1 Kasım 2020 Pazar

Kayseri Yağlaması Tarifi

 

Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler

Harcı için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet biber
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 250 gram kıyma
  • 1 kaşık domates salçası
  • Yarım kaşık biber salçası
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Hamuru için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşından biraz eksik şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • Alabildiğince un

Sos için;

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tuz

Kayseri Yağlaması Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle yağlama yapmaya başlamadan önce hamuru yoğurup mayalanmasını beklemek gerekiyor.
  2. Un hariç bütün malzemeleri karıştırıp bir karışım elde edilir. Ardından yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  3. Hamurun üzerini kapatıp mayalanmasını beklerken harcımızı yapabiliriz.
  4. Hamurun yaklaşık 2 saat mayalanması gerekir.
  5. İlk önce soğanlar küp küp doğranır ve biraz yağ dökülerek kavrulur.
  6. Soğanlar pembeleşince üzerine kıyma da eklenip kavrulma işlemine devam edilir.
  7. Kıymamız da kavrulunca küp küp doğranan domatesler biberler eklenip sebzeler kendini bırakana kavrulur.
  8. Son olarak domates salçası biber salçası karabiber pul biber tuz eklenip son bir karıştırılıp üzerine yarım su bardağı su dökülür. Harcımız kaynatılır.
  9. Yoğun bir kıvam elde edilince ocağın altı kapatılır. Hamurumuz mayalanınca yumurta büyüklüğünde bezeler alınıp açma işlemine geçilir.
  10. Çok ince olmayacak hazır yufkadan daha kalın olacak kıvamda açılan hamurlar teflon tavada pişirilir.
  11. Her bir katın üstüne iç harcımızdan sürülerek üst üste katlar çıkılarak aynı işlem yapılır.
  12. Sıcak olarak yenilmesi her zaman daha güzel olan yağlamayı sarımsaklı yoğurda batırıp yenilir. Afiyet olsun.

Tek Tabakta Tek Öğün (Diyet Ve Sağlıklı) Tarifi

 

Tek Tabakta Tek Öğün (Diyet Ve Sağlıklı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 3 orta boy domates rendesi
  • 4-5 orta boy biber
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 3 su bardağı su
  • Yağ
  • Tuz

Tek Tabakta Tek Öğün (Diyet Ve Sağlıklı) Tarifi Yapılışı

  1. Mercimeklerimizi 10-15 dk kadar kaynatalım.
  2. Onlar kaynarken domates hariç sebzelerimizi doğrayıp pilav tenceremize alalım.
  3. Bulgur ve yağ da ekleyip kavuralım.
  4. Daha sonra domates ekleyelim.
  5. Kaynaştığımız mercimeği süzüp yıkadıktan sonra ilave edelim.
  6. Tuz, biber salçası ve su da ekleyelim.
  7. Kaynayana kadar orta, sonrasında kısık ateşte pişmeye bırakalım.

Afiyet olsun ❤️

Peynirli Patates Köftesi Tarifi

 

Peynirli Patates Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet haşlanmış patates
  • 150 gram beyaz peynir
  • 100 gram rendelenmiş taze kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurta
  • 2 dal yeşil soğan
  • 2 dal maydanoz
  • 2 dal dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir tutam karabiber

Kızartmak için:

  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)

Peynirli Patates Köftesi Tarifi Yapılışı


  1. Uygun bir karıştırma kabında haşlanmış patatesleri ezin. (yumurta ekleneceği için patateslerin soğumuş olması gerekiyor).
  2. Üzerine bütün malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.
  3. Köfteleri arzu ettiğiniz ölçü ve şekilde ellerinizle şekillendirin.
  4. Bir tepsiye/servis tabağına dizin.
  5. Geniş bir tavada yarım su bardağı sıvı yağı kızdırın.
  6. Patates köftelerini, orta ateşte arkalı önlü güzelce kızartın. Afiyet olsun.

Közde Patlıcan Topları Tarifi

 

Közde Patlıcan Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • Küçük bir kase kaşar rendesi
  • Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 2 su bardağından biraz az galete unu
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve köri

Közde Patlıcan Topları Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları ocakta güzelce közleyelim.
  2. Közlenen patlıcanları kabuklarından ayırıp 1 soğanla birlikte robota atıp robottan güzelce geçiriyoruz.
  3. Patlıcan ve soğanı bir kaba üzerine alıp tüm malzemeleri ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
  4. Az gelirse galete unu ekleyebilirsiniz.
  5. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp galete ununa bulayıp kızgın yağda nar gibi kızartıyoruz.
  6. Sunum için sarımsaklı yoğurt veya ketçap mayonezle yapabilirsiniz.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

Domates Graten (Kokusu Bütün Mutfağı Sardı) Tarifi

 

Domates Graten (Kokusu Bütün Mutfağı Sardı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1adet yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 5 adet çeri domates
  • Aldığı kadar un

