17 Ağustos 2020 Pazartesi

Kışlık Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Kışlık Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 tane kavanoz
  • 7 tane kavanoz kapağı
  • 6 kilo patlıcan
  • 5 kilo domates
  • 2 yemek kaşığı dolusu tuz
  • 6 diş sarımsak
  • Yemeği kavanoza koyunca üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • Domateslerin asidini almak için bir yemek kaşığı silme toz şeker

Kışlık Patlıcan Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları akşamdan küp küp doğrayıp suda bekletelim.
  2. Domateslerimizin kabuğunu soymadan rondodan geçirelim (çok ince kıymayalım) ve pişireceğimiz tencereye alalım.
  3. Tuzunu ,şekerini atıp 1 saat kadar kaynatalım.
  4. Şeker atmamızın sebebi domateslerin asidini almak.
  5. Patlıcanların suyunu süzüp biraz zeytinyağı ile fırın kağıdı serili tepsiye dökelim karıştıralım ve fırınlayalım.
  6. Çok aşırı kızarmasına gerek yok diriliğini kaybetmesi ve hafif kızarması yeterlidir.
  7. Pişen patlıcanları domateslerin içine aktaralım.
  8. Sarımsakları da ekleyelim güzelce karıştıralım ve 15 dakika kadar daha kaynatalım.
  9. Yeni aldığımız kavanoz kapaklarını suda kaynatalım kurulayalım ve kapatalım.
  10. Kavanozları ters çevirelim ve bir gün bu şekilde bekletelim.
  11. Soğuyunca çevirelim. İşte bu kadar afiyet olsun☺️.

Çikolatalı Kek Tarifi

 

Çikolatalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un

Kekimiz ıslatmak için ;

  • 1 su bardağı süt

Üzeri için ;

  • 2-5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata

Çikolatalı Kek Tarifi Yapılışı

  1. Yumurtalarımızı şeker ile iyice çırpalım.
  2. Sıcak suyumuzu yavaş yavaş ilave edelim.
  3. Sütümüz, sıvı yağı, kakao, un, kabartma tozu ,vanilya karıştıralım.
  4. Tereyağı ile yağladığımız kalıbımıza dökelim.
  5. 160 derece fırında 15-20 dk pişirelim.
  6. Kremamız için çikolata hariç bütün malzemelerimizi kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
  7. Kaynadıktan sonra 1 – 2 dk pişirelim, içine çikolatayı ilave edelim.
  8. Kekimiz biraz soğuduktan sonra 1 su bardağı süt ile ıslatalım.
  9. Kalıbımızı tersine çevirip pişirdiğimiz kremamızı dökelim biraz dinlendikten sonra servis edelim.

Kremalı Kolay Kek Tarifi

 

Kremalı Kolay Kek Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1.5-2 yemek kaşığı kakao
  • Un(yaklaşık 2.5 su bardağı)

Krema için;

  • 500 ml süt
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

Kremalı Kolay Kek Tarifi Yapılışı

  1. Kek için yumurta ile şeker eriyene kadar çırpıyoruz.
  2. Diğer malzemeleri de ekleyip çırpıyoruz yağladığımız fırın kabımıza kek karışımını döküyoruz .
  3. Önceden ısınması için açtığımız fırınımızda(170derece)kontrollü 30-35 dk pişiriyoruz.
  4. Kek pişerken kremayı hazırlıyoruz süt un nişasta tereyağ ve şeker katıp pişiriyoruz .
  5. Kaynayınca ocaktan alıp vanilya ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Pişen kekimizi biraz dinlendirince ortadan bölüyoruz.
  7. Üst tarafın iç kısmını alıyoruz bir kaşık yardımı ile kremamızı içine yerleştiriyoruz .
  8. Tekrar diğer kısmı ile birleştirip üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  9. Kek ılık krema soğuğa yakın ılık şekildeyken ben kremayı kek ortasına yerleştirdim.

