2 Aralık 2019 Pazartesi

Tantuni Tarifi

Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

Lavaş İçin ;
  • Yarım kilo un
  • Yarım yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 çay bardağı süt
Tantuni İçin ;
  • 1 kilo kuzu eti tavuk de olabilir
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber
  • Sıvı yağı

Tantuni Tarifi Yapılışı

  1. Lavaş hamurundan başlayalım sıvı malzemeleri mayayı kabımıza alalım maya eriyene kadar karıştıralım.
  2. Unu ekleyelim yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım yaklaşık bir saat dinlendirelim.
  3. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım on dakika dinlendirelim.
  4. Dinlenen hamuru açalım ve bir teflon tavada pişirelim yumuşacık bir lavaş oluyor lavaşları bitirdikten sonra etimizi inçe ince doğrayalım ısınmış tavaya atalım suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir.
  5. Sonra tuz ve kırmızı toz biber eklenir ve kavrulur kuru soğan domates maydanozu doğrayın.
  6. Bir ekmeği açın içine hazırladığımız tantuni ve soğan domates maydanozu hepsini içine alıp rulo şekilde sarın. Yapanlara şimdiden afiyet olsun

Sebzeli Karışık Kebap Tarifi

Sebzeli Karışık Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 700 gr kuşbaşı et
  • 1 kg patlıcan
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 2 adet patates
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı biber salça
  • Yarım yemek kaşığı domates salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sebzeli Karışık Kebap Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanlar alacalı doğranıp tuzlu suda bekletilir ve sonrasında yıkanıp bir kenara konur, patatesler dilimlenir.
  2. Patlıcan ve patatesler iki yemek kaşığı yağ ve iki çay kaşığı tuz ilavesiyle karıştırılıp, yağlı kağıt serili tepsiye konup fırında kızartılır.
  3. Bir yandan da etler tencereye konur sotelenir üzerine doğranmış soğan ve yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilip bir miktar pişirilir.
  4. Sırasıyla doğranmış sarımsak, biberler, domates ve baharatlar konur, bir miktar pişirilip ocaktan alınır.
  5. Borcam tepsiye önce bir sıra kızaran patlıcan ve patatesler konur, etli sosun bir miktarı üzerine yayılır.
  6. Kalan kızartmalar ve sos da sırayla yayılır ve bir su bardağı sıcak su ilave edilip 190 derecede 30 dakika pişirilir.
    Afiyet olsun😊

Evde Waflee Tarifi

Evde Waflee Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1. 5 su bardağı un
Waflee Üstü İçin ;
  • Nutella
  • Muz
  • Çilek
  • Kivi
  • Elma
  • Portakal
  • Ceviz
  • Sıvı çikolata sosu

Evde Waflee Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şeker beyazlayana kadar çırpın.
  2. Daha sonra sırasıyla malzemeleri ekleyin fakat unu yavaş ekleyin.
  3. Krep hamurundan biraz koyu olacak yalnız tarif mükemmel asla bayatlamıyor yumuşacık waffle kekine hazır olun.
  4. En son olarak bir kepçe yardımıyla yapışkan teflon tavaya ya da waffle makinesi veya tost makinesinde yapabilirsiniz.Yalnız şurayı atlamayın tavayı yada makineyi margarin ile az yağlayın üzerine bir kepçe dökün waffle kekiniz hazır.
  5. Üzerine çikolata sürün , meyveleri yerleştirin , en son olarak çikolata sosu sıkın ister dondurma isterseniz ceviz ekleyin.
    Servisi hazırlayın yemeğe hazırsınız.
Afiyet olsun.