Domates Graten (Kokusu Bütün Mutfağı Sardı) Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve sütü karıştırma kabına aldım ve güzelce çırptım, üzerine sıvı yağ ekleyip tekrar çırpmaya devam ettim.
  2. Sonrasında 1tk tuz 1çk kabartma tozu ekleyip yavaş yavaş un ilave ettim kek hamurundan daha katı bir hale gelene kadar un koydum.
  3. Üzerine 1 çay bardağı lor peyniri maydanoz ve dere otunu da ekleyip kaşıkla karıştırdım.
  4. Sıvı yağ ile yağladığım fırın kabıma harcımı boşalttım, üzerine ikiye böldüğüm domateslerimi ekledim.
  5. 180 derece fırında kızarana kadar 30 dakika civarı pişirdim deneyenlere afiyet olsun 🥰

Tereyağlı Sebzeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Tereyağlı Sebzeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su barağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı arpa şehriye (silme)
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Yeteri kadar tuz

Tereyağlı Sebzeli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Pirinçleri tuzlu ılık suda en az yarım saat bekletiyoruz.
  2. Sonra rengi iyice beyazlayana kadar bol suyla yıkayıp süzüyoruz.
  3. Tencereye sıvı yağ, şehriyeleri alıp şehriyelerin rengi dönene kadar sürekli karıştırarak orta ateşte kavuruyoruz.
  4. Şehriyeler kavrulunca süzülmüş pirinçleri ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
  5. Pirinçler de biraz kavrulunca tereyağını ekliyoruz ve şöyle bir karıştırıp tereyağı erimesini bekliyoruz.
  6. Üzerine mısır, önceden haşladığımız havuç ve bezelyeyi ilave ederek karıştırıyoruz.
  7. Tuz ve sıcak suyunu ilave ederek ağzını kapatıp üzeri göz göz olana kadar açık ateşte, daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz.
  8. Daha sonra altını kapatıp üzerine temiz bir bez veya havlu kağıt ile kapatarak 15 dakika dinlendiriyoruz.
  9. Pilavı karıştırdıktan sonra servis yapabiliriz. Afiyet olsun.

Köz Biberli Labne Peynirli Meze Tarifi

 

Köz Biberli Labne Peynirli Meze Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 közlenmiş doğranmış kapya biber
  • 250-300 gram süzme yada koyu kıvamlı bir yoğurt
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu mayonez
  • 1 yemek kaşığı labne peyniri
  • 3-4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 küçük kase mısır
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Köz Biberli Labne Peynirli Meze Tarifi Yapılışı

  1. Yoğurt sarımsak zeytinyağı mayonez ve labne peynirini bir kabın içerisinde homojen olana dek karıştıralım .
  2. Üzerine közlenmiş biberimizi ve mısırımızı ilave ederek karıştıralım.
  3. Üzerine zeytinyağ gezdirip servis edelim.

Afiyet olsun.

Un Çorbası Tarifi

 

Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı un (Tepeli olmasın)
  • 1 yemek kaşığı salça (Biber domates)
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 5-6 su bardağı sıcak su
  • Karabiber, tuz
  • Tercihen pul biber

Üzerine

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kuru nane
  • Pulbiber

Un Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye yağları alıp eritelim, üzerine unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Daha sonra salçayı ekleyip iyice karıştıralım ve sarımsak rendesini ekleyelim.
  2. Üzerine tavuk suyunu eklerken bir yandanda karıştırmaya devam edelim pürüzsüz olsun.
  3. Son olarak azar azar 5 su bardağı sıcak suyu ekleyip tuzunu baharatını katalım ve kısık ateşte 10 dakika pişirelim.
  4. Kıvamı size koyu gelirse kontrollü şekilde su ilave edebilirsiniz servis etmeden önce üzeri için sıvı yağ ve baharatları kızdırıp çorbanın üzerine gezdirelim.

Afiyet şifa olsun🌹🌹🌹.

Kekikli Tavuk Sote Tarifi

 

Kekikli Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 600g küp doğranmış tavuk göğsü

Marinasyon için;

  • 4 çay kaşığı kaşığı kekik
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Karabiber, tuz
  • Tavuğu pişirmek için
  • 1 paket krema (200ml)
  • 1-2 yemek kaşığı parmesan veya kaşar peyniri rendesi

Kekikli Tavuk Sote Tarifi Yapılışı

  1. Marinasyon için yukarıda saydığım tüm malzemeleri karıştırıp sotelik doğranmış tavukları güzelce harmanlayın ve üzeri streç filmle kapalı şekilde 2 saat marine edin.
  2. Uygun bir tavayı iyice ısıtın ve tavukları ekleyin, yüksek ateşte karıştırarak tavuklar kızarana dek pişirin.
  3. Son olarak ocağın altını kısın ve 1 paket kremayı ekleyerek bir süre daha pişirin.
  4. Kaşar peyniri rendesini ekleyip ocaktan alın. Yanına bir pilav veya salata ile yemeğiniz hazır.

Deneyenlere afiyet olsun.