Afiyet olsun ☺️.

Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 1 su bardağı domates püresi yoksa 2 adet rendelenmiş domates
  • 1 adet sivri biber
  • Yarım kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 kaşık domates salçası
  • 2 diş sarımsak

Patlıcan Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye yağ eklenir.
  2. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır.
  3. Üzerine alaca soyup küp küp doğradığımız patlıcanlar eklenir (babannem saplı eklerdi çok lezzetli olurdu bende öyle yaparım tercih sizin )
  4. Üzerine küçük küçük doğranmış biberler eklenir .
  5. Sarımsak eklenir ,domates sosu ve salça eklenir ,su eklenir, 1 kere  karıştırılır.
  6. Kısık ateşte pişirilir.

Limonlu Haşhaşlı Puf Kek Tarifi

 

Limonlu Haşhaşlı Puf Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 limon kabuğu rendesi ve suyu
  • 2.5 su bardağı ve 1 yemek kaşığı un
  • 2 kabartma tozu
  • 1 vanilin
  • 2 yemek kaşığı tepeleme haşhaş

Limonlu Haşhaşlı Puf Kek Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri en az 5 dakika yüksek devirde beyazlayana kadar çırpıyoruz çok önemli.
  2. Oda sıcaklığındaki sütü yağı limon suyu ve rendesini ekliyoruz .
  3. Çırpmadan karıştırıp, kabartma tozu, vanilin ve unu yavaş yavaş ekleyip karıştırıp kısaca çırpıyoruz.
  4. Kek kalbını yağlayıp unlayıp (fazlasını silkin) harcı döküyoruz ve önceden ısıtılmış 170° fırında 45 dakika pişiriyoruz.
  5. İlk 35 dakika kapağı açmayın sonra kontrol edebilirsiniz (kalıba göre bıçak-kürdan).

Afiyetler.

Tirit Tarifi

 

Tirit Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet kuru yufka
  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 fincan sıvı yağ
  • Tuz ,karabiber

Tavuğu haşlamak için ;

  • 4 bardak su

    Tirit Tarifi Yapılışı

    1. Bütün tavuğu yıkayıp parçaladım iyice haşladım .
    2. Bir fincan yağ ilave edip kapattım .
    3. Haşlanmış tavuğun yarısını kullandım.
    4. Kuru yufkaları borcama parçalayarak koydum .
    5. Üstüne didiklenmiş tavukları yerleştirdim.
    6. Tavuğun suyu sıcak olacak şekilde yufkaların üstüne kepçeyle dökün.
    7. Arzuya göre karabiber ilave edip servise hazır, sıcak yenir. Afiyet olsun.

Kumpir Tarifi

 

Kumpir Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 büyük patates
  • 100 gram haşlanmış mısır
  • 100 gram rendelenmiş kaşar
  • 100 gram haşlanmış havuç
  • 100 gram bezelye
  • 100gram kornişon turşu
  • 50 gram siyah zeytin
  • 50 gram yeşil zeytin
  • Mayonez
  • Ketçap
  • 4 kaşık tereyağı

Kumpir Tarifi Yapılışı

  1. Patatesler bir kaç kürdan batırılır.
  2. Önce yağlı kağıda sonra folyoya sarılır.
  3. 220 derece fırında 1 saat 30 dakika pişirilir .
  4. Daha sonra uzun önce bir kaba alınır .
  5. Ortadan ikiye hafif ayrılır .
  6. Daha sonra tatlı kaşık ile içi oyulur.
  7. Biraz tuz ve kaşar 1 kaşık tereyağı karıştırılır .
  8. Daha sonra içine diğer bütün malzemeler azar azar eklenir üstüne ketçap ve mayonez sıkılır.

