5 Nisan 2021 Pazartesi

Tutmaç ÇorbasıTarifi

 

Tutmaç ÇorbasıTarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı erişte
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 6-7 bardak su
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için:

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı

Sosu için:

  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı nane

     Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle 1 orta boy soğanı 1/2 çay bardağı sıvı yağla kavuruyoruz.
  • 1 çay bardağı önceden ıslatılmış yeşil mercimeği, 1 çay bardağı haşlanmış nohutu ve 1 çay bardağı erişteyi ekliyoruz ve 7 su bardağı kadar suyu ekliyoruz kaynamaya bırakıyoruz.
  • Çorbamız kaynarken terbiyesini hazırlıyoruz. 2 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı ,1 dolu yemek kaşığı unu çırpıyoruz ve çorbanın suyundan ilave ederek ılık kıvama getiriyoruz kesilmemesi için eklerken çırpıyoruz.
  • Çorbanın içine terbiyesini ilave ediyoruz.
  • Çorbamız kaynarken sosu için. 1/2 çay bardağı sıvı yağ ,1 tatlı kaşığı toz biber, 1 tatlı kaşığı nane karıştırıyoruz ve ocakta kavuştuktan sonra pişen çorbamızın üzerine döküyoruz. Mis gibi çorbamız için şimdiden afiyet olsun :).

Sini Kebabı (Tepsi Kebabı) Tarifi

 

Sini Kebabı (Tepsi Kebabı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kıyma (Orta yağlı)
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet kurusoğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • Karabiber, kimyon, pul biber ve tuz (1.5 çay kaşığı)
  • 1,5 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 kısmı üstü için su ile açılacak

Üstü için;

  • Domates, biber

Sos olarak; Su ile açılan salça

Sini Kebabı (Tepsi Kebabı) Tarifi Yapılışı

  1. İç malzemeleri ezme kadar küçük olması gerektiği için ben kıyma hariç diğer tüm malzemeleri robottan çektim. (kapya, soğan, sarmısak, maydanoz).
  2. Kıyma ile bu harcı güzelce yoğurdum.
  3. Salçanın tuz oranını da düşünerek tuzunu ve diğer tüm baharatları ekleyerek yoğurma işlemine 10 dk. devam ettim.
  4. Biraz dolapta dinlenmeye aldım.
  5. O sırada tepsiye elimle salçayı gelişi güzel yaydım.
  6. Üzerine dolaptaki kıymalı karışımı koydum. Elimle üstüne bastırarak aynı hizaya gelecek şekilde tepsiye yaydım.
  7. Üzerini keskin bir bıçakla 4 parçaya ayırdım. Kalabalık iseniz bu ölçü 6 parçaya kadar ayrılabilir.
  8. Üzerini domates ve biber ile süsledim.
  9. Salçalı suyu her tarafına gezdirdim.
  10. 230 derecede hafif ısınmış fırında 30 dk. Pişirdim.
  11. Sıcakken salata, kuru cacık ve pilavla servis yapabilirsiniz. Hepinize afiyet olsun. Sağlıklı günler dilerim.

Çilek Marmelatlı Kalp Kurabiye Tarifi

 

Çilek Marmelatlı Kalp Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (Yinede kontrollü koyun )

Üzeri için

  • Çilek marmelatı

    Çilek Marmelatlı Kalp Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Un hariç malzemelerin hepsini uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz
  • Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp merdaneyle açıyoruz.
  • Kalp formunda kalıpla kesiyoruz.
  • Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • 1 tepsiyi bu şekilde yapıyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz geri kalan hamuru tekrar aynı şekilde açıyoruz.
  • İlk önce büyük kalp formuyla kesiyoruz.
  • Daha sonra küçük kalp formuyla kesip yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz.
  • Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra üzerine çilek marmelatı sürüp ortası açık olan kalpli kurabiyemizi yerleştiriyoruz.
  • Üzerine pudra şekeri serpip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Trileçe Tarifi

 

Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yumurta
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbet için malzemeler

  • 6 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket krema

Üzerine sürmek için

  • 1 poşet krem şanti ve 1 çay bardağı süt

Karamel yapmak için

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krema
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

