3 Nisan 2021 Cumartesi

Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi

 

Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yeşil top biber

İç malzemesi;

  • 300 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı iri bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Zeytinyağı

Üzeri için;

  • Domates salçası
  • Tereyağı
  • Su 

    Fırında Kıymalı Biber Dolma Tarifi Yapılışı

  • Bulguru ve pirinçi yıkayıp büyükçe bir kaseye alalım.
  • Sebzeleri de yıkayıp soyup doğrayalım.
  • Bütün malzemeleri pirinçin ve bulgurun içine koyup yoğuralım.
  • Temizlenmiş biberlerin içine dolduralım.
  • Üzerlerine domates dilimleri koyup tepsiye dizelim.
  • Suda açtığımız salçayı biberlerin üzerine gezdirelim.
  • Tereyağı parçaları da koyup üzerine ıslattığımız yağlı kâğıt ile kapatalım.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında pişirelim.
  • Fırından çıkarmadan önce kâğıdı alıp o şekilde biraz daha kızarmalarını sağlayalım. Afiyetler olsun.

Nefis Ton Balıklı Sandviç (Çocuklar Bayılıyor) Tarifi

 

Nefis Ton Balıklı Sandviç (Çocuklar Bayılıyor) Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet tost
  • 1 kutu ton balık
  • 1 kutu mısır
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı beyaz sos (olmasada olur ben vardı ekledim)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Biraz karabiber ,tuz
  • 2 adet kornişon turşu
  • 10 adet çeri domates veya normal domates
  • 4 yaprak marul 

    Nefis Ton Balıklı Sandviç (Çocuklar Bayılıyor) Tarifi Yapılışı

  • Benim ton balık yağsızdı, suyunu süzdüm.
  • Mısırın suyunu süzdüm ,bir kaba aldım .
  • İçine sosları ,tuzu, turşusunu doğrayıp ekleyin .
  • Bütün malzemeleri karıştırın .
  • Ekmeklerin birini alıp içine sosu koyun.
  • Marul koyun ,üstüne domates doğrayın ,tekrar biraz daha sos ekleyip kapatın.
  • Bastırın ikiye kesin.
  • Hepsini yaptıktan sonra dolapta soğumaya bırakın.
  • Soğukken daha da güzel oluyor .

Tepsi Mantısı (Mantının En Kolay Ve Lezzetli Hali) Tarifi

 

Tepsi Mantısı (Mantının En Kolay Ve Lezzetli Hali) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı su
  • 2 su bardağı un ( yavaş yavaş ekleyelim daha az ya da daha fazla alabilir yumurtanın büyüklüğüne göre)
  • 1 tutam tuz

İçi için;

  • 150 gram kıyma
  • Yarım soğan (rendelenmiş)
  • Tuz ve karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

Sosu için;

  • 2 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı su
  • Tuz 

    Tepsi Mantısı (Mantının En Kolay Ve Lezzetli Hali) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yumurta ve suyu çırpıyoruz.
  • Ardından un ve tuz ekleyip ele yapışmayan bir hamur hazırlıyoruz.
  • Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştıyoruz. Çiğden kullanalım, kavurmamıza gerek yok.
  • Hamuru merdane ile açıp, normal mantıdan daha iri kareler kesiyoruz.
  • İçlerini kıyma ile doldurup, sadece iki kenarını resimdeki gibi katlayıp tepsimize dik ve bitişik olarak diziyoruz.
  • Tüm tepsiyi bu şekilde dolduruyoruz.
  • Ufak yuvarlak bir borcam yeterli oluyor.
  • Domatesleri rendeleyip biraz yağ ile kavuruyoruz ,sonrasında su ve tuz ekleyip kaynatıyoruz.
  • Hazırladığım mantıların üzerine döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında çok suyunu biraz çekip üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.

Tava Tarifi

 

Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 700 gram kuzu pirzola
  • 1 büyük kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 3 kapya biber
  • 3 yeşil biber
  • 3 büyük domates
  • Tuz
  • Pul biber
  • Reyhan
  • Tereyağ
  • 1 buçuk su bardağı su 

    Tava Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak borcamı sıvı yağ ile yağlayıp etleri diziyoruz.
  • Üzerine tuz ve kuru reyhan serpelim.
  • Daha sonra kuru soğan ve sarımsakları doğrayıp ekliyoruz.
  • Üzerine sırasıyla kapya, yeşil biber ve en üste domatesleri dilimliyoruz.
  • Son olarak tuz, pul biber, reyhan ve tereyağını ilave edip 1 buçuk su bardağı su ekliyoruz.
  • Folyo ile kapatıp 250 derece fırında fanlı ve alt üst ayarda 40 dk pişiriyoruz.
  • 40 dk pişirdikten sonra folyoyu açıp üzeri kızarana kadar bekliyoruz.
  • Not: hem pratik bi o kadar da lezzetli tava tarifimi denemenizi tavsiye ediyorum.

    İsteğe göre dana bonfile veya tavuk pirzola ile de yapılabilir.

    Afiyet olsun 😋😋🤗.

