15 Aralık 2022 Perşembe

Yoğurt Mayalama Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 lt süt
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremizin dibi tutmaması için içine çok az su gezdiriyoruz ocağa alıp sütümüzü ekliyoruz. Orta ateşte tahta kaşıkla arada karıştırarak sütümüzü ısıtıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında kısık ateşte karıştırmaya devam ederek pişiriyoruz. Ben çiftlik sütü olduğu için başlangıçta 90 derece sıcaklıkta kaynatıyorum sonrasında altını kısıp 10/12 dk kaynatıp kapatıyorum.
  • Sonrasında sütü soğuması için kenara alıyorum. İsterseniz arada kepçeyle karıştırıp soğumasını sağlayabilirsiniz. 48 derece sıcaklıkta mayamın üzerine süt karıştırıp yavaş yavaş karıştırarak tencereye ekliyorum.
  • Tencerenin heryerini kaplayacak şekilde temiz bir örtüyle kapatıp 5/6 saat mayalanmasını sağlıyorum.
  • Mayalanan yoğurdu buzdolabına kaldırıp iyice katılaşması ve kaymağının iyice oluşması için bir gece dolapta bekletiyorum. Ertesi gün yemek için servis yapabilirsiniz afiyet olsun☺️.

13 Aralık 2022 Salı

Mermer Kek Yumuş Yumuş Efsane Lezzet Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 2,5 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kek kalıbınızı güzelce tereyağı veya margarin ile yağlayıp her yerine gelecek şekilde un serpin. Fazla unu dökün.
  • Kek kalıbını buzlukta veya buzdolabında kek harcını hazırlayana kadar bekletin.Bunu kek yapışmasın kalıptan daha temiz çıksın diye yapıyoruz.
  • Oda ısısında olan yumurtaları çırpma kabına alın üzerine şekeri ekleyip iyice çırpın.
  • Süt ve sıvı yağ ekleyip biraz daha çırpın.
  • Son olarak unu, kabartma tozu ve vanilyayi eleyerek ekleyin çırpın.
  • Bu harçtan 1 su bardağı kadar ayırıp içine kakaoyu ekleyip karıştırın.
  • Kıvamı katı olursa biraz süt ekleyin.
  • Kek kalıbını buzluktan çıkarıp kek harcını döküp yayın.
  • Ortasına kakaolu harcı döküp spatula,tahta kaşıgin sapı da olur onun gibi birşey ile çevire çevire biraz karışmasını sağlayın.
  • 180 derece fırında 30 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen kekin üzerine servis tabağı koyup ters çevirin.
  • Dilimleyip servis yapın.

5 Günde Yenmeye Hazır Olan Kütür Kütür Karnabahar Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar (taze lekesiz olsun)
  • 2-3 adet havuç
  • 1 baş sarımsak (8- 10 diş kadar)
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi (incir veya elma sirkesi de olur )
  • 2 dolu yemek kaşığı salamuralık kalın tuz
  • 1 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kadar limon tuzu
  • Kavanozu dolduracak kadar kaynar su

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karnabaharın kök kısmını çıkarıp aldıktan sonra ister elinizle isterseniz bıçak kullanarak karnabaharı küçük küçük parçalara bölün .
  • Sonrasında havuçların kabuğunu soyup parmak şeklinde doğrayalım ve sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra yıkanıp kurulanmış temiz bir kavanoza karışık bir şekilde sebzeleri ilave edelim .
  • Sarımsakları aralara serpiştirmeye dikkat edelim .
  • Sonrasında tuzu ,şekeri ,limon tuzunu, sirke ve son olarak kavanozun üstünden 2 parmak boşluk kalacak şekilde kaynar su ilave edelim ve yeni bir kapak ile ağzını sıkıca kapatalım eğer ki turşunuzu hemen kullanacaksanız eski bir kapakta kullanabilirsiniz ama uzun süre turşunuzu açmayacaksanız yeri kapak kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Vakumlama yapabilmesi için sonra kapağı dikkatli bir şekilde elimizi yakmadan sıkıca kapatalım ve kavanozu alt üst ederek tuz ve şekerin erimesini sağlayalım.
  • Kavanozu ters çevirip soğuyana kadar bu şekilde bekletelim soğuduktan sonra kavanoz yine çevirelim ,serin bur ortamda 5 gün sonra açabilirsiniz turşunuzu hatta ben 4cü gün açtım ekşiliği kıtırlığı her şeyi tam olmuştu .
  • Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında saklama kabında muhafaza edin eğer ki hemen açmayacaksanız serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz ,bir tarifimizin daha sonuna geldik görüşmek üzere hoşça kalın

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kabak
  • 2 su bardağı şeker

