30 Temmuz 2022 Cumartesi

Fırınlanmış Baharatlı Mısır Kaburga Tarifi

 


Malzemeler

  • 2 adet mısır
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz soğan
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

Acılı mayonez sos için;

  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1/4 (çeyrek) yemek kaşığı acı sos
  • Yoğurtlu dip sos
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (1’ini süzme kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı toz soğan
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kekik
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Mısırları boylamasına dörde kesin.
  • Kestiğiniz 4 parçayı ortadan ikiye kesin.
  • Bir mısırdan 8 dilim elde edeceksiniz.
  • Bir kasede baharatları zeytinyağı ile karıştırın.
  • Mısırları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Fırça yardımıyla mısırları yağlayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 30 dakika fırınlayın.
  • Mısırlar pişerken sosları hazırlamak için malzemeleri kasede karıştırıp buzdolabında bekletin.
  • Mısırları fırından çıkarınca soslarla birlikte sıcak olarak servis edin.

Mercimekli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1, yemek kaşığı salçası
  • 1 adet orta kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 7-8 adet taze soğan
  • Çeyrek demet maydanoz

Bardak ölçüm 200 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye bir su bardağı kırmızı mercimeği ayıklayıp, yıkayıp, koyalım üzerine iki su bardağı sıcak suyu koyup tencerenin kapağını kapatalım.
  2. 7 dakika mercimeklerin rengi sarıya dönünce kadar pişirelim. Süre sonunda bulguru içerisine ilave edip karıştıralım tencerenin kapağını kapatıp kabarması için 10 dakika bekleyelim.
  3. Tavaya sıvı yağ alalım kızınca içerisine yemeklik doğradığımız soğanları bırakıp yumuşayıncaya kadar kavuralım. Salçalarını ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz baharatlarını katıp karıştıralım.
  4. Kabaran mercimeğimizi genişçe yoğurabileceğimiz bir tepsiye alalım.
  5. Üzerine kavrulmuş soğan ve salçamızı ilave edip karıştıralım. Minik minik doğradığımız taze soğan, maydanoz ve taze naneyi ilave edip birkaç tur daha yoğuralım. Nar ekşisini ve limon suyunu da damak zevkimize göre ayarlayalım.
  6. Cevizden az büyük parçalar kopararak avucumuzun içinde şekillendirelim.
  7. Marul serili olan servis tabağına sıralayalım, yanında acı sos ve ayran eşliğinde ikram edebiliriz deneyecek olan arkadaşlarımdan yorum ve fotoğraf bekliyorum. Afiyet olsun 

Tek Lokmada Kahvaltı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 2 adet domates
  • Labne peyniri
  • Hindi füme
  • Roka
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları bir tutam tuz ile güzelce çırpalım. Domatesleri yuvarlak ince dilimler halinde keselim. Yağlı kağıt serilmiş borcama domates dilimleri dizelim.
  • Üzerine çırpılmış yumurtaları dökerek fırına verelim. 10-12 dk sonra pişen yumurtamızı soğumaya bırakalım.
  • Biraz soğuduktan sonra içerisine labne peyniri sürelim. İsteğimize göre salam veya hindi füme dilimleri koyalım.
  • Rokaları da ekleyerek rulo haline getirelim. Dilimler halinde keserek servis edelim. Tek lokmada kahvaltımız hazır, afiyet olsun.

Ev Yapımı Ekmek (Çok kolay ) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 buçuk su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri ılık su ve süt ile karıştırıp, yumuşak ele yapışan bir hamur elde ediyoruz.
  • 1 saat 2 saat arası mayalandırıyoruz. Ne kadar mayalandırırsak o kadar güzel olacaktır.
  • Sonra fırını 230 dereceye açalım. Ben tencere gibi olan borcamda yaptım. Fırın kabımızı da fırına koyalım ve ısınmaya bırakalım. Fırınımız sıcak olmalı 🔥 🙂.
  • Hamuru tekrar yoğurup ekmek şekli verelim. Yağlı kağıt üzerine koyup bir kaba koyalım. 30 dakika 1 saat aralığında tekrar mayalandıralım.
  • Sonra fırın kabına alalım. Üzerini bir bıçak yardımı ile çizelim. Üzerini kapağı ile kapatalım. Ben kapaklı borcamda yapıyorum. Fırında kontrollü bir şekilde pişirilelim. Afiyet olsun 

