Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler
Harcı için;
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 adet biber
- 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
- 250 gram kıyma
- 1 kaşık domates salçası
- Yarım kaşık biber salçası
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Hamuru için;
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşından biraz eksik şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya
- Alabildiğince un
Sos için;
- Yoğurt
- Sarımsak
- Tuz
Kayseri Yağlaması Tarifi Yapılışı
- Öncelikle yağlama yapmaya başlamadan önce hamuru yoğurup mayalanmasını beklemek gerekiyor.
- Un hariç bütün malzemeleri karıştırıp bir karışım elde edilir. Ardından yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hamurun üzerini kapatıp mayalanmasını beklerken harcımızı yapabiliriz.
- Hamurun yaklaşık 2 saat mayalanması gerekir.
- İlk önce soğanlar küp küp doğranır ve biraz yağ dökülerek kavrulur.
- Soğanlar pembeleşince üzerine kıyma da eklenip kavrulma işlemine devam edilir.
- Kıymamız da kavrulunca küp küp doğranan domatesler biberler eklenip sebzeler kendini bırakana kavrulur.
- Son olarak domates salçası biber salçası karabiber pul biber tuz eklenip son bir karıştırılıp üzerine yarım su bardağı su dökülür. Harcımız kaynatılır.
- Yoğun bir kıvam elde edilince ocağın altı kapatılır. Hamurumuz mayalanınca yumurta büyüklüğünde bezeler alınıp açma işlemine geçilir.
- Çok ince olmayacak hazır yufkadan daha kalın olacak kıvamda açılan hamurlar teflon tavada pişirilir.
- Her bir katın üstüne iç harcımızdan sürülerek üst üste katlar çıkılarak aynı işlem yapılır.
- Sıcak olarak yenilmesi her zaman daha güzel olan yağlamayı sarımsaklı yoğurda batırıp yenilir. Afiyet olsun.