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı tahin
  • Küçük kase fındık yada ceviz tozu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kabakları küp küp doğruyoruz.
  • Bir fırın kabına alıp üzerine şekerini döküyoruz.
  • Tam 1 saat şerbetlensin diye bekliyoruz .
  • Daha sonra üzerini bir folyo ile kapatıp fırında 20 dk 200 derece pişiriyoruz .
  • En son üzerine tahin ve ceviz ,fındık serpiyoruz 

Havuçlu Cevizli Pamuk Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve toz şekeri köpürtelim.
  • Daha sonra üzerine sıvı malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Un ,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim .
  • Havuç ,ceviz, tarçın malzemelerinide ilave edip güzel bir şekilde karıştırıp yağladığımız kalıba alalım.
  • 180 derecede 40 dakika kadar pişirelim.
  • En son içerisine bir kürdan batırıp içinin hamur kalıp kalmadığını kontrol edelim kürdan temiz çıkarsa kekimiz servise hazır demektir deneyeceklere afiyet olsun 

Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz seker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 cay kaşığı tarçın
  • 1 cay kaşığı limon suyu
  • 1 adet havuç
  • 1 cay bardağı rondodan çekilmiş ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtaları yoğurma kabına alıp şekerimizi ilave edelim ,köpük oluncaya denk çırpalım .
  • Sütü ve yağıda ilave edip karıştırıp unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyelim,çırpalım .
  • 2 dk daha sonra havuç, tarçın ve ceviz içinide koyup karıştırıp yağladığımız kek kalıbına koyalım.
  • 185 derece fırına atıp pişirelim çıkarırken içini kürdanla kontrol edin ve fırını sürekli açıp kapamayın.
  • Pişen kekimizi alıp kekimizin kolay bir şekilde çıkması için bir bezi ıslayıp kek kalıbının altına yerleştirin.
  • 15 dk soğuduktan sonra keki sunum tabağına alalım. Afiyet olsun.

Özel Soslu Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 4 adet orta bot patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz

Sosu için;

  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri minik minik doğrayalım ve içine 1 tane havuç rendeleyelim.
  • Bir tavaya yağımızı alalım. İçine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Patateslerimizi soğanın içine ekleyip, karıştıralım. Kapağını kapatıp, orta ateşte hafif yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Yumuşayan patateslerin içine baharatlarını ekleyip karıştıralım ve ocaktan indirelim.
  • Çabuk soğuması için başka bir tabağa boşaltalım.
  • Sosu için geniş bir kaseye sos için gerekli malzemelerin hepsini alalım ve karıştıralım.
  • Düz bir zemine yufkamızın 1 tanesini alalım ve ortadan ikiye keselim.
  • Hazırlamış olduğumuz sosla her tarafını yağlayalım ve fırçayla yayalım. Diğer yarısını yağladığımızın üzerine koyalım ve tekrar her tarafını soslayalım.
  • Kenarlarını videoda gördüğünüz gibi kesip içe doğru katlayalım. Oval kısmınıda kesmeden katlayalım ve yufkamıza dikdörtgen şekli verelim.
  • Katlamış olduğumuz geniş kısmına patatesli harcımızdan koyalım ve elimizle düzeltelim.
  • Yufkamızı çok sıkıştırmadan saralım.
  • Sarmış olduğumuz böreğimizi 4,er parmak kalınlığında ortalama 5 cm aralıklarla keselim ve hafif yağlamış olduğumuz dikdörtgen borcama yerleştirelim.
  • Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayalım ve üzerini kalan yağlı sosla yağlayalım.
  • Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fanlı farında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Ortalama 40-45 dakikada pişecektir.
  • Çıtır çıtır börekleri dilediğiniz gibi servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.

Tavada Lahmacun Tarifi

 

Malzemeler

Kıymalı harç için;

  • 400 gram yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 er çay kaşığı karabiber, pulbiber, kırmızı toz biber, kimyon

Hamuru için;

  • 8 su bardağı un
  • 4 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için; bütün sebzeleri rondodan geçirelim. Karıştırma kabına alarak üzerine kıyma, salçalar, tuz baharatlar ve sıvı yağ ekleyip güzelce yoğuralım. Üzerini kapatıp buzdolabında dinlendirelim.
  • Hamurun yapımına geçelim. Uygun bir kaba un, tuz ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Unun ortasını çukurlaştırıp azar azar su ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Üzerini streç film ile kapatarak 20 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak bezeler yapalım ve üzerinin kurumaması için bir bez ile örtelim. Yaklaşık 14-15 tane beze çıkıyo.
  • Bir tane bezeyi tezgaha alarak unu serpelim ve merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açalım. İç harçtan 1 yemek kaşığı tepeleme olacak şekilde alarak hamurun hertarafına eşit gelecek şekilde yayalım.
  • Daha sonra önceden ısıtılmış tavamıza alalım ve üzerini kapak ile kapatalım, orta ateşte yaklaşık 3-4 dakika kontrollü pişirelim. Benim döküm gözleme tavam var ben onu kullandım ve çokta güzel pişirdi, üzerine olacak şekilde bi kapak ayarladım.
  • Bütün bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra dometes, soğan, maydanoz, ince doğranmış kıvırcık ve limon ile servis edebilirsiniz. Tarifim 4-5 kişilik. Afiyet olsun.