29 Temmuz 2022 Cuma

Nefis Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı bisküvi kreması
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilin
  • 3 su bardağı un (oldukça yumuşak bir hamur oluyor ekstra un eklemeyelim)
  • 1 çay kaşığı ucu kabartma tozu

Üzeri için

  • Bisküvi kreması
  • Yeşil toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeyi derin bir kaba ekleyip elinizle karıştırın.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ilave edip hamurunuza yedirin. Çok yumuşak bir hamur oluyor,daha fazla un eklemeyin)
  • Yaptığınız hamurdan minik parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Tüm işlet bittikten sonra tam ortalarına parmağınızla bastırıp çukur oluşturun.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 18-20 dakika pişirin.
  • Pişen kurabiyeleriniz soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş bisküvi kremasını öne ortalarına daha sonra etrafına gelişi güzel kurabiyelerinizin üzerine gezdirip yeşil toz fıstık ile süsleyin.Afiyet olsun 🥰.
  • Not; tazeliğini uzun süre koruyor. Yapacaginiz zaman hamuru 2 ölçüden yapmanızı tavsiye ederim,ben o şekilde yapıyorum,yarısını dondurucuya koyuyorum,büyük kolaylık oluyor.

Kahvaltılık Pamuk Ekmekler Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2-3 su bardağı un (lütfen kontrollü ekleyin)

Üzeri için :

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı su
  • 2 adet biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık su kuru maya ve toz şeker karıştırılarak maya eritilir.
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 1 bardak un ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırılır.
  • İkinci bardak unda eklenip hamur toparlanır (ele yapışmayan çok yumuşak bir hamur olması gerekiyor 2 bardak yeterli geldi)
  • Üzerini kapatıp mayalanması için sıcak bir ortamda 50 dakika bekletilir süre sonunda zemine çok hafif un serpiştirip hamur alınır ve toparlanır ( bu aşamada yarım su bardağına yakın un ilave ettim )
  • Toparlanan hamur 4 eşit parçaya bölünerek büyük fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Her bir beze elle resimdeki boyutlarda açılır .
  • 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı su karıştırılıp fırçayla açılan hamurların üzerine sürülür.
  • Üzeri için biberler ufak ufak doğranır kaşar peyniri rendesi ve doğranan biberler serpilir
  • 170 derece fırında pişirilir.

Siyah Erik Karışımlı Frambuğazlı Kremalı Sütlü Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo siyah erik
  • 1 kase frambuğaz
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker

Sütlü krema için

  • 5 su bardak süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı az eksik toz şeker

Üzeri için

  • 10 adet frambuaz
  • 1 yemek kaşığı fıstık tozu
  • 1 kahve fincanı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Önce beyaz kremayı yapalım.Süte şekeri unu nişastayı koyup iyice karıştıralım.
  • Ocağa koyup koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Koyulaşınca ocaktan alıp vanilyayı ekleyip.
  • Yapacağımız tepsinin alt katına dökelim. Ve iyice yayalım. Soğumaya bırakalım.
  • Meyveli katın yapımı.Önce erikleri doğrayıp üzerine bir bardak su koyup ocakta iyice pişirelim.
  • Pişen erikleri biraz soğutalım ve frambuazları şekeri unu nişastayı ekleyip blendırden geçirelim. Pürüssüz olana kadar.
  • Tekrar ocağa koyalım sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  • Koyulaşan meyve püremizi daha önceki beyaz kremalı sütlü tatlımızın üzerine dökelim iyice yayalım. Soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan tatlımızı hindistan cevizi ve fıstıkla süsliyelim.
  • (evde kakaolu kırıntı kekim vardı bir bardak kadar içine beyaz kremadan koyup karıştırıp alt zemin yaptım arzuya bağlı önce onu koyup sonra sütlü kremayı koydum.Afiyet sıhhat olsun 

