3 Mayıs 2021 Pazartesi

Yalancı Beyti Kebabı (Böylesini Eminim Denemediniz) Tarifi

 

Malzemeler

  • 900 gram kıyma
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 5 adet yufka
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Pişirme Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı salça veya 4 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı kaynar su (200 ml bardakla)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üstü İçin

  • 4 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 büyük kase süzme yoğurt
  • 3 diş sarımsak ve tuz

    Yapılışı

  • Öncelikle soğanı yemeklik minik küp şekilde doğrayıp kıymaya ekledim.
  • Baharatlarını ve tuzunuda ekleyip güzelce yoğurdum. Tezgaha yufkanın birini serip sağ ve sol kenarından içine doğru biraz katladım.
  • Kıymadan elimle alıp yufkanın ucuna rulo şeklinde koyup yufkayı sararak rulo yaptım.
  • 2 parmak kalınlığında kesip yağlanan borcama yan yana gelecek şekilde dizdim. Çok sıkı olmasın.
  • Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi uyguladım.
  • Daha sonra fırça yardımıyla üzerine 1kahve fincanı sıvı yağ sürdüm.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede (Alt üst fansız)50 55 dakika üzerleri biraz kızarana kadar pişirdim.
  • Fırından almaya biraz kala sosunu hazırladım.
  • Salça ve sıvı yağı tavada kısık ateşte iyice kavurup üzerine nane ve kaynar suyunu ekledim.
  • Üzeri kızaran yemeğime sosun tamamını her yerine gezdirerek döktüm ve tekrar fırına verip 15 20 dakika daha pişirdim.
  • Fırından alınca 5 dakika bekletip sarımsaklı yoğurdu döktüm. En son da tereyağında kavrulmuş nane ve toz biberi gezdirerek sıcak sıcak servis ettim. Afiyet olsun.

Soğanlı Börek (Soğanlı Mantı) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya veya yarım paket yaş maya
  • Yeteri kadar un

İç harcı için;

  • 1 kiloya yakın soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Yapılışı

  • Hamur için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamuru 1 saat dinlendirelim.
  • İç harcımız için soğanları soyalım yıkayalım iri iri doğrayalım.
  • Geniş büyük bir tavaya sıvı yağımızı alalım.
  • Üzerine soğanları ekleyelim kısık ateşte iyice kavuşalım.
  • Kavrulan soğanlara salçaları, tuzu ve karabiberimizi ekleyip karıştıralım 5 dakika daha pişirelim ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurumuzun iri parçalar alıp beze yapıp un ile merdane yardımıyla 2 cm kalınlığında açalım.
  • Açtığımız hamurun her yerine iç harcımızı koyup yayalım rulu şeklinde saralım ve bıçakla istediğimiz büyüklükte keselim.
  • Bütün hamura aynı işlemi yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerine sıvı yağ sürüp 170 derece de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız böreğimizin üzerine bez kapatıp biraz dinlendirelim.
  • Deneyeceklere afiyet olsun 🤗.

Lokanta Usulü Acılı Ezme Salata Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz

Sosu İçin

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yeteri miktarda tuz

    Yapılışı

  • Acılı ezme için, domateslerin kabuklarını soyalım. Robottan geçirelim.
  • Kapya biberlerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra soğanla birlikte çok ezmeden robottan geçirelim ve salata kasesine alalım.
  • Diğer bir kasede sos malzemelerini karıştıralım. Domateslerin üzerine alalım, iyice karıştıralım.
  • Salatamız hazır, servis tabağına alalım.

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 küçük soğan (ama zorunlu değil)
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, karışık baharat
  • 2 su bardağı kaynar su ( et yada tavuk suyu şahane olur)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ  

    Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pirinçlere üzerini geçecek kadar kaynar su ve bir tatlı kaşığı tuz ile yarım saat kadar ıslatıyoruz.
  • Islanan pirinçi soğuk su ile beyaz suyu gidene kadar yıkıyoruz ve yıkadıktan sonra suyunun sızmasını sağlıyoruz. Pilav yapacağımız tencereye biraz sıvı yağ alıp yemeklik doğranmış soğanları ekliyoruz.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra salça eklenip kavrulur daha sonra kabukları soyulmuş, küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyip kavuruyoruz, domatesler de suyunu salıp tamamen kavrulduktan sonra pirinçleri ekliyoruz ve kısık ateşte 15 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan pirinçlerin üzerine tamamen damak tadınıza göre baharatları ve tereyağ ekleyip iki su bardağı sıcak suyu da ekleyerek pilavımızın kapağını kapatıp orta ateşte pişiriyoruz.
  • Suyunu çeken pilavı karıştırıp altını kapatıp demlenmeye alıyoruz. En az yarım saat dinlenen pilav servise hazır.
  • Afiyet olsun.

