4 Aralık 2023 Pazartesi

Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi

 

Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

(Su bardağım 200 ml)

Hamuru için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yaş maya
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un ve ayrıca 2 yemek kaşığı un

Köftesi için;

  • 300 gram dana kıyma
  • 1 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salça
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yumurta ( M)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Biraz kimyon
  • Maydonoz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 küçük diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • 200 ml su
  • ️️Rendelenmiş kaşar

Üzerine sürmek için

  • 1 yumurta sarısı

    Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemelerini yumuşak bir hamur yoğurun ve üzeri kapalı 45-50 dak. mayalandırın.
  • Köfte harcını da iyice yoğurun ve üzeri kapalı 30 dak. buzdolabında dinlendirin.
  • Köfteyi yağlı kağıt üzerinde hafif elinizi ıslatarak iki uzun ( uzun yapmaya özen gösterin) şerit yapın.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dak. pişirin.
  • Elinizi yağlayın ( hamur yapışmaması için) ve hamurdan iki eşit parça yapıp yuvarlayın.
  • Tezgahı ve bezeyi unlayın. İnce bir hamur açıp yağlı kağıda koyun.
  • 1 yemek kaşığı tereyağ eritip hamurun alt köşesine sürün üzerine pişen köfteyi koyun.
  • Köftenin üzerine de tereyağından sürün.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri serpip, hamurun kenarının fazlalıklarını kesin ve dikkatlice rulo yapın.
  • Diğer bezeyi de aynı işlemi yapın.
  • Üzerine erittiğiniz tereyağından hafif sürün ve sonra yumurta sarısı sürüp susam serpin. ( not; fazlalık olan hamuru da yuvarlayıp üzerine yumurta sarısı sürün birlikte kenarında pişsin ziyan olmasın ☺️)
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15 dak. üzeri kızarana kadar pişirin. 4-5 dak. dinlendirip dikkatlice kesin.
  • Sosu için; kalan tereyağının içine sıvı yağ ve salçayı ekleyip hafif kavurun.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip kaynayınca kısık ateşte 5 dak. pişirin. Beyti kebabıyla ve yoğurtla servis edin.

Et Sote Tarifi

 

Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dana kuşbaşı (Döş kısmı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 adet kıl biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 büyük soğan
  • 200 ml domates sosu veya 2 domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 400 ml sıcak su
  • 1 çay kaşığı kekik (Tepeleme )
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (Silme)
  • 1 çay kaşığı karabiber (Silme)
  • 1 çay kaşığı pulbiber (Tepeleme)
  • Tuz

    Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavanın içerisine tereyağ ve sıvı yağ ekleyip kızdırın.
  • Üzerine eti ekleyin.
  • Kapağını kapatıp ara ara karıştırarak et suyunu salıp tamamen çekene kadar kavurun.
  • Sonra yemeklik doğranmış soğan, yeşil ve kırmızı biberi ekleyin.
  • Kapağı kapalı arada karıştırarak biraz soteleyin sonra salçaları ekleyin.
  • Salçayı da kavurduktan sonra üzerine domates sosunu veya kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ekleyip 2-3 dakika pişirin.
  • Ardından baharatları ve tuzu ekleyip üzerine kaynar suyu ekleyin.
  • Sonra kapağını kapatıp, orta ateşte, ara ara kontrol ederek pişirin.

Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi

 

Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 diş sarımsak
  • 10 gram zencefil (Taze ince dilimler halinde)
  • Demet maydanoz sapsız
  • 70 gram zeytinyağı
  • 20 gram limon suyu
  • 10 gram bal
  • 10 gram soya sosu
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı tuz
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı biber
  • 600 gram somon fileto

    Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sarımsak, zencefil ve maydanozu karıştırma kabına koyun, doğrayın.
  • Yağ, limon suyu, bal, tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın ve büyük bir kaseye dökün.
  • Somon balıklarını marine ile karıştırın ve buzdolabında en az 2 saat marine edin.
  • Marine edilmiş somon parçalarını ızgarada pişirin ve servis edin.

2 Aralık 2023 Cumartesi

Börülce Salatası Tarifi

 

Börülce Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram haşlanmış börülce
  • 2-3 dal kıvırcık
  • 1 adet havuç
  • 120 gram kırmızı lahana
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

    Börülce Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce havuclarımızı alıp rendeleyip salata kasemize alalım.
  • Üzerine lahanamızı rendeleyip ekleyelim ve kıvırcıklarımızı kesip koyalım.
  • En son haşlanmış börülcemizi döküp, limon, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini koyup iyice karıştıralım.