31 Ekim 2020 Cumartesi

Yufkasız Tava Böreği Tarifi

 

Yufkasız Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 tepeleme çay kaşığı tuz
  • 2 çay bardağına yakın un
  • 1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
  • 1, 5 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri

Yufkasız Tava Böreği Tarifi Yapılışı

  1. Bir kabın içine 2 adet yumurtayı kırıp çırpın.
  2. Üzerine süt ve tuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  3. Sonra unu ve kabartma tozunu ekleyin ama kontrollü un ekleyin. Kek karışımı kıvamında olacak karışımımız.
  4. Son olarak rendelenmiş kaşarı ekleyip karıştırın.
  5. Tavanın içerisini tereyağı ya da margarinle yağlayın ve karışımı koyun. Ocağın en geniş kısmına tavanızı koyun ama en kısık ateşte pişsin.
  6. Böreğin alt tarafı pişince yağladığımız bir kapak ya da servis tabağıyla böreği ters çevirerek diğer tarafını da pişirin. Afiyet olsun 😋.

Elma Sirkesi Yapımı Tarifi

 

Elma Sirkesi Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg doğal elma
  • Sirke anası
  • Hazır içme suyu
  • Tuz (20 gün sonrası için)

Elma Sirkesi Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. Elmalar yıkanır ve tamamen kuruması beklenir.
  2. Elmalar kesilir.
  3. Cam bir kavanoza elmalar koyulur.
  4. Bir yıl önceden hazırladığımız sirkenin sirke anası maya olarak kullanılır.
  5. Bir miktar ev yapımı sirke ilave edilir.
  6. Kavanoz tam dolu olmayacak şekilde hazır içme suyu koyulur.
  7. Üzerine tülbent kapatılıp gün ışığı görmeyen karanlık bir yere koyulur.
  8. Yeni bir tahta kaşıkla her gün karıştırılır.
  9. Bu işlem elmalar dibine çökünceye kadar devam eder. 20-30 gün sürüyor.
  10. Elmalar dibine çökünce bir miktar kalın tuz ilave edilir ve aynı koruma yöntemi ile 2 ay beklemeye alınır.
  11. 2 ay sonunda elma sirkesi birkaç defa süzülerek kullanıma hazır hale gelir.Not:sirke anası olmayanlar bir yemek kaşığı kaliteli bal, 10_20 adet nohut, 1 yemek kaşığı bulgur kullanabilir.Afiyet olsun.

Kahvaltılık Basit Patates Pizzası Tarifi

 

Kahvaltılık Basit Patates Pizzası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy patates
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates yada biber salçası
  • Salçayı açmak için sıvı yağ
  • Karabiber, kekik

Üzeri için; (isteğe bağlı malzeme kullanabilirsiniz)

  • Rendelenmiş 1 su bardağı kaşar peynir
  • Siyah zeytin
  • Yeşil zeytin
  • Sucuk, sosis
  • 1 domates
  • 2 yeşil biber

Kahvaltılık Basit Patates Pizzası Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri iyice yıkayalım ve kuruluyalım. Kabuklarını soymuyoruz. Çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim.
  2. Üzerlerine bıçakla çizikler atalım sıvı yağ sürelim.
  3. Üzerine ve tuz serpip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim.
  4. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dk pişirelim.
  5. Fırından çıkartıp salçalı baharatlı sosu sürelim ve üzerine pizza yapar gibi diğer malzemeleri kaşarı, zeytini sosisi arzu ettiğimiz ne varsa üzerine koyup fırına tekrar atalım ve 10 /15 dk daha pişirelim.Pişme süresi fırından fırına değişebilir arkadaşlar siz kontrol edersiniz kaşarlar yanmasın :) Afiyet olsun.

Mandalinalı Kekstra Tarifi

 

Mandalinalı Kekstra Tarifi İçin Malzemeler

Kek için

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı tepeleme kıvamına göre biraz daha arttırılabilir un
  • 1 adet mandalina kabuğu rendesi

Mandalina sos için

  • 1 su bardağı mandalina suyu
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı su

Mandalinalı Kekstra Tarifi Yapılışı

  1. Kek için.Önce yumurta şeker ve vanilyayı yaklaşık 10-15 dk çırpın. İyice krema gibi olması gerekir yoksa kabarmayabilir.
  2. Daha sonra yağ ve ılık suyu katıp bir kaç dakika daha çırpıp mandalina kabuğu, kabartma tozu ve unu da katıp yeniden çırpın.
  3. Hamur kıvamı aşırı yoğun olmamalı klasik kek kıvamından biraz daha cıvık bir hamuru oluyor.
  4. Muffin kaplarına doldurup 170 derecede fırına verin.
  5. Pişme süresini tutmadım ama üzeri kızarınca fırından çıkarabilirsiniz. Biraz dinlendirip muffin kaplarından çıkarın.
  6. Jole için.Tüm malzemeleri tencereye koyup kaynayıp göz göz olana kadar pişirin. (bir sonraki yaptığımda renginin biraz daha parlak olması için sıgır jelatini katmayı düşünüyorum biraz mat görüntülü oldu daha parlak olması için öneririm. )
  7. Jole göz göz olduktan sonra ocaktan alıp muffinlerimizin boşluklarını doldurun.
  8. Bir kaç saat dinlendirdikten sonra kekimiz hazır. Afiyet olsun 🙂.