9 Haziran 2021 Çarşamba

Fırında Zeytinyağlı Şahane Lezzetli Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Zeytinyağlı Şahane Lezzetli Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo biber dolması
  • Her biber için bir yemek kaşığı dolusu pirinç bulgur karışımı
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 büyük soğan
  • 1 orta boy domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Nane
  • Karabiber kimyon
  • Tuz
  • Biberin aralarına koymak halka şeklinde doğranmış iki patates
  • Biberin üzerine kapatmak için domates

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı dolusu karışık salça karışımı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Sıcak su

    Fırında Zeytinyağlı Şahane Lezzetli Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğanımızı doğrayıp zeytinyağı ile tavada kavuralım.
  • Ardından salçamızı ilave edip bir miktar daha karıştırıp baharatlarını ve tuzumuzu ilave edip yarım çay bardağı kadar kaynar sıcak su katıp karıştırıyoruz.
  • Bulgur pirinç karışımımızı ekliyoruz ocaktan alıyoruz.
  • Biberlerimizi yıkayıp temizledikten sonra çatal yardımı ile alt ve kenar kısmına bir iki kere batırıp çıkartalım
  • Ardından her biber için bir yemek kaşığı dolusu pirinç karışımını ilave edip üzerine domates kapatalım
  • Patatesleri yıkayıp yuvarlak şekilde doğrayalım.
  • Biberlerimizin altına veya kenarına aralarına istediğimiz şekilde yerleştirelim.
  • Sosumuz için tüm malzemelerimizi geniş bir kaba alıp göz kararı sıcak kaynar su dökerek karıştıralım ve dolmaların üzerine gezdirip dökelim.
  • Dolmaların yarına kadar gelecek şekilde oldumu su yeterli oluyor folyo ile kapatıp 180′ 200 derecede 35, 40 dakika kadar kadar folyo daha sonra folyoyu alarak pişirmeye devam edelim.
  • Ön pişirme folyo ile olduğu için hem içinin lokum gibi olmasını hemde biberlerin yanmaması sağlıyor folyoyu çıkartıp üzeri kızarıncaya kadar pişirelim çıkartıp servise alalım afiyet olsun.

Cennet Çorbası (Mısır Unlu Çorba) Tarifi

 

Cennet Çorbası (Mısır Unlu Çorba) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 çay kaşığı karabiber, tuz
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 bardak su (tavuk suyu varsa 2 bardağını tavuk suyu kullanırsanız daha güzel oluyo)

Üzeri için

  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • Pul biber

    Cennet Çorbası (Mısır Unlu Çorba) Tarifi Yapılışı

  • Bir tencereye mısır ununu ve tereyağını, sıvı yağı alıp 3 dakika kavuruyoruz,.
  • Ardından soğan patates ve sarımsağı soyup büyük büyük doğrayıp tencereye alıyoruz .
  • 3 dakika daha kavuruyoruz üzerine karabiber tuz ve suyunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz, patatesler pişinceye kadar orta ateşte kaynatıyoruz .
  • Çorbamızı blenderden geçirip 3 dakika daha kaynatıyoruz ve çorbamız hazır.
  • Üzeri için sos cezvesine tereyağını alıp eritiyoruz.
  • Üzerine pul biberi ekleyip bi fokurdatıyoruz, kaselere aldığımız çorbamızın üzerine gezdiriyoruz.

Tek Başına Doyuran Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi

 

Tek Başına Doyuran Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 parça tavuk göğsü
  • 2 adet köz kırmızı biber
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet limonun suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Tek Başına Doyuran Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi Yapılışı

