4 Ağustos 2022 Perşembe

Su İle Yapılan 1 Hafta Bayatlamayan Kabına Sığmayan Sünger Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilin
  • 1.5 paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 3 silme su bardağı +1 su bardağından 1 parmak eksik un

Kakaolu Kısmı için;

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı su

    Nasıl Yapılır?Not Ekle

    1. Yumurta ve şekeri karıştırma kabımıza alıp köpürene kadar 3 dakika çırpalım.
    2. Vanilya ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Suyu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
    3. En son yavaş yavaş unumuzu ekleyelim, eklerken içine kabartma tozu ve karbonatımızı da ekleyip çırpalım. Dilerseniz vanilyayı un ve kabartma tozu ile de ekleyebilirsiniz. Eğer kekinizi 2 renkli yapacaksanız bu aşamada hamurun 1/3’ini ayrı bir kaseye ayırarak daha sonra üzerine kakao ve su ekleyip tekrar çırpmalısınız.
    4. Kabımızı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı ile her yerini güzelce yağlayalım ve iç harcımızı kalıba döküp bir kaç defa tezgahta vurup yüzündeki kabarcıkları alalım.
    5. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında orta kısımda kürdan ile kontrol ederek kurdan temiz çıkana kadar yaklaşık 1 saat pişirelim ve ilk 20 dk. açmayalım.
    6. Fırından çıkarınca yüzüne temiz bez kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakalım ve kekimizi ters çevirip kalıbından çıkaralım. Heykel gibi çıktığını göreceksiniz😍
    7. ✔Ben harcımın içine 2 tane portakal kabuğu rendesi ekledim ve hamurumu ikiye bölüp iç kısmını kakaolu yaptım.
    8. ✔İçine ceviz veya çekilmiş badem ve tarçın da ekleyebilirsiniz ben ikisini de denedim harika lezzetli oluyor.

Tam Kıvamında Tüm Detaylarıyla Kayısı Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • • 2 kg. kayısı
  • • 2 kg. toz şeker
  • • limon

    Nasıl Yapılır?

  • Kayısıları ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarmaya başlıyoruz. Reçelimizin içine kayısı çekirdeklerinin içindeki bademlerden atacağımız için 10 – 15 tane kayısı çekirdeğini kırarak bademlerini ayırmayı unutmayın.
  • Kayısı, toz şeker ve kayısı çekirdeğinin bademlerini geniş bir tencereye koyarak suyunu salması için buzdolabında sabaha kadar bekletiyoruz.
  • Suyunu salan kayısıları ocağa alarak kaynatmaya başlıyoruz. Kalan şekerlerin erimesi için kayısıları ezmeden karıştırıyoruz.
  • Kayısıların üstünde köpükler oluşmaya başladığında üst kısımda oluşan köpükleri alıyoruz. Bu işlem birçok yerde farklı yorumlansa da en temel sebebi reçelin daha berrak ve renginin daha canlı olması için yapılır.
  • Yaklaşık 1 saat kaynayan kayısılarımız istediğimiz kıvama gelmiş durumdadır. Ocağı kapatmadan 2 dakika önce 15-20 damla limon sıkarak reçelimizin şekerlenmesini engellemiş oluyoruz.
  • Yeterince kaynayan reçelimizin kıvamını test etmek için tabağa reçelin suyundan damlatarak reçel yoğunluğuna emin olduktan sonra ocaktan alıyoruz. Reçelimizi önceden temizlenmiş cam kavanozlara koyuyoruz.
  • Kavanozlarınızın cam olmasına özellikle özen gösterin. Reçellerinizi kavanozlara henüz sıcak bir haldeyken pay edin ve oda sıcaklığında hafif ılıklaşana kadar bekletin.
  • Sıcakken kavanozlara koyduğumuz reçelimizi güneş görmeyen bir dolapta iki yıla kadar saklayabilirsiniz. Hemen tüketmek isterseniz 1 gün dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Çilek Kompostosu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 700g çilek
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çubuk tarçın
  • 3-4 yemek kaşığı beyaz sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Çilek kompostosu için öncelikle çileklerimizi güzelce temizleyelim. Bunun için derin bir kabı su ile dolduralım.
  • İçerisine beyaz sirke ekleyerek karıştıralım.
  • Çileklerimizin yeşil kısımlarını bıçak yardımı ile keselim ve sirkeli su içerisine alalım.
  • Tüm çileklerimizi sirkeli su içerisine aldıktan sonra 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda çileklerimizi süzgece alalım ve sudan geçirelim.
  • Daha sonra uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım.
  • Ocağın altını açalım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan şerbete çilekleri ve çubuk tarçını ilave ederek çileklerimiz hafif diri kalacak şekilde pişmeye bırakalım. Çileklerimizi çok fazla pişirip yumuşatırsak dağılacaklardır.
  • Ocaktan aldığımız kompostomuzu hemen tüketeceksek oda sıcaklığına gelmesi için bekletelim. Ardından dolaba kaldırarak soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan çilek kompostosunu kaselere alarak servis edelim. Eğer çilek kompostonuzu kışlık olarak hazırlayacaksanız kaynar haldeyken kavanozlara doldurmalı ve kapaklarını sıkıca kapatarak saklamalısınız. Afiyet olsun!

Izgara Tadında Fırın Somon Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 adet temizlenmiş somon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • Patates
  • 3 diş sarımsak
  • 4-5 dal maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Temizlenmiş somon dilimlerini bir kaba alalım.
  • Üzerine baharatları ve yağını ekleyelim.
  • Patatesleri iyice yıkayıp, elma dilimi şeklinde keselim.
  • Sarımsakları da ince ince kıyıp, ilave edelim.
  • Limonu halka, şeklinde keselim.
  • Hepsini karıştırıp, buzdolabında biraz dinlendirelim.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • 180 derecelik fırında kontrollü pişirelim. Afiyet olsun.

3 Ağustos 2022 Çarşamba

Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtalarımız ve tuzumuzu karıştırma kabına alıp iyice çırpıyoruz.
  • Ardından sıvı olan malzemelerimizi ekleyip karıştırıyoruz.
  • Son olarak da unumuzu ekleyip kıvamını alana kadar karıştırıyoruz.
  • Krep tavamızı hafifçe yağlayıp karışımımızdan döküyoruz arkalı önlü pişiriyoruz, bu işlemi karışım bitene kadar sürdürüyoruz.
  • Peynir ve reçel sürüp yemeye bayılıyoruz biz, siz isterseniz çikolatayla da tüketebilirsiniz.Kahvaltıya incecik krepleriniz hazır, afiyet bal olsun 

Su İle Yapılan 1 Hafta Bayatlamayan Kabına Sığmayan Sünger Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilin
  • 1.5 paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 3 silme su bardağı +1 su bardağından 1 parmak eksik un

Kakaolu Kısmı için;

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı su

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri karıştırma kabımıza alıp köpürene kadar 3 dakika çırpalım.
  • Vanilya ve sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Suyu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
  • En son yavaş yavaş unumuzu ekleyelim, eklerken içine kabartma tozu ve karbonatımızı da ekleyip çırpalım. Dilerseniz vanilyayı un ve kabartma tozu ile de ekleyebilirsiniz. Eğer kekinizi 2 renkli yapacaksanız bu aşamada hamurun 1/3’ini ayrı bir kaseye ayırarak daha sonra üzerine kakao ve su ekleyip tekrar çırpmalısınız.
  • Kabımızı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı ile her yerini güzelce yağlayalım ve iç harcımızı kalıba döküp bir kaç defa tezgahta vurup yüzündeki kabarcıkları alalım.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında orta kısımda kürdan ile kontrol ederek kurdan temiz çıkana kadar yaklaşık 1 saat pişirelim ve ilk 20 dk. açmayalım.
  • Fırından çıkarınca yüzüne temiz bez kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakalım ve kekimizi ters çevirip kalıbından çıkaralım. Heykel gibi çıktığını göreceksiniz😍
  • ✔Ben harcımın içine 2 tane portakal kabuğu rendesi ekledim ve hamurumu ikiye bölüp iç kısmını kakaolu yaptım.
  • ✔İçine ceviz veya çekilmiş badem ve tarçın da ekleyebilirsiniz ben ikisini de denedim harika lezzetli oluyor.

Orijinalini Aratmayan Ev Yapımı Limonlu Lokum Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı limon suyu (Taze sıkılmış)
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı krem tartar (Kıvam vermesi için, tercihe bağlı)
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • Tercihe bağlı sarı gıda boyası

    Nasıl Yapılır?

  • 3 su bardağı su ile 2 su bardağı şekeri tencereye koyup, şeker eriyene kadar hafifçe kaynatıyoruz.
  • Bir kasede taze sıkılmış limon suyu ve 1 su bardağı nişastayı karıştırıp, topaklanmalar eriyene kadar bir çatal yardımı ile karıştırıyoruz.
  • Hafif kaynattığımız şerbetin üzerine karıştırdığımız limon suyu ve nişastayı döküp yaklaşık 5 dakika karıştırıyoruz.
  • Karışıma hızlı kıvam vermesi için krem tartarımızı ekleyip, tekrardan 1-2 dakika tartarın erimesi için karıştırıyoruz.
  • Ardından limon kabuğu rendemizi ve isteğe bağlı olan sarı gıda boyamızı ekleyip 20-25 dakika macun kıvamını alana kadar karıştırıyoruz.
  • Macun kıvamını alan karışımımızı ocaktan alıyoruz ve 5 dakika ılımasını bekliyoruz.
  • Bir köşede borcam veya istediğimiz bir kaseye yağlı kağıt koyup üzerine lokumumuz yapışmasın diye ıslatıyoruz ve ardından karışımımızı ekliyoruz.
  • Karışımı en az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra istediğimiz şekilde kesiyoruz ve tekrardan nişastaya buluyoruz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. :).

Frenk Üzümlü Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gr yulaflı bisküvi
  • 90 gr eritilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı kırık fındık
  • 500 gr magerquark
  • 250 gr quark 40%
  • 1 kutu sıvı krema
  • 170 gr labne
  • 180 gr şeker
  • 80 ml sıvı yağı
  • 80 ml süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tane vanilyalı puding
  • 2 adet vanilya şekeri
  • 250-300 gr frenküzümü

    Nasıl Yapılır?

  • Tabanı için bisküviyi rondodan geçirin, tereyağı ve fındıkiçi karıştırın.
  • Pişirme kağıdı koyduğunuz kalıba bisküvili harcı eşit miktarda yayıp bardak altı yardımıyla bastırıp kenara alın.
  • Krema için gerekli malzemeyi karıştırın kek kalıbına dökün.
  • Meyveleri cheesecakein üzerine eşit miktarda yayın.
  • Kalıbın kenarlarını folyoyla kaplayın.
  • 170 dereceli fırında 50 dkk pişirin.
  • Fırının tabanına küçük bir kaba su koyun.
  • Fırından çıkan cheesecaki 1 gece buzdolabında dinlendirin. Dilediğiniz gibi süsleyin.
    Afiyet olsun.

Çilek Kompostosu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 700g çilek
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çubuk tarçın
  • 3-4 yemek kaşığı beyaz sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Çilek kompostosu için öncelikle çileklerimizi güzelce temizleyelim. Bunun için derin bir kabı su ile dolduralım.
  • İçerisine beyaz sirke ekleyerek karıştıralım.
  • Çileklerimizin yeşil kısımlarını bıçak yardımı ile keselim ve sirkeli su içerisine alalım.
  • Tüm çileklerimizi sirkeli su içerisine aldıktan sonra 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda çileklerimizi süzgece alalım ve sudan geçirelim.
  • Daha sonra uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım.
  • Ocağın altını açalım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan şerbete çilekleri ve çubuk tarçını ilave ederek çileklerimiz hafif diri kalacak şekilde pişmeye bırakalım. Çileklerimizi çok fazla pişirip yumuşatırsak dağılacaklardır.
  • Ocaktan aldığımız kompostomuzu hemen tüketeceksek oda sıcaklığına gelmesi için bekletelim. Ardından dolaba kaldırarak soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan çilek kompostosunu kaselere alarak servis edelim. Eğer çilek kompostonuzu kışlık olarak hazırlayacaksanız kaynar haldeyken kavanozlara doldurmalı ve kapaklarını sıkıca kapatarak saklamalısınız. Afiyet olsun!

Küllü Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle fırınımızı 160 dereceye hazırlayalım.
  • Derince kabımıza margarin,sıvı yağ ve pudra şekerimizi ekleyip krema kıvamı olana kadar karıştıralım.
  • Daha sonra elimize yapışmayana kadar yavaş yavaş un ve 4 kaşık nişastamızı ekleyerek yoğuralım. Kıvamı tutunca vaktiniz varsa 15 dk dolapta bekletebiliriz.
  • Daha sonrasında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim.
  • Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırınımıza verelim. Yaklaşık 15 dk kontrollü pişirelim. Eğer üzeri ve altı hafif pembeleşmişse yeterlidir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyelerimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra 2 tatlı kaşığı tarçın ve yarım su bardağı pudra şekerini karıştırdığımız kabımıza teker teker kurabiyeyi bulayalım.
  • Not: kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekeri ve tarçını tutmaz ilk sıcaklıktan hemen sonra bulamalıyız.

    • Küllü kurabiyemiz hazır afiyet şifa olsun 

2 Ağustos 2022 Salı

Saya Çöreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-4,5 su bardağı un (Kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

İçine sürmek için;

  • 100 gram tereyağ (Eritilmiş)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz, 4 ya da 5 bezeye ayırıyoruz, 10 dk kadar üzerini kapatıp dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen bezeleri merdane yardımıyla açıyoruz, eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karıştırıyoruz, açtığımız bezelerin arasına sürüp üst üste koyuyoruz en üste koyduğumuz hamurun üzerini yağlamıyoruz.
  • Biraz dinlendirip açtığımız hamurları tek parça halinde tezgaha alıyoruz, merdane yardımıyla biraz daha büyütüp, kalan tereyağ üzerine döküyoruz, rulo şeklinde sarıyoruz, içe doğru yuvarlak şekilde sarıp yarım saat kadar üzerini kapatıp dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru fırın kağıdının üzerinde yuvarlak ya da kare şekilde açıyoruz, üzerine bıçak yardımıyla çizikler atıyoruz, yumurta sarısