26 Ocak 2023 Perşembe

Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük patates
  • 3 diş sarımsak
  • 500 gram balkabağı
  • 1 lt su (yarısı tavuk suyu)
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • Çay kaşığının ucu ile zerdeçal, zencefil
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı alınır. İri doğranmış, soğan, sarımsak, patates ve havuç alınıp güzelce kavrulur. Ardından doğranmış balkabağı eklenir ve üzerine sıcak su ilave edilir.
  • Tüm sebzeler iyice yumuşayınca blender yardımıyla pürüzsüz kıvama getirilir.
  • Sos tavasında tereyağı eritilir ve un eklenir. Unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 3 dk kavrulur. Üzerine birkaç kepçe çorbadan eklenip karıştırılır ve çorbaya eklenir.
  • Çorba birkaç taşım kaynatılır ve servis edilir. Arzuya göre su ilavesi yapılabilir. Afiyet olsun 

Beşamel Soslu Tavuklu Patates Tarifi

 

Malzemeler

Sote için;

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Patatesi için;

  • 4-5 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Beşamel sosu;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Muskat rendesi

Üzeri için;

  • Kaşar rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim.
  • Baharatları ve yağı ilave edelim karıştıralım, fırın tepsisine dizip fırınlayalım.
  • Sote için tavukları kuşbaşı keselim,tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Küp doğranmış soğanı,biberleri ve sarımsağı ekleyelim iyice kavuralım en son salçasını,baharatları ekleyelim ve karıştıralım.
  • Beşamel sosu için tencereye tereyağı alıp eritelim.
  • Unu ekleyerek kokusu çıkana kadar karıştıralım,sütünü ekleyip topaklanmaması için hızlıca karıştıralım.
  • Tuzunu ve muskat rendesi ilave edelim kaynayınca altını kapatalım.
  • Fırın tepsisinin alt kısmına kızarttığımız patatesleri dizelim .
  • Üzerine soteyi eşit şekilde yayalım,tekrar patatesleri dizelim .
  • Üzerine beşamel sosu yayalım ve kaşar peyniri ekleyip üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
  • 👩‍🍳Afiyet olsun 

Parça Çikolatalı Browni Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 pk kabartma tozu ve vanilya
  • 2.5-3 su bardağı un ( kontrollü ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olsun )
  • 60 gram sütlü ya da bitter çikolata ( şart değil)

Şerbetı̇ ı̇çı̇n:

  • 1.5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayalım su ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 10 dakika kaynatalım.
  • Limon suyunu damlattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Kurabiye için un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri karıştıralım.
  • Kabartma tozu ekleyelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyelim.
  • Yumuşak bir hamur olsun iri iri doğradığımız çikolataları da ekleyip çok az yoğuralım.
  • Kurabiyeden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp tepsiye yerleştirelim .
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri çatlayana kadar pişirelim benim kurabiyeler 30 dk pişti.
  • Fırından çıkardığımız kurabiyeleri şerbete batırıp 15-20 sn bekletip çıkaralım (ben yoğun şerbet sevdiğim için kalan şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdiriyorum isterseniz 1 bardak şeker ve bir bardak su ile de şerbeti hazırlayabilirsiniz)
  • Biraz dinlendikten sonra kurabiyelerimiz hazır 👍🏻 ertesi güne çok daha güzel oluyor 😍 deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Kuru İncir Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 25 adet kuru incir
  • 25 adet yarım ceviz
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ( minik küp doğranmış)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru incirleri bir kaseye alıp üzerlerine sıcak su ekleyin.
  • 15-20 dk yumuşamalarını bekleyin.
  • Sertleşmiş incileri bu yöntemle değerlendirebilirsiniz.
  • Sonrasında suyu süzerek incirlerin saplarını uç kısmından kesin.
  • Kesik olan kısımları içe doğru kıvırıp oluşan çukura yarım cevizleri yerleştirin.
  • Yayvan bir tencereye dizin.
  • Toz şekeri üzerlerine gezdirin. Suyu ilave edin.
  • Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Ara ara çatalla nazikçe kontrol edin.
  • İncirler iyice yumuşayıp şerbeti koyulaşmaya başlayınca kapatın.
  • Kapatmadan 5 dk önce tereyağını ekleyin.
  • Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Sonra kaymak veya dondurma ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

Porsiyonluk Köstebek Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti

Kek malzemeleri;

  • 3 büyük yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un ( kontrollü)

İçi için;

