23 Temmuz 2022 Cumartesi

Çaylı,Çikolatalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çayın demi(soğuk)
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 dolu yemek kaşığı sürülebilir çikolata
  • 1 su bardağı dövülmüş fındık
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şeker beş dakika mikserle çırpılır.
  • İçerisine diğer malzemeler konur.
  • En son kabartma tozu ilave edilip elenmiş olan un konur ve mikserle biraz karıştırılır.
  • Kek hamuru, sıvı yağ ile yağlanıp, un serpilen kek kalıbına boşaltılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 45 dakika pişirilir(kürdan ile piştiği kontrol edilir).
  • Beş dakika fırının kapağı açık bir şekilde bekletilir ve dışarı alınır.
  • Kek ılıyınca ters çevrilir ve servis yapılır.Afiyet olsun

Pamuk Poğaça Başka Tarif Aramayın Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta ( akı içine sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı un

İçi için;

  • Beyaz veya lor peyniri

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay kaşığı pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü yoğurma kabına alın üzerine kuru maya ve şekeri ekleyip karıştırın 5 dakika bekletin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
  • Unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalandirin.
  • Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup tezgaha alın mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın elinizle bastırarak açın içine peynir koyup katlayıp yassı şekil verin.
  • Katlanan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizin üzerine yumurta sarısı ile pudra şekerini karıştırın fırça ile sürün.
  • 180 derece fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine temiz bir örtü örtüp 10 dakika dinlendirin. Servis yapın.

Kayısı Pestili Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 kilo kayısı
  • 4 su bardağı  su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • Kayısıları yıkayıp ayıklayalım.
  • Tencereye alıp üzerine 4 su bardağı su ilave edip pişirelim. 20 dk kadar piştikten sonra blendir ile püre haline getirelim.
  • Üzerine şeker ilave edip karıştıralım.
  • Nişastaya yarım çay bardağı su ilave edip iyice karıştıralım ve tencereye ilave edip tekrar blendir ile karıştıralım.
  • 5 dk da bu şekilde pişirip ocaktan alalım.
  • Ilımaya yakın fırın kağıdını fırın tepsisine koyup üzerine kayısı pestilini döküp yayalım.
  • Bir tepsiye 4 su bardağı kadar ayarlayıp dökün.
  • İnce isteyen daha az biraz kalın isteyen biraz daha fazla dökebilir.
  • Ardından güneş gören bir yere koyup kuruması takip edin.
  • Kağıttan çok kolay bir şekilde çıkıyor.
  • Beze döküp kurutabilirsinizde. Size kalmış. Ardindan içine ceviz fındık fıstık ve dilerseniz içine koyup sarıp kesin. Ben kayısı çekirdeği koydum. Tabi kayısı çekirdeği tatlı ise.
  • Kışın çayın yanında güzel oluyor.

Yoğurtlu, Hardallı, Havuç Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 tane soyulup yıkanıp rendelenmiş havuç
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Üzeri için:

    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 çay bardağı iri parçalanmış fındık
    • Pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Havucu ve sıvı yağı bir tavaya koyup soteleyin.
    • Havuçlar soğuyunca sarımsak, mayonez, hardal, tuz ve yoğurtla karıştırın.
    • Servis tabağına koyun.
    • Tereyağını eritin.
    • Eriyen tereyağına fındıkları ekleyip güzelce kavurun.
    • Kavrulmaya başlayınca pul biberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
    • Servis tabağındaki havucun üzerine bolca dökün.Şifa olsun.

Spaghetti Pomodorini Tarifi

 

Malzemeler

  • 1/2 (yarım) paket spaghetti(çubuk) makarna
  • 10 adet kiraz domates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 yaprak taze fesleğen
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavayı ocağın büyük gözüne yüksek ateşe alın.
  • Zeytinyağını ve sarımsağı ekleyin.
  • Diğer yandan domatesleri ortadan ikiye kesin sarımsak yanmadan tavaya ekleyin.
  • 15 dakika orta ateşte ara sıra karıştırarak domatesleri öldürün.
  • Makarnayı tavadaki domateslerin durumuna göre zaman ayarlaması yaparak kaynar suda 9 dakika haşlayın.
  • Makarna pişmeye yakın sarımsağı tavadan alıp domateslere 1 kepçe makarna suyu ekleyin ve domatesleri kaşık yardımıyla ezin.
  • Tuz ekledikten sonra fesleğenleri de kabaca kopararak domatese ekleyin.
  • Haşlanan makarnayı süzün ve sosa ilave edip karıştırın.
  • İsteğe göre bu aşamada parmesan peyniri veya soğuk tereyağı ekleyerek makarnayı bağlayabilirsiniz.Makarna servise hazır, afiyet olsun.:

Tereyağlı Patatesli Menemen Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 orta boy patates
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 büyük kırmızı biber
  • 2 tane domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 – 3 tane yumurta (sayısı tercihen)
  • Tuz
  • Kekik

     Nasıl Yapılır?

  • Patatesler küçük küpler halinde doğranır.
  • Biberler ve domates küp doğranır.
  • Tavaya tereyağı alınır.
  • Patatesler eklenerek kavrulur ve kapağı kapatılır.
  • Arada bir karıştırılır.
  • Patatesler yumuşayınca biberler eklenir ve karıştırılır.
  • Tekrar kapağı kapatılır.
  • Üzerine kabuğu soyulmuş domatesler eklenir ve birkaç tur çevrilir. Tuz atılır.
  • Üzerine yumurtalar kırılır tekrar tuz atılır ve karıştırılır.
  • Yumurtalar pişince kekik eklenir servis edilir.Afiyet olsun 





Türk Kahveli Bademli Kurabiye Tarifi

 

 Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurta
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 dolu tatlı kaşığı türk kahvesi
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yeteri kadar un (2-2,5.5 su bardağı kadar)dikkatli ekleyin
  • 1 çay bardağı badem içi

Üzeri için;

  • 2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi

     Nasıl Yapılır?

