13 Aralık 2022 Salı

Fırında Kestane Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg kestane
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Fırında kestane için öncelikle kestanelerimize bıçak yardımıyla dikkatlice kesik atalım.
  • Kestiğiniz kestaneleri bir süzgece aktaralım suyu açarak güzelce yıkayalım.
  • Ardından genişçe bir kaseye  su ve  tuzu alarak karıştıralım.
  • Sonra kestaneleri suyun içerisine aktarıp yaklaşık yarım saat boyunca bekletelim.
  • Yarım saatin sonunda kestaneleri kesik yüzeyi üstte kalacak şekilde pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıttığımız 200 derece fırında 25 dakika boyunca kestanelerimizi pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kestaneleri fırından alıp sıcağıyla servis edebilirsiniz.

Aside (Bulamaç) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pekmez
  • 5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 çay bardağı antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Pekmezi suyu ve nişastayı tencereye ekleyip iyice karıştıralım. Ocağa koyup orta ateşte pişirmeye başlayalım. Burada dikkat edin başından ayrılmayın karıştırmayı hiç bırakmayınki topaklanma yada dibe yapışma olmasın çok çabuk kıvam alıyor.
  • Katılaşıp muhallebi kıvamına gelince zeytin yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim. Karışımımız yağı çekince ocaktan alalım. Antep fıstığını ve susamı ekleyip karıştıralım ve sunuma gecelim.
  • Servis etmek istediğiniz kabı suyla ıslatıp fazla suyunu aldıktan sonra asidemizi kaba dökelim.
  • İster ılık ister soğuk servis yapabilirsiniz ben sunum için 1 saat kadar dolapta beklettim üzerinede antep fıstığı ekledim veee sonuç resimlerde. 😉 yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun 😋🤗.
  • Not:antep fıstığı ve susam şart değil isteğe bağlıdır. İsterseniz fındık badem de ekleyebilirsiniz veya bunları eklemeden de yapabilirsiniz.

Fransız Tostu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 6 dilim tost ekmeği
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 3 dilim kaşar peyniri
  • Çok az tuz
  • 2 adet yumurta
  • Kızartmak için;

    • 1 tatlı kaşığı tereyağı

      Nasıl Yapılır?

    • Tost ekmeklerimizin arasına dilim kaşar peynirlerini koyup üçgen şekilde kesiyoruz.
    • Bir kap içinde çırpmış olduğumuz yumurta, süt, krema ve çok az tuza ekmeklerimizi iyice batırıyoruz.
    • Ve tavada tereyağını eritip ekmeklerimizi koyuyoruz.
    • Ve arkalı önlü kenarları da dahil iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
    • Her iki tarafı da güzelce kızaran tostlarımızı tavadan alalım ve servis edelim. Dilerseniz arasına sucuk da ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun :-)

İşkembe Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo işkembe (ben kuzu kullandım aldığım kasaba küçük çorbalık doğrattım)
  • 2 litre su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım limon
  • 1 su bardağı su

Pişirme için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 5 yada 6 diş sarımsak
  • 5 kaşık sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak işkembeleri düdüklü tencere 45 dakika haşladım.
  • Bir tencere içine 5 kaşık sıvı yağı ve 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurdum. Üzerine haşlamış olduğum işkembelerin suyunu döktüm.
  • Kaynamaya başlayınca ayrı bir yerde un, su, yumurta, limon, yoğurttan yaptığım terbiyeyi yavaş yavaş içine ekledim. Burada yavaş yavaş ekleyip aynı anda hızlıca karıştırınki terbiyesi kesilmesin.
  • Biraz kaynadıktan sonra içibe işkembeleri attım sarımsak ve sirke ekleyip 5 dk daha kaynattım. Afiyet olsun.

Airfryer Cupcake Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı ceviz – isteğe bağlı

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt, un, kabartma tozu, vanilya ve cevizi ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Son olarak ceviz ekleyelim ve spatula ile hamuru alttan üste doğru karıştıralım.
  • Hazırladığımız kek harcını muffin kalıplarımıza eşit bir şekilde paylaştıralım.
  • Ardından cupcakelerimizi airfryer haznesine alarak 180°C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen cupcakelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Nefis Kıymalı Soslu Burgerler Tarifi

 

Malzemeler

Hamburger ekmekleri / buns lar için malzemeler:

  • 1 yaş maya
  • 200 ml hafif sıcak su
  • 5 yemek kaşığı süt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gram un
  • 80 gram tereyağı

