21 Ekim 2020 Çarşamba

Havuçlu Cezerye Topları Tarifi

 

Havuçlu Cezerye Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy havuç
  • 1 avuç ceviz içi 
  • 1 yemek kaşığı rondodan geçirilmiş yulaf ezmesi
  • 1 adet rondodan geçirilmiş wasa
  • 1 silme çay kaşığı tarçın
  • 1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi tozu
  • 2 yemek kaşığı bal

Havuçlu Cezerye Topları Nasıl Yapılır?

  • Havuçları rendeleyin.
  • Bir tavada çok az su ekleyerek havuçları kavurun.
  • Ocaktan aldıktan sonra bal hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Soğuyan karışıma balı ekleyin ve tekrar karıştırın.
  • Elinizle yuvarlayın ve top şekli verin.
  • Topları hindistan cevizi tozuna bulayın. 
  • Afiyet olsun...

Biberli Ekmek Tarifi

Biberli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket toz maya yada yaş maya
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • Un aldığı kadar (Yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğuruyoruz)

Hamurun üzeri için:

  • 3-4 Çorba kaşığı susam
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 baş orta boy soğan
  • 1 fincan sıvı yağ
  • İsteğe göre acı pul biber

Biberli Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Ilık suya şeker ve mayayı ekleyip mayalandırıyoruz.
  • Karışım mayalanınca diğer malzemeleri de ilave ederek karıştırıyoruz.
  • Unumuzu hamur ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekliyoruz.
  • Hazırlanan hamurumuzu yaklaşık 40 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
  • Üst harcın hazırlanması; Soğanları blanderdan geçiriyoruz.
  • Sonra kalan malzemelerimiz susam, biber salçası ve yağımızı da ekleyerek karıştırıyoruz
  • Biberli ekmeğin yapılışı; Fırın tepsimizi yağlayıp hamurumuzdan lokma parçalar alarak avuç büyüklüğünde tepsimize koyuyoruz.
  • Parça hamurların üstlerine hazırladığımız salçalı harçtan eşit şekilde koyarak üstlerine yayıyoruz.
  • İsterseniz hamuru tepsinizin büyüklüğüne göre açıp, üzerine harcı yayabilirsiniz. Piştikten sonra dilimleyerek servis edersiniz.
  • Önceden 180° ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.
  • Soğuyunca üstüne sıkmak için isterseniz dilimlenmiş limonla servis ediyoruz. AFİYET OLSUN!

Dev Cookie Tarifi

 

Dev Cookie Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı hindistan cevizi şekeri
  • 1 yemek kaşığı kakao 
  • 5-6 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 2-3 damla vanilya
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 kare %85 kakao oranına sahip çikolata

Dev Cookie Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri sırasıyla bir kapta karıştırın.
  • Çikolatayı bıçakla doğrayın ve karışıma ekleyin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı dökün ve şekil verin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirin. 
  • Şekildeki gibi kesin ve servis edin.
  • Afiyet olsun....

Frambuazlı İrmik Tatlısı Tarifi

 

Frambuazlı İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı bal (Yarısı muhallebi için, yarısı sos için)
  • 1 avuç frambuaz
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

Frambuazlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • İrmikli muhallebi için bir sos tenceresinde süt ve irmiği kıvam alıncaya kadar pişirin.
  • Ocaktan alın ve soğuduktan sonra içine balı ekleyip karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
  • Frambuaz sos için, bir sos tenceresinde frambuaz, su ve nişastayı pişirin. Soğuduktan sonra balı ekleyin.
  • Frambuaz sosu irmikli muhallebinin üzerine dökün ve hazır!

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi

 

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2, 5 su bardağı bulgur
  • 1 büyük domates
  • 1 kuru soğan
  • 2 sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4 kaşık sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı et suyu
  • 4 su bardağı kaynar su
  • Bir fiske karabiber, pul biber

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Yağları tencereye alıp tereyağını erittikten sonra yemeklik doğradığımız soğan ve biberleri ekleyip kavuruyoruz ve salçasını eleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  2. Yemeklik doğradığımız domatesi ekleyip biraz pişirip bulguru ekliyor ve bir kaç dakika kavurup et suyunu ve suyu ekliyor ve nohutlu katıp baharatlarını ve tuzunu atıp bulgur pişene kadar pişirip altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra servise hazır oluyor deneyecekler afiyet olsun ❤️ 👌.