  • Ocağa aldığımız uygun bir tencere içerisine sıvı yağımızı alalım ve içerisine arpa şehriyemizi ekleyerek güzelce kavuralım. Bu sırada daha hızlı olması için tavuğumuzu da tencereye alarak haşlayabiliriz.
  • Ardından suyu ekleyip tuzunu ayarlayarak şehriyeler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Şehriyelerimiz piştikten sonra süzgece alalım ve soğuk sudan geçirelim, suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletelim.
  • Bir taraftan da haşlanan tavuğumuzu didikleyelim. Közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşularımızı da küçük küçük doğrayalım.
  • Suyu süzülen arpa şehriyemizi uygun bir karıştırma kabı içerisine alalım ve üzerine göğüs eti, konserve mısır, doğradığımız kırmızı biber ve turşu, dereotu, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu da ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Ardından salatamızı uygun bir servis tabağına alıp üzerini limon dilimleri ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Kıymalı Hünkar Beğendi (Ana Yemek) Tarifi

 

Kıymalı Hünkar Beğendi (Ana Yemek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • 2 orta boy soğan (İnce doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (İnce doğranmış)
  • 1 kapya biber (İnce doğranmış)
  • 1 yeşil biber (İnce doğranmış )
  • 1 domates (Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış )
  • Yarım çorba kaşığı salça
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Yarım su bardağına yakın su

Beğendisi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı un
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağına yakın rendelenmiş ya da ufak doğranmış kaşar peyniri
  • Tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 3 büyük közlenmiş patlıcan (Küp küp ya da çok ufak doğranmış olacak )

Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml

Kıymalı Hünkar Beğendi (Ana Yemek) Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyip, soyuyoruz ve doğruyoruz. Ben ocakta közledim.
  2. Kıymayı yağ katmadan yanmaz yapışmaz tavaya aktardım, rengi değişene kadar kavurdum.
  3. Pişen kıymaların üzerine sıvı yağ ile soğanı ve sarımsağı aktardım, soğan iyice kavrulup, ölünceye kadar kavurdum.
  4. Salça, baharat ve tuzu ekledim, 2-3 dakika salçanın kokusu çıkana kadar kavurdum. Biberleri ekledim, biberler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
  5. Domatesleri aktardım, domatesler yumuşayıncaya kadar pişirdim, suyu ekledim, suyunu çekene kadar pişirdim.
  6. Ocağın altını kapattım, soğumaması için yemeğin ağzını da kapattım, beğendisini hazırlamaya başladım.
  7. Beğendisi için tereyağ ve unu 1-2 dakika unun kokusu çıkana kadar unu yakmadan kavurdum.
  8. Sütü yavaş yavaş ekledim, topaklanmaması için hızlıca karıştırdım, kıvam aldıktan sonra kaşar peyniri ve tuzu ekledim, peynirler eriyene kadar iyice karıştırdım (Tuzu kontrollü ekleyin kaşarda da tuz var)
  9. Patlıcanı ekledim, ezerek iyice karıştırdım. Ocağın altını kapattım. Servis tabağına beğendiyi yaydım, üzerine kıymalı yemeği yerleştirdim, servis ettim. Deneyeceklere afiyet olsun😊.

Çikolatalı Muffin Tarifi

 

Çikolatalı Muffin Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un
  • Damla çikolata

    Çikolatalı Muffin Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şekeri beyazlasana kadar çırpalım.
  • Ardından diğer malzemeleri ilave edip çırptıktan sonra muffin kalıplarına bölelim.
  • Damla çikolatanın 2 yemek kaşığı kadarını içine geriye kalan kısmını üzerlerine serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kontrollü pişirelim. Afiyet olsun.

Şipşak Dereotlu Poğaça Tarifi

 

Şipşak Dereotlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kutu krema
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı doğranmış dereotu
  • 1 yumurta akı içine sarısı dışına (Sürmek için)

Arası İçin

  • Beyaz peynir

Üzerine Sürmek İçin

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Şipşak Dereotlu Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Küçük bir kapta krema, sıvı yağ, tuz, kabartma tozu, yumurta akı karıştırılır ve un eklenir yumuşak bir hamur elde edilir ele yapışmayan.
  • Yoğurduktan sonra dereotuda eklenip tekrar yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine beyaz peynir konup kapatılır, beyaz peynir yerine farklı peynirlerde kullanabilirsiniz🤍
  • Üzerine yumurta sarısı ve susam eklenip 180 derecede ortalama yarım saate üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yanına çayımızda hazır ise Afiyetler olsun ❤️💫

