4 Aralık 2023 Pazartesi

1 Tepsi Dolusu Karışık Pizza Tarifi

 

1 Tepsi Dolusu Karışık Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 5 su bardağı un

Sosu için

  • 2 su bardağı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı kekik

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Siyah zeytin
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • Mısır
  • Sucuk

    1 Tepsi Dolusu Karışık Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için su şeker zeytinyağı ve mayayı yoğurma kabına alıp çırpın ve 5 dakika mayanın aktifleşmesi için bekleyin.
  • Ardından elenmiş un ve tuzu ekleyip yoğurun.
  • Üzerini kapatıp 1 buçuk saat mayalandırın.
  • Hamur mayalandıktan sonra tezgaha alıp hafif un serpin ve merdane ile tepsi boyutunda açın.
  • Tepsiye yağlı kağıt serin ve açtığınız hamuru tepsiye alıp güzelce yayın eğer yağlı kağıt yoksa tepsiye biraz mısır unu serpin ( ben yağlı kağıt olmasına rağmen mısır unu serptim çünkü öyle daha çok seviyoruz 😊)
  • En son hamur kabarmasın diye çatalla delikler açın.
  • Önceden ısıtılmış 180° fırına verip 10 dakika ön pişirme yapın daha sonra fırından çıkarın.
  • Sosu için küçük bir kapta tüm malzemeleri karıştırın pizza hamurunun üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde sürün.
  • Son olarak üzerine sırasıyla kaşar ,sucuk, biber, zeytin, mısır koyup tekrar fırına verin.
  • Üzeri kızarana kadar pişirin sıcak sıcak tüketin

Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi

 

Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

(Su bardağım 200 ml)

Hamuru için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yaş maya
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un ve ayrıca 2 yemek kaşığı un

Köftesi için;

  • 300 gram dana kıyma
  • 1 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salça
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yumurta ( M)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Biraz kimyon
  • Maydonoz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 küçük diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • 200 ml su
  • ️️Rendelenmiş kaşar

Üzerine sürmek için

  • 1 yumurta sarısı

    Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemelerini yumuşak bir hamur yoğurun ve üzeri kapalı 45-50 dak. mayalandırın.
  • Köfte harcını da iyice yoğurun ve üzeri kapalı 30 dak. buzdolabında dinlendirin.
  • Köfteyi yağlı kağıt üzerinde hafif elinizi ıslatarak iki uzun ( uzun yapmaya özen gösterin) şerit yapın.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dak. pişirin.
  • Elinizi yağlayın ( hamur yapışmaması için) ve hamurdan iki eşit parça yapıp yuvarlayın.
  • Tezgahı ve bezeyi unlayın. İnce bir hamur açıp yağlı kağıda koyun.
  • 1 yemek kaşığı tereyağ eritip hamurun alt köşesine sürün üzerine pişen köfteyi koyun.
  • Köftenin üzerine de tereyağından sürün.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri serpip, hamurun kenarının fazlalıklarını kesin ve dikkatlice rulo yapın.
  • Diğer bezeyi de aynı işlemi yapın.
  • Üzerine erittiğiniz tereyağından hafif sürün ve sonra yumurta sarısı sürüp susam serpin. ( not; fazlalık olan hamuru da yuvarlayıp üzerine yumurta sarısı sürün birlikte kenarında pişsin ziyan olmasın ☺️)
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15 dak. üzeri kızarana kadar pişirin. 4-5 dak. dinlendirip dikkatlice kesin.
  • Sosu için; kalan tereyağının içine sıvı yağ ve salçayı ekleyip hafif kavurun.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip kaynayınca kısık ateşte 5 dak. pişirin. Beyti kebabıyla ve yoğurtla servis edin.

Et Sote Tarifi

 

Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dana kuşbaşı (Döş kısmı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 adet kıl biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 büyük soğan
  • 200 ml domates sosu veya 2 domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 400 ml sıcak su
  • 1 çay kaşığı kekik (Tepeleme )
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (Silme)
  • 1 çay kaşığı karabiber (Silme)
  • 1 çay kaşığı pulbiber (Tepeleme)
  • Tuz

    Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavanın içerisine tereyağ ve sıvı yağ ekleyip kızdırın.
  • Üzerine eti ekleyin.
  • Kapağını kapatıp ara ara karıştırarak et suyunu salıp tamamen çekene kadar kavurun.
  • Sonra yemeklik doğranmış soğan, yeşil ve kırmızı biberi ekleyin.
  • Kapağı kapalı arada karıştırarak biraz soteleyin sonra salçaları ekleyin.
  • Salçayı da kavurduktan sonra üzerine domates sosunu veya kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ekleyip 2-3 dakika pişirin.
  • Ardından baharatları ve tuzu ekleyip üzerine kaynar suyu ekleyin.
  • Sonra kapağını kapatıp, orta ateşte, ara ara kontrol ederek pişirin.

Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi

 

Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 diş sarımsak
  • 10 gram zencefil (Taze ince dilimler halinde)
  • Demet maydanoz sapsız
  • 70 gram zeytinyağı
  • 20 gram limon suyu
  • 10 gram bal
  • 10 gram soya sosu
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı tuz
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı biber
  • 600 gram somon fileto

    Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sarımsak, zencefil ve maydanozu karıştırma kabına koyun, doğrayın.
  • Yağ, limon suyu, bal, tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın ve büyük bir kaseye dökün.
  • Somon balıklarını marine ile karıştırın ve buzdolabında en az 2 saat marine edin.
  • Marine edilmiş somon parçalarını ızgarada pişirin ve servis edin.

2 Aralık 2023 Cumartesi

Börülce Salatası Tarifi

 

Börülce Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram haşlanmış börülce
  • 2-3 dal kıvırcık
  • 1 adet havuç
  • 120 gram kırmızı lahana
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

    Börülce Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce havuclarımızı alıp rendeleyip salata kasemize alalım.
  • Üzerine lahanamızı rendeleyip ekleyelim ve kıvırcıklarımızı kesip koyalım.
  • En son haşlanmış börülcemizi döküp, limon, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini koyup iyice karıştıralım.

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak (boyutuna göre artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 limonun suyu
  • Bir tutam maydanoz yaprağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım su bardağı buz gibi su

    Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nohutları akşamdan ıslatalım ve ertesi gün düdüklü tencerede 40-45 dakika haşlayalım. (nohutunuzun cinsine göre az ya da çok pişebilir, kontrollü haşlayınız. Benim nohutlarım 40 dkda ezilmeden ve diri kalmadan tam piştiler. ).
  • Haşladığımız nohuttan 2,5 su bardağı kadar ayırıp kabuklarını soyalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz nohutlara su ve limon suyu hariçinde diğer tüm malzemeleri ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana dek blend edelim.
  • Bu aşamada ister el blenderıyla ister robotta yapabilirsiniz, ben el blenderı kullandım.
  • Başlarda katı ve zorlayıcı bir kıvam gibi olsa da devam ettikçe kıvamı açılıyor.
  • Limon suyunu da tadına bakarak ekleyip lezzetini ayarlayabilirsiniz.
  • Kıvamını biraz daha açmak için buzlukta beklettiğimiz sudan kontrollü bir şekilde ekleyelim.
  • Dilediğiniz kıvama geldiğinde servis tabağına alıp zeytinyağı ve ayırdığınız nohutlarla süsleme yapabilirsiniz. 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi

 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 1 çay bardağı su

Diğer malzemeler;

  • 5 adet lavaş
  • 3 adet kırmızı piyazlık doğranmış soğan
  • 3 adet domates küçük küçük doğranmış
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için;

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yoğurtlu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz rengi dönene kadar kavuruyoruz .
  • Daha sonra suyunu çekene kadar pişiriyoruz .
  • Pişen etimize tereyağ, zeytinyağ ,tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • 1 çay bardağı su ilave edip 2 dk daha pişiriyoruz .
  • Lavaşımızı etin üzerine koyup suyuna bandırıyoruz .
  • Daha sonra arasına tavuk eti ,domates ,soğan ,maydanoz koyup dürüm şeklinde katlıyoruz.
  • Dilimleyip servis tabağına alıyoruz .
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip zeytinyağ ve toz biberi ocakta kızdırıp en son üzerine gezdirip servis yapıyoruz ,

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi

 

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane domates
  • 2 tane kuru soğan (büyükse 1 tane)
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kapya biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (sulu olmasın)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ veya zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7 su bardağı sıcak su

    Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sebzeleri soyup iri parçalar halinde doğrayıp hazırlayalım.
  • Tenceremize yağımızı ekleyip, üzerine soğan sarımsak biberleri atıp, bir iki dakika kavuralım.
  • Onun üzerine domates ve salça ekleyip karıştıralım.
  • Onun üzerine yoğurt, un, tuz, nane, pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Bir iki dakika kavurup sıcak su ekleyip orta ateşte tencerenin kapağını yarım kapatıyoruz on dakikada pişiyor.
  • Sebzeler yumuşayıncaya blendır yardımıyla iyice çekiyoruz.
  • Tarhana çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
  • Not; Yemek piştikten sonra tencerenin kapağını kapatmayalım. Soğusun kapatalım.