Sütlaç Tarifi

 

Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı su
  • 2 litre süt
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 

    Sütlaç Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak yıkadığımız pirinçleri ve suyumuzu uygun bir tencereye alarak ocağın altını açalım.
  • 10 dakika kadar haşlanmaya bırakalım.
  • Burada püf noktası pirinçleri pilav gibi çok su ile yakamayın çünkü sütlacımızın kıvamını pirinçlerin nişastası verecek.
  • Pirinçlerimiz şiştikten sonra soğuk sütümüzü ekleyelim, orta ateşte süt kaynayıp sütlaç koyulaşana kadar yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Acele etmeyin yavaş yavaş piştikçe kıvam alacak. Tarifteki sürelere uyarsanız hiç sorun olmaz ;).
  • Şeker da ilave ederek karıştıralım ve 5-10 dakika kadar daha kaynamaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda ocağı kapatalım ve sütlacımızı sunum kaselerine aktaralım.
  • İlk sıcaklığı çıkan sütlaçlarımızı buzdolabına alalım, bir kaç saat dinlendirelim.
  • Dinlenen sütlaçlarımız servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Keşkül-ü Fukara (Keşkül) Tarifi

 

Keşkül-ü Fukara (Keşkül) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı süt (bir bardağı ayrılacak )
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı toz badem
  • 2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Antep fıstığı tozu
  • Çilek 

    Keşkül-ü Fukara (Keşkül) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tencereye ilk olarak sütümüzü alalım.
  • 1 çay bardağını kenara ayıralım.
  • Üzerine şeker, yumurta sarısı ve toz bademi ekleyerek karıştıralım.
  • Yumurtamız güzelce dağıldıktan sonra sonra ocağımızın altını açalım.
  • Sütü sık sık karıştırarak 10 dakika kadar kaynatalım.
  • Derin bir kaseye nişasta, pirinç unu ve vanilyalı alalım.
  • Üzerine ayırdığımız sütü ekleyip, çırpalım.
  • Hazırladığımız nişastalı karışımı yavaş yavaş süte ilave edelim ve ara vermeden karıştıralım.
  • Tatlımız yavaş yavaş koyulaşırken, ocağın altını kısalım, yavaş yavaş 3-4 dakika kadar daha kaynatalım.
  • Altını kapattığımız tatlımızı sıcağı ile servis kaselerimize alıp, soğumaya bırakalım.
  • Bu şekilde hazırladığımız keşkülmüzün kıvamı tam olacaktır.
  • Soğuduğunda dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Ben çilek ve antep fıstığı tozu kullandım. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 😋.

Havuç Tarator Enfes Tarifi

 

Havuç Tarator Enfes Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 büyük havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı kaynar su
  • Dereotu
  • Ceviz 

    Havuç Tarator Enfes Tarifi Yapılışı

  • Zeytinyağını tavaya alıyoruz, üzerine sarımsak ezmesini koyuyoruz.
  • Yağ kızıp sarımsakların kokusu çıkınca havuç rendelerini ekliyoruz.
  • 2 dakika kavurup, üzerine yarım çay bardağı kaynar su ekliyoruz.
  • Çabuk yumuşaması için kapağını kapatıyoruz orta ateşte 2 dakika yeterli.
  • Sonrasında kapağı açıp altını harlıyoruz ki suyunu çeksin. Tuzunu da ekliyoruz.
  • Yeterince kavrulduğunda altını kapatıp servis tabağına alıyoruz.
  • Üzerine süzme yoğurt koyuyoruz ve karıştırıyoruz dereotu ve cevizle servis ediyoruz.(cevizi yarım su bardağı iri çekilmiş olarak da koyabilirsiniz. ).
  • Afiyet olsun.

Kıymalı Pide Tarifi

 

Kıymalı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • Yeteri kadar un
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı maya
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için;

  • 400 gram kıyma
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet soğan
  • Yarım demetten az maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı ucu ile tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı kara biber 

    Kıymalı Pide Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle hamurumuzu yoğuralım.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeliyiz.
  • 1 saat kadar dinlendirilip, mayalandırılır .
  • Sonra  biber ,domates ,kapya ,biber ,soğan, domates, maydanoz sırası ile robottan çekilir ve çektiğimizin hepsini suyu sıkılır .
  • Kıymanın içine konur bütün hepsi harmanlanır.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklükte beze alınır.
  • Uzun açılıp içine harcımız konur kapatılır .
  • Yanlarına yumurta sarısı sürülür.
  • Yumuşak olması için üstüne minik minik margarin konur .
  • 200 derecede pişirilir .
  • Pişen pidelerin üstüne nemli bez konur yumuşak olsun.