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo patlıcan

Köfte harcı için

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı galeta unu (Yada ekmek )
  • 1 yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik

    Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanların kabuklarını pijama şeklinde soyun ve uzunlamasına yarım santim kalınlığında doğrayın.
  • Tavaya yağı alın ve patlıcanları arkalı önlü kızartın.
  • Kıymayı bir kaba alın, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, galeta unu ve baharatları alıp yoğurun.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfte şekli verin.
  • Kızartmış olduğunuz patlıcanların arasına köfteleri koyun ve sarın.
  • Sarmış olduğunuz köfteleri borcama yada tepsiye dizin.
  • Bir tarafta salçalı sosunu hazırlayın.
  • Suyun içinde salçayı eritin baharatlarını katın ve karıştırın.
  • Patlıcanların üzerine sosu gezdirip fırına verin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirdim ben.
  • Pişince servise hazırdır.
    Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Sebzeli Çorba (Terbiyeli Sebze Çorbası) Tarifi

 

Malzemeler

Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml

  • 1 orta boy havuç(rendelenmiş)
  • 1 orta boy patates (rendelenmiş)
  • Yarım kapya biber (çok küçük küp şeklinde doğranmış)
  • Dere otu (kıyılmış)
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • 6-6.5 su bardağı su (varsa bir kısmını tavuk suyundan kullanabilirsiniz, ben 1 bardağını tavuk suyundan kullandım)

Terbiye için malzemeler;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 dolu çorba kaşığı un
  • 2-3 diş incecik doğranmış sarımsak
  • Servis ederken limonla servis edin.

    Yapılışı

  • Sıvı yağ ile bütün sebzeleri 2-3 dk kavurdum.
  • Suyu ekledim, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
  • Çorba pişerken terbiyesini hazırladım, terbiye için yumurta, yoğurt ve unu pürüzsüz olana kadar çırptım, sarımsakları da içine ufacık doğradım.
  • Çorbamın sebzeleri yumuşadıktan sonra, çorbanın suyundan 3-4 çorba kaşığı terbiyeme ekledim, hızlıca karıştırdım. (bu işlem çorbanın kesilmemesi için önemli ).
  • Ilıyan terbiyeyi çorbama ilave ettim, iyice karıştırdım, çorba kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ettim.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kıstım, 3-4 dakika daha kaynattım, ocağı kapattım.
  • Ocağın altını kapattıktan 5 dakika sonra dere otu ve tuzu ilave ettim iyice karıştırdım.
  • Çorbamı limon ile sıcak sıcak servis ettim.
  • Deneyeceklere afiyet olsun😊.

Su Böreği Lezzetinde Efsane Krep Börek Tarifi

 

Malzemeler

Krep için;

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta

İç Harcı için;

  • Peynir
  • Maydanoz
  • Kaşar Peyniri

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Yapılışı

  • İlk olarak kreplerimizi hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabı içerisine un, süt, su ve tuzu ekleyerek hiç topak kalmayacak şekilde güzelce karıştıralım.
  • Ardından yumurtaları ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Ocağa aldığımız tavamızı çok az sıvı yağ ya da tereyağı ile yağlayarak kızdıralım.
  • Hazırladığımız hamurdan 1 kepçe kadar tavamıza dökerek hamurumuzu tavanın tamamına yayalım.
  • Krep hamurumuzun alt tarafı kızarmaya başladığında spatula yardımı ile ters çevirelim ve diğer tarafını da güzelce pişirelim.
  • Her iki tarafı da güzelce kızaran krebimizi tabağa alalım ve hamurumuz bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • İç harcı için ince ince kıydığımız maydanozları peynirle karıştıralım. Tuz oranını kullandığınız peynirin tuz oranına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Hazırladığımız kreplerimizin ortasına önce 1 dilim kaşar peyniri ve 1 kaşık peynirli maydanozlu iç harçtan koyarak katlayalım. Diğer kreplerimizi de aynı şekilde hazırlayalım. Eğer fazla olduğunu düşünürseniz kreplerinizi benim gibi çift kilitli poşet içerisine koyarak dondurucuya kaldırabilir ve yapmak istediğiniz zaman çıkartarak krep böreklerinizi hazırlayabilirsiniz.
  • Tavamızı hafifçe yağlayalım ve kızdıralım. Ardından katladığımız böreklerimizi tavamıza alalım ve iki tarafını da kızartalım.
  • Güzelce kızaran krep böreklerimiz servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Antep Tava Tarifi