Fırında Kestane Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg kestane
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Fırında kestane için öncelikle kestanelerimize bıçak yardımıyla dikkatlice kesik atalım.
  • Kestiğiniz kestaneleri bir süzgece aktaralım suyu açarak güzelce yıkayalım.
  • Ardından genişçe bir kaseye  su ve  tuzu alarak karıştıralım.
  • Sonra kestaneleri suyun içerisine aktarıp yaklaşık yarım saat boyunca bekletelim.
  • Yarım saatin sonunda kestaneleri kesik yüzeyi üstte kalacak şekilde pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıttığımız 200 derece fırında 25 dakika boyunca kestanelerimizi pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kestaneleri fırından alıp sıcağıyla servis edebilirsiniz.

Aside (Bulamaç) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pekmez
  • 5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 çay bardağı antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Pekmezi suyu ve nişastayı tencereye ekleyip iyice karıştıralım. Ocağa koyup orta ateşte pişirmeye başlayalım. Burada dikkat edin başından ayrılmayın karıştırmayı hiç bırakmayınki topaklanma yada dibe yapışma olmasın çok çabuk kıvam alıyor.
  • Katılaşıp muhallebi kıvamına gelince zeytin yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim. Karışımımız yağı çekince ocaktan alalım. Antep fıstığını ve susamı ekleyip karıştıralım ve sunuma gecelim.
  • Servis etmek istediğiniz kabı suyla ıslatıp fazla suyunu aldıktan sonra asidemizi kaba dökelim.
  • İster ılık ister soğuk servis yapabilirsiniz ben sunum için 1 saat kadar dolapta beklettim üzerinede antep fıstığı ekledim veee sonuç resimlerde. 😉 yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun 😋🤗.
  • Not:antep fıstığı ve susam şart değil isteğe bağlıdır. İsterseniz fındık badem de ekleyebilirsiniz veya bunları eklemeden de yapabilirsiniz.

Fransız Tostu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 6 dilim tost ekmeği
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 3 dilim kaşar peyniri
  • Çok az tuz
  • 2 adet yumurta
  • Kızartmak için;

    • 1 tatlı kaşığı tereyağı

      Nasıl Yapılır?

    • Tost ekmeklerimizin arasına dilim kaşar peynirlerini koyup üçgen şekilde kesiyoruz.
    • Bir kap içinde çırpmış olduğumuz yumurta, süt, krema ve çok az tuza ekmeklerimizi iyice batırıyoruz.
    • Ve tavada tereyağını eritip ekmeklerimizi koyuyoruz.
    • Ve arkalı önlü kenarları da dahil iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
    • Her iki tarafı da güzelce kızaran tostlarımızı tavadan alalım ve servis edelim. Dilerseniz arasına sucuk da ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun :-)

İşkembe Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo işkembe (ben kuzu kullandım aldığım kasaba küçük çorbalık doğrattım)
  • 2 litre su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım limon
  • 1 su bardağı su

Pişirme için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 5 yada 6 diş sarımsak
  • 5 kaşık sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak işkembeleri düdüklü tencere 45 dakika haşladım.
  • Bir tencere içine 5 kaşık sıvı yağı ve 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurdum. Üzerine haşlamış olduğum işkembelerin suyunu döktüm.
  • Kaynamaya başlayınca ayrı bir yerde un, su, yumurta, limon, yoğurttan yaptığım terbiyeyi yavaş yavaş içine ekledim. Burada yavaş yavaş ekleyip aynı anda hızlıca karıştırınki terbiyesi kesilmesin.
  • Biraz kaynadıktan sonra içibe işkembeleri attım sarımsak ve sirke ekleyip 5 dk daha kaynattım. Afiyet olsun.

Airfryer Cupcake Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı ceviz – isteğe bağlı

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt, un, kabartma tozu, vanilya ve cevizi ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Son olarak ceviz ekleyelim ve spatula ile hamuru alttan üste doğru karıştıralım.
  • Hazırladığımız kek harcını muffin kalıplarımıza eşit bir şekilde paylaştıralım.
  • Ardından cupcakelerimizi airfryer haznesine alarak 180°C de 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen cupcakelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!