Şekli Şahane Ayvalı Turta Tarifi

 

Şekli Şahane Ayvalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2 yemek kaşığı teremyağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 5 damla limon suyu
  • 2 yumurta birinin sarısı üstüne
  • 4 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 1 tepeli yemek kaşığı pudra şekeri

İçi için

  • 3 tepeli yemek kaşığı ayva reçeli ben ev yapımı reçel kullandım
  • Ceviz içi kırılmamış bir avuç
  • Kırılmış ceviz 1 çay bardağı
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri

Şekli Şahane Ayvalı Turta Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta birinin sarısı üstüne ayrılacak sıvı yağ teremyağ, ve yoğurdu yoğurma kabına alalım karıştıralım.
  2. Kuru malzemeleri ilave edip yoğuralım.
  3. Büyük bir beze yapıp yağlı kağıda alıp merdaneyle açalım.
  4. Düzgün bir yuvarlak şekil verelim.
  5. 3 parmak eninde kesikler atalım.
  6. Kestiğimiz yerlere şekil verip sadece şekilli kenarına yumurtanın sarısını sürüp ortasına ayva reçeli doldurup.
  7. Kenarına büyük parça cevizleri yerleştirelim.
  8. 180 derecede ısıttığımız fırına verelim kontrollü bir şekilde pişirelim.
  9. Pişen turtamızı fırından alıp soğuyunca üstüne pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun.

Salçalı Biftek Tarifi

 

Salçalı Biftek Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 parça dana biftek
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Sos malzemesi

  • 1 adet iri kuru soğan
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dal maydanoz sapı (Yaprak kullanılmıyor)
  • 1 adet iri domates +1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1-2 çay kaşığı tuz (Sizde)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1-2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 su bardağı sıcak su

Salçalı Biftek Tarifi Yapılışı


  1. Genişçe bir tavaya 2-3 yemek kaşığı yağ ekleyip yağı kızdırın.
  2. Devamında kızmış yağ içinde biftekleri 5 dakika bir taraf 5 dakika bir taraf olmak üzere 10 dakika güzelce kızartın.
  3. Kızaran etleri bir tabağa alın etler sos olana kadar sırasını beklesin. Yine siz etler kızarırken eş zamanlı olarak bir tavada küp doğranmış kuru soğan, küp doğranmış havuç ve 3-4 parçaya böldüğünüz maydanoz saplarını 15 dakika kadar kısığa yakın ateşte kontrollü şekilde kavurun.
  4. 1 su bardağı sıcak suda ezerek açtığınız salçayı + kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesi + minik minik çentilmiş sarımsakları da tavaya ekleyin şimdi 1 yemek kaşığı unu da tavaya ekleyip tüm malzemeyi kısık ateşte 2-3 dakika daha kavurun.
  5. Devamında tavaya sirke + 2 su bardağı sıcak su ( en fazla 3 su bardağı su ekleyin), tuz karabiber, kekik ve pul biberi de ilave edip tüm malzemeyi su kaynayıncaya kadar 2-3 dakika daha pişirin.
  6. Etlerin üstüne hazırladığınız sosu + defne yaprağını da ekleyip etler yumuşayana kadar yemeğinizi pişirin. ( ben bu son pişirme aşamasında düdüklü tencere kullanıyorum ama siz pişirmeye tencerede de devam edebilirsiniz )
  7. Pişen yumuşayan etleri bir borcama ya da genişçe bir servis tabağına alın.
  8. Tencerede kalan sosu ince bir tel süzgeç ile bir kaseye süzüp pürüzsüz hale getirin.
  9. Süzdüğünüz sosu etlerin üzerine gezdirin.
  10. Etlerinizi isterseniz benim gibi püre üstüne koyup sos dan da üstüne gezdirip servis etmenizi tavsiye etsem de yine de son tercih sizin. Afiyetler olsun.Not : ben etleri son pişme aşamasında düdüklüye koyup sosu da üstüne ekleyip düdüklünün 2. Nci piminde 25 dakika kadar pişirdim. Düdüklü bana hep zaman kazandırıyor hem de etler daha güzel pişiyor ama sizin vaktiniz var ise tencerede pişirmeye devam edebilirsiniz. Pişirme şekli ve süresi sizde :))))) bu sos çeşitli yemeklerde alternatif olarak kullanılan bir sos. Sosu hazırlayıp süzüp rosto, pirzola, büyükçe doğranmış buttan koldan parça et ve ayrıca tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Sosa un eklendiği için (un her ne kadar kavrulmadan kullanılsa da) sos bir çeşit meyaneli bir sos o nedenle de kıvamlı bir sos oluyor o nedenle sosu pişirirken sosa çok da su ekleyerek sosu açmamalısınız sos da en fazla 3-4 su bardağı sıcak su kullanmalısınız salça ile açtığınız su dahil. Ben eti pişirip sosu öyle hazırlasam da siz ilk sosu pişirip eti öylede pişirebilirsiniz her ikisi de olur diyerek. 

Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 tatlı elma
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi

Hamuru için

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yumurta
  • 5 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

Üzeri için

  • Pudra şekeri

Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Yoğurma kabına sıvı malzemeleri alıp çırpalım.
  2. Kuru malzemeleri de ilave edip yoğuralım.
  3. Hamurumuza dinlenirken içini hazırlamaya başlayalım.
  4. Elmaları soyup rendeleyelim.
  5. Tavaya alıp şekerle karıştıralım.
  6. Rengi dönene kadar pişirelim.
  7. Suyunu çekip yoğunlaşınca cevizi, tarçını da ilave edip karıştırın ocaktan alın soğuyunca.
  8. Hamurdan bezeler yapıp açmaya devam edelim.Kalıpla şekil verip içini 1 tatlı kaşığı malzemeden koyup yarım ay şekli verelim hamur bitene kadar devam edelim.
  9. Tepsiye yanmaz kağıt serip kurabiyelerimizi alalım.
  10. 180 derecede ısıttığımız fırına verelim kontrollü bir şekilde 20 dakika pişirelim soğuyunca üstüne pudra şekeri serpelim.

Çörek Otlu Kıyır Kıyır Kurabiye Tarifi

 

Çörek Otlu Kıyır Kıyır Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin (Oda sıcaklığında bekletin)
  • 2 adet yumurta (Akı içine sarısı üstüne ayırın)
  • 2 yemek sirke ben (Üzüm koydum)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 adet karartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Süsü için

  • Susam ve ya çörek otu
  • Ayırdığımız yumurta sarısı

Çörek Otlu Kıyır Kıyır Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle kapımızı tezgahın üstüne alalım.
  2. 2 adet yumurta akın’ı kabımızın içine koyalım.
  3. 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ,2 tatlı kaşığı toz şeker ,1 tatlı kaşığı tuz,2 yemek kaşığı çörek otu kabımıza alıp çırpalım.
  4. Kabımızdaki malzemeleri çırptıktan sonra margarinimizi de yumuşak kıvam aldı ise kabımıza koyalım. Unu muzu üstüne ekleyelim.
  5. Sonra 1 adet kabartma tozu üstüne ekleyelim. Benim tavsiyem onu yavaş yavaş dökün. Çünkü bazı unlar markalarına göre değişebiliyor.
  6. Kabta ki hamuru yoğurduktan sonra istediğiniz şekli verip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  7. Kurabiyelerimizi dizdikten sonra üstüne ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
  8. Sonra süslemek için susam ekleyelim veya çörek otu isteğe bağlı sonra 200 derece ısıtılmış fırınımıza tepsimizi koyalım şimdiden afiyet olsun😋.

Karnıyarık Tarifi

 

Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 8-10 adet patlıcan

İç harcı için :

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tutam maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Karnıyarık Tarifi Yapılışı

  1. Önce patlıcanları soyup yıkayalım.
  2. Ardından kurulayalım. sonra tavaya alıp kızartalım.
  3. Kızartıldıktan sonra havlu kağıdın üzerine koyalım yağını çekmesi için.
  4. İç harcı için: tavaya sıvı yağını dökelim.
  5. Ardından kıymayı ilave edip pişirelim.
  6. Sonra kuru soğan ve yeşil biberi doğrayıp ilave edelim.
  7. 1 yemek kaşığı salça da ekleyip pişirelim bir kaç dakika pişirip domatesi ekleyelim.
  8. Bir kaç dakika pişirdikten sonra maydanozu da doğrayıp harca dökelim ve ocağın altını kapatalım.
  9. Patlıcanların ortasını kaşık yardımıyla açalım ve hazırladığımız harcı paylaştıralım ve fırın tepsisine dizelim.
  10. 1 yemek kaşığı ve 1 su bardağı suyu kaynatıp tepsiye dökelim.
  11. Karnıyarıkların üzerini süslemek için biber ve domates dilimleyebilirsiniz.
  12. Fırında 15-20 dk pişirip servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun.

Havuç Dilim Baklava Tarifi

 

Havuç Dilim Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 470 gram baklavalık yufka
  • 200 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ yağı
  • 1 su bardağı çekilmiş antep fıstığı yada ceviz

Şerbeti için

  • 2.5 su bardağı şeker /250 ml bardak
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Havuç Dilim Baklava Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tereyağı ve sıvı yağı ocakta eritiyoruz.
  2. Tatlımızı hazırladığımız tepsimizin altını güzelce yağlıyoruz. Paketi açıyoruz tamamını tepsi boyutunda keserek kenara alıyoruz.
  3. Önce yuvarlak kestiğimiz yufkadan bir tane koyuyoruz sonra yandan çıkan parçaları da tepsimize yerleştiriyoruz.
  4. Kenardan çıkan parçalar bitene kadar aralarına fırça yardımıyla yağ serpiştirelim. Bir bardak antep fıstığı yayıyoruz. Kalan yuvarlak 14 yufkayı da tepsimize aralarını yağlayarak tepsimizi bitiriyoruz.
  5. Kenarlarını bir bıçak ile içe itiyoruz videoda olduğu gibi sonra bıçak ile önce ikiye kesiyoruz.
  6. Sonra dört parçaya sonra sekiz parçaya sonra 16 parçaya dilimliyoruz.
  7. Kalan tereyağı üzerine döküp 170 derecede alt üst ayarda kızarana kadar pişiriyoruz.
  8. Şerbeti için şu ve şekeri ile bir dilim limonu tencereye koyup kaynatın.
  9. Kaynadıktan sonra yaklaşık 17-20 dakika orta ateşte kaynasın.
  10. Kenara alın baklava piştikten sonra ılık şerbeti verin tatlı fırından çıkınca ilk sıcaklığı çıksın şerbeti üzerine dökün 😍😍 afiyet olsun deneyeceklere 😋.

Sebzeli Sac Kavurma Tarifi

 

Sebzeli Sac Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kırmızı et
  • 5 adet yeşil biber
  • 4 adet domates
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 5 su bardağı su

Sebzeli Sac Kavurma Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak küp küp doğranmış etimizi sac tavamıza alıyoruz.
  2. Suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip ondan sonra ocağa alıp altını yakıyoruz.
  3. Etimiz suyunu çektikten sonra tereyağı ve sıvı yağını ekleyip güzel bir şekilde hafif kahverengi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
  4. Daha sonra doğranmış yeşil birerimizi ekleyip beraber kavuruyoruz.
  5. Ondan sonra domatesi ekleyip karıştırıyoruz ve kapağını kapatıyoruz.
  6. Domatesler çekildikten sonra kekik ve pul biberimizi ekleyip karıştırıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. 5-10 dakika sonra ocaktan alıyoruz. Afiyet olsun.Not: etin üzerine suyu koyduktan sonra su çekilene kadar kapağını kaldırmayın ki kendi buharında pişip lokum gibi olsun. Tuzu, etin suyu çekilmeye yakın koyalım.

Esnaf Usülü Mercimek Çorbası Süzme Tarifi

 

Esnaf Usülü Mercimek Çorbası Süzme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet orta patates
  • 1 adet havuç
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar sıcak su

Esnaf Usülü Mercimek Çorbası Süzme Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle sıvı yağı tencereye alıp küp küp doğranmış kuru soğanı biraz yumuşayana kadar kavuruyoruz.
  2. Daha sonra küp küp doğradığımız patatesi ve rendelediğimiz bir adet havucu ekleyip kavuruyoruz
  3. Kavurduktan sonra mercimekleri ekleyip biraz karıştırıp sıcak suyumuzu tuzumuzu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  4. Mercimekleri ve patatesi pişince ocaktan alıp blender dan geçiriyoruz süzme olduğu için salça eklenmiyor. Suyu az gelirse dilerseniz kıvamı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun