13 Aralık 2022 Salı

Nefis Kıymalı Soslu Burgerler Tarifi

 

Malzemeler

Hamburger ekmekleri / buns lar için malzemeler:

  • 1 yaş maya
  • 200 ml hafif sıcak su
  • 5 yemek kaşığı süt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gram un
  • 80 gram tereyağı

Üzerine sürmek için:

  • 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı süt
  • Ayrıca arzuya göre susam yada çörek otu

Kıymalı harcı için malzemeler:

  • 500 gram dana kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 soğan ( küp küp doğranmış)
  • 500 gram domates sosu yada (1 yemek kaşığı domates salçası ve 500 mil lt sıcak su)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 5 büyük kornişon turşu ( küp küp doğranmış)

Araları için;

  • 9 dilim cheddar peyniri
  • 1 ince kıyılmış kırmızı soğan

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; tereyağı hariç tüm malzemeleri iyice yoğurun en son yumuşak tereyağını ekleyin tekrar yoğurun üzerine nemli bez ile örtün ve 1 saat dinlendirin.
  • Hamuru dokuz parçaya bölün ve yuvarlak bezeler yapıp fırın tepsisine yerleştirin ve üzerini hafif bastırın be nemli bez ile örtüp 15 dakika mayalandırın.
  • Yumurta ve sütü iyice çırpın ve üzerlerine sürün en son susam ya da çörekotu döküp önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 20-25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Bu arada kıymayı suyunu çekinceye kadar kavurun sıvı yağı ve küp küp doğranmış soğanları ekleyin beraber kavurun.
  • Domates sosunu ve baharatlarını ekleyen 5 dakika daha pişirip küp küp doğranmış kornişon turşularını ilave edin ve altını söndürdün.
  • Fırından çıkan sıcak ekmekleri ortadan kesin, daha lezzetli hale getirmek için tavada iç taraflarını kızartın, ve sıcak sıcak sosun içine batırıp çıkarın ve iki yemek kaşığı kıyma harcı doldurun.
  • Üzerine soğan halkası ve peynir ekleyin ve sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun

12 Aralık 2022 Pazartesi

Portakallı Zencefilli Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet portakal suyu
  • 2 portakal kabuğu
  • 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 1 kare sütlü çikolata
  • Hamur kabartma tozu
  • Vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için bir kapta sıvı yağ, toz şeker, yumurta, yoğurt ve portakal suyunu karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Ben 7 bardağa yakın un kullandım (bu aşamada dikkatli olun kıvam videoda gösterdiğim gibi olmalı)
  • Ardından vanilya, kabartma tozu, zencefil tozu ve rendelediğimiz portakal kabuklarını da ekleyip yoğuralım. Son olarak çikolata parçalarını ekleyelim.
  • Bu aşamadan sonra defalarca hamuru yoğurmayın. Çikolata elinizin sıcağı ile eriyebilir. Birkaç kez çikolatayı hamura yedirmeniz yeterli olacaktır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin.
  • Hamuru toparlamakta güçlük çekiyorsanız avucunuzun içini çok hafif yağlayabilirsiniz.
  • 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kurabiyelerimiz servise hazır. Ilık tüketmenizi tavsiye ederim. 🫠 Afiyet olsun

Kıyma Soslu Bulgur Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı un
  • Haşlamak için kaynar su
  • Az tuz

Sos için;

  • 1 ufak kase kıyma
  • 1 ufak soğan ince doğranmış
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı domates püresi yoksa yarım yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı ac toz biber
  • 3 yemek kaşığı kadar su
  • Az tuz
  • Az ceviz
  • Arzuya göre sarımsaklı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Bulgurun üzerine kaynar suyu dökelim yarım saat beklesin sonra içine unu tuzu ilave edelim elimizi suya batıralım yoğuralım çok az su ilave ediyoruz, elimizi sarmayan kolay şekil alan bir hamur oluyor ne çok sert ne çok yumuşak.
  • Misketten biraz büyük toplar yapalım bir kenara alalım kaynar suda haşlayacağız yumuşayana kadar.
  • Soğanı yağda kavuralım, içine kıyma ilave edelim kavuralım domates sosu toz biberi ekleyelim pişirelim az su ilave edelim.
  • Pişen köfteleri kabağa alalım üzerine kıymalı sosu dökelim ortasına sarımsaklı yoğurt gezdirelim, cevizleri serpelim afiyetle yiyelim.

Tiramisu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • ️ 1,5 yemek kaşığı granül kahve
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gram labne

    Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için nişasta ve labne hariç tüm malzemeleri tencerede karıştıralım. Nişastayı biraz sütle açıp karışıma ekleyelim. Kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Labne için bir müddet bekleyelim ki muhallebi soğusun.
  • Labneyi ekledikten sonra mikser ya da blender yardımıyla peyniri karışıma yedirelim.
  • Benim acelem vardı mikserleyemedim biraz topak kaldı. O yüzden pürüzsüz kıvam için mutlaka mikserlenmeli.
  • Ilık suyla kahveyi hazırlayalım su çok sıcak olmasın bisküviler için ılık olması yeterli.
  • Kedidili bisküvileri kahveyle ıslatıp şekerli kısmı yukarı gelecek şekilde yani düzü üstü gelecek şekilde borcamın zeminine yerleştirelim.
  • Daha sonra muhallebiden yayalım. Bisküvi ile bir kat daha yapalım. Kalan kremayı en üste yayalım.
  • Krema soğuduktan sonra kakao ile süsleyelim. Tiramisu servise hazııır. Afiyet olsun

Kır Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Hamur için;

  • Yarım paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için; yoğurma kabına maya ve ılık suyu alalım. Maya eriyene kadar karıştıralım. Şeker, tuz ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • İçi için; tavaya kıymayı alalım. Tereyağ ile kavuralım. Salça ekleyerek kavurma işlemine devam edelim. İnce doğranmış soğanları ardından biberleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Domatesi ve baharatları ekleyerek suyunu iyice çektirelim.
  • Mayalanan hamurumuzu bezelere ayıralım. toplamda 8 adet kır pidesi çıkıyor.
  • Bezeleri uzunlamasına merdane ya da oklara yardımıyla açalım. Hamurun ortasına içi yerleştirip ucundan başlayarak iki taraflı birleştirelim. Üzerine bastıralım.
  • Tepsiye yerleştirdiğimiz pideleri 15 dakika dinlendirip üzerine yumurtalı karışımı sürelim.
  • 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan pidelere tereyağ banyosu 🛁 yaptırdıktan sonra üzerini nemli bezle örtüp 5 dakika daha dinlendirelim veeeee servise hazır. Dilimleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun 

Sütlaç Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye yıkadığımız pirinçi alalım ve üzerine su ilave edelim.
  • Tencereyi ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Pirinçler yumuşayıp suyunu çektikten sonra üzerine süt ve vanilyayı ilave edip karıştıralım. 15 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  • Uygun bir kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak çözdürelim.
  • Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
  • Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Fırın kaplarının yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım.
  • Ardından sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°c fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  • Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, 10 dakika kadar oda ısısına gelmeleri için bekletelim.
  • Buzdolabına kaldıralım. 2 3 saat bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun 

Tavada Salçalı Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane tavuk
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

     Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuğumuzu haşlama yapacağımız düdüklü tencereye (normal tencerede de haşlama yapılabilir ama pişirme süresi uzar) alalım, üzerini geçecek şekilde su ilave ederek haşlayalım.
  • Ilındıktan sonra etlerini kemiklerinden ayıklayarak çok ufak olmayacak şekilde didikleyelim.
  • Tavamızı ocağa alarak sıvı yağ ve salçamızı koyalım. 3 -4 dakika kadar karıştırarak kavuralım.
  • Tuz ve baharatları ilave edip tekrar karıştıralım (isteğe bağlı olarak sarımsak eklenebilir)
  • Tavuk suyundan da 1 su bardağı kadar tavamıza ilave edelim.
  • 7-8 dakika daha piştikten sonra servis yapalım (ben bulgur pilavı ile servis yaptım) Kolay gelsin 🤗afiyet olsun

Soslu Et Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo parça et (bonfile tercih edilirse nefis olur)
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Defne yaprağı

    Nasıl Yapılır?

  • Buzluğa attığım yarım kilo kadar parça eti ikiye üçe bölerek porsiyonluk hale getirdim.
  • Öncelikle kızdırdığım tavada mühürledim. Aynı tavada tereyağ banyosu yaptırdım. Mühürlediği etleri bir kenara aldım.
  • Aynı tavada salça, su ve baharatlarla bir sos hazırladım. Son olarak iki adet defne yaprağı koydum.
  • Sosu daha kıvamlı hale getirmek isterseniz nişasta ile bağlayabilirsiniz. Ben nişasta kullanmadım.
  • İşimi hızlandırmak için kalan işlemi fırın yerine düdüklü tencerede tamamlamaya karar verdim. 😁
  • Eti ve üzerine gezdirdiğim sosu kapak açıkken bir taşım kaynattım hemen ardından kapağı kapatıp 40 dakika pişirdim veeee sonuç yumuşacık bir lezzet 🫠 Afiyet olsun 🤤

Borcamda Cocostar Pasta Nasıl Yapılır?