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak (boyutuna göre artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 limonun suyu
  • Bir tutam maydanoz yaprağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım su bardağı buz gibi su

    Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nohutları akşamdan ıslatalım ve ertesi gün düdüklü tencerede 40-45 dakika haşlayalım. (nohutunuzun cinsine göre az ya da çok pişebilir, kontrollü haşlayınız. Benim nohutlarım 40 dkda ezilmeden ve diri kalmadan tam piştiler. ).
  • Haşladığımız nohuttan 2,5 su bardağı kadar ayırıp kabuklarını soyalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz nohutlara su ve limon suyu hariçinde diğer tüm malzemeleri ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana dek blend edelim.
  • Bu aşamada ister el blenderıyla ister robotta yapabilirsiniz, ben el blenderı kullandım.
  • Başlarda katı ve zorlayıcı bir kıvam gibi olsa da devam ettikçe kıvamı açılıyor.
  • Limon suyunu da tadına bakarak ekleyip lezzetini ayarlayabilirsiniz.
  • Kıvamını biraz daha açmak için buzlukta beklettiğimiz sudan kontrollü bir şekilde ekleyelim.
  • Dilediğiniz kıvama geldiğinde servis tabağına alıp zeytinyağı ve ayırdığınız nohutlarla süsleme yapabilirsiniz. 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi

 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 1 çay bardağı su

Diğer malzemeler;

  • 5 adet lavaş
  • 3 adet kırmızı piyazlık doğranmış soğan
  • 3 adet domates küçük küçük doğranmış
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için;

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yoğurtlu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz rengi dönene kadar kavuruyoruz .
  • Daha sonra suyunu çekene kadar pişiriyoruz .
  • Pişen etimize tereyağ, zeytinyağ ,tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • 1 çay bardağı su ilave edip 2 dk daha pişiriyoruz .
  • Lavaşımızı etin üzerine koyup suyuna bandırıyoruz .
  • Daha sonra arasına tavuk eti ,domates ,soğan ,maydanoz koyup dürüm şeklinde katlıyoruz.
  • Dilimleyip servis tabağına alıyoruz .
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip zeytinyağ ve toz biberi ocakta kızdırıp en son üzerine gezdirip servis yapıyoruz ,

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi

 

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane domates
  • 2 tane kuru soğan (büyükse 1 tane)
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kapya biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (sulu olmasın)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ veya zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7 su bardağı sıcak su

    Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sebzeleri soyup iri parçalar halinde doğrayıp hazırlayalım.
  • Tenceremize yağımızı ekleyip, üzerine soğan sarımsak biberleri atıp, bir iki dakika kavuralım.
  • Onun üzerine domates ve salça ekleyip karıştıralım.
  • Onun üzerine yoğurt, un, tuz, nane, pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Bir iki dakika kavurup sıcak su ekleyip orta ateşte tencerenin kapağını yarım kapatıyoruz on dakikada pişiyor.
  • Sebzeler yumuşayıncaya blendır yardımıyla iyice çekiyoruz.
  • Tarhana çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
  • Not; Yemek piştikten sonra tencerenin kapağını kapatmayalım. Soğusun kapatalım.

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi

 

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo bal kabağı
  • 6 kepçe şeker
  • 12 kakule
  • 2 çubuk tarçın
  • 2 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için;

  • Tahin
  • Ceviz

2 adet fırın poşeti 

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kabakları koyup, yıkayıp, istediğiniz şekilde doğrayın.
  2. 2 kilo kabak olduğu için 2 poşet kullanıyoruz rahat pişebilsinler.
  3. Doğranan kabakları poşetlere paylaştıralım.
  4. Üzerlerine her birine 3 kepçe şeker, 6 adet kakule koyup, poşetin içinde şeker ve kabaklar güzelce karışması için çalkalayalım.
  5. Daha sonra her poşete 1 adet çubuk tarçın ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edip poşetin ağzını kapatıp üstünü kürdan ile delip fırın tepsisine yerleştirelim.
  6. 200 derece fırında 40-45pişirelim.
  7. Pişen kabakları suyu ile birlikte borcama koyup üstün kızarması için fırına tekrar gönderelim.
  8. 10 dk böyle piştikten sonra soğumaya bırakalım. Servis ederken üstüne tahin ve ceviz koyup ikram edelim. Ağız tadıyla yemek dileğiyle