzumuzuda ekleyip hamurumuzu yoğurup sıvı yağla toplayalım üstünü kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  • Daha sonra mayalanan hamurumuzun havasını alıp, bezelere ayırıp, yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizelim, ortasına resimdeki gibi bir bardakla bardağı yağa batırıp poğaçaların ortasına bir çukur açalım.
  • Önce yumurta sarısı sürüp, ortalarına kaşar, biber, zeytin, sucuk, domates koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fanlı ayarda üzeri kızarana dek pişirelim servise hazır.
  • Not:Ele yapışan yumuşak bir hamur olacak elimizi yağlayarak toplayalım hamuru

Ekmek Arası Hamsi Tava Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram hamsi (ayıklanmış, yıkanmış)
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Servis için;

  • Kıvırcık
  • Roka
  • Soğan söğüş
  • Limon
  • Ekmek

    Nasıl Yapılır?

  • Mısır unu ve tuzu bir tabağa alıp karıştırın. Balıkların iki tarafı da açık olacak şekilde mısır unu ile kaplayın. Fazla unu silkeleyin.
  • Uygun bir tavada sıvı yağını kızdırın. Balıkları ekleyip iki tarafını da kızartın. Yağın kızgın olmasına dikkat edelim.
  • Fazla yağı çekmesi için havlu kağıt serili servis tabağına alın.
  • İstediğiniz malzemelerle birlikte ekmek arası servis yapın. Afiyet olsun

Fırında Sebzeli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köfte için;

  • 1 kg dana döş kıyma
  • 1 orta boy soğan (ince rendelenmiş)
  • 1 diş sarımsak (rende)
  • 1 çay bardağı soda
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Sos için;

  • 2 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Kekik
  • Tuz

Sebzeler;

  • Patates (yuvarlak doğranmış)
  • Havuç (uzun doğranmış)
  • Bezelye (haşlanmış)
  • Biber
  • Domates

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için tüm malzemeleri bir kabın içinde iyice yoğurun ve mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle şekil verelim streÇ sarıp dolaba dinlenmeye kaldıralım.
  • Biber hariç tüm malzemeleri doğranır tavada köfte den önce kızartılır Ve fırın kabında sırayla bir patates bir köfte şeklinde dizilir.
  • HavuÇlar ve bezelyeler haşlanır üzerine eklenir. Biberler bütün olarak kızartılır en üste dizilir. Domatesler ince doğranır ve en üst teki yerini alır.
  • Son olarak domates salçası ile bir sos hazırlanır ve üzerine gezdirilip. Üzerine yağlı kağıt konulur ve önceden ısıtılmış 200° fırında 15 dk kadar pişirilir. Afiyetler olsun. 🌿
  • Not:sos pişirilince daha lezzetli oluyor ben öyle yaptım.

Zencefilli Kurabiye Adam (Gingerbread Cookie) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 dolu tatlı kaşığı tarçın
  • 1 silme tatlı kaşığı toz zencefil
  • 2.5 – 3 su bardağına yakın un

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına un hariç tüm malzemeler alınıp karıştırılır. Yavaş yavaş kontrollü bir şekilde un eklenerek yoğurmaya başlanır. Ben 2. 5 – 3 su bardağına yakın un kullandım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdaneyle inceltilir. Kalıpla kesilip yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-15 dk pişmeye bırakılır.
  • Fırından çıkarırken biraz yumuşak gelebilir ama soğudukça kıvam alıyor tereddüt etmeden fırından alın. Aksi takdirde rengi kararıyor, beyaz kalması için bu önemli.
  • İstediğiniz gibi süsleyip servise hazır edebilirsiniz, afiyetle.

Lotuslu Cheescake (Çatlama Kırılma Garantili) Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 135 gram lotus bisküvi
  • 100 gram tereyağ
  • 100 gram fındık

Kreması için:;

  • 800 gram labne
  • 200 ml krema
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • Sosu için;

    • 4 yemek kaşığı lotus

      Nasıl Yapılır?

    • Bisküvileri rondodan geçirin ve erittiğiniz tereyağı ile beraber karıştırın. Yağlı kağıtla tabanına.
    • Kapladığınız kalıba bu karışıma dökün ve bardakla üstüne bastırarak düz bir zemin elde edin. Kalıbı buzdolabına kaldırın.
    • Çırpma kabınıza labneyi alın ve 3-4 dakika çırpın. Sonrasında sırayla şekeri ve kremayı ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, mısır nişastası ve vanilyayı elekten geçirin ve karışıma ekleyin. 1-2 dakika çırpın.
    • Benmari usulü erittiğiniz bisküvi ezmesini ekleyin ve yine çırpın. Sonra yumurtaları tek tek ekleyerek aralarda çok kısa çırpın. Çok uzun süreli çırpmayın çünkü cheesecake çatlayabilir.
    • Karışımı bisküvi tabanın üstüne dökün ve tezgaha birkaç kez vurun. Fırının altına bir borcamın içinde kaynar su koyun.
    • 160° önceden ısıttığınız fırında kontrollü bir şekilde 50-55 dakika pişirin.
    • Çıktıktan ve oda sıcaklığına geldikten sonra üstü için bisküvi ezmesini yine benmari usulü eritin ve üstüne dökün. Bir gece buzdolabında bekletin. Afiyet olsun.