Üzerine sürmek için:

  • 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı süt
  • Ayrıca arzuya göre susam yada çörek otu

Kıymalı harcı için malzemeler:

  • 500 gram dana kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 soğan ( küp küp doğranmış)
  • 500 gram domates sosu yada (1 yemek kaşığı domates salçası ve 500 mil lt sıcak su)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 5 büyük kornişon turşu ( küp küp doğranmış)

Araları için;

  • 9 dilim cheddar peyniri
  • 1 ince kıyılmış kırmızı soğan

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; tereyağı hariç tüm malzemeleri iyice yoğurun en son yumuşak tereyağını ekleyin tekrar yoğurun üzerine nemli bez ile örtün ve 1 saat dinlendirin.
  • Hamuru dokuz parçaya bölün ve yuvarlak bezeler yapıp fırın tepsisine yerleştirin ve üzerini hafif bastırın be nemli bez ile örtüp 15 dakika mayalandırın.
  • Yumurta ve sütü iyice çırpın ve üzerlerine sürün en son susam ya da çörekotu döküp önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 20-25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Bu arada kıymayı suyunu çekinceye kadar kavurun sıvı yağı ve küp küp doğranmış soğanları ekleyin beraber kavurun.
  • Domates sosunu ve baharatlarını ekleyen 5 dakika daha pişirip küp küp doğranmış kornişon turşularını ilave edin ve altını söndürdün.
  • Fırından çıkan sıcak ekmekleri ortadan kesin, daha lezzetli hale getirmek için tavada iç taraflarını kızartın, ve sıcak sıcak sosun içine batırıp çıkarın ve iki yemek kaşığı kıyma harcı doldurun.
  • Üzerine soğan halkası ve peynir ekleyin ve sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun

12 Aralık 2022 Pazartesi

Portakallı Zencefilli Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet portakal suyu
  • 2 portakal kabuğu
  • 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 1 kare sütlü çikolata
  • Hamur kabartma tozu
  • Vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için bir kapta sıvı yağ, toz şeker, yumurta, yoğurt ve portakal suyunu karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Ben 7 bardağa yakın un kullandım (bu aşamada dikkatli olun kıvam videoda gösterdiğim gibi olmalı)
  • Ardından vanilya, kabartma tozu, zencefil tozu ve rendelediğimiz portakal kabuklarını da ekleyip yoğuralım. Son olarak çikolata parçalarını ekleyelim.
  • Bu aşamadan sonra defalarca hamuru yoğurmayın. Çikolata elinizin sıcağı ile eriyebilir. Birkaç kez çikolatayı hamura yedirmeniz yeterli olacaktır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin.
  • Hamuru toparlamakta güçlük çekiyorsanız avucunuzun içini çok hafif yağlayabilirsiniz.
  • 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kurabiyelerimiz servise hazır. Ilık tüketmenizi tavsiye ederim. 🫠 Afiyet olsun

Kıyma Soslu Bulgur Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı un
  • Haşlamak için kaynar su
  • Az tuz

Sos için;

  • 1 ufak kase kıyma
  • 1 ufak soğan ince doğranmış
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı domates püresi yoksa yarım yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı ac toz biber
  • 3 yemek kaşığı kadar su
  • Az tuz
  • Az ceviz
  • Arzuya göre sarımsaklı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Bulgurun üzerine kaynar suyu dökelim yarım saat beklesin sonra içine unu tuzu ilave edelim elimizi suya batıralım yoğuralım çok az su ilave ediyoruz, elimizi sarmayan kolay şekil alan bir hamur oluyor ne çok sert ne çok yumuşak.
  • Misketten biraz büyük toplar yapalım bir kenara alalım kaynar suda haşlayacağız yumuşayana kadar.
  • Soğanı yağda kavuralım, içine kıyma ilave edelim kavuralım domates sosu toz biberi ekleyelim pişirelim az su ilave edelim.
  • Pişen köfteleri kabağa alalım üzerine kıymalı sosu dökelim ortasına sarımsaklı yoğurt gezdirelim, cevizleri serpelim afiyetle yiyelim.

