4 Nisan 2021 Pazar

Etli Nohut Tarifi

 

Etli Nohut Tarifiİçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Pul biber

    Yapılışı

  • Eti kuşbaşı doğrayarak yumuşayana kadar haşlayın.
  • Soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
  • Salçayı, tuzunu, pul biberini ilave edip 2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış etleri ve haşlanmış nohutu da ilave ederek bir kaç kez karıştırın.
  • Daha sonra üzerlerine çıkacak kadar yaklaşık 6 su bardağı kaynamış su koyup beraber biraz daha (10-15 dakika kadar) kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.. Afiyet olsun…
  • Etli nohut tarifi püf noktaları

    • Nohut yemeği yaparken kullanacağınız nohutları önceden haşlamanız yemeği daha kısa sürede yapmanızı sağlayacaktır.
    • Nohut yemeğini tencerede de düdüklü tencerede de yapabilirsiniz. Ancak düdüklü tencerede yapmak zamandan tasarruf etmenizi, nohutlarınızın daha hızlı ve daha güzel pişmesini sağlayacaktır.

Porsiyonluk Kadife Pasta Tarifi

 

Porsiyonluk Kadife Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 2 Türk kahvesi fincanı sıvı krema
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 10 yemek kaşığı un(dolu dolu koymayın)
  • Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Çeyrek su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım poşet toz krem şanti

    Porsiyonluk Kadife Pasta Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kremanızı hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Bunun için vanilya ve krem şanti hariç verilen malzemeleri karıştırıp ocakta kıvam alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan sonra unun kokusu çıkana kadar biraz daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Krema ılıyınca içerisine vanilya ve krem şantiyi de ekleyip mikserle çırpıyoruz.
  • Daha sonra kremayı bir sıkma torbasına koyup dolapta dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Keki için yumurta ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
  • Ardından diğer malzemeleri de ekleyip kek harcımızı yağlı kağıt serili orta boy fırın tepsisine döküp yayıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz. (çok çabuk pişiriyor kontrol edelim. )
  • Fırından çıkan kek iyice soğuduktan sonra yuvarlak bir kalıpla ya da geniş ağızlı bir su bardağı ile kekten daireler çıkarıyoruz.
  • Servis edeceğimiz tabağa dairelerden birini koyup üzerine krema sıkıyoruz.
  • Tekrar üzerlerine kek koyup krema sıktıktan sonra, bir dilim daha kek koyup krema sıkıyoruz.
  • Üzerlerini süsleyip pastalarımızı buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Ben pastaları üç katlı olarak hazırladım. Siz daha fazla pasta elde etmek isterseniz iki katlı olarakta yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Patates Köftesi Tarifi

 

Patates Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • 1 yumurta
  • Beyaz peynir dilediğiniz kadar
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam dereotu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

    Patates Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bir kaba haşlanmış patateslerimizi rendeliyoruz.
  • Üzerine tüm malzemeyi koyup güzelce yoğuruyoruz.
  • Sonrasında şekil verdiğimiz harcımızı az yağlı tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Enfes oldular herkese afiyet olsun.

Şambali Tatlısı Tarifi

 

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram irmik (1 paket)
  • 500 gram yoğurt (2, 5 su bardağı kadar yoğurt)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin

Üzerini Süslemek İçin

  • Tuzsuz fıstık veya soyulmuş badem

Şerbeti İçin

  • 4, 5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon

    Şambali Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Şam tatlısı için irmik, yoğurt, tozşeker, kabartma tuzu, şekerli vanilin bir kaba alınarak iyice karıştırılır,.
  • Tereyağı ile yağlanmış büyük boy borcama dökülerek spatula ile düzeltilir, spatulayı her seferinde bir bardak suya batırarak pürüzsüz olması için ıslatın ve öyle düzeltin buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Bir saatin sonunda üzerine çizikler atarak dilimleri ayırın ama kesinlikle tabanına kadar kesmeyin. Üzerini tuzsuz  fıstık ile süsleyin.
  • Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirin (Benim fırınım 1 saatte pişirdi) şambali tatlısı pişerken şerbetini hazırlayın.
  • Şerbeti için şekeri suyu ve limonu orta boy bir tencereye alın kaynatın şerbet kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 15 dakika daha kadar kaynatın sıcak kaynar şerbeti ilk sıcaklığı çıkan şam tatlısının üzerine dökün.  .
  • Bir saat sonra dilimleri tekrar kesebilirsiniz 2-3 saat şerbetini çekmesi için dinlendirin bir gece öncesinden de hazırlayabilirsiniz, daha da güzel olur.
  • Şam tatlısı şerbetini çektikten sonra servis yapın afiyet olsun.
  • Eğer üzeri daha koyu renk olsun istiyorsanız bir kahve fincanı pekmezi üzerine sürüp öyle pişirebilirsiniz, şerbetteki şeker miktarını da 4 bardak şekere indirirsiniz o zaman (Ben pekmez kullanmadım)

