24 Mart 2023 Cuma

Kavrulmuş Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

 

Kavrulmuş Arpa Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşık sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4,5 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için gereken malzemeler;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • Limon (miktarı arzuya göre)

Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 kaşık sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz

    Kavrulmuş Arpa Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereyi ocağa alalım sıvı yağ ve şehriyeyi kısık ateşte kavuralım rengi dönünce unu ekleyip bir kaç tur karıştıralım ve sıcak suyu ekleyelim (dileyen yarı yarıya tavuk suyu kullanabilir) karıştıralım.
  • Öte yandan terbiye için yoğurt, yumurta sarısı ,limonu iyice çırpalım.
  • Şehriyeler yumuşayınca çorba suyundan 1 kepçe terbiyeye ekleyip ılıştıralım ve çorbaya ekleyip hızlıca karıştıralım ki kesilme olmasın .
  • Kaynayınca altını kapatalım.
  • 5 dakika kadar dinlensin.
  • Naneyi yağda kızdırıp ekleyelim.
  • Tuz ilave edelim ve servise sunalım afiyetle, şifa olsun 🌺💙
  • Not: Dileyen şehriyelerle birlikte 1 küçük diş sarımsak da kavurabilir.

Supangle Tarifi

 

Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 900 ml süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 100 gram tereyağ
  • 100 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı soğuk su

    Supangle Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un, şeker, kakaoyu tencereye alarak güzelce karıştırın. Sütün ekleyerek güzelce çırpın.
  • Tamamen karışınca yumurtayı da ekleyin. Ocağın altını açıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Koyulaştığında ocağın altını kısın ve 1,2 dk daha pişirip ocağı kapatın.
  • Yağ ve çikolatayı ekleyip güzelce çırpın. Supangleyi pütür pütür kalmaması için blendirdan da geçirin. En son soğuk suyuna ekleyip karıştırın. Oda ısısına gelene kadar soğumasını bekleyin. Arada bir karıştırın ki üzeri kabuklaşmasın.
  • İstediğiniz kaplara koyarak buzdolabında soğumaya bırakın (kaplara koyarken isteğinize göre arasına burçak bisküvi veya kakaolu kek ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun

Tam Kıvamında Güllaç Tarifi

 

Tam Kıvamında Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 adet güllaç yaprağı (300gr)
  • 2 kilo süt
  • 2 buçuk su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ceviz içi veya fındık içi

Üzeri için;

  • Nar, çilek (dilediğiniz gibi süsleye bilirsiniz)
  • Fıstık tozu

    Tam Kıvamında Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak süte şekeri ilave edip ocakta şeker eriyene kadar karıştırın kesinlikle kaynatmayın erimesi yeterli olacaktır.
  • Güllaç yapraklarını ortadan ikiye tepsiye göre ayarlayıp kesiyorum.
  • Tepsiye tam geliyorsa kesmenize gerek yok. Parlak kısmı üst tarafa gelecek şekilde ayarlıyorum.
  • Ve her güllaç yaprağına 1 veya 2 kepçe süt dökerek 6 adet alt kısma 6 adet üst kısma olacak şekilde ayarlanır 6 yaprak koyduktan sonra ceviz ilave edip üst tarafına da güllaç yapraklarını koyup süt ile ıslatılır.
  • Sütun geri kalanı güllacın üzerine dökülür ve sütü çekene kadar dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenen güllaç istenilen boyutta kesilir ve üzeri nar ile süslenir.

Kalburabastı Tatlısı Tarifi

 

Kalburabastı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı sıvı yağ (400 ml)
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat (kıyırlığı için)
  • 5,5 su bardağı un

İçine;

  • İri kıyılmış ceviz veya fındık

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

    Kalburabastı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz. Tencereye toz şeker ve suyu alıp orta ateşte kaynayana kadar karıştıralım. Kaynamaya başlayınca limonu ilave edip 10 dakika kadar kaynatıp soğumaya bırakalım.
  • Un hariç malzemeleri kabımıza alıp karıştıralım. Azar azar un ilave edip hamuru yoğuralım.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Kalıbın üzerine bastıralım. İçine ceviz ekleyip kapatalım. Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirelim. Pişirme süresi fırına göre değişebilir.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti iyi çekmesi için ters yüz yapalım. Şerbeti çekip soğuduktan sonra dilerseniz dondurma veya kaymak eşliğinde servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun

Rus Tatlısı (Bisküvi Dilimleri) Tarifi

 

Rus Tatlısı (Bisküvi Dilimleri) Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram bisküvi
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 50 gram tereyağ
  • 1 su bardağından az süt

Süslemek için;

  • 100 gram beyaz çikolata

    Rus Tatlısı (Bisküvi Dilimleri) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküviyi rondodan geçiriyoruz.
  • Üzerine kakao, pudra şekeri, eritilmiş tereyağı ve sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  • Streçfilm yardımı ile sarıp buzlukta donuncaya kadar bekletiyoruz.
  • Ardından çıkarıp, dilimleyip, benmari usulü erittiğimiz çikolataya batırıp, servis ediyoruz. Afiyet şeker olsun

Ballı Soya Soslu Tavuk Tarifi

 

Ballı Soya Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 parça tavuk bonfile
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı bal (opsiyonel)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) diş sarımsak rendelenmiş
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Kekik ve pul biber

Üzerine;

  • Taze soğan

    Ballı Soya Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk bonfileyi isterseniz lokmalık doğrayabilir ya da benim doğradığım gibi en alt kısmı kesmeden bütün olarak önce dikey sonra yatay kare kare keserek (daha iyi pişmesi için) bütün halde pişirebilirsiniz.
  • Üzerine tuz ve karabiber eklenir. Soya sosu tuzlu olduğu için tuzu kontrollü ekleyin. Bir kaba un alınarak tavuklar unlanır ve fazlalıklar silkelenir.
  • Pişireceğiniz tava ısıtılır. Tereyağı eklenir. Tavuklar ilave edilir ve önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bu aşamada sarımsaklar eklenir. Biraz daha pişirilir. İsteğe bağlı biraz daha baharat ekleyebilirsiniz.
  • Bal, soya sosu ve elma sirkesi ilave edilir. Yumuşadığında ve kızardığında servise hazır.