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket krema
  • 3 buçuk su bardağı su
  • Tuz karabiber

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

🥀Sizlere nefis bir bir çorba tarifi ailecek severek içtiğimiz bu çorba tarifini buraya sizlere yazmak istedim geçelim tarife ,
  1. İlk önce mantarları yıkayıp saplarını çıkarıp doğrayın yağları tencereye alıp soğanı da küçük küçük doğrayıp kavurun daha sonra mantarları ekleyin suyunu salıp hafif çekene kadar pişirin.
  2. Sonra içine unu ekleyip karıştırın üzerine kremayı ekleyin karıştırıp 3 buçuk su bardağı su ekleyin kaynamaya bırakın.
  3. Kaynadıktan sonra bir 10 dakika ağzını kapatarak pişirin.
  4. Ocağı kapattıktan sonra üzerine tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.
    Daha sonra servise hazır Şimdiden afiyet olsun

Pide Ekmeği Tarifi

Pide Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo un
  • 1 tane yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • Üzerine sürmek için süt

Pide Ekmeği Tarifi Yapılışı

  1. Sıvı malzemeleri maya ile güzelce karıştırın unu ekleyin.
  2. Yumuşak kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yoğurun bir saat dinlendirin.
  3. Mayalanan hamuru tepsi de açın üzerine süt sürün ve parmak uçlarınızla şekil verin.
  4. 20 dakika tepside dinlendirin önceden ısıtılmış 250 derecede turbo ayarda pişirin.

2 Renkli Kek (2) Tarifi

2 Renkli Kek (2) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1, 5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kakao

2 Renkli Kek (2) Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri 5 dakika boyunca çırpalım.
  2. Daha sonra sıvı yağ ve suyu da katarak tekrardan çırpalım.
  3. Un ve kabartma tozu eleyerek katalım sonra vanilyasını da ilave ettikten sonra son kez çırpalım.
  4. Kek harcından 1 su bardağı kadar ayıralım, ayırdığımız harcın içine kakaoyu eleyelim ve karıştıralım.
  5. Diğer sade harçtan yarısını kek kalıbının içine dökelim onun üzerine kakaolu harçtan gezdirelim ve bıçak yardımıyla şekil verelim. En son geri kalan sade harçtan üzerine kaplayacak şekilde dökelim.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirelim.
  7. Kek fırından çıktıktan sonra soğuması için bekletelim.
  8. Soğuyan keki ters çevirip dilimleyelim sonra servis yapabilirsiniz.
    Afiyet olsun. 🌾

Mis Gibi Çökertme Kebabı Tarifi

Mis Gibi Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gr kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy patates
  • Küçük kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pul biber
  • Kekik
  • Tuz

Mis Gibi Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle etimizi pişirelim pişen etlerimizi kekikle lezzetlendirelim.
  2. Patatesleri kızartmalık doğrayalım kızartalım sarımsakları ezelim yoğurtla karıştıralım.
  3. Bir yerde tereyağ eritip pul biber koyalım.
  4. Kızarttığımız patatesler tabağımıza dizelim ortasına etlerimizi koyalım.
  5. Etrafına sarımsaklı yoğurt gezdirelim , üzerine tereyağ döküp servis edelim. Afiyet olsun

Müthiş Sunumuyla Kek Kalıbında Patatesli Börek Tarifi

Müthiş Sunumuyla Kek Kalıbında Patatesli Börek Tarifi İçin Malzemeler

İç Harcı İçin ;
  • 5 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, pul biber
Sosu İçin ;
  • Yarım şişe sade soda
  • 2 adet yumurta
  • 1 bardak süt
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
Börek İçin ;
  • 4 adet yufka
  • Çörek otu

Müthiş Sunumuyla Kek Kalıbında Patatesli Börek Tarifi Yapılışı

  1. İç harcı için ; patatesler bir tencerede haşlanırken ufak ufak doğradığımız soğanı küçük bir ataya atalım ve soğan biraz öldükten sonra salçamızı ekleyelim.
  2. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyarak bir kapta güzelce ezelim.
  3. Üzerine salçalı sosumuzu ekleyerek daha sonra maydanoz, tuz ve pul biber ekleyelim.
  4. Sosu için ; yumurtalarımızı bir kapta güzelce çırpalım üzerine süt soda ve ayçiçek yağını ekleyelim.
  5. Börek için ; iyice yağladığımız kek kalıbının içerisine biraz çörek otu serpelim.
  6. Daha sonra 1 adet yufkayı kek kalıbına yerleştirelim. Kalan yufkaları ikiye bölelim.
  7. Böldüğümüz yufkaları sosa batırdıktan sonra kek kalıbına yerleştirelim ve üzerine iç harcımızdan ekleyelim.
  8. Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım.
  9. En son yufkayı da koyduktan sonra kalıbın etrafında kalan yufkayı da üzerine kapatalım güzelce ve elimizde kalan sosu böreğimizin üzerine dökelim.
  10. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 45-50 dakika kadar pişirelim.
Benim kalıbımın şeklinden dolayı dilimlenmesi çok kolay oldu, tadı ise gerçekten çok güzeldi.
Çok kısa sürede misafirlere şık bir sunum yapmak isteyenler hemen denesinler, afiyet olsun 😊

Mantar Sote Tarifi

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket mantar (yaklaşık 400 gr)
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, toz biber

Mantar Sote Tarifi Yapılışı

  1. Tüm sebzelerimizi yıkayıp doğruyoruz.
  2. Pişirme kabımıza sıvı yağ alıp önce soğan, biber ve sarımsağı çeviriyoruz.
  3. Üstüne mantarları ekleyip onlarla kavuruyoruz üstüne domatesi ekliyoruz.
  4. Domates eriyince tuz ve baharatları ekliyoruz karıştırıyoruz.
  5. En son üstüne doğradığımız maydanozları ekliyoruz.
    Afiyet olsun.

Fırında Hamsi Buğlama Tarifi

Fırında Hamsi Buğlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo hamsi
  • 2 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet limon
  • 1 baş sarımsak
  • Tuz
Sosu İçin ;
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı kekik

Fırında Hamsi Buğlama Tarifi Yapılışı

  1. Hamsilerimizi temizleyip yıkadıktan sonra tuzlayalım ve fırın tepsimize sırayla dizelim.
  2. Tek katı dolunca üzerine soğan, sarımsak, domates ve sosumuzu bir miktarını dökelim.
  3. Daha sonra 2. sırayı dizelim ve yine malzemelerimizi üzerine ekleyelim.
  4. Ekstra yeşil biber ekleyelim ve sosumuzun tamamını dökelim.
  5. Daha sonra 180 derecelik fırına atalım. Buğlama kıvamına gelince fırından alalım.
    Servise hazır.
    Not : İsterseniz aynı malzemeyle daha çok pişirip üzerini kızartabilirsiniz. Afiyet olsun.

Beşbarmak (Geleneksel Orta Asya yemeği) Tarifi

Beşbarmak (Geleneksel Orta Asya yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin ;
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 su bardağı un (farklılık gösterebilir)
  • Tuz
Üzerine
  • 1 adet kuru soğan
  • Tavuk suyu
  • Yarım tavuk
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet yeşil -kırmızı biber
  • 2 adet patates
  • Tuz
  • Tane karabiber