Kat Kat Pastane Açması Tarifi

 

Kat Kat Pastane Açması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 büyük çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 tane yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
  • 75 gram tereyağ (Bezelerin üstüne koymak için)

Üzerine sürmek için

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ

    Kat Kat Pastane Açması Tarifi Yapılışı

  • Bir kabın içine sıvı malzemeleri şeker ve mayayı alıp karıştıralım.
  • Daha sonra tuz ve unu kontrollü bir şekilde ilave edelim.
  • 45dk mayalandırdıktan sonra 16 beze yapalım.
  • Üzerlerine 1 tatlı kaşığı tereyağ koyup 15 dinlendirelim.
  • Dinlenen bezeleri yağ ile beraber elimizle açalım ve şeritler yapalım.
  • Bütün bezeler bitince hafifçe uzatıp iki üç kez kıvırıp iki ucunu birleştirelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 25 dk tepside mayalandırdıktan sonra 200 derecede pişirelim.

Havuç Çorbası Tarifi

 

Havuç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 5 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 5 -6 su bardağı kadar su

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    Havuç Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle havuçların ve patatesin kabuklarını soyup rendeleyin.
  • İnce ince doğranmış soğanı zeytin yağında kavurun.
  • Üzerine rendelenmiş havuç ve patatesi ilave edin. Kavurun.
  • 5- 6 su bardağı kadar su ilave edin.1 diş sarımsak ekleyin.
  • İyice kaynadıktan sonra blendirda ezin.
  • Tuzunu ve baharatlarını ekleyin bir 5 dk daha pişirin.
  • Pişen çorbanın üzerine tereyağında kırmızı pul biberi yakın ve dökün. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Çok Pratik Harika Bir Lezzet Sebzeli Körili Çin Böreği Tarifi

 

Çok Pratik Harika Bir Lezzet Sebzeli Körili Çin Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane hazır yufka
  • 1 kase çok ince doğranmış lahana
  • 1 büyük havuç
  • Yarım kabak
  • 1.5 çay kaşığı körü
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-2 yemek kaşığı soya sosu şart değil
  • Soya sosu kullanırsanız tuz atmayın

Kızartmak için

  • Sıvıyağ

    Çok Pratik Harika Bir Lezzet Sebzeli Körili Çin Böreği Tarifi Yapılışı

  • Bir tavaya yağı koyalım ilk önce lahanayı koyup 1-2 dk soteleyelim.
  • Daha sonra kabakları daha sonrada havuçları ilave edip toplamda 5-6 dk soteleyelim.
  • Üzerine körü ve soya sosunu ilave edip ılıkta bırakalım.
  • Soya sosu kullanmaksak tuz ilave edelim.
  • Yufkaları üçgen şeklinde 12 parçaya bölelim.
  • Yufkanın arasın sebzeli harçtan koyup sigara böreği gibi saralım.
  • Börekler açılmaması için uçlarını suya batıralım ve kızgın yağda kızartalım.

Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 (yarım) su bardağı pudra şekeri
  • Vanilya
  • 3 su bardağı un

İç harcı için

  • 3 büyük elma
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/2 (yarım) çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 (yarım) su bardağı iri kıyılmış ceviz

    Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcı hazırlayalım ;)Tereyağını eritin.Üzerine şekeri ilave edin.Karamelize olmasını sağlayın.
  • Karamelize olduktan sonra kabuklarını soyup rendelediğiniz elmaları ekleyin.
  • Suyunu çekene dek pişirin.
  • Üzerine tarçın ve cevizi ekleyin.Karıştırın.Soğumaya bırakın.
  • Bu sırada un hariç diğer hamur malzemeleri bi kaba koyup karıştırın.Güzelce yoğurun.Unu kontrollü bir şekilde ekleyin.Yaklaşık 3 su bardağı un alıyor.
  • Hamuru 20 dk dinlendirin.
  • Dinlendikten sonra hamurunuzdan parçalar alıp avucunuzun içinde ortasında açın.
  • 3 fotoğrafta gördüğünüz kesme aparatının üzerine koyun ve bastırın ki izi çıksın ( aparata yapışmaması için una batırıp çıkarabilirsiniz).
  • Elmalı harçtan bir tatlı kaşığı hamurun ortasına koyun.
  • Hafif parmaklarınızla yuvarlayın ve iki ucunu kapatın.
  • Birleştirdiğiniz yeri ters çevirerek tepsiye alın.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 35 dk da pişirin.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri telin üzerine alarak soğumaya bırakın.
  • Üzerine pudra şekeri serperek afiyetle yiyin 😋.

