2 Nisan 2021 Cuma

Pişmaniye Kurabiye Tarifi

 

Pişmaniye Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ yada margarin (Ben margarin kullandım)
  • 1 çay sıvı yağ
  • 3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik hindistan cevizi
  • 3 su bardağı un (ölçü değişebileceği için kontrollü eklemek gerekiyor)  1 çay bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri

    Pişmaniye Kurabiye Tarifi Yapılışı

Bulamak ı̇çin

  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • Hamur malzemelerimiz yoğurma kabına alınır.
  • Üzerine yavaş yavaş un eklenerek güzel bir hamur yapılır.
  • Unu 2 buçuk bardaktan sonrasını kontrollü eklemelisiniz. Yuvarladığımızda dağılmayan kolay yuvarlanan bir hamur olmalı.
  • Hamurumuzda kabartma tozu yok arkadaşlar. Bunu da belirtmek istiyorum.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsimize hamurdan minik minik parçalar alıp yuvarlayıp diziyoruz.
  • Cevizden küçük fındıktan büyük olmalı. Kurabiyelerimiz atıştırmalık bir kurabiye olduğu için minik minik olmalı.
  • 170 derece fırında 15-20 dk arası üzerleri kızarmadan pişiriyoruz.
  • Bu arada bulayacağımız hindistan cevizi ve pudra şekerini bir kasede güzelce karıştırıyoruz.
  • Pişen kurabiyelerimizi sıcağı ile alıp karışıma bulayıp servis tabağına diziyoruz. Ve servise hazır. Saklama kabına koyup günlerce hatta haftalarca tazeliğini koruyan bir kurabiye. Buzluğa atmanıza gerek yoktur. Afiyetler olsun ☺️🥰.

Sünger Pandispanya Asla Çökme Yapmaz Püf Noktalarıyla Tarifi

 

Sünger Pandispanya Asla Çökme Yapmaz Püf Noktalarıyla 

Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yumurta (sarısı ve akı ayrılacak)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 2 vanilin
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı sıcak su

    Sünger Pandispanya Asla Çökme Yapmaz Püf Noktalarıyla Tarifi Yapılışı

  • 5 yumurtanın sarısı ve beyazını ayıralım.
  • Beyazlarına bir çimdik tuz ekleyelim köpük köpük olana kadar çırpalım kenara alalım.
  • 5 yumurta sarısına 1, 5 su bardağı şeker ekleyelim şeker eriyene kadar çırpalım.
  • 1 çay bardağı sıcak su ekleyip çırpalım.
  • Un ,nişasta, vanilin ve kabartma tozunu elekten eleyelim.
  • Yumurta sarısına ekleyelim karıştıralım.
  • Yumurta sarısına yumurta beyazlarını 4 seferde yavaş yavaş ekleyerek spatula ile alt üst yaparak yumurta aklarını söndürmeden karıştıralım.
  • Kalıbımızın alt kısmına yağlı kağıt serelim.
  • Kalıbımızın kenarlarını yağlayalım.
  • Pandispanya harcını dökelim.
  • Önceden güzelce ısıtılmış fanlı fırında ilk önce 200 derecede 3 dk pişirelim.
  • Kenardan kabarmalar başlayacak o sırada 150 dereceye indirelim fırının ısısını ve 40 dk pişirelim.
  • Pandispanya fırından çıkar çıkmaz fırın telinizin üzerine hızlıca ters çevirelim ve üzerini temiz bir bez ile örtelim soğuyana kadar kalıptan çıkarmayalım.
  • Sünger gibi pandispanyamız hazır. 💫✌️😋 Mutlu kalın 🌺🙂💫✌️

Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi

 

Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

  • 500g dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1-2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım çay bardağından biraz fazla galeta unu
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patates püresi için;

  • 5 adet patates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çok az karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • İstediğiniz kıvamı alana kadar süt

Diğer malzemeler:

  • 1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 1,5 su bardağı domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1-1, 5 su bardağı sıcak su (Kıvamına göre kesiniz ayarlayabilirsiniz )
  • Tuz ve kekik

    Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köftesi için gerekli olan bütün malzemeleri uygun bir kaba alıp güzelce yoğurun.
  • Daha sonra üzerini kapatıp 30dk buzdolabında bekletin. Köfte harcından parçalar kopartıp misketten biraz büyük köfteler yuvarlayın.
  • Uygun bir tava içerisine çok az sıvı yağ döküp, kızdırın. Köfteleri kızartın. Çok yüksek ateşte kızartmayın. Ara ara karıştırın. Kızaran köfteleri tavadan alın.
  • Aynı tavaya tereyağ ekleyin.
  • Önceden haşlamış olduğunuz bezelye ve küp şeklinde doğranmış havucu ekleyin.
  • 2-3 tur karıştırıp, salçayı ekleyip az daha kavurun.
  • Sonra domates püresini ekleyin.
  • Fokurdamaya başladığında sıcak olan suyu, tuz ve kekik ekleyip 1-2 dk daha pişirin.
  • En son olarak köfteleri ekleyip güzelce karıştırın. 5 dk kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin ve sonrasında ocaktan alın.
  • Kabuğu soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış patatesleri su içerisinde yumuşayana kadar haşlayın.
  • Pişen patatesin suyu süzün, sıcakken ezin ve püre haline getirin.
  • Sonra tereyağı ekleyin.
  • Son olarak tuz, karabiber ve istediğiniz kıvamı alana dek süt ekleyin. Afiyet olsun 😋.

Pratik Meyhane Pilavı (Domatesli Pilav) Tarifi

 

Pratik Meyhane Pilavı (Domatesli Pilav) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 adet çarliston biber
  • 2 su bardağı bulgur (kullandığım yemeklik bulgur)
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım tavuk bulyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kara biber

    Pratik Meyhane Pilavı (Domatesli Pilav) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak soğanı ve biberi istediğiniz boyda doğrayın.
  • Yağı tencereye alın orta ateşte soğan ve biberi kavurun.
  • Hafif pembeleşince salça ve baharatları ekleyin iyice karıştırın.
  • Daha sonra yıkayıp süzdüğümüz bulguru ilave edelim.
  • Tuzunu atıp 2 -3 dakika bu şekilde kavuralım ve son olarak kaynayan suyumuzu ilave edelim kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
  • Suyunu tamamen çekmeye yakın ocağı kapatın.
  • 15 dakika pilavı dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. 🙏🏻 afiyet olsun ☺️.

Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Balkabağı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kalın dilim bal kabağı
  • 1 küçük patates
  • 1 tane soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz
  • 100 gram krema veya 1su bardağı süt
  • 1 su bardağı et suyu (İsteğe bağlı )

    Balkabağı Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tencereye yağı koyalım. Soğan ve sarımsakları doğrayıp ilave edelim.
  • Ardından iri doğradığımız kabak ve patatesi ekleyin.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Blandırdan geçirip baharat ve kremasını ekleyelim ve 2-3 dakika daha pişirelim.
  • Kıvamı kendinize göre ayarlaya bilirsiniz. Afiyet olsun.

Tadına Doyum Olmayan Lahana Salatası Tarifi

 

Tadına Doyum Olmayan Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Ufak lahananın yarısı
  • 2 havuç
  • 1 çay bardağı mısır
  • 10-12 adet kornişon turşu
  • 1 demet dereotu

Sosu için

  • 4 yemek kaşığı mayonez
  • 1 kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı hardal 

    Tadına Doyum Olmayan Lahana Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle sosumuzu derin bir kapta hazırlayalım.
  • Sarımsağı rendeleyip üzerine tüm malzemeleri ekleyip pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştıralım.
  • Daha sonra lahanamızı ince ve uzun şekilde kıyalım.
  • Havuçları rendeleyip dereotunu ve kornişon turşumuzu minik bir şekilde doğrayalım.
  • Tüm malzemeleri sosumuzun içerisine ekleyip kalan malzemeleri de sosun içine ekleyip güzelce karıştıralım. Nefis salatamız hazır. Afiyet olsun 😍.

Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi

 

Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk incik yada pirzola

Marinesi için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

    Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavuklarımızı doğrayalım.
  • Marine için malzemeleri derin bi kasede karıştırıp doğrandığımız tavukları ilave edip karıştıralım.
  • Streç filmle kapatıp buz dolabında en az 1 saat dinlendirelim. Ben geceden hazırladım.
  • Dinlenen tavuklarımızı doğranmış biber ve domateslerle sırayla şişe dizip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim.
  • Üzerini ıslattığımız yağlı kağıtla kapatıp 190 derece fırında 15 dakika pişirip arka taraflarını çevirip tekrar fırınlayalım.
  • Yağlı kağıdı kaldırıp yeterince kızarınca servise hazır. Afiyet olsun.

Ispanaklı Börek Tarifi

 

Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 3 soğan
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı bul biber
  • 5 yufka

Sos için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

    Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı

  • İlk önce ıspanakları iyice yıkayıp kuruttum.
  • Soğanları küp küp doğrayıp yarım su bardağı sıvı yağla pişirelim.
  • Ispanakları doğrayıp tencereye ilave edelim bir kaç kere karıştırıp alt üst ettikten sonra baharatlarını ekleyip kapağını kapatalım.
  • Bir kaç dk bu şekilde piştikten sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Sosu için 3 yemek kaşığı nişasta, 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi 1 su bardağı sıvı yağ bir kaba alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Yufkayı serip sostan sürelim.
  • 4 eşit parçaya kesip ıspanak harcından döküp saralım iki ucundan birleştirelim.
  • Bir gece buzlukta beklettikten sonra buzu çözülmeden kalan sostan üstüne sürüp 180* derece fırın pişirelim.Afiyet olsun💕.

Kuşbaşı Etli Pilav Tarifi

 

Kuşbaşı Etli Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana kuşbaşı
  • 2 ad kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım bardak kadar zeytinyağı
  • 1 kaşık tereyağı
  • Tuz, karabiber ve maydanoz

    Kuşbaşı Etli Pilav Tarifi Yapılışı

  • Kuşbaşı etimizi 1 adet küp doğranmış soğan ile birlikte düdüklüde çok az suda haşlıyoruz.
  • 2 bardak pirincimize tuz ilave edip sıcak su ile yarım saat ıslatıyoruz.
  • Pilav tenceremize ince yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağını ve tereyağını ilave edip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Haşlanmış etlerimizi ve tuzunu  ilave edip kavrulan soğanlarla birlikte karıştırıyoruz ve tencerenin tabanına düz bir şekilde etlerimizi yerleştiriyoruz.
  • Pirinçimizi süzüp güzelce yıkıyoruz ve etlerimizin üzerine düz bir şekilde bastırarak döküyoruz.
  • Üzerine 3, 5 bardak sıcak suyunu döküp pişmeye bırakıyoruz.
  • Pirinçler suyunu çekince yarım saat demlendirip düz bir tabağa pilavımızı ters bir şekilde çevirip kalıp gibi çıkmasını sağlıyoruz ve maydanozla süsleyip servis ediyoruz💕.

Püre Yatağında Garnitürlü Rosto Köfte Tarifi

 

Püre Yatağında Garnitürlü Rosto Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

  • 500 gram kıyma
  • 1 soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tutam maydanoz
  • Dolgusu için garnitür

    Püre Yatağında Garnitürlü Rosto Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köfte için gerekli tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve 10-15 dakika kadar iyice yoğurun.
  • Karışımı şeffaf bir folyoya koyun ve yuvarlayın. Şimdi garnitür ile doldurun ve rulo yapın. Yaklaşık 30 dakika buzdolabında saklayın.
  • Ardından folyodan çıkarın ve pişirme kağıdına sarın.
  • 200 ° c’de 40 dakika pişirin.
  • Ardından fırından çıkarın ve pişirme kağıdını açın, ruloyu tekrar kaba yerleştirin ve 20 dakika fırında pişirin.

Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi

 

Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su (Nişastayı açmak için)
  • 1 paket vanilya

    Tam Kıvamında Sütlaç Tarifi Yapılışı

  • Pirinçleri nişasta sı gidene kadar güzelce yıkıyoruz.
  • 2. 5 su bardağı suyla pirinçler suyunu çekene kadar güzelce pişiriyoruz.
  • Suyunu çekmiş pirinçlerin üzerine 1 litre sütü ilave edip kaynamaya başlayınca 10 dk kaynatıyoruz.
  • 10 dk kaynadıktan sonra şekeri ilave edip 4 dk daha kaynatıyoruz.
  • 1 çay bardağı suyla açtığımız nişastayı sütlaca ilave edip 2 dk daha kaynatıp vanilyayı ekledikten sonra ocağın altını kapatıp kaselere koyuyoruz.
  • Kısık ateşte karıştırarak pişirirsek dibinin tutma sorunu olmaz.
  • Soğuduktan sonra isteğe bağlı süsleyip servis edebiliriz. Afiyet olsun🤗.

Yoğurt Soslu Elmalı Kek Tarifi

 

Yoğurt Soslu Elmalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

Baton kalıp için

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yağlı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • Yaklaşık 2 çay bardağı un
  • 2 veya 3 elma
  • Toz tarçın

    Yoğurt Soslu Elmalı Kek Tarifi Yapılışı

  • Şeker yoğurt ve zeytinyağını mikserle 3 dk çırpıp 1 çay bardağı kadar sostan bir kenara ayırıyoruz.
  • Kalan sosun içine yumurtaları vanilya ve kabartma tozunu  ilave edip tekrar çırpıyoruz.
  • Unu da eleyerek ilave ediyoruz.
  • En son küp küp doğradığımız elmaları toz tarçınla harmanlayıp kek hamurumuza spatula yardımı ile karıştırarak ekliyoruz.
  • Yağlanmış kek kalıbına döküp 170 derecede kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
  • Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp ayırdığımız sosunu üzerine döküyoruz ve servis ediyoruz.İddia ediyoruz bu kek efsane kaydedin mutlaka😍İsterseniz hamurun içine  kuru üzümde çok yakışır👌.

Çıtır Çıtır Tel Tel Ayrılan Lezzet Nefis Katmer Tarifi

 

Çıtır Çıtır Tel Tel Ayrılan Lezzet Nefis Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı ılık su (650 ml)
  • 1 dolu tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz (Normal doluca)
  • 8 su bardağı un (1 kilo ve 1 su bardağı ediyor)
  • su bardağım 220 ml
  • 200 gram tereyağ
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 dolu yemek kaşığı tahin

    Çıtır Çıtır Tel Tel Ayrılan Lezzet Nefis Katmer Tarifi Yapılışı

  • Su, tuz ve şekeri yoğurma kabına alıp eriyene dek karıştıralım. Üzerine unu ilave ederek iyice 5-6 dakika yoğuralım (hamurun son kıvamı, yumuşacık, elastik, birazcık ele yapışır kıvamda güzel olmalı).
  • Hamurdan 11 adet eşit beze yapıp, bolca un serpilmiş tepsi üzerine aralıkla dizelim üzerini hava almadan iyice kapatıp 15 dakika dinlendirelim.
  • Tava içine tereyağı koyup eritelim üzerine sıvı yağı ekleyelim tahinide katıp karıştıralım. Dinlenen bezelerden birini unlanmış tezgah üzerine alıp oklava yada merdane ile açabildiğimiz kadar ince ve büyük yuvarlak formda açalım.
  • Üzerine yağ karışımından bolca sürüp her yerine bulaştıralım kuru yeri kalmasın. Önce hamurun bir ucunu ortaya katlayalım.
  • Daha sonra tam karşıki ucunu tutup katlı yerin üzerine kapatalım. Sonra iki baş uçlara yağ sürelim oralarıda üst üste katlayıp kare zarf şeklinde işlemi tamamlayalım. #tugba_gamzeli_melek, fırın kağıdı üzerine tüm hamuru bitirip biriktirelim.
  • Teflon tava içine birazcık yağ damlatıp ocağı yüksek ateşe açalım. İlk hamurdan başlayarak, oklava ile sağlı sollu kare hamuru biraz büyütelim ve kızgın tava içine bırakalım.
  • Yüksek ateşe yakında, arkalı önlü evire çevire kızartalım ve peçete serilmiş tepsi üzerine üst üste biriktirelim. Sıcak servis edelim.