Beşbarmak (Geleneksel Orta Asya yemeği) Tarifi Yapılışı

Bu yemeğin adı BEŞBARMAK, yani beş parmak, eski zamanlarda kaşık olmadı döneminde elle yenilirdi. Orta Asya’nın ta ne zamandan bizim bu günlere kadar gelmiş bir tarif bu. Ana malzemeler hamur ve et. Genel olarak Kazakistan’da daha yaygın bir yemek türü, ve bugünkü anlatacağım tarif Kazakistan’da yapılan beşbarmak. Diğer milletlerde farklılık gösterebilir ama ana malzemesi aynı kalıyor. Beşbarmak yağlı kemikli et ile yapılan bir yemek, genel olarak dana ve koyun Eti kullanılıyor. Bende bugün size tavuk Eti ile yapılmış bir çakma 😉Beşparmak yemeği anlatacağım. Çakma dediğime bakmayın, sadece tavuk ile yapıldı için öyle söyledim ama esas tarif bu. Bu kadar anlatım yeterli galiba.
Uzun zamandır yapmak istediğim ama tam net hatırlamadığım için yapamadım bir lezzet. Anneannem bize hep yapardı. Geçen internette dolaşırken gördüm ve bulduğuma çok sevinmiştim.
  1. İlk olarak eti (bende tavuk) yıkayıp bir tencereye soğuk suya koyalım. Kaynayınca üzerine çıkan atıkları kaşıkla toplayıp çöpe atalım.
  2. Kaynayınca altını kısıp, tuz, karabiberi ve sebzeleri (kuru soğan, patates, biber) kabuklarını soyup, yıkayıp tüm olarak tencereye atalım.
  3. Tavuk ve sebzeleri kısık ateşte yaklaşık 1. 5 saat pişirelim. Sonradan bütün malzemeleri kevgir yardım ile çıkartalım. Tavuğu soğuyunca didikleyelim.
  4. Kalan sebzeler ile işimiz yok, ama atmayın onları ayrı ya da yanında tüketebilirsiniz. İsterseniz tek tavuğu pişirin sebzesiz ama ben daha lezzetli ve daha vitaminli olsun diye hep tavuk pişerken koyuyorum.
  5. Tavuk pişene kadar hamuru yoğuralım. Yumurtaları tuz ile çırpalım üzerine ılık su ilave edelim, sonradan yavaş yavaş elenmiş unu. Bende yaklaşık 3 büyük su bardağı gitti, sizde farklılık gösterebilir, bu yüzden kontrollü bir şekilde ilave edelim.
  6. Yoğuracağımız hamur erişte hamuru gibi, çok sert olmasın, açması sıkıntı olur yoksa. En az 30 dakika dolapta hamuru dinlendirelim.
  7. Hamur dinlendikten sonra hamuru 4 bezeye bölelim, ya da istediğiniz miktara. Aynı mantı hamuru gibi bir hamur açalım kalın olmayacak şekilde. Ve istediğimiz gibi keselim, genelde büyük kare olarak kesilir. Bu hamur açık olarak 15 dakika kurutulur tahtada.
  8. Hamur kururken 1 adet kuru soğanı ikiye bölüp ince ince doğrayalım, ve bir kaba alarak kaynar tavuk suyundan üzerine dökelim, ve üstünü örtelim.
  9. Haşlanmış tavuk suyu azaldı ise üzerine soğuk su ilave edip kaynatalım tekrar tuz koyup bu kesilmiş hamuru bu tavuk suyun içinde haşlayalım.Haşlarken hepsini birden atmayın, tek tek atın hamurları yapışmasın diye. Ben bir bezenin hamurunu tek seferde pişirdim.
  10. Kevgir ile pişen hamuru alıp geniş bir kaba alalım, resimde gösterdim şekilde.
  11. Üzerine doğranmış ve yumuşamış soğanı dağıtalım, ve en son didiklenmiş tavuk eti.
  12. Bir kepçe kadar üzerine de tavuk suyundan gezdirelim. Servis yaparken tavuk suyunu ayrı kaseye koyup yanında içiyorlar.
    Böyle bir değişik yemek tarifi. Ama tadı çok güzel, beğeneceğinize eminim. Kuru soğanı az yağda 1-2 dakika kavuranlarda da var, ama o size kalmış.

Kadınbudu Köfte Tarifi

Kadınbudu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış pirinç
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • Tuz, karabiber
Bulayıp Kızartmak İçin ;
  • Yumurta
  • Un

Kadınbudu Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Kıymanın yarısını ayırıp kavuruyoruz.
  2. Kavrulan kıymayı çiğ kıymanın üzerine ilave edip pirinç yumurta rendelenmiş soğan ve baharatları ekleyip yoğuralım.
  3. Yarım saat dinlendirdikten sonra önce yumurtaya sonra una bulayıp kızartalım.
    Ben akşamdan kalan pirinç pilavını kullandım sizlerde o şekilde yapabilirsiniz.

1 Aralık 2019 Pazar

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ıspanak zehirlenmeleri ile ilgili açıklama

İstanbul ve çevresinde vatandaşların ıspanak ve ıspanağa benzer bitkiler tüketmelerinin ardından yaşanan zehirlenme vakaları artmaya devam ediyor.
Zehirlenmelerin neden kaynaklandığı tartışılmaya devam ederken İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu ile ilgili bir açıklama yaptı.
Müdürlük’ten yapılan açıklama şöyle:
“İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.

Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür.

İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir.

Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir.”