Etli Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi

 

Etli Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2, 5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 300 gram kuşbaşı et (Ben hindi kullandım)
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Tuz
  • Sıcak su (Bulgurun üzerini geçecek kadar)

    Etli Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ alınır.
  • Kuşbaşı doğranmış etler suyunu salıp iyicene kavrulur.
  • Başka bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağ eritilir.
  • Yıkanmış bulgur eklenir ve bir iki çevirdikten sonra kaynamış nohutları da ekledikten sonra suyunu da döküyoruz (üzeri geçecek kadar)
  • Son olarak tuzunu ve 1 tatlı kaşığı zerdeçalı da ekleyip kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Gözgöz olunca ocağın altını kapatıyoruz ve 10 dk dinlendiriyoruz.
  • Servis için kullancağınız kaseye önce kuşbaşı eti diziyoruz.
  • Daha sonra üzerini bulgur pilavı ile kapatıyoruz.
  • Servis tabağında ters çevirip çıkartıyoruz. Afiyet olsun.

Ispanaklı Peynirli Ve Sade Katkat Yağlı Saya Çörek Tarifi

 

Ispanaklı Peynirli Ve Sade Katkat Yağlı Saya Çörek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 1 kg un
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su

Aralarını yağlamak için

  • 2 çay bardağı sıvı yağ

Ispanaklı içi için

  • 2 bağ ıspanak (Saplarını ayırdım)
  • 1 kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tereyağ
  • Ve tuz karabiber kimyon
  • 1 kase kaşar rendesi

Peynirli için

  • 1 kase beyaz peynir
  • Yarım kase kaşar peyniri
  • Üzerleri için
  • 4 yumurta sarısı, mavi haşhaş kullandım

    Ispanaklı Peynirli Ve Sade Katkat Yağlı Saya Çörek Tarifi Yapılışı

  • Unu bir kaba koydum. Üzerine karbonat ve tuzu koydum.
  • Büyük bir kase içine süt su sıvı yağı koydum yavaş yavaş ekleyerek yoğurdum.
  • 5- 10 dk güzelce yoğurdum yumuşak bi hamur oldu.
  • 4 büyük bezeye ayırdım kenarda dinlenmeye bıraktım.
  • Hamur dinlenirken ıspanakları ince doğrayıp yıkadım soğanı rendeledim.
  • Tavaya sıvı yağ tereyağ ve soğanı koydum biraz kavurdum.
  • Ispanağı ekledim tuz ve baharatları koyup kavurdum kevgire koyup suyunu süzdürdüm.
  • Tezgaha un serpiştirdim bezeyi koydum üzerine de unu serpiştirip büyükçe açtım.
  • İçerisine sıvı yağ gezdirip her yerine yaydım.
  • Rulo şeklinde yuvarlayıp kendi etrafında doladım uç kısmını altına koyup kenara aldım diğer 3 bezeyi de aynı şekilde yaptım.
  • Tezgaha un serpiştirdim ilk yaptığım bezeyi aldım tepsi büyüklüğünde açtım.
  • Yağlı kağıt koyduğum tepsiye açtığım bezeyi serdim.
  • İçerisine rendelenmiş kaşlardan serpiştirdim.
  • Üzerine suyu süzülen ıspanağı koyup dağıttım heryanına.
  • Diğer yağlı bezeyi de tepsi büyüklüğünde açıp ıspanağın üzerini kapattım 10 dk dinlendirdim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürdüm.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirdim. Peynirlisi de aynı şekilde yaptım sade olanını yağlı bezeyi sadece açıp yağlı kağıtlı tepsiye koydum yumurta sarısı sürüp haşhaş serpiştirdim.
  • 200 derecede pişirdim.Afiyet olsun.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifiİçin Malzemeler

  • 300 gr güllaç yaprakları
  • 1 lt süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı gül suyu
  • 1 adet vanilin
  • 1 kase ceviz içi

Üstüne süslemek için

  • Antep fıstığı
  • Çilek
  • Kiraz
  • Nar

Not: güllaç yaprakları arttıkça süt miktarı artar

 Yapılışı

  1. Sütümüzü yoğurt yapma ısısında, yani serçe parmağımızı sütün içine koyduğumuzda 10’a kadar sayana kadar yakmayacak şekilde ısıtıyoruz.
  2. 1 buçuk su bardağı şekerimizi de ilave edip eritiyoruz. Yarım çay bardağı gül suyunu ve 1 paket vanilin ekleyerek karıştırıyoruz.
  3. Güllaç yapraklarını tepsimizin şekline göre kesiyoruz. Parlak kısmı üst tarafa gelecek şekilde tepsimize yerleştiriyoruz.
  4. Her katında ılık sütümüzü yaprakların üstüne gezdiriyoruz. Ara katlara ceviz, antep fıstığı. Fındık tercihimize göre serpiyoruz.
  5. En üst kısmına da sütümüzün kalanını boşaltıyoruz. Ve tercihimize göre dilimleyip mevsim meyvelerine göre süsleyip sunum yapıyoruz. Afiyet olsun.