Frambuazlı Saray Lokumu Tarifi

 

Frambuazlı Saray Lokumu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 50 gr tereyağ
  • 1 vanilya şekeri
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı hindistan cevizi

Frambuaz sosu için;

  • 1 su bardağı frambuaz ( dondurucudan kullandım)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 buçuk su bardağı su

Krem şanti için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt 

    Frambuazlı Saray Lokumu Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak sütü tencereye alıyoruz .
  • Şeker ve unu ilave ediyoruz .
  • Kıvam alıncaya kadar çırpıcı ile karıştırarak pişiriyoruz.
  • En sonunda tereyağı ve vanilya şekerini ilave ederek eriyene kadar pişiriyoruz.
  • Sonra düz bir tepsiyi önce tereyağ ile yağlıyoruz .
  • Sonra hindistan cevizini her yerine gelecek şekilde serpiyoruz ve muhallebiyi tepsinin her yerine gezdirerek döküyoruz.
  • Daha sonra frambuazları tencereye alıyoruz ,yarım su bardağı su ile kaynatıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra süzgeçten geçirip suyunu ayırıp tortunu atıyoruz ve şekeri ilave ediyoruz .
  • Kalan su ile nişastayı inceltip ilave ederek kıvamlı bir sos hazırlıyoruz ve muhallebinin üzerine her yerine gelecek şekilde döküyoruz .
  • İlk sıcaklığını aldıktan sonra buz dolabına alıyoruz 2 -3 saat bekliyoruz.
  • Krem şantiyi soğuk süt ile birlikte mikserin ilk düşük ayarında çırpıyoruz.
  • Daha sonra yüksek ayarda 5- 6 dk çırpıyoruz dolaba alıyoruz .
  • Tatlımız iyice soğumuş olması gerekiyor.
  • Krem şantiyi de üzerine sürüp bir katını diğer katın üstüne getiriyoruz.
  • Servis yapıyoruz afiyet olsun 🥰 Üzerine istediğiniz meyve ile sunum yapıyoruz.

Pamuk Gibi Poğaça Tarifi

 

Pamuk Gibi Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
  • 2 paket kuru maya /yada 1 paket taze maya
  • 250 gram quark (20 % lik) / veya süzme yoğurt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Quark kullanırsanız (220 ml lik bardak ile yaklaşık 6 bardak un)

Arası için;

  • İsteğe bağlı beyaz peynir 

    Pamuk Gibi Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına ün hariç diğer malzemeler alınarak karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yoğrulmaya başlanır.
  • Hamur sert olmayacak. Yumuşak bir hamur olsun elimize yapışması geçtiğine tamamdır.
  • Hamuru üzeri kapalı 30-45 dakika dinlendirin.
  • Mayalanan hamuru tekrar yoğurmadan yani söndürmeden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle biraz açalım.
  • 3 er 3 er ayıralım elimizle her birini uzatıp örgü şekli verelim tepsimize dizelim.
  • 30 dk kadar da o şekilde beklesin tepsi de mayalansın.
  • Son olarak üzerine yumurta sarısını sürelim.
  • İsteğe bağlı çörek otu susam serpelim.
  • Önceden ısıttığınız 200-220 derece (ben 210 derecede pişiriyorum) fırında kızarana kadar pişirelim.

10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi

 

10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet milföy yaprağı
  • 10-15 dal maydanoz
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1 çay bardağı susam  

    10 Dakikada Pratik Simit Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Bir kase içerisinde beyaz peynirimizi çatal yardımı ile güzelce ezelim.
  • Maydanozlarımızı kıyalım ve peynirimizin üzerine ekleyerek karıştıralım.
  • Milföy yapraklarımızı ikiye bölelim ve üzerine hazırladığımız iç harçtan 1’er kaşık kadar yerleştirelim.
  • Ardından milföylerimizin kenar kısımlarını ortada birleştirelim, elimizle yuvarlayarak şekil verelim. Tüm hamurlarımıza aynı işlemi uygulayalım.
  • Susamımızı kavurmak için uygun bir tavayı ocağa alalım, içerisine susamlarımızı alarak renkleri koyulaşana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Susamlarımız kavrulduktan sonra ayrı bir tabak içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Ayrı bir kaseye suyumuzu alalım, üzerine pekmezimizi ekleyerek karıştıralım.
  • Poğaçalarımızı önce pekmezli karışımımıza ardından kavurduğumuz susamlara bulayalım ve fırın tepsimize yerleştirelim.
  • Tüm poğaçalarımızı bu şekilde hazırladıktan sonra 180°C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Yumuşak Poğaça (Derin Dondurucuya Uygun) Tarifi

 

Yumuşak Poğaça (Derin Dondurucuya Uygun) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 buçuk su bardağı sıcak süt
  • 1 şişe soda (oda ısısında)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta beyazı (sarılar üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 buçuk tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 7 su bardağı un
  • İç malzemesi isteğe bağlı herhangi bir iç harç  

    Yumuşak Poğaça (Derin Dondurucuya Uygun) Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir kaba bütün sıvı malzemeler alınır.
  • İçersine şeker ve maya koyulup karıştırılır.
  • İçersine tuz ve un yavaş yavaş eklenip yoğrulmaya başlanır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilecek.
  • Üzeri kapatılıp 1 saat sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamur tekrar yoğrulur ve havası alınır.
  • Mandalina büyüklüğünde bezeler yapılıp elle yuvarlak açılır.
  • İçersine istenilen malzeme koyulur ve şekil verilir.
  • Fırın kağıdına dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpilir.
  • 15 dk tepsi mayası aldırılır.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dondurucuya koyabilirsiniz