  • Un ve badem hariç diğer bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp iyice karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ilave edilip yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
  • Son olarak iri çekilmiş badem içini ilave edilip karışana kadar yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • 175 dereceye ayarlı önceden ısıttığımız fırında altı ve üzeri pembeleşene kadar pişirelim.
  • Diğer tarafta bir kase içinde hindistan cevizi ve pudra şekerini karıştıralım.
  • Fırından çıkan kurabiyeler sıcakken bu karışıma bulayıp servis tabağına yerleştirelim. Deneyecek olanlara şimdiden şimdiden afiyet olsun 🥰

Pankek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Yanında eşlik edenler;

  • Bal
  • Kahvaltılık çikolata
  • Meyveler

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için gereken tüm malzemeler koyu bir kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
  • İlk sefere mahsus bir kaç damla sıvı yağ ile yapışmaz tava yağlanır peçete ile silinir.
  • Pan kek hamurundan bir yemek kaşığı kadar alınır ve orta ateşte önlü arkalı pişirilir.
  • Tavanın yapışmaz olması ve hamuru dökmeden ısınmış olması önemli.
  • Aşırı sıcak olursa içi çiğ kalır. Yeteri kadar ısınmazsa da istediğimiz sonucu alamayız.
  • Yanında muz, kahvaltılık çikolata, bal veya sade olarak servis edilir.
  • Not: bu tarif 4 kişi için idealdir.Afiyet olsun 

Şipşak Poğaça (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Dereotu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

İçi için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

     Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeleri uygun kaba ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Kıvam alıncaya kadar unu ilave ediyoruz sert bir hamur olmaması gerekiyor en önemli özelliği bu.
  • Hamur hazır olunca içine peynir ekleyip, şekil veriyoruz.
  • En son yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet şeker olsun

Nefis Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 -4 adet kalın patlıcan
  • 2 adet soğan
  • 4 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak geniş büyük bir tavaya zeytin yağını alalım fotodaki gibi büyük halka şeklinde doğradığımız soğanları ve biberleri ekleyelim ve yumuşayıncaya kadar kavuralım.
  • Daha sonra kabuğunu soyup doğradığımız domatesleri ekleyelim baharatları da ilave edip kapağını kapatalım.
  • Sarımsakları küçük küçük doğrayalım ilave edelim. Orta ateşte domateslerin sulanmasını bekleyelim.
  • Daha sonra salçaları ekleyelim ve kavuralım. Büyük büyük doğradığımız patlıcanları ekleyelim biraz karıştıralım, kavuralım.
  • 2-3 dakika daha sonra suyu ilave edelim ve kapağını kapatıp, orta ateşte pişirelim.

Anne Kurabiyesi (Nostalji Kurabiye) Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı ayrılacak)
  • 1 klasik su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı yoğurt (Bardaktan 1 parmak eksik)
  • 1 su bardağı dolusu şeker
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri güzelce çırpalım, yoğurt, sıvı yağ, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  • Unu azar azar ilave edelim ve yoğuralım. 4. bardaktan sonra kontrollü olalım ele yapışan bir hamur elde edelim (Elimize yapışıyor diye daha fazla un ilave etmeyelim kurabiyeler sert olur buna dikkat edelim)
  • Hamuru toparlamak için avucumuzun içine bir çay kaşığı yağ dökerek yoğurma işlemini tamalayim. Tepsiye pişirme kağıdı serelim.
  • Hamurdan cevizden büyük parçalar alarak yuvarlayıp tepsiye dizelim (Bu hamurdan 24 adet kurabiye oldu)
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, şeker serpelim ve 180 derecede alt üst ayarda önceden ısınmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim. Kurabiyeler kabarıp çatladılar harika oldu 👍 denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun 

Nar gibi Kızaran Tavuk Baget (Fırında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet tavuk baget

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Tamamlayıcıları:

  • 4 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 5 adet yeşil sivri biber
  • 5 adet çeri domates

    Nasıl Yapılır?

  • Sosumuz için; soğan ve bagetler hariç bütün malzemeler derince bir kaba alınıp, harmanlanır. Sarımsak mutlaka ezilmiş olmalıdır.
  • Sırasıyla; yarım ay şekilde şerit doğranmış soğanlar ve bagetler eklenerek nazikçe tavuğumuzun her yeri soslanır.
  • ⭐️⭐️ Streç filmle üstü kapalı 20/25 dakika bekletmeniz kafidir. Büyük bir borcam veya fırın tepsisi üzerine karışım dökülür.
  • Kalın-küp doğradığımız patateslerimiz, ve yuvarlak form kazandırdığımız havuçlarımız da ilave edilerek son bir kez daha harç karıştırılır. Dilerseniz patates ve havuçları sosa katmadan biber ve domateslerle birlikte tepsiye de alabilirsiniz.
  • Tepsi üzerine dengeli bir şekilde yayıp, yer yer biberlerimiz ve 4 parçaya ayırdığımız çerilerimiz eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 220° fırında ilk 25 dakika kontrollü pişirildikten sonra, derece 190/200 arasına getirilip 35 dakika daha pişirilerek süre tamamlanır.
  • 🌟Fırınlar arasında güç farkı olabileceğinden, herkes fırının huyunu bilir. 😁😁 Kontrollü bir pişirme süreci yapılmalıdır.

    💚Dışı nar, içi pamuk bagetlerimiz servise hazırdır. 😊💕🎉💫

    Afiyet olsun🌸