 

Antep Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gr dana kuşbaşı
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 4 adet yeşilbiber
  • 2 adet kapya biber
  • 3 adet domates
  • 9 diş sarımsak
  • 1 avuç iç yağ (Şart değil)

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Üzerine

  • Tereyağ  

    Antep Tava Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeleri küçük küpler halinde doğrayalım ve fırın kabına koyalım.
  • Sos için malzemeleri bir kap içerisine alıp karıştıralım ve sebzelerin üzerine gezdirip harmanlayalım.
  • Pişirme kağıdını ıslatıp tepsinin üzerini kapatıp 200 derecede 45 dk pişirelim.
  • Pişirme kağıdını alıp 20 dk daha pişirip fırından alalım.
  • Görselde kapya biber yok evde olmadığı için kullanamadım ama siz mutlaka ekleyin.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.Sevgiyle kalın.

Ramazan Pidesi Tarifi

 

Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1,5 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ( poğaçamsı bir tat isterseniz koyabilirsiniz, ben zeytinyağ kullandım.)

    Ramazan Pidesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle su, süt, maya bir kaba alınır ve güzelce karıştırılır mayayı aktif hale getirmeliyiz sonrasında tuz şeker sıvı yağ ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Sonrasında un eklemeye başlıyoruz ama yavaş yavaş ekleyip hamura yedire yedire yoğurmaya başlıyoruz .
  • Unu birden eklemeyin azar azar dikkatli bir şekilde ekleyin ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur olacak daha sonra mayalanmaya bırakıyoruz.
  • 30- 40 dakika kabarınca tezgaha alıyoruz ve havasını alıp yoğuruyoruz sonra iki eşit parçaya bölüyoruz yağlı kağıt serili fırın tepsisine un serpiyoruz.
  • Hamurlarımı tepsilere koyup üzerlerini kapatıyoruz.
  • Bu şekildede 10 dakika mayalandırıyoruz sonra tekrar tepsileri alıp elimize çok az sıvı yağ alıp yuvarlak pide şeklini veriyoruz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz, yumurta sarısına da az miktar yağ ekliyoruz sonra susam ve çörek otu serpiyoruz.
  • Hazır olan pideleri 180 derecede 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi

 

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 125 gram margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağından biraz az süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 limon suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı haşhaş

    Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurta, şeker, margarin ve sütü güzelce çırpalım.
  • Ardından kuru malzemeleri eleyip ekleyelim.
  • Son olarak haşhaş ekleyip güzelce karıştıralım.
  • 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. (kürdan testi yaparsanız daha iyi olur) Afiyet olsun 💛.

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kasesi bulgur
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patlıcan
  • 1 tane domates
  • 2 tane biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık biber salçası
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Zeytinyağı

    Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Bütün sebzeler minik minik doğranır.
  • Tavaya göź kararı yağ koyulur biraz kızınca önce soğanla biber kavrulur.
  • Ardından patlıcan eklenir.
  • Patlıcanda hafif kızarınca salça sarımsak eklenir bir iki dakika daha kavrulur.
  • Bulgur baharatlar ve domates eklenir iyice kavrulur.
  • Suyuda ekleyip tuzu kontrol edilir kaynadıktan sonra kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir.
  • Biraz dinlendikten sonra servis edilir.

Oreolu Browni Tarifi

 

Oreolu Browni Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram bitter çikolata
  • 90 gram sütlü çikolata
  • 3 adet yumurta
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker
  • 150 gram tereyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2/3 su bardağı un
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • Oreo
  • Pul beyaz çikolata

    Oreolu Browni Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını ve çikolataları küçük parçalara ayırıp benmari usulü eritmeye başlayalım erimeye başlayınca içine tuzu ekleyip tamamen erimesini bekleyelim.
  • Yumurta ve şekeri ayrı bir kapta çırpalım.
  • Benmari usulü erittiğimiz çikolata ve tereyağını yumurtalı karışıma ekleyip iyice çırpalım.
  • Kakao ve unu da ekleyip çırpmaya devam edelim. Hiçbir yerinde beyazlık kalmayacak şekilde çırpalım.
  • Kare borcama (benimkinin ölçüleri 28/28 ) yağlı kağıt serelim veya borcamı yağlayalım.
  • Hemen sonrasında fırını 180 dereceye ayarlayalım ve borcama karışımın yarısını dökelim.
  • Karışımın yarısından sonra beyaz pul çikolatadan serpelim üzerine geri kalan karışımı dökelim ve en üste de oreo bisküvilerini yerleştirelim çok bastırmayın bisküvileri.
  • Isınmış fırına sürelim ve pişirelim.