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük soğan
  • 2 kapya biber (Ben evde kalmadığı için 1 tane kullandım)
  • 2 yeşil biber (Ben evde kalmadığı içim 1 tane kullandım )
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 avuç dere otu (İnce kıyılmış )
  • 1.5 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı tavuk suyu (Tavuk suyu kullanmak istemezseniz yerine normal su kullanın)
  • 2.5 su bardağından biraz fazla su (3 su bardağından 2 parmak eksik su kullandım)
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml 

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Bütün sebzeleri incecik doğradım, tavaya sıvı yağ ile soğanı ve sarımsağı aktardım, soğanlar pembeleşene kadar 2-3 dakika kavurdum.
  2. Kapya biberi ekledim, 1-2 dakika kavurdum. Yeşil biberi ekledim 2 dakika daha kavurdum.
  3. Yarım bardak şehriyeyi ekledim, rengi dönene kadar (Açık kahverengi olana kadar) kavurdum.
  4. Kalan 1 bardak şehriyeyi ekledim, 2-3 dakika daha kavurdum.
  5. Sıcak suyu ve tuzu ekledim ağzını kapattım, kaynanana kadar büyük ocakta, kaynadıktan sonra en küçük ocağın en kısık ayarında pişirdim.
  6. Suyunu iyice çektikten sonra altını kapattım, 20 dakika dinlendirdim.
  7. Dinlenen pilava kıyılmış dereotunu ilave ettim, iyice karıştırdım, servis ettim. Deneyeceklere afiyet olsun😊

Patates Köftesi Tarifi

 

Patates Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kısırlık bulgur
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 5-6 adet haşlanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, pulbiber ,nane, yedi türlü baharat
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Patates Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Bir su bardağı bulgura, 1 su bardağı kaynamış su ekleyelim.
  • Bulgurun şişmesini bekliyelim.
  • Diğer taraftan 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan yarım çay bardağı zeytinyağıyla kavrulur.
  • Salçasını ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Çatalla ezdiğimiz patatesleri ekleyip karıştıralım.
  • Baharatlarınıda ekleyip karıştırıp bulgurunu ekleyelim karıştıralım.
  • 5- 10 dk soğumasını bekliyelim.
  • Soğuduktan sonra maydanoz taze soğan nar eksisini ekleyip karıştıralım elimizle sıkıp servis edelim.

Cocostar Pasta Tarifi

 

Cocostar Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için:

  • 3 adet yumurta
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı +3 yemek kaşığı siyez unu( normal beyaz un kullanmak isterseniz 1 su bardağı yeterli olacaktır )
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Keki ıslatmak için

  • 1 su bardağı süt

Krema kısmı için:

  • 2 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 su bardağı hindistan cevizi

Ganaj için:

  • 200 ml lik süt kreması
  • 60 gr sütlü çikolata
  • 60 gr bitter çikolata

    Cocostar Pasta Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıp kakao ve unu (kontrollü) ekleyelim, çok az çırpalım.
  • Eleyerek kabartma tozunu da ekleyip spatula ile hamuru çok söndürmeden karıştıralım.
  • Keki yağlanmış 26 cm lik kare borcama ya da kelepçeli kalıba dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hamurun içi olana kadar pişirelim.
  • Hamur pişerken bir yandan kremasını hazırlayalım.
  • Krem şantiyi süt ile çırpıp hindistan cevizi ve pudra şekerini ekleyelim ve karıştıralım.
  • Fırından çıkan hamuru birkaç yerinden kürdanla delelim ve 1 bardak süt ile ıslatalım.
  • Islatılmış kekimizin üzerine spatula ile kremayı eşit olarak yayalım. Ve buzdolabına kaldırıp yarım saat bekletelim.
  • Ganaj için de sıvı kremayı ocakta ısıtıp kenara alalım. İçine kırdığımız çikolata parçalarını atalım ve karıştırarak eritelim.
  • Buzdolabından çıkardığımız pastanın en üstüne çikolata sosumuzu yayalim. Ve yine buzdolabında en az 3 saat bekletelim.
  • Sunum sırasında üzerine fıstık, fındık ekleyerek servis edelim. Herkese afiyet olsun.

İrmik Tatlısı Tarifi

 

İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Hamuru İçin

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 limon kabuğu rendesi (Rendenin ince yeriyle)
  • 1 yemek kaşığı sirke (Gevrek olması için)
  • 2,5 veya 3 su bardağı un kontrollü eklenecek

Üzeri İçin

  • Yeteri kadar fındık

Bulamak İçin

  • 1 kase irmik

    İrmik Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce tencereye şeker, su katıp 1 dilim limon sıkıp, sıktığımız limonuda tencereye katıp şerbeti 10 dakika kaynatalım soğusun.
  • Geniş bir kaba hamur malzemelerini katıp yumuşak ele yapışmayan hamur yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp bir tepsiye alalım.
  • Bezelerin her birine bıçakla veya kürdanla sekil verip irmiğe bulayıp tepsiye dizelim.
  • Ortalarına fındık koyalım 180 derece fırına verelim. Kızarana kadar pişirelim.
  • Kızaran tatlıyı fırından çıkarıp soğuk şerbeti hamurun üzerine gezdirelim.
  • Biraz dursun tatlıları tersine çevirelim şerbeti çeksin.
  • Daha sonra yönlerine çevirelim 1 veya 2 saat dinlensin şerbetini iyice çeksin servise hazır. Arzuya göre dondurmayla servis yapalım.
  • Not: Ununu kontrollü ekleyelimki hamuru tam kıvamında olsun. Tepsiyi fırından çıkarınca fındıklar yukarıya çıkacaklardır hamur kabardıkça. Sıcağıyla fındıkların her birini elimizle bastıralım. Afiyet olsun🍬🌹

Bol Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Bol Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 3-4 adet taze fasulye
  • 4 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıcak su

    Bol Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları soyun, küçük küçük doğrayıp tuzlu suya koyun. Tereyağ ve zeytinyağını tavaya alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve ayıklanıp minik minik doğranmış fasulyeyi ekleyin.
  • Yüksek ateşte fasulyenin rengi dönene kadar soteleyin (İyi sotelenmezse fasulye pişmez) Küp küp doğranmış patatesleri ve patlıcanları da ekleyip bir dakikada öyle karıştırın.
  • Biberleri ekleyin. Onları da iyice soteleyip salçayı ve rendelenmiş domatesi ekleyin. Kapağı kapatıp 2 dakika pişirin.
  • Bulguru ekleyip üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini atın.
  • Kaynayana kadar yüksek sonra kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince pişmemişse biraz daha su ekleyip pişirebilirsiniz.

Girit Usulü Zeytinyağlı Bebek Enginar Tarifi

 

Girit Usulü Zeytinyağlı Bebek Enginar Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet bebek enginar (saplı)
  • 1 çay bardağı sızma yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı un
  • Üzerini örtecek kadar su
  • 2 limonun suyu
  • Dereotu

    Girit Usulü Zeytinyağlı Bebek Enginar Tarifi Yapılışı

  • Konserve enginarları limonlu suya koyup bekletirken (ben ege’den vakumlu getirtmiştim ama yine de kararmasından korktuğum için öyle yaptım).
  • 1 soğanı yemeklik doğrayıp yarım çay bardağı sızma zeytinyağ ve şekerle öldürüyoruz.
  • Enginarları üzerine yerleştirip suyla incelttiğimiz unu, tuzu limon suyunu ve üzerini geçecek kadar suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra sıcakken kalan yarım çay bardağı sızma yağı üzerinde gezdirip soğuyana kadar kapak kapalı şekilde bekletiyoruz.
  • Servis yaparken tabağa aldığımız enginarları dereotunla süslüyor ve afiyetle yiyoruz.Not:içine başka bir sebze eklenmediği için inanın çok daha lezzetli oluyor şiddetle tavsiye ediyorum.