10 Temmuz 2022 Pazar

Şehzade Kebabı (Kurban Bayramı İçin Kaydedin) Tarifi

 

Şehzade Kebabı (Kurban Bayramı İçin Kaydedin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuşbaşı dana eti
  • 4 adet patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet soğan
  • 4 adet yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı et suyu

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet biber

    Şehzade Kebabı (Kurban Bayramı İçin Kaydedin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak etlerimiz eğer kuş başı değilse doğrayalım.
  • Düdüklüye yada tencereye alalım üzerine 1 litre kadar su ekleyelim ve etimizi haşlayalım.
  • Etimiz haşlanırken patlıcanlarımızı küp küp doğrayalım. Eğer acısı çıksın isterseniz yarım saat kadar tuzlu suda bekletelim. Ben bu aşamayı hiç yapmıyorum.
  • Tavamıza yeterince sıvı yağ alıp patlıcanları kızartıyoruz. Mutfak kağıtı serili bir tabağa alıyoruz kızaranları.
  • Ayrı bir tencereye tereyağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanları alıyoruz ve kavuruyoruz.
  • Daha sonra doğradığımız biber, kapya ve sarımsakları da ekliyoruz onlarıda kavuruyoruz.
  • Baharatları ekliyoruz tabiki damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  • En son haşlanmış etlerimizi suyunudan eklemeden soğan karışımımıza ekliyoruz.
  • 3-4 dakika etleride içinde soteleyerek ocaktan alıyoruz. Büyük yuvarlak borcamımızı alıyoruz.
  • Alt kata biraz tuzladığımız patlıcanları ekleyelim.
  • Üstüne etimizi güzelce yayalım.
  • Soğanlı eti yaptığımız tavaya salçamızı ekliyoruz ve daha sıcak et suyundan süzerek 2 bardak ilave ediyoruz
  • . Biraz tuz ekleyebilirsiniz salçanıza bağlı ben eklemedim.
  • Salçalı suyumuzu güzelce karıştıralım salça ezilsin.
  • Etimizin üzerine salçalı sosumuzu dökelim.
  • Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Daha sonra üzerini ıslatılmış fırın kağıdı ile kapatıyoruz güzelce ve 200 derecelik fırına yaklaşık 40 dakika gönderiyoruz. Fırından fırına değişebilir tabiki.
  • Yanına da pilav eeee daha ne olsun. Tam ekmek banmalık bir tarif.

Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi

 



Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 750gr julyen kesilmiş tavuk göğsü
  • 400 gr mantar
  • 2-3 küçük kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • 1 kutu krema
  • 1 tatlı kaşığı toz köri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik

    Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hazırlamış olduğumuz malzemelerden önce soğanları tavada yağ ile pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Üzerine yüksek ateşte tavukları ekleyelim ve beyazlaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Suyunu salıp çekmeye başladığında mantarları ekleyelim.
  • Mantar sularını saldığında kapağı kapatıp orta ateşte çekmesini bekleyelim.
  • Suyu çeken yemeğimizde kremayı ekleyip karıştırıp az kaynayana kadar bekleyelim.
  • Krema kaynanaya başladığında kısıp baharatları ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Eğer az sulu olmasını isterseniz hafif krema çektiğinde kapatıp yemeğe hazır olmuştur.
  • Fazla soslu sevmeyenler çekene kadar bekleyebilir. Makarna ya da pilav ile birlikte süper uyumlu :).Afiyet olsun :).

Tavada Kepekli Ekmek Tarifi

 

Tavada Kepekli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram un
  • 200 gram kepekli un
  • 4 su bardağı su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 7 gram kuru maya

    Tavada Kepekli Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Unu, 3 çay kaşığı tuzu, mayayı ve 4 su bardağı ılık suyu bir kaba alıp tahta kaşıkla karıştıralım. Yumuşak bir hamur olacak.
  • Bir saat mayalanmaya bırakın.
  • Kapaklı bir tavaya hamurumuzu 4 te birini dökelim. (4 adet tava ekmeği olacak) elimizi su ile ıslatalım ve şekil verelim.
  • Kapağını kapatıp bir kaç dakika kısık ayarda pişirelim, ve diğer tarafını da çevrip pişirelim.Not: 4 tane tava ekmeği yapıyoruz bu hamur ile.Afiyet olsun.

Balbadem Tatlısı Tarifi

 

Balbadem Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu

Bulamak için;

  • irmik

Üzeri için;

  • Antep fıstığı tozu

    Balbadem Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım ve soğumaya bırakalım. Su ve şekeri tencerede kaynayana kadar karıştıralım sonra içerisine limon suyunu ilave edip 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için; un hariç verilen bütün malzemeleri karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyip yumuşak bir hamur yapalım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim.
  • Daha sonra irmiğe bulayıp fırın tepsisine dizelim.
  • Bıçak ile hamurların üzerine tam kesmeden çizik atalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlıların çıktıktan 2-3 dakika sonra soğumuş olan şerbeti dökelim.
  • Tatlıların orta kısımlarına antep fıstığı tozu doldurarak servis edelim. Afiyet olsun.