    Trileçe Tarifi Yapılışı

  • Keki için.Bu malzemeleri karıştırıp güzel bir kek hamuru elde edelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 40 45 dakika pişirelim.
  • Kek pişerken ayrı bir yandan şerbet hazırlayalım.Şerbet için.Şerbet malzemelerini de şeker eriyene kadar karıştıralım ve dolaba kaldıralım.
  • Üzerine sürmek için.
  • Krem şanti ve sütü mikser ile 3-4 dakika kadar çırpalım, şerbet döktüğümüz trileçenin üzerine sürelim.
  • Karamel için.Şekeri geniş bir tavaya alıp kaşık değdirmeden ara ara sallayarak kısık ateşte eritelim.
  • Tamamen eriyen şekerin içine tereyağını ekleyip hızlıca karıştıralım.
  • Kremayı da ekleyip orta ateşte karıştırmaya devam edelim.Soğuyunca kullanıma hazır.Not: kek ılıkken dilimledim ve kürdanla delikler yapalım.
  • Soğuk şerbeti, ılık kekin üzerine dökelim.Hazırladığımız krem şantiyi sürelim.Üzerine karamel sosu dökelim.Deneyenlere afiyet olsun.

Hellimli Tavuk Salata Tarifi

 

Hellimli Tavuk Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) ıceberg
  • 1 tane tavuk göğsü
  • 1 tane közlenmiş kapya biberi
  • 4 yemek kaşığı mısır
  • 7 dilim hellim
  • 1 avuç kadar doğranmış ceviz

Tavuk eti için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • Kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz

Salata sosu;

  • 1,5 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Hellimli Tavuk Salata Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tavuk etini kesip içine sarımsak, zeytinyağı ve baharatlarını ekleyip 1 saat kadar bekletiyoruz.
  • Beklettikten sonra tavaya az zeytinyağı koyup tavukları arkalı önlü kızartıyoruz.
  • Hellimleri de ya küp şeklinde yada dilim şeklinde kesip kızgın tavada arkalı önlü kızartıyoruz**hellimleri kızarttığımız tavanın sıcak olması gerekiyor yoksa suyunu salıp patlama yapıyor**.
  • En son salata yapacağımız kabın içinde ıceberg, közlenmiş kapya biber, tavuk eti, hellim, ceviz ve mısırı koyuyoruz.
  • Salata sosunu hazırlayıp üzerine döküyoruz.

Simit Pizza Tarifi

 

Simit Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 4 adet küp şeker
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • Aldığı kadar un
  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı kavrulmuş susam

Üzeri için

  • Çeri domates
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • Zeytin
  • 200 gram rendelenmiş kaşar
  • İsteğe göre sucuk

    Simit Pizza Tarifi Yapılışı

  • Süt, su, sıvı yağ, şeker, maya ve tuzu yoğurma kabına alıyoruz ve karıştırıyoruz yavaş yavaş un ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru yaklaşık 1 saat kadar mayalandırıyoruz.
  • Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak 18 eşit beze yapıyoruz.
  • Bezemizi elimizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
  • Pekmezle suyu karıştır pideleri önce pekmeze sonra susama buluyoruz.
  • Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine alıyoruz.
  • Orta kısmına elimizle bastırıp önce kaşar peyniri serpip üzerine domates sivri biber zeytin koyuyoruz.
  • 10 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Deneyenlere afiyet olsun.

Kaşarlı Çubuk Pişi Tarifi

 

Kaşarlı Çubuk Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı instant toz maya
  • 1 kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • 9-10 dal maydanoz
  • 1 yumurta
  • Ilık su
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz

    Kaşarlı Çubuk Pişi Tarifi Yapılışı

  • Maya kabartma tozu ve yoğurt bir kaba alınır karıştırılır.
  • Un, tuz ,yumurta eklenir yoğurulmaya başlanır. Yavaş yavaş ılık su eklenir ve hamur yoğurulur.
  • Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edilir.
  • Daha sonra kaşar ve ince kıyılmış maydanozda eklenir ve yoğurulur.
  • Hamuru bekletmemize gerek yok ama isterseniz bi 15 dakika bekletin yine de ben öyle yaptım.
  • Hamurdan parçalar alıp merdane yardımıyla açıyoruz.
  • Çok ince açmayın kuru olur çokta kalın olmasın. Fotoğraftaki gibi ister normal bıçakla isterseniz  de benim gibi tırtıklı bıçakla kesin.
  • Güzelce kızmış daha sonra altı birazcık kısılmış yağa ekleyeceğiz (dışı hemen pişip içi çiğ kalmasın diye) benim ocağı 1-9 ayarı bar ben 7. Ayarda pişirdim.
  • İki taraflı güzelce kızarınca servis edebilirsiniz ❤️.