Tiramisu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • ️ 1,5 yemek kaşığı granül kahve
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gram labne

    Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için nişasta ve labne hariç tüm malzemeleri tencerede karıştıralım. Nişastayı biraz sütle açıp karışıma ekleyelim. Kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Labne için bir müddet bekleyelim ki muhallebi soğusun.
  • Labneyi ekledikten sonra mikser ya da blender yardımıyla peyniri karışıma yedirelim.
  • Benim acelem vardı mikserleyemedim biraz topak kaldı. O yüzden pürüzsüz kıvam için mutlaka mikserlenmeli.
  • Ilık suyla kahveyi hazırlayalım su çok sıcak olmasın bisküviler için ılık olması yeterli.
  • Kedidili bisküvileri kahveyle ıslatıp şekerli kısmı yukarı gelecek şekilde yani düzü üstü gelecek şekilde borcamın zeminine yerleştirelim.
  • Daha sonra muhallebiden yayalım. Bisküvi ile bir kat daha yapalım. Kalan kremayı en üste yayalım.
  • Krema soğuduktan sonra kakao ile süsleyelim. Tiramisu servise hazııır. Afiyet olsun

Kır Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Hamur için;

  • Yarım paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için; yoğurma kabına maya ve ılık suyu alalım. Maya eriyene kadar karıştıralım. Şeker, tuz ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • İçi için; tavaya kıymayı alalım. Tereyağ ile kavuralım. Salça ekleyerek kavurma işlemine devam edelim. İnce doğranmış soğanları ardından biberleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Domatesi ve baharatları ekleyerek suyunu iyice çektirelim.
  • Mayalanan hamurumuzu bezelere ayıralım. toplamda 8 adet kır pidesi çıkıyor.
  • Bezeleri uzunlamasına merdane ya da oklara yardımıyla açalım. Hamurun ortasına içi yerleştirip ucundan başlayarak iki taraflı birleştirelim. Üzerine bastıralım.
  • Tepsiye yerleştirdiğimiz pideleri 15 dakika dinlendirip üzerine yumurtalı karışımı sürelim.
  • 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan pidelere tereyağ banyosu 🛁 yaptırdıktan sonra üzerini nemli bezle örtüp 5 dakika daha dinlendirelim veeeee servise hazır. Dilimleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun 

Sütlaç Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye yıkadığımız pirinçi alalım ve üzerine su ilave edelim.
  • Tencereyi ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Pirinçler yumuşayıp suyunu çektikten sonra üzerine süt ve vanilyayı ilave edip karıştıralım. 15 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  • Uygun bir kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak çözdürelim.
  • Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
  • Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Fırın kaplarının yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım.
  • Ardından sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°c fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  • Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, 10 dakika kadar oda ısısına gelmeleri için bekletelim.
  • Buzdolabına kaldıralım. 2 3 saat bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun 

Tavada Salçalı Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane tavuk
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

     Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuğumuzu haşlama yapacağımız düdüklü tencereye (normal tencerede de haşlama yapılabilir ama pişirme süresi uzar) alalım, üzerini geçecek şekilde su ilave ederek haşlayalım.
  • Ilındıktan sonra etlerini kemiklerinden ayıklayarak çok ufak olmayacak şekilde didikleyelim.
  • Tavamızı ocağa alarak sıvı yağ ve salçamızı koyalım. 3 -4 dakika kadar karıştırarak kavuralım.
  • Tuz ve baharatları ilave edip tekrar karıştıralım (isteğe bağlı olarak sarımsak eklenebilir)
  • Tavuk suyundan da 1 su bardağı kadar tavamıza ilave edelim.
  • 7-8 dakika daha piştikten sonra servis yapalım (ben bulgur pilavı ile servis yaptım) Kolay gelsin 🤗afiyet olsun

Soslu Et Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo parça et (bonfile tercih edilirse nefis olur)
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Defne yaprağı

    Nasıl Yapılır?

  • Buzluğa attığım yarım kilo kadar parça eti ikiye üçe bölerek porsiyonluk hale getirdim.
  • Öncelikle kızdırdığım tavada mühürledim. Aynı tavada tereyağ banyosu yaptırdım. Mühürlediği etleri bir kenara aldım.
  • Aynı tavada salça, su ve baharatlarla bir sos hazırladım. Son olarak iki adet defne yaprağı koydum.
  • Sosu daha kıvamlı hale getirmek isterseniz nişasta ile bağlayabilirsiniz. Ben nişasta kullanmadım.
  • İşimi hızlandırmak için kalan işlemi fırın yerine düdüklü tencerede tamamlamaya karar verdim. 😁
  • Eti ve üzerine gezdirdiğim sosu kapak açıkken bir taşım kaynattım hemen ardından kapağı kapatıp 40 dakika pişirdim veeee sonuç yumuşacık bir lezzet 🫠 Afiyet olsun 🤤