 

 Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Kekin üzerini ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt (200 ml)

Kreması için;

  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı soğuk süt (400 ml)
  • 3 su bardağı Hindistan cevizi

Üst ganajı için;

  • 200 ml sıvı krema
  • 120 gr sütlü çikolata
  • 60 gr bitter çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurta ve şekeri mikser ile beyaz beyaz oluncaya kadar çırpalım.
  • Daha sonra sıvı yağ, süt, un, kakao, kabartma yozu ve vanilyayı ilave edelim.
  • Mikser ile güzelce çırpalım. Kuru malzemeleri eleyerek eklerseniz daha güzel bir kek elde edersiniz.
  • Borcamın tabanını sıvı yağ ile yağlayalım ve kek harcımızı borcama boşaltalım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız kekin üzerine sütü gezdirerek soğumaya bırakalım.
  • Üzeri için krem şantiyi süt ile çırpalım. Hindistan cevizini ekleyerek iyice karıştıralım.
  • Çikolata ganajı için sıvı kremayı ısıtalım, ardından çikolataları ekleyerek eritelim.
  • Kekin tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra krem şantiyi kekin üzerine yayalım.
  • Son olarak tamamen soğumuş olan çikolata sosunu pastanın üzerine gezdirelim.
  • Borcamda cocostar pastamız hazır. 2-3 saat buzdolabından dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
    Deneyecek herkese afiyet olsun.

Vişneli Turta Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket vanilya
  • Un (ben 5,5 su bardağı kadar kullandım)

Sos için;

  • 2 su bardağı ayıklanmış vişne
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (açmak için su kullanın)

    Nasıl Yapılır?

  • Vişneli çekirdeklerinden ayıklayalım. Bir tavada şekerle buluşturalım ve şeker eriyene kadar pişirelim. Daha sonra suyla açtığımız nişastayı ekleyelim ve kıvam almasını sağlayalım. Sos bir kenarda soğurken hamuru hazırlayalım.
  • Hamur için bir kapta un hariç tüm malzemeleri buluşturalım. Unu dikkatli ekleyelim ki hamuru istediğimiz kıvamda olsun.
  • Turta kalıbına hamurun bir kısmıyla (yarısından biraz fazlası olabilir) taban oluşturalım.
  • Süsleme kısmına çok hamur kullanacaksanız yarı yarıya bölebilirsiniz hamuru. Ben küçük boy yuvarlak borcam kullandım. Orta kısma vişneli sosu yayalım. Kalan hamurla süsünü hazırlayalım. Ben kırıntı halinde süsledim.
  • 180 derece önceden ısınmış fırında pişirelim (ben 50 dakika pişirdim) dikkatli bir şekilde pişirmenizi tavsiye ederim. Dinlenen turta servise hazır. Afiyet olsun 

Patates Çubukları Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • Yarım çay bardağı nişasta (mısır veya buğday)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Çıtır patates çubukları için öncelikle patateslerin kabuklarını soyalım ve 4’e bölerek tencereye alalım.
  • Tuzunu da ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su dolduralım ve haşlanmaya bırakalım. Ara ara çatalla kontrol edebilirsiniz.
  • Yumuşayan patateslerimizi ayrı bir karıştırma kabına alalım. Patates ezici ile püre haline getirelim.
  • Üzerine nişasta ve karabiber ekleyerek spatula ile güzelce karıştıralım.
  • Tezgah üzerine pişirme kağıdından bir parça alalım.
  • Üzerine patatesli harcımızı yerleştirerek üzerine tekrar pişirme kağıdı kapatalım.
  • Ardından merdane ile harcımızı genişletelim.
  • Orta kalınlıkta olan harcımızın üzerinden pişirme kağıdını alalım ve şeritler halinde keselim.
  • Son olarak şerit şeklindeki patates harcımızı kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
  • Patates çubuklarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tavada Soslu Patates Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram tavuk göğsü
  • 3 adet patates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 sıs sarımsak
  • 7 baharat
  • Tuz

Salçalı su için;

  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak malzemeleri küp küp doğrayalım.
  • Sonra tavada doğradığımız tüm mazemeleri katıştıralım.
  • Bir kenarda salçalı suyumuzu yapalım ve doğradığımız malzemelere katip karıştıralım.
  • Ocağımıza alarak 20 dakika pişirelim.
  • Pişme durumu değişkenlik gösterebilir, kontrol ederek ocağımızı kapatalım. Afiyet olsun.

Airfryer Kestane Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram kestane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre su

    Nasıl Yapılır?

  • Airfryer’da kestane pişirmek için öncelikle öncelikle kestanelerin hepsine bıçakla tek tek çizikler atarak geniş bir kabın içerisine alalım.
  • Ardından üzerine tuz ve su ekleyerek 30 dakika bu şekilde bekletelim.
  • Sürenin sonunda sudan aldığımız kestaneleri airfryer’ın sepetine, çizik yerleri yukarıda kalacak şekilde yerleştirelim.
  • Kestanelerimizi 200°C de 10 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kestanelerimiz servise hazır. Kabuklarını kolayca soyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!