28 Nisan 2021 Çarşamba

Sarıyer Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • Hazır baklavalık yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta akı ( sarısı üzerine )
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı;

  • Kırık peynir ( patatesli veya kıymalı da olabilir)
  • 4-5 sap maydanoz

    Yapılışı

  • Derin bir kabın içersinde sosu hazırlayalım.
  • Baklavalık yufkayı bir adet tezgaha serelim.
  • Üzerine her yerine hazırladığımız sostan sürelim.
  • İkinci yufkayıda koyup yine her yerine sos sürüyoruz.
  • Üçüncü yufkayı onun üzerine koyup soslayalım.
  • Geniş tarafı kendinize doğru olacak.
  • Peynirin içerisine ufak ufak maydanozu kıyıp hazırlayalım.
  • Kendimize bakan geniş tarafa iç harcından koyup rulo şeklinde saralım.
  • Yağlanmış tepsiye koyalım.
  • Ben yarım paket baklavalık yufka kullandım. Ufak bir fırın tepsisi doldu.
  • Kalan sosun içine ayırdığımız yumurtanın sarısını ilave edip karıştıralım.
  • Her yerine gelecek şekilde bir fırça yardımı ile sürüyoruz.
  • Önceden 200 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Sarıyer böreğimiz servise hazır.
  • Dilerseniz soğanlı, kıymalı ve baharatlı hazırlayacağımız bir içle de yapabiliri. Oda emin olun efsane bir börek oluyor. Afiyet olsun 😋.

Teşrube Tarifi

 

Teşrube Tarifi İçin Malzemeler

  • Ufak doğranmış pide
  • 300 gram kuzu kuşbaşı et
  • 5 adet patlıcan patlıcan
  • 3 kaşık tereyağ
  • 1 kase arpacık soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 3 adet küp doğranmış domates
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 adet doğranmış köy biber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kase süzme yoğurt

    Teşrube Tarifi Yapılışı

  • Etlerimizi bir tavada 3 kaşık zeytinyağı ile soteleyip mühürleyerek tarifimize başlıyoruz.
  • Diğer bir tencerede arpacık soğan ve sarımsaklarımızı tereyağında kavuruyoruz.
  • Soğanlarımız sotelendiğinde etimizle birleştiriyor, nohut, domates ve 4’e böldüğümüz yeşil biberimizi üzerine ekliyoruz.
  • 2 kaşık domates salçasını biraz sulandırıp yemeğimizin üzerine döküyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Etlerimizi piştikten sonra üzerine patlıcanlarımızı ekleyip biraz daha pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pidelerimizi küçük kareler şeklinde doğrayıp servis tabağımızın tabanına yerleştirip üzerine birkaç kaşık süzme yoğurt döküyoruz.
  • Dinlenen teşrube yemeğimizi de üzerine yerleştirip sunuma hazır hale getiriyoruz.

Cevizli Örgü Tatlısı Tarifi

 

Cevizli Örgü Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

İçi için;

  • Ceviz içi

Şerbeti için;

  • 4, 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

    Cevizli Örgü Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce şerbeti ile başlayalım şekeri ve suyu tencereye alıp 15 dk kadar kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra limon suyunda ekleyelim ve soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için bütün malzemeleri bir kaba alıp yoğuralım hamur tam toparlanmıyor gibi oluyor ama un eklemeyin 5 su bardağı un yeterli gelecektir.
  • İyice yoğurduktan sonra üstü kapalı bir şekilde 15 dk dinlendirelim sürenin sonunda hamurun çok iyi bir kıvamı olacaktır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle hafif uzunlamasına olacak şekilde açıyoruz.
  • Kenarların 4 yerden kesiyoruz ortasına uzunlamasına olacak şekilde cevizleri diziyoruz ve örmeye başlıyoruz tüm hamura bu işlemi uygulayalım.
  • 180* derece fırında üstü kızarana dek pişirelim.
  • Pişen tatlılarımızın ilk sıcaklığı çıkınca soğuyan şerbeti üstüne gezdirelim 4 yada 5 saat sonra şerbetini çeken tatlılarımız hazır.
  • Afiyet olsun😊💞.

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (800g)
  • 150g tereyağı
  • Sıvı yağ (1 çay bardağından biraz az)

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt

Arası için;

  • 1 kase iri çekilmiş ceviz

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri kullanabilirsiniz.