Ev Yapımı Çemen Tarifi

 

Ev Yapımı Çemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 6.5 su bardağı kemik suyu
  • 1 yemek tabağı yağlı dana ve koyun eti karışık kullandım(isterseniz et koymayabilirsiniz)
  • Yarım kg pul biber
  • Yarım yemek kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tatlı toz biber
  • 2 baş sarımsak
  • 3 tatlı kaşığı turşuluk tuz
  • 2 yemek kaşığı çemen tozu

Ev Yapımı Çemen Tarifi Yapılışı

  1. Kemikleri ve eti iyice haşlayalım.
  2. Sarımsakları iyice ezelim, pulbiberi yoğuracağımız kaba alalım.
  3. Üzerine diğer malzemeleri ekleyelim.
  4. Etleri robottan geçirelim ,pulbiberin üzerine kemeki suyunu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğuralım .
  5. En son etleri de koyup etler içinde kaybolana kadar yoğuralım.
  6. Yoğurma işlemi bitince küçük kapaklı kahvaltılık kaselere paylaştıralım yada o ölçüde poşetlere paylaştıralım ve buzlukta saklayalım.

Not :içerisine biraz kekik ve çökelek yada peynir ile karıştırarak biberli ekmelerde kullanabilirsiniz yada biraz yağda kavurup üzerine yumurta kırabilirsiniz sucuktan hiçbir farkı yok afiyet olsun.

Karışık Soslu Börek Tarifi

 

Karışık Soslu Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo yufka (6 adet)
  • Yarım litre süt
  • 1 şişe soda
  • 2 su bardağı su
  • 350 kadar gram beyaz peynir
  • 20 dal maydanoz
  • 2 yumurta
  • 1 büyük çay bardağı sıvı yağ

Karışık Soslu Börek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle soslu harcı yapalım yumurta ve yağı bir kapta çırpalım ve içine 1 şişe sodayı, sütü ve suyu ilave edip karıştıralım.
  2. Peyniri ufalayalım ve maydanozu içine kıyalım karıştıralım.
  3. Yapacağımız tepsiyi bolca yağlayalım.
  4. İlk yufkayı hafif buruşturup toparlayarak tepsinin yarısına diğer yufkayı da aynı şekilde yapıp diğer yarısına koyalım üzerine peynirli harcım yarısını koyup sostan her tarafına gelecek şekilde dökelim.
  5. Üzerine parçalanan yufkaları sosun içine batırıp fazla sosunu hafif sıkalım ve tepsi tamamen kapanacak şekilde kaplayalım.
  6. Peynirli harcımızın kalanını eşit şekilde her tarafa dökelim.
  7. Kalan sağlam yufkayı yarısına buruşturarak koyalım.
  8. Kalan parça yufkaları sosa batırarak böreğin üstüne tamamen kapatalım ve kalan sosumuzu örneğe eşit şekilde dökelim.
  9. Üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirelim sosu iyice çeksin.
  10. Vaktiniz varsa daha uzun dinlendirebilirsiniz.
  11. Dinlenen böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar 45 dk pişirelim.
  12. Fırından fırına pişme süresi değişiklik gösterebilir kontrollü olalım.
  13. Pişen böreğimizi fırından çıkarıp üzerini örterek soğumaya bırakalım.
  14. Soğuyan börek servise hazırdır afiyet olsun.

Patlıcan Sarma Tarifi

 

Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet uzun patlıcan
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Arası için

  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tutam dereotu
  • 1 dış sarımsak
  • İsteğe bağlı nane

Patlıcan Sarma Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları alacalı soyup ince uzununa keselim.
  2. Hafiften tuzlayalım.
  3. Tost makinesine koyup üzerlerini hafiften yağlayıp kızartalım.
  4. Makineniz yoksa çok az yağda tavada da yapabilirsiniz.
  5. Hepsi hazır olduktan sonra soğutalım.
  6. Süzme yoğurdu sarımsak ve dereotu ile karıştırıp 1 tatlı kaşığı patlıcanın arasına koyup saralım. Ve yemeğimiz hazır. Afiyet olsun.

Köy Çorbası Tarifi

 

Köy Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) su bardağı buğday
  • 1/2 (yarım) su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 (yarım) su bardağı nohut
  • 1/2 (yarım) su bardağı erişte yada makarna
  • İsteğe bağlı et suyu veya tavuk suyu

Sosu için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kase yoğurt

Üzeri için :

  • Tereyağ nane

 

Köy Çorbası Tarifi Yapılışı

Yaz tatili bayram tatili derken memleketlere köylere gidildi hasret giderildi. Benim gibi çok sevdiğiniz köyünüze gidemeyenler için köy çorbası yaptım. Tadında Özlem kokusunda hasret var.

  1. Akşamdan bakliyatları suya koyalım şişsin.
  2. Ertesi gün nohutu, mercimeği yumuşak olacak şekilde haşlayalım, sularını süzelim.
  3. Buğdayı yapacağımız tencereye koyup et suyu tavuk suyu yada sade su koyup haşlayalım.
  4. Buğdayda yumuşayınca erişteyi yada makarnayı atalım. Değişiklik olsun diye ben fırın makarnayı kırıp kullandım. :))
  5. Makarna ile mercimek ve nohutu da katalım.
  6. Hepsi bütünleşip koyulaşınca yumurta sarısını bir kase yoğurt ile çırpıp ılıklaştırarak çorbaya katalım
  7. iki üç dakika pişince üzerine tereyağ ile nane yakıp gezdirelim. Afiyet olsun.

Bulgurlu Patatesli Sulu Köfte Tarifi

 

Bulgurlu Patatesli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Sıcak su

Köftesi İçin;

  • 250 gram az yağlı dana kıyma
  • Yarım çay bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • Yarım orta boy kuru soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Un

    Bulgurlu Patatesli Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

    1. Köfte için gerekli olan tüm malzemeleri uygun bir kaseye alıp, bütünleşene kadar güzelce yoğuralım.
    2. Hazır olan köfte harcından küçük parçalar kopararak, elimizde yuvarlayalım ve misket büyüklüğünde köfteler elde edelim. Harç bitene kadar işleme devam edelim.
    3. Köfteleri bir miktar un serptiğimiz bir tabağa dizelim ve iki elimizle tabağı ileri geri sallayarak, köftelerin tamamının unlanmasını sağlayalım.
    4. Tencereye orta ateşte, sıvı yağı ve soğanı alalım ve hafifçe pembeleştirdikten sonra, salçaları da ilave edelim ve bir iki dakika daha kavuralım.
    5. Küp küp doğradığımız patatesleri ekleyerek bir kaç dakika çevirelim.
    6. Ardından yaklaşık 1 litre kadar sıcak suyu tencereye alalım ve 10 dakika kadar bu şekilde pişirelim.
    7. Su kaynar vaziyette iken, köfteleri de tencereye ilave edelim.
    8. Köfte ve patatesler tamamen pişene kadar yaklaşık yarım saat yemeğimizi pişirelim.
    9. Yemeğimizin altını kapattıktan sonra maydanozları üzerine ekleyelim.
    10. Arzu ederseniz servis sırasında da, üzerine taze maydanoz serpebilirsiniz. Afiyet olsun.

Mayalı Poğaça Tarifi

 

Mayalı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (Beyazı içine sarısı üstüne)
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küçük yas maya veya 1 instant maya
  • Aldığı kadar un

Arası için

  • Peynir, kaşar veya patates

Mayalı Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Ben yaş maya kullandım. Yaş maya şeker tuz su ve sütü karıştır.Maya erisin.
  2. Daha sonra sıvı yağ ve yumurta ekle. Karıştır. Unu da ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde et.
  3. 1 saat mayalandır.
  4. Bezeler yap içine istersen patates istersen peynir koy. Ben peynir koydum. Poğaça şekli ver.
  5. Tepside de 10 dk tepsi mayası alsın beklet, yumurta sarısı sür ve 190 derecede 40 dk pişir.