  • 2 adet muz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kremayı yapalım krema malzemelerini tencereye alalım .
  • Karıştırıp ocağa bırakalım ,göz göz olana kadar çırpmaya devam edelim.
  • Pişen kremayı soğumaya bırakalım.
  • O sırada keki yapalım.Yumurta ve şekeri çırpalım krema gibi olan yumurta ve şekerin üzerine süt, sıvı yağ, kakao ve un ekleyip karıştıralım.
  • Son olarak kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim .
  • Hazır olan kek hamurunu yağ sürdüğümüz tepsiye dökelim .
  • Kek hamurunu tepsiye eşit şekilde yayalım keki önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım pişen keki soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kremanın içine tereyağı ve krem şanti ekleyip bir kaç dakika çırpalım.
  • Soğuyan keki bardak yardımıyla keselim kestiğimiz kekleri tabağa alalım kekleri süt ile ıslatalım kalan keki rondodan geçirelim.
  • Keklerin ortasına dilimlenmiş muzları bırakalım.
  • Kremayı sıkma torbasına alalım düzgün bir şekilde kremayı pastanın üzerine dökelim.
  • Pastayı spatula ile alalım kremanın her tarafına toz keki bulayalım. Aynı işlemi tüm pastalara yapalım.
  • Pastaların üzerini kapatalım ve buzdolabına bırakalım en az 4 saat dinlendirelim.
  • İyice soğuyan pastalar çok daha lezzetli olacaktır ve üzerindeki toz keki yumuşacık olacaktır.
  • Dinlenen pastayı süsleyelim ve servise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun

Susamlı Fıstık Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram yer fıstığı
  • 200 gram şeker (1 su bardağından biraz fazla)
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı susam
  • 2 çay kaşığı tarçın

Su bardağı ölçüm 200 ml. 

Nasıl Yapılır?

  1. Orta boy bir tavaya şekeri koyun. Üzerine su ve tarçını ilave edin. Ocağı orta ısıya alın ve kaynamaya bırakın. 2-3 dakika kaynayıp karışım koyulaşmaya başlayınca kabuklarını soyduğunuz fıstıkları ve susamı ilave edin.
  2. Ocağı kısın ve karıştırmaya başlayın. 2-3 dakika sonra şerbetimsi karışım katılaşmaya ve beyazlaşmaya başlayacak. Sonunda tavada sıvı kalmayacak ve fıstıkların üzerini susam ve şeker kaplayacak.
  3. Fıstıkları yakmadan biraz daha kavurup ocağı kapatın ve sıcağa dayanıklı bir zemine fıstıkları dökün.
  4. Gerekirse elinizle büyük parçaları ayırın. İyice soğuduktan sonra taze kalmaları için bir kutuya veya kavanoza alın.

Kıtır Kadayıflı Sağlıklı Muhallebi Tarifi

 

Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı şeker (ben kahverengi şeker kullandım)
  • 1 paket vanilya

Kıtır kadayıf için;

  • 400 gram tel kadayıf
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı kırılmış ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Tel kadayıflar küçük şekilde kesilir.
  • Tereyağını tavada eritip tel kadayıfları ilave ederek kavurma işlemine geçiyoruz.
  • Şekeri ve cevizi ekliyoruz karıştırıyoruz kavrulduktan sonra soğumaya alıyoruz.
  • Diğer yandan muhallebi yapımına geçiyoruz.
  • Öncelikle tencereye kuru malzemeleri alıp karıştırıyoruz sütünü yavaş yavaş ilave ediyoruz diğer yanda karıştırıyoruz.
  • Piştikten sonra 2-3 dakikada bir çırpma teliyle karıştırıyoruz ki kabuk bağlamasın.
  • Borcama ilk kıtır kadayıfı yerleştirelim daha sonra üstüne kaşık ile muhallebiyi yayalım.
  • Muhallebinin üstüne tekrar kıtır kadayıfımızdan serpelim muhallebi kapanacak şekilde. Bir gece buzdolabında bekleteli.

Soğan Kebabı Doğal Antibiyotik Geldi Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 tane soğan
  • 500 gram yağlı kıyma
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 3 tane yeşil biber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanların üst kabuğunu çıkartalım. İki ucunu kesip, ortadan kesik atalım. Suya 5 dakika ıslayıp, süzdürelim. Kıymaya tuz, karabiber, pul biber ekleyip 2 dakika yoğuralım. Soğanların içine elimizle sıkıp koyalım.
  • Tepsiye dizip kenarlarına domates ve biber koyup üzerine sıvı yağı gezdirip folyoyla kapatıp, 250 derecede pişirelim.
  • Sosu bir kasede karıştırıp 45 dakika sonra üzerine döküp, 15 dakika üzeri açık pişirelim (soğanlarınızı hafif içi pembe olandan alırsanız daha iyi olur)

Patatesli Milföy Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 tane orta boy patates
  • Kişi sayısına göre milföy (1 tane kare milföyden 2 tane börek çıkıyor)
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri İçin;

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam/çörekotu

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler haşlanır ve kabukları soyularak rendelenir.
  • Soğan sotelik doğranır ve uygun bir tavada zeytinyağında kavrulur.
  • Patates eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
  • Üzerine baharatları ve dilenirse maydanoz da eklenerek ocak kapatılır ve karıştırılır.
  • Yumuşamış olan milföylerin ortasından bir bıçakla geçilir ve ayrılır.
  • Ardından milföylere patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır.
  • Ortadan 2’ye kesilerek kat yeri aşağıya gelecek şekilde pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam, çörek otu serpilir.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirilir. (ben bir süre 150 de pişirdim içi iyi pişsin diye)
  • Üzerleri güzelce kızaran patatesli börekler servise hazır. Afiyet olsun!

Çikolatalı Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 100 gram toz şeker (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) poşet vanilya
  • 30 gram un (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 30 gram kakao (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

Krema için;

  • 1 poşet kremşanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Fıstıklı karamel sos;

  • • 1 su bardağı şeker (200 ml. lik su bardağıyla)
  • • 1 poşet sıvı krema (200 ml.)
  • • 50 gram tereyağı 100 gram yer fıstığı

Çikolatalı kaplama;

  • • 120 gram bitter çikolata
  • • 40 gram bitter çikolata (üzerini kaplamak için)

Su bardağı ölçüm 250 ml. 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarına bir tutam tuz atıp tıraş köpüğü görünümü elde edene kadar iyice çırpın.
  2. Başka bir karıştırma kabına yumurta sarılarını ve şekeri koyup onları da mayonez kıvamına gelene kadar çırpın.
  3. Üzerine bir kaba elediğiniz un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edin. Yumurta beyazı karışımını 3 partide ekleyerek alttan yukarı katlayarak karıştırın.
  4. Yumurta beyazı görünmeyene kadar karıştırmanız yeterli. Fazla karıştırırsanız istediğimiz yumuşaklıkta bir pandispanya elde edemeyiz.
  5. Orta boy bir dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı açın. Tepsiye kek harcınızı boşaltın ve tezgaha hafifçe vurarak harcın eşit yayılmasını sağlayın.
  6. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 – 12 dakika pişirin (çok pişirmeyin, aksi taktirde rulo şekli vermek zor olur) kürdan temiz çıktığında fırından alın. Keki fırının kapağını açıp 10 dakika bekletin.
  7. Ardından temiz bir kumaşa ters çevirin. Üstteki pişirme kağıdını sıyırıp alın. Kumaşı dikkatlice ve gevşek bir şekilde rulo yapın. 1 saat bu şekilde bekletin.
  8. Bu arada karameli hazırlamak için bir sos tavasına toz şekeri koyun. Kısık ateşte şekeri açık kahverengi olana kadar pişirin. Hızlı davranarak içine 50 gram tereyağı ekleyip kaynatın.
  9. Ocağın altını iyice kısıp bu kez kremayı ilave edin. Şeker eriyinceye kadar karışımı kısık ateşte kaynatın. Ocağı kapatıp karameli süzün. Yer fıstıklarını ekleyip karıştırın ve bir kenara alın.
  10. Pastanın üzerindeki yongaları yapmak için dikdörtgen bir yağlı kağıda benmari olarak erittiğiniz bitter çikolatayı döküp spatula ile yayın. Sonra kağıdı çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. Soğuyup, donması için buzdolabına kaldırın.
  11. Kremşanti için; buzdolabından çıkardığınız 1 çay bardağı soğuk süt ile 1 poşet toz kremşantiyi kabarıncaya kadar iyice çırpın. Kullanıncaya kadar tekrar buzdolabına koyun.
  12. Rulo kekinizi kumaşı ile birlikte yavaşça açın. Kekin içine fıstıklı karamelini gezdirip yayın. Soğuyunca çırptığınız kremşantiyi karamelin üzerine dikkatlice sürün.
  13. Ruloyu uzun tarafından rulo yapın. Streç folyoya sarıp, açılmaması için kenarlarını sıkıca bağlayın. Bu şekilde buzdolabına kaldırıp 40 -50 dakika bekletin.
  14. Servis yapmadan önce keki dolaptan çıkarıp servis tabağına alın. 40 gram çikolatayı benmari olarak eritin. Buzdolabından pişirme kağıdına sardığınız çikolatayı çıkarın ve ruloyu açın.  Açarken çikolatalar kırılacak ve ince uzun çikolatalar oluşacak.
  15. Bu ince uzun çikolata parçalarını, benmaride erittiğiniz çikolatadan alt kısımlarına sürerek rulo keke yapıştırın. Dilerseniz en son üzerine pudra şekeri serpin. Dilimleyerek servis yapın.