5 Ocak 2022 Çarşamba

Bu Poğaçalar Vazgeçilmeziniz Olacak Tarifi

 

Bu Poğaçalar Vazgeçilmeziniz Olacak Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket toz maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı nişasta
  • Aldığı kadar un(ben 4.5su bardağı kullandım)

İçine koymak için;

  • Sucuk (Siz dilediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Bu Poğaçalar Vazgeçilmeziniz Olacak Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için derin bir kabın içine ılık sütü, şekeri ve mayayı ekleyip karıştırdım.
  • Diğer malzemeleri de ekledikten sonra unu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan ama oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurdum.
  • Hamurun üzerini kapatıp 40dakika kadar mayalanmaya bıraktım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp biraz yoğurduktan sonra mandalina büyüklüğünde bezelere ayırdım.
  • Her bezeyi elimle biraz açıp sucuk koyduktan sonra kapatıp yuvarladım.
  • Poğaçalarımı fırın tepsisine dizdim.
  • Bütün hamur bittikten sonra fırını 15dakika tepsi mayası için beklettim.
  • Daha sonra uzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizik attım.
  • En son susam serperek 180 derecelik fırında pişirdim.
  • Afiyet olsun.

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo dolmalık biber

İçi için ;

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 3 adet patates
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Tuz

Kızartmak için ;

  • Yeterince sıvı yağ

Sosu için ;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

    Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp kızartarak havlu kağıt serili bir tabağa alıp fazla yağını süzdürüyoruz.
  • Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayarak aynı şekilde fazla kızartmadan sotelercesine kızartıp havlu kağıt serili tabağa alıyoruz. (fırında pişeceği için çok fazla kızartmıyoruz. )
  • Tavuk göğsünü minik küp şeklinde doğrayıp kızdırdığımız yağın içine alarak suyunu salıp çekene kadar soteliyoruz.
  • Kırmızı ve yeşil biberi küçük doğrayarak sotelediğimiz ete baharatlarıyla ilave edip birkaç dakika pişiriyoruz.
  • Patatesleri ekleyip karıştırarak dolmalık biberlerin içine harcı yerleştirip biberlerin kapaklarını kapatıyoruz.
  • Fırın tepsisine dizerek suyla salçayı çözdürüp üzerine gezdiriyoruz.
  • 175 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Servise hazır. 

Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi

 

Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 parça kemiksiz derisiz tavuk eti
  • 1 paket makarna

Tavuğu bulamak için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kekik
  • Tuz

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

Diğer malzemeler;

  • 1 paket krema
  • Yarım çay bardağı sut
  • Yarım limon suyu
  • Yarım limon rendesi
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Dereotu

    Limon Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarna için; tencereye su ve tuz ekleyip, kaynadıktan sonra makarnamı haşlanmaya bıraktım. (10 dakika).
  • Diğer yandan tavuklar için tavaya yağ ekleyip una buladığım tavukları kızartmaya başladım.
  • Tavukların iki tarafı kızardıktan sonra limon suyu, limon kabuğu rendesi ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip 2-3 dakika tavayı sallayarak soteleme işlemi uyguladım.
  • Ardından krema, süt ve 2-3 dal dereotu ekleyip 3-4 dakika kıvam alana kadar pişirdim. Daha sonra süzüp hafif soğuk sudan geçirdiğim makarnayı borcama döküp, üzerlerine tavukları dizdim.
  • Kalan sosuda makarnanın her yerine gelecek şekilde döktüm. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip ince kesilmiş limon ve biraz dereotu ekleyin.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kaşar peyniri kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis ettim. Afiyet olsun.

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kültür mantarı
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 baş kuru soğan
  • 6-7 tane çeri domates
  • 1 çay kaşığı mantar baharatı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) kahve fincanı zeytinyağı

    Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri yıkayıp iri iri doğruyoruz.
  • Tavada zeytinyağında önce soğan ve biberleri kavuruyoruz.
  • Sonra mantarları ilave ediyoruz.
  • Biraz kavrulunca domatesleri ilave ediyoruz.
  • Az daha kavrulunca baharat ve tuzu ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Turşu Tadında Mor Lahana Salatası

 

Turşu Tadında Mor Lahana Salatası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • Orta boy yarım mor lahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

    Turşu Tadında Mor Lahana Salatası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mor lahanayı bıçak yardımı ile ince ince doğrayalım ve uygun bir kap içerisine alalım. Dilerseniz bu aşamada sebze soyacağı da kullanabilirsiniz.
  • Üzerine tuz ve sirkeyi dökerek  2-3 dakika ovarak diriliğini kaybedinceye kadar yumuşatalım.
  • Ardından dereotunu ve maydanozu ince ince kıyalım.
  • Yumuşayan mor lahanamıza doğradığımız maydanoz ve dereotunu ekleyelim.
  • Limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını ilave ederek karıştıralım.
  • 10 dakikada hazırlayabileceğiniz turşu tadında mor lahana salatamız servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Üzerine sos için;

  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber 

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 6subardağı suyu tencereye alalım. Yıkadığımız 1 su bardağı mercimeği koyup, kapağını biraz aralıklı kapatıp, 20 dakika kadar pişirelim.
  • O pişerken tavaya yağları alıp eritelim unu ekleyip 2-3 dakika kavuralım.
  • Mercimekler yumuşayınca kavurduğumuz unu 1 su bardağı sıcak su ekleyip, karıştırarak çorbaya ekleyip blendırdan geçirelim. Çorbamız hazır.
  • Eğer kıvamı çinkoyu olursa biraz kaynar su ekleyelim.
  • Üzerine sos için; 6 kaşık zeytinyağı kızdırıp, kırmızı tozbiberi ekleyip, bir iki tur çevirelim. Çorbayı servis ederken üzerine gezdirelim.

4 Ocak 2022 Salı

Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi

 

Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 2 hamur kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Yarım kg lor peyniri

    Tez Börek (Kahvaltınızın Vazgeçilmezi Olacak) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir kaba lor peynirini, yumurtayı ve maydanozu alıp karıştıralım.
  • Ardından tuzu, hamur kabartma tozunu ekleyip karıştırın. 1 kase su alın.
  • Unu birer bardak olacak şekilde kontrollü eklemeye başlayalım.
  • Bir yandan da az az su ekleyelim. Hamurumuz ne çok cıvık ne de çok sert olacak.
  • Hamurumuzu yaptıktan sonra tezgahımızı unlayalım ve hamuru merdane ile açalım. 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi

 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ arzuya göre margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta(1 tanesinin sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yaklaşık 2 su bardağı un(mutlaka kontrollü)

Üzeri için;

  • Ayırdığımız yumurtanın sarısı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Çeyrek dilim limon

    Cevizli Ay Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım.
  • Malzemeleri uygun bi tencereye alıp 10 dakika kaynatalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu sıkıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ilave edip yumuşak kıvamlı bi hamur elde edelim.
  • Hamuru tezgahta 2 eşit parçaya ayırıp rulo şeklinde açalım.
  • Çok ince olmayacak şekilde üzerine bastırarak şekil verip bardak yada kalıpla ay şeklinde keselim.
  • Yağladığımız fırın tepsisine dizip üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
  • Çatalla çizik atıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlımızı ılık şerbetle buluşturan.
  • Tamamem şerbetini çektikten sonra fıstık serpip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi

 

Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)

    Ezber Bozan Yumuşacık Tava Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kek için çırpma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşana kadar çırpalım. Daha sonra süt, sıvı yağ ekleyelim.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek çırpalım.
  • Derin ve kalın tabanlı tavamızı tereyağı ile yağlayalım.
  • Hazırladığımız kek harcını yağladığımız tavaya dökelim ve tavamızı ocağa alalım. Ben 27cm çapında bir tava kullandım.
  • Üzerini bir mutfak bezi ile örterek kapağını kapatalım ve bezin sarkan kısımlarını kapağın üzerine doğru kapatalım.
  • Kısık ateşte kekimizi yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Pişirme süresi ocaktan ocağa değişiklik gösterebilir, kürdan testi ile pişip pişmediğinden emin olabilirsiniz.
  • Üzerinin sosu için hazır çikolata sosuna sütü ekleyerek koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirelim.
  • Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkartalım.
  • Hazırladığımız çikolata sosunu kekin üzerine gezdirelim.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kuskus
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biberi
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet sarı biber
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber, kırmızı toz biber
  • 2,5 su bardağı su

    Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sebzeleri küçük küpler halinde kesiyoruz.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağ ile ocağa alınır.
  • Havuçlar içerisine alınır 2 dk sotelenir.
  • Soğanlar ve biberler eklenir 2 dk daha sotelenmeye devam edilir.
  • Sebzeler sararınca domatesler ilave edilir ve karıştırılır.
  • Tencerenin kapağını kapatarak 1-2 dk pişirilir.
  • Salça ve baharatlar eklenir karıştırılır ve kuskuslar ilave edilir.
  • Su ve tuz ilavesiyle tencerenin kapağı kapatılır ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınınca 10 dk kapağı kapalı olarak dinlendirilip servis edilir. Afiyet olsun ❤️.

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi

 

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet küçük boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

    Karamelize Soğan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanlarımızın kabuklarını soyalım ve dörder parçaya bölelim.
  • Ardından katmanlarını elimizle tek tek ayıralım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım ve soğanları ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlarımız yumuşayama başladığında üzerine şekeri ekleyelim ve karamelize edelim.
  • Soğanlarımızın rengi dönünce 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyelim ve tavamızın kapağını kapatarak bir kaç dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen soğanlarımızı uygun bir kaseye alarak üzerine nar ekşisi, karabiber, pul biber, kimyon, kırmızı toz biber ve tuzu ilave ederek karıştıralım.
  • .Karamelize soğanlarımız servise hazır. Tercihe bağlı olarak süzme yoğurdun üzerinde servis edebilirsiniz.

Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi

 

Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 6 su bardağı sıcak su (Tavuk suyu da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nefis Mısır Unlu Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereye tereyağı alıp eritelim.
  • Üzerine mısır ununu ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar ortalama 4 dk kavuralım.
  • Ardından yemeklik doğradığımız soğanı ekleyerek 1-2 dk kavurmaya devam edelim.
  • Sonrasında küp küp doğradığımız patates ve havucu ekleyerek 4 dk kadar kavuralım.
  • Artık suyunu ekleyebiliriz. Ben ilk aşamada 5,5 su bardağı sıcak su ekledim. Dilerseniz tavuk suyu da kullanabilirsiniz.
  • Suyu ekledikten sonra ocağı kısarak kısık ateşte 25 dk kadar pişirelim.
  • Sebzeler yumuşayınca blenderdan geçirebiliriz. Benim çorbamın 25 dk pişmesi yeterli oldu.
  • Blenderdan geçirdikten sonra kıvamına bakalım. Eğer koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek birkaç dakika kaynatalım.