Yufkalı Milföy Sarmalı Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet böreklik yufka
  • 3 parça milföy

Sosu için ;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • Bir fiske tuz

İç harcı için;

  • 1 kase beyaz ve tulum karışık (istediğiniz peynir veya başka iç harç olabilir)
  • 1 tutam maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu ve susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sos malzemelerini derin bir kasede karıştıralım.
  • 1. Ci yufkayı tezgaha serelim.
  • Üzerine sosun yarısını kaşık yardımı ile dökelim ve fırça ile her yanına gelecek şekilde sürelim. 2. Yufkayi 1. Ci yufkanın üzerine serelim.
  • Kalan sosu sürelim,soslanmış 2 kat yufkayı 12 üçgen olacak şekilde rulet ile bölelim.
  • İç harcından üçgenlerin geniş tarafına koyarak,iki tarafından yarım cm bükerek rulo şeklinde saralım pişirme kağıdı serili tepsiye dizelim.
  • Aynı işlemi uygulayarak diğerlerinde saralım. Şimdi sıra geldi milföylere; yumuşamış milföy u merdane ile biraz boyuna inceltelim.
  • İnce şeritlere bölelim. Bu herbir ince milföy şeritleri rulo sarılan böreklerin üzerine saralım.
  • Yumurta sarısı sürelim ve susam, çörekotu karışık serpelim.
  • Fırını alt üst ayarda 200 dereceye getirerek börek tepsisini fırına sürelim.
  • Börekler istediğimiz gibi kızarınca fırından alalım.
  • Börekler ilk sıcaklığı geçince çıtır çıtır servise hazırdır. Az malzeme ile bir tepsi börek elde etmis olduk. Denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun 

Zeytinli Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 küp yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 5-6 su bardağı un

İç harcı için;

  • 1,5 su bardağı doğranmış siyah zeytin
  • 1, 5su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba su, süt, sıvı yağ, ufalanmış yaş maya, tuz, şeker ve yumurta beyazı eklenip karıştırılır.
  • Ardından parça parça elenmiş un eklenerek uzun uzun yoğrulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • 1-2 kaşık yağ ekleyerek hamur iyice toparlanır.
  • Ardından 15 eşit parça halinde bezelere ayrılır.
  • Bezeler tezgaha koyulup üzerine mutfak bezi örtülür ve 45 dakika mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan bezeler eller yağlanıp ince uzun şeklinde açılır.
  • Ardından içersine zeytin ve kaşar peyniri eklenip sarma sarar gibi önce yanlardan katlanıp sonra sarılır ve rulo şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzerine bıçakla verev çizikler atılır ve yağla açılıp çoğaltılmış yumurta sarısı sürülür. İsteğe bağlı susam, çörekotu serpilir.
  • Üzeri tekrar örtülüp 20 dakika tepside mayalanmaya bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Çok uzun süre bekletmeyin ki kurumasın. Afiyet olsun.

Cevizli Kurabiye Tarifi

 



Malzemeler

  • 125 gram tereyağı (yumuşamış)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta (akının biri üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • Alabildiğince un

Üzeri için ;

  • 1 yumurta akı ve ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Oda ısısında yumuşamış tereyağını kabımıza alalım un hariç bütün malzemeyi ekleyip karıştıralım.
  • Daha sonra unumuzu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım.
  • Önce yumurta akına daha sonra cevize batırıp yağlı kağıt serili tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında altları pembeleşinceye kadar pişirelim.

Kurutulmuş Domates Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr kurutulmuş domates
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 5 adet ceviz içi
  • 1-2 dal maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Domatesleri derin bir kapta kaynar suda yarım saat beklettim.
  • Süzüp, kağıt havlu ile kuruladım.
  • İkiye dörde kesip servis tabağına aldım.
  • Sosu için ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sarımsak rendesi ve kekiği karıştırdım domateslerin üzerine gezdirdim.
  • Kırılmış cevizi üzerine serptim maydanoz ile süsleyip servis yaptım.Ağız sulandırıcı mezem hazır 👌Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.Afiyet olsun