    Soğuk Baklava Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti için sütü ve şekeri hafif ısıtalım iyice soğusun, kenara ayıralım.
  • Tereyağını eritelim ve köpüklerini alalım. İçine sıvı yağ ekleyelim.
  • Borcamı yufkaların üzerine koyun tepsi ebatında keselim.
  • Tepsiye birkaç kaşık yağ gezdirin 1 kat yufka _tereyağı.
  • 1 kat yufka-tereyağı şeklinde ilerleyelim.
  • Yufka sayısının tam yarısına gelince orta kata ceviz/fıstık serpelim.
  • Aynı şekilde yufka tereyağı şeklinde ilerleyelim.
  • Yufkalar bitince kare kare keselim.
  • Kalan tereyağını üstüne gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar ağır ağır pişirelim.
  • Fırından alınan sıcak baklavayı 4-5 dakika kadar beklettikten sonra soğuk şerbeti gezdirelim.
  • Ve soğuyan baklavanın üzerine süzgeçle kakaoyu ve pudra şekeri karışımını eleyip gezdirelim. Üzerine rendelenmiş çikolatayı da gezdirelim.
  • 3 -4 saat kadar dolapta dinlendikten sonra servise hazır.

Yumuşacık Sandviç Ekmekleri Tarifi

 

Yumuşacık Sandviç Ekmekleri Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüsü 200 ml

  • 2 su bardağıtlık süt
  • 1 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yumurta beyazı
  • 4,5 su bardağı un

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt

    Yumuşacık Sandviç Ekmekleri Tarifi Yapılışı

  • Karıştırma kabımızın içine bütün malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Sonra yavaş yavaş ununu ekleyip beş dakika boyunca yoğuruyoruz.
  • Ele yapışan oldukça yumuşak bir hamur yapıyoruz.
  • Kırk beş dakika mayalandırıyoruz.
  • Mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz.
  • Un yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde dikdörtgen şeklinde açıyoruz.
  • Açtığımız hamuru rulo şeklinde sarıp hamuru birleştirip alta gelecek şekilde tepsimize koyalım.
  • Üzerini kapatıp yarım saat tepsi mayası yapalım.
  • Ekmelerimizin nemli olması için küçük bir kase ile fırına su koyalım yumurta ve süt karışımı sürüp 190 derece alt üst ayarda üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan ekmeklerin üzerini on dakika kadar nemli bir bezle kapatalım. Deneyenlere afiyet olsun ☺️☺️.

Bursa Pideli Köfte Dillere Destan Meşhur Lezzeti İle Tarifi

 

Bursa Pideli Köfte Dillere Destan Meşhur Lezzeti İle Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram dana kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağından bir parmak az galeta unu
  • 1 çay bardağından 1-2 parmak eksik soğuk su
  • 1 çay kaşığı doluca karbonat
  • 1 dolu tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 dolu çay kaşığı karabiber
  • 1 dolu çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 3 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1-2 adet yuvarlak pide ekmek

Sosu İçin

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve yeterince kaynar su (Sulu akışkan kıvamda sos olacak)
  • 100 gram eritilmiş tereyağ kızdırılıp en üste kaşık kaşık bolca dökülecek

    Bursa Pideli Köfte Dillere Destan Meşhur Lezzeti İle Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabı içerisine, kıymayı, tüm baharatları, karbonatı ve galeta ununu koyup elde karışana dek biraz yoğuralım.
  • Sonra üzerine suyunu ilave edelim yoğurmaya devam edelim. Son olarak robotta püre halinde çekilip, tül süzgeç içinde basılarak suyu lavaboya akıtılmış, süzgeçte kalan soğan posasını ekleyip tekrar iyice yoğuralım.
  • Tadını kontrol edip, üzerini kapatalım 1 saat mutlaka buzdolabında dinlendirelim. Süre sonunda, kıymadan minik parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak oval forma getirip hepsini hazırda biriktirelim.
  • Sonra ellerimize sıvı yağ damlatıp avuç içlerimizi yağlayalım. Köftelere basa basa,, çok incecik olacak şekilde yassı oval formda köfteler yapalım ve tümünü bitirelim.
  • Izgara tavasını yağ koymadan ocağa alalım. İyice kızdıralım. Isınan tavanın ısısını biraz düşürelim (Ortadan biraz yüksek olsun) köfteleri tavaya dizip arkalı önlü kısacık sürede hemen kızarıyorlar.
  • Koyu renk aldırmadan biraz kızarınca hemen tabağa çıkaralım. Servis tabaklarımız içine ince küçük olacak şekilde pide ekmek doğrayalım üzerlerine salçalı sos gezdirelim köfteleri dizelim.
  • Tekrar salçalı sos gezdirelim ve en üstede kızmış tereyağ döküp sıcağı ile servis edelim. Afiyet bal şeker şifa olsun.