Jöleli Muhallebi (Renkli Bardak Tatlısı) Tarifi

 

Jöleli Muhallebi (Renkli Bardak Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

Jölesi için :

  • 2 paket dr. oetker pasta jölesi
  • 1 litre su

Muhallebi için:

  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 litre süt

    Jöleli Muhallebi (Renkli Bardak Tatlısı) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kullanacağımız bardakları yatay duracak şekilde bir yere hazırlıyoruz.
  • Arkasında yazan tarife göre bitkisel jölemizi hazırlayıp bardağın yarısına kadar dolduruyoruz (bir buçuk saat bu şekilde soğuk yerde bekletiyoruz).
  • Muhallebisi için bir tencereye tüm malzemeleri koyup devamlı karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dk daha pişiriyoruz.
  • Ilıyana kadar bir kenarda arada karıştırarak bekletelim.
  • İyice ılıdığında jölenin üzerine dökelim.
  • Üzeri arzu edilen şekilde süslenir. Not: kullandığım jöle nin tek paketi 500 ml kaynar su ile hazırlanıyor.

Tart Kalıbında Muhallebili Revani Tarifi

 

Tart Kalıbında Muhallebili Revani Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya ve kabartmatozu

Şerbeti

  • 2 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Muhallebisi

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

    Tart Kalıbında Muhallebili Revani Tarifi Yapılışı

  • Şeker ve su ocağa alınır kaynadıktan 16 dakika sonra altı kapanır.
  • Yumurta şeker güzelce çırpılır.
  • Sonra diğer malzemeler eklenip çırpılır yağlanmış tepsiye döküp 180 derece önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardığımız tatlımızın ilk sıcağı geçtikten sonra soğuk şerbetimiz üzerine dökülür.
  • Şerbeti çekerken muhallebisi hazırlanır.
  • O sırada. Muhallebi için süt ,şeker, un ,nişasta ocağa alınır ve pişirilir kaynayınca vanilya eklenir.
  • Ocağın altı kapatılır tatlımızın üzerine dökülür.
  • Biraz dinlendirdikten sonra istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz afiyet olsun 🍓.

Patates Yemeği (Patatesi Böyle Yaparsanız Ete İhtiyacınız Olmaz)Tarifi

 

Patates Yemeği (Patatesi Böyle Yaparsanız Ete İhtiyacınız Olmaz)Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet köy biberi
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Yapılışı

  • Patatesi yıkayıp soyalım. Küp küp keselim. Fazla büyük yapmayalım ki gözümüze hoş görünsünler.
  • Soğanları yemeklik doğrayalım, sarımsağı ister ufak doğrayın ister havanda ezin.Her ki şekildede olabilir.
  • Domatesi yıkayıp kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Sivri biberlerin içindeki çekirdekleri temizledikten sonra biberleride yemeklik doğrayalım.Malzemeler hazır.
  • Tencereye iki yemek kaşığı sıvı yağ koyalım.
  • Yağınız ısınınca içerisine soğan biber sarımsak ve domatesi katıp iyice karıştıralım ve kavuralım.
  • Kavrulan malzemenin içine salçayı katıp bunuda iyice karıştırdıktan sonra patatesleri katıp karıştıralım.
  • Bu salçalı karışımın patatesin her yerine değmesini sağlayalım.
  • Üzerini iki parmak geçecek şekilde kaynar su koyalım. Patates suyu sever.Baharatlarını da katalım.
  • Yemeğimiz fokurdamaya başlayınca kısık ateşe alalım. Onbeş dakika da yemeğimiz servise hazır.
  • Afiyet olsun 😋.

Çatlak Kurabiye (Portakallı)Tarifi

 

Çatlak Kurabiye (Portakallı)Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı portakal suyu
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Bulamak için;

  • Pudra şekeri

     Yapılışı

  • Kurabiyemizin hamurunu yoğurmak için uygun bir yoğurma kabına şeker ve portakal kabuğu rendesini alalım, kaşık yardımı ile ezerek güzelce karıştıralım.
  • Ardından üzerine yumurta, portakal suyu, sıvı yağ ve tahini ekleyerek karıştıralım.
  • Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
  • Hamurumuz biraz toparlanmaya başlayınca elimizi hafif unlayalım ve hamurumuzu elimizle yoğuralım. Bu tarifte hamurumuz ele yapışan bir kıvamda olacak, bu sizi korkutmasın. Daha fazla un eklerseniz hamurunuz sert olacaktır.
  • Hazırladığımız hamurumuzdan elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım. Elimizle yuvarlayıp pudra şekerine batırarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim. Hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Şekillendirme işlemimiz bittikten sonra kurabiyelerimizi 175°C önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım. Ben bu ölçülerle hazırladığımda 19 adet portakallı çatlak kurabiye elde etmiş oldum.
  • Pişen kurabiyelerimizi fırından alalım ve ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.