Mozaik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gr petibör bisküvi
  • 100 gr eritilmiş margarin ya da tereyağı
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvileri kırarak küçük parçalara ayırın fakat ufalamayın. 4 parçaya ayırmanız yeterli olacaktır. Kırdığınız bisküvileri bir kaba alın.
  • Ayrı bir kap içerisine eritilmiş tereyağı, süt, şeker ve kakaoyu güzelce karıştırın.
  • Bu karışıma bisküvi parçalarını da ekleyerek bisküviler iyice sosa bulanana kadar karıştırın.
  • Ceviz kırığını da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Karışımı streç filmle kapladığımız borcama boşaltalım  ve üzerine spatula ile bastırarak iyice kaba yerleştirin.
  • Üzerini de streç film ile kapattıktan sonra derin dondurucuya kaldırın. Dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
  • Not: Eski tarifimde yumurta vardı ama yumurta ilavesini çıkartarak, tarifimi tekrar düzenledim.

Nefis Sosuyla Tavuk Baget Tarifi

 

Nefis Sosuyla Tavuk Baget Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo tavuk baget
  • 3 adet patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 adet domates (yada 10 adet çeri domates )

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı svıyağ
  • 1 çay kaşığı kekik, kırmızı biber, köri, karabiber
  • Tuz

    Nefis Sosuyla Tavuk Baget Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce sosunu hazırlayalım. Bütün sos malzemelerini karıştırıp tavukları ilave edelim çok iyi harmanlayalım. Vaktimiz varsa dolapta bir saat dinlendirelim. Tavukları sostan ayrı bir tabağa alalım.
  • Soğanları doğrayalım patatesleri doğrayalım tavuklardan kalmış olan sosta sebzeleri harmanlayalım tepsinin alt tabanına alalım.
  • Üzerine tavukları dizelim, üzerine domatesleri yerleştirelim tepsinin kenarından bir su bardağı su ilave edelim.
  • 190 derece fırında kontrollü bir saat kadar pişmeye bırakalım. Afiyetle.
  • Not:Pişirme aşamasında üzerini yağlı kağıdı ıslatıp kapatarak pişirebilirsiniz.

Soğanlı Menemen Tarifi

 

Soğanlı Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı tuz

Soğanlı Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Soğanlı menemen için öncelikle soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  2. Yeşil biberleri de küçük küçük doğrayalım.
  3. Domateslerin de kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.
  4. Kullanacağımız yumurtaları bir kaba alalım ve çırpalım.
  5. Uygun bir tavaya tereyağını alarak eritelim.
  6. Tereyağı eridikten sonra soğanı ilave edelim ve renk değiştirene kadar 1-2 dakika kavuralım.
  7. Biberleri de ilave ederek soğanla birlikte kavurmaya devam edelim.
  8. Kavurduğumuz soğan ve bibere domates salçasını ilave edelim. Salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.
  9. Domatesler suyunu çekip yumuşadıktan sonra tuz ve pul biberi ilave ederek karıştıralım.
  10. Son olarak çırptığımız yumurtayı menemenin üzerine gezdirelim.  Ardından menemeni nazikçe karıştıralım.
  11. Yumurtaları pişen menemenimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kaşarlı Patatesli Yumurta Tarifi

 

Kaşarlı Patatesli Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patates (haşlanmış)
  • 3 adet yumurta (haşlanmış)

Üzerine;

  • 2 kaşık tereyağ
  • Kaşar rendesi
  • 3 dal maydanoz

    Kaşarlı Patatesli Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yapılışı.
  • Patatesleri iyice yıkayalım 4 bölüp haşlıyoruz. Ayrı bir kapta yumurtaları haşlıyoruz.
  • Patateslerin kabuğunu soyuyoruz küçük bir fırın kabına alıyoruz. Yumurtalarında kabuklarını soyup ortadan ikiye bölüyoruz onlarıda patateslerin içine koyup, tuz serpiştirelim.
  • Üzerine tereyağı eritip, toz kırmızı biberle patates ve yumurtaların üzerine gezdiriyoruz.
  • Kaşar peyniri serpiştiriyoruz 5 dakika sıcak fırında kaşar eriyince maydanoz serpiştiriyoruz bu kadar. Afiyetle.

Unlu İrmik Helvası Tarifi

 

Unlu İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı fındık ( veya yer fıstığı )
  • 1 çay bardağı un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker

Su bardağı ölçüm 20 Çay bardağı ölçüm 110 ml. 

Unlu İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Şerbet malzemelerini tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar ısıtın.
  2. Tereyağını ve sıvı yağı orta boy bir tencereye koyun. Ocağın altını orta ısıda açın.
  3. Yağ ısınınca üzerine irmik ve iri doğranmış fındıkları ekleyin. Ocağı biraz kısıp, devamlı karıştırarak kavurmaya başlayın.
  4. Karışımın rengi koyulaşmaya başlayınca (bu süre 25 – 30 dakika sürebilir) 1 çay bardağı unu tencereye ilave edin.
  5. 5-6 dakika daha kavurduktan sonra şerbetini ekleyin. Yine karıştırıp şerbet çekinceye kadar 5 -6 dakika daha ocakta tutun.
  6. Altını kapatıp, tencerenin kapağını kapatın. 20-25 dakika bekletip ılınınca servis yapın.