Ciğer Kavurma Tarifi

 

Ciğer Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo tavuk ciğeri
  • 1 adet soğan
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Göz kararı tuz

    Ciğer Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ciğeri doğrayıp kanından ayıralım daha sonra güzelce yıkayıp, süzelim ve kızgın tavada kavuralım.
  • Soğanı küp küp doğrayıp, katalım. Yağı katıp güzelce kavuralım ve baharatları ekleyip, güzelce kontrollü şekilde kavurup, sıcak servis edelim.

Sütlaç Tarifi

 



Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

Sütlaç için;

  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (Nişastayı açmak için kullandım)
  • 1 paket şeker vanilin

Süslemesi için;

  • Tarçın

    Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye pirinci alıp, üzerine 3 su bardağı suyu döküyoruz ve pirinçler pişene kaşar kaynatıyoruz.
  • Pirinçler piştikten sonra üzerine 1 litre süt 1 su bardağı şekeri ilave edip, karıştırıyorum.
  • Biraz piştikten sonra yarım su bardağı süt ile nişastayı açıyorum ve onu da tencereye döküyorum.
  • Yavaş yavaş karıştıra karıştıra bu işlemi yapıyorum kesinlikle karıştırmayı bırakmıyorum fokur fokur olduktan sonra zaten koyulaşma ya başlayacaktır altını tamamen kapatıp 1 paket şeker vanilin ekliyorum ve yine kuplara koydum.
  • Üzerini tarçınla süsledim. İlk başta sıcak olduğu için size kıvam almamış gibi gelebilir ama kesinlikle soğuduktan sonra kıvam alıp koyulaşacaktır. Deneyeceklere afiyetler olsun 

Mozaik Kek Tarifi

 

Mozaik Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından az sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 yemek kaşığı kakao

    Mozaik Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak, yumurtalar köpük oluncaya kadar çırpın.
  • Süt ve sıvı yağı ilave edin ve karıştırın.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya şekerini karışımın üzerine ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Hazırladığınız kek harcından 1 su bardağı ayırın.
  • Kalan harcı kek kalıbına dökün.
  • Ayırdığınız harca kakao ekleyerek hamurunuzu karıştırın.
  • Kek kalıbının üzerine kakaolu kek hamurunu dökün ve kürdan yardımı ile şekil çizerek şekil verin.
  • Kekinizi önceden ısıttığınız 160 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakın (Bu aşamada kekinize kürdan testi yapıp piştiğinden emin olduktan sonra fırından alabilirsiniz)
  • İlk sıcaklığı çıkan mozaik keki kalıptan çıkartın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!.

Milföy Pide Tarifi

 

Milföy Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket milföy hamur
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet minnoş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 poşet buzluk kıyması (1 kilo kıymayı 5 poşete eşit miktarda koymuştum)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (Kıymam yağsız olduğu için, eğer yağlıysa yarım çay bardağı su ilave edebilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Maydanoz
  • Kaşar

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Milföy Pide Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzelerimizi robottan geçirip kıymamızla buluşturalım. Üzerine salça, yağ ve baharatları ekleyip bekletelim.
  • O sırada milföy hamurlarını ikiye kesip, merdaneyle uzunlamasına üstünden geçelim, tepsimize sıralayalım. 1 yemek kaşığı olacak şekilde hamurlara ilave edelim.
  • Kenarlarına yumurta sarısı sürelim (Milföy hamurumdan 6 tanesine yumurta sarısı yetişmedi, dilerseniz bir yumurta sarısı daha ilave edebilirsiniz)
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Sonra kaşar ilave edip, 1 dk bekletelim. Çok çok lezzetli bir pide oluyor deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Kışlık Asma Yaprağı Tarifi

 

Kışlık Asma Yaprağı Tarifi İçin Malzemeler

  • Asma yaprağı 2-3kilo
  • Tuz
  • Nane
  • Sıcak ve soğuk su
  • Bir kaç cam kavanoz veya plastik şişe

    Kışlık Asma Yaprağı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce yaprakları parlak tarafı aşağı gelecek şekilde koyun.
  • Sonra üzerine biraz tuz serpip, sıcak suyu üzerine ekleyin (Su üzerine çıkana kadar olsun) ve yaprakların üzerine bir kapak koyup, 3-4 saat bekletin.
  • Sonra 3 er tane alıp sarma sarar gibi sarin amma dikkat edin parlak tarafı içte kalsın.
  • Sonra çam kavanozlara dikey şekilde dizin. Üzerine nane ve 1tatlı kaşığı tuz ekleyin (Kavanoz ölçüsüne göre tuzun miktarı değişir 1 kiloluk kavanoza 1 yemek kaşığı tuz olması gerek).
  • En son üzerine soğuk su ekleyip ağzını kapatın. Böylece kısa kadar kalır ve kışın açıp sarma yapabilirsiniz.
  • Not: Plastik şişeyede aynı şekilde sarin ve şişenin içine atın şişe doldukça plastik şişeyi yere yavaş yavaş vurun böylece yapraklar aşağı iner ve yer açılır şişe dolduktan sora tuzunu suyunu ilave edin.