Sütlü Soğuk Baklava (En Orjinali) Tarifi

 

Sütlü Soğuk Baklava (En Orjinali) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka ( 800 gram )
  • 100 gram tereyağı
  • 100 gram margarin ( isterseniz tamamını 200 gram tereyağı yada margarin olarak kullanabilirsiniz. )
  • 1 çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • 2 su bardağına yakın çekilmiş ceviz

Şerbeti için ( bardak ölçümüz 200 ml )

  • 4 bardak süt
  • 3 bardak sıvı şekerli krem şanti
  • 1 buçuk bardaktan biraz fazla şeker

En üst kısmı için

  • Yaklaşık 3 yemek kaşığı toz nesguik ( elenmiş olmalı )
  • Nesguik toz yoksa alternatif olarak
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekerini karıştırıp serpebilirsiniz.
  • ( sıvı krem şanti bulamayanlar 2 paket sıvı krema kullanabilirler. sıvı krema kullanırsanız şeker ölçüsünü 2 buçuk bardak, süt ölçüsünü de 4 bardak yapmalısınız. )

    Sütlü Soğuk Baklava (En Orjinali) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak dikdörtgen borcam tepsimizi alıp baklavalık yufkamızın üzerine koyup kesiyoruz.
  • Kestiğimiz yufkamızı ikiye bölüyoruz.
  • Yarısını üst kısmına yarısını da üst kısmına kullanacağız.
  • Kenardan çıkan parçaları da aralarına kullanacağız. Yağlarımızı küçük bir tencereye alıp eritiyoruz. Tepsimizi yağlıyoruz.
  • Üzerine 2 yufka alıp her iki veya üç yufkada bir ara katlarımızı yağlıyoruz.
  • Kenardan çıkan parçaları da aralara yerleştiriyoruz.
  • Yufkaların yarısını bu şekilde dizdikten sonra çekilmiş cevizimizi serpiştiriyoruz. Diğer kalan yufkalarımızı da aynı şekilde her iki üç katta bir yağlayıp tatlımızı tamamlıyoruz.
  • Keskin bir bıçak ile tatlımızı çok iri olmayacak şekilde kare dilimlere kesiyoruz.
  • Kalan yağımızı da üzerine eşit şekilde gezdirip 180 derece fırında alt üst iyi kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 45 dk kadar. Tatlımız içini çekerek iyi pişmeli.
  • Bu arada şerbet için tencereye süt ve sıvı krem şantiyi alıyoruz. Yukarıda belirttiğim gibi sıvı krem şanti yerine sıvı krema kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra karışımımızı ocağa alıp altını açıyoruz. Parmağımızı yakmayacak ılıklığa gelince de kapatıp şekerini ilave ediyoruz.
  • Şekeri içinde karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Evet okuduğunuz gibi şerbetimiz kaynamadan yapılıyor. 😅☺️
  • Tatlımız pişince fırından alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan tatlımızın üzerine yaptığımız şerbetimizi her tarafina gelecek şekilde yavaş yavaş döküyoruz.
  • Bu şekilde bir saat kadar dinlendirip üzerine toz nesguiği eleyip serpiyoruz.
  • En üst kısmına da rendenin en ufak yeri ile rendeleyip serpiyoruz. Tatlımız servise hazırdır.

Orman Kebabı Tarifi

 

Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 400-500 gram kuşbaşı dana eti
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 1 kase haşlanmış bezelye (araka)

Sosu için;

  • Yarım çorba kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Orman Kebabı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak eti kavuralım, patates ve havucu küp küp doğrayıp kızartalım, bezelyeyi çiğden kullanıyorsanız haşlayalım.
  • Pişmiş olan bütün malzemeleri fırın kabında birleştirip, sıcak suyla salçalı sosumuzu hazırlayıp üzerine dökelim.
  • Etlerin kurumaması için yağlı kaşarı ıslatıp, fazla suyunu sıkıp tepsinin üzerine kapatalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk kadar pişirelim.
  • Fırından çıkarmadan 5 dk önce yağlı kağıdı alalım. Kullandığım fırın kabı 32 cm.
  • Not: Ben etimi kısık ateşte kendi suyuyla kavurdum. Vaktiniz yoksa, az su ilave ederek düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Dilerseniz, kuzu eti kullanabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

En Leziz Haliyle İç Baklalı Enginar Tarifi

 

En Leziz Haliyle İç Baklalı Enginar Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 -5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 150-200 gram taze iç bakla
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 adet enginar
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1,5 -2 su bardağı su
  • İnce doğranmış dereotu

    En Leziz Haliyle İç Baklalı Enginar Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle baklalarımızı 5-10 dk kadar(baklanın yapısına göre) tuzlu suda haşlayıp kabuklarını soyalım.
  • Ayrı bir tencerede yemeklik doğranan soğanları zeytinyağında kavuralım.
  • Sarımsak, tuz, karabiber ve tozşekeri ekleyip karıştıralım. Baklaları da ekleyelim.
  • Enginarları ters bir şekilde tencereye yerleştirelim.
  • Kaynar suyu ve yarım limon suyunu ekleyerek kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ardından enginarları servis tabağına çıkartalım.
  • İnce kıyılmış dereotunu baklalı harca ekleyip karıştıralım ve enginarların üzerine bölüştürelim.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirelim. Enginarlarımız hazır afiyet olsun ☺️.

Buğdaylı Roka Salatası Tarifi

 

Buğdaylı Roka Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 demet roka
  • 1 küçük kase mısır
  • 1 adet taze sarımsak (isteğe bağlı)
  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 5 adet ceviz
  • 1 çay kaşığı tuz

    Buğdaylı Roka Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle rokaları güzelce yıkayıp temizleyelim çok ince olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Biberi ve soğanları ve sarımsağı doğrayalım mısırı ilave edelim.
  • Zeytinyağ nar ekşisi limonu ilave edelim karıştıralım.
  • Üzerine cevizleri ilave edelim. Salatamız hazır afiyetle.

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 7 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı salça (yarı yarıya biber ve domates salçası da olabilir)
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz karabiber ve kırmızıbiber
  • Yaklaşık 8 su bardağı su

    Ezogelin Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Soğanları tereyağında kavurmayla başlıyoruz eğer çorbayı pürelemeyeceksiniz soğanlar çok küçük olsun.
  • Daha sonra salçayı ilave edip kavuruyoruz.
  • Mercimek pirinç ve bulguru yıkayıp süzüp ekleyin.
  • Daha sonra suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Mercimek pirinç ve bulgur yumuşayınca arzuya göre blenderden geçirin.
  • Ben bu sefer geçirmedim. Siz isterseniz biraz geçirebilir yada tamamen püreleyebilirsiniz. Çok koyu olacak olursa biraz daha kaynar su ilave edin ama aslında su iyi geliyor.
  • En son baharatları ekleyin. Limonla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Nefis Kabak Mücveri Tarifi

 

Nefis Kabak Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy havuç
  • 5 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy patates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze soğan
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar un
  • Tuz, karabiber, pul biber, nane

    Nefis Kabak Mücveri Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızı soyalım ve rendeleyelim.
  • Rende işleminden sonra kabakları elimizle yumru yaparak suyunu çıkaralım.
  • Patates ve havucu da rendeleyerek kabağın üzerine ekliyoruz.
  • Maydanozu, dereotunu, taze soğanı ufak ufak doğrayarak karışımımızın üzerine ekliyoruz.
  • Hepsini birbirine harmanladıktan sonra yumurtayı üzerine kırıyoruz ve baharatlarımızı ekliyoruz.
  • Tüm işlemler tamamlandıktan sonra un ekleyerek kek kıvamı veriyoruz ne çok akışkan ne de çok katı olacak. Boza kıvamı yeterli olur.
  • Derin bi tencereye kızartma yağımızı dökerek kızdırıyoruz ve bi yemek kaşığı yardımıyla köfte şekli vererek yağın içinde karışımımızı kızartıyoruz.
  • 2 tarafının da güzelce kızarmasına özen gösterelim.
  • Önemli bi püf nokta olarak mücverleri kızartıp koyacağımız tabağın altına peçete koyarsak fazla yağı emmiş olur.

    Herkese afiyet olsun :).