Ev Baklavası Tarifi

 

Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Tuz
  • 6 su bardağı un

İçi için;

  • Çekilmiş ceviz

Açmak için;

  • Mısır nişastası

Şerbeti için;

  • 4 su bardak şeker
  • 5 su bardak su
  • 1-2 damla limon

Üzeri için;

  • 300 gram tereyağı ya da margarin

    Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta,süt,yağ,sirke,kabartma tozu ve tuzu kabımıza alıp güzelce karıştıralım.
  • Üzerine unu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım.
  • Hamuru 30 eşit parçaya bölüp hepsini tek tek nişasta serperek tabak boyutunda açalım.
  • 10 ar 10 ar üst üste koyalım. 10 arlı sıraladığımız bezelerimizi merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açalım.
  • Tepsimize yerleştirip aralarına çektiğimiz cevizleri serpip üst üste yerleştirelim.
  • İstediğimiz boyutlarda kesip üzerine erittiğimiz yağın yarısını döküp önceden ısıtılmış 180 derecede rengi hafif değişene kadar pişirelim. Çıkarıp üzerine kalan yağı da ekleyip fırına tekrar verelim alt üst kızarana kadar pişirelim.
  • Şerbeti için tencereye şeker ve suyu alıp 15 dk kadar kaynatalım.
  • Kaynayınca içine limon sıkıp bir kaç dk daha kaynatalım.
  • Tatlımız soğuk şerbetimiz sıcak olacak bir şekilde tatlımıza şerbetini dökelim. Enfes ev yapımı baklavamız servise hazır👩🏻‍🍳Afiyet olsun 

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (800 gram)
  • 250 gram tereyağ

Şerbeti için

  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Arası için

  • 250 gram pirinç antep fıstığı

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket sütlü çikolata rendesi
  • Toz antep fıstığı

    Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Derin bir tencereye süt, su ve şekeri alın.
  • Kaynayınca ocağı kapatıp içine vanilya atıp karıştırıp bir kenara alın.
  • Tereyağını eritin, üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın.
  • Bir fırça ile borcamı yağlayın.
  • Baklavalık yufkaları borcam boyutunda kesin (ben dikdörtgen borcam kullandım. ) yufkaları iki eşit parçaya ayırın.
  • Alt katına yarısını diğer yarısını da üst kata kullanılmak üzere bir bez içinde muhafaza edin ve alt katı için bir yarısını üst katı için diğer yarısını kullanalım.
  • İlk kat için ayırdığınız tüm yufkaları başka bir bez içinde muhafaza edin ( bu işlemi yufkaları kurutmamak için yapıyoruz) yarısını ayırdığınız yufkaları teker teker yağlayıp borcama dizin.
  • İlk katı tamamlayınca antep fıstıklarını serpiştirin. Her yere gelmesine dikkat edin.
  • Üst katı içinde tüm yufkaları tek tek yağlayıp dizin.
  • En son baklavanın üst katını da yağlayıp eşit şekilde kare olacak şekilde kesin.
  • Kenarlarını mutlaka bir bıçak ile düzeltin.
  • Önceden ısıtılmış 180c’lik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Benim fırınımda 1 saatte pişti. Siz 50. Dakikada mutlaka kontrol edin.
  • Baklavalar piştikten sonra ilk sıcağının çıkması için 10 dakika bekletin.
  • Soğumuş şerbeti baklavanın her yerine gelecek şekilde dökün. Tatlıyı oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
  • Soğuyunca kakao ve pudra şekerini bir kasede karıştırın.
  • Süzgeçten geçirerek tatlının üzerine dökün.
  • En son rendelenmiş çikolatayı da tatlının üzerine dilediğiniz şekilde serpiştirin.
  • Buzdolabında 2 saat bekletip servis etmenizi öneririm. Baklava karelerinin üzerine toz antep fıstığı dökerek servis edebilirsiniz.Afiyet olsun 

9 Temmuz 2022 Cumartesi

Yumuşacık Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi

 

Yumuşacık Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 759 gram dana kuşbaşı
  • 150 gram iç yağı
  • 100 ml maden suyu
  • Tuz

    Yumuşacık Lokum Kıvamında Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Et büyük ise küçük parçalara bölünür.
  • Yıkanır üzerine maden suyu eklenir ve 2 saat buz dolabında bekletilir.
  • Daha sonra süzülür küçük doğranmış iç yağı tencereye alınır üzerine et bırakılır ve pişmeye bırakılır.
  • Pişmeye yakın tuz eklenir ve kavrularak servis edilir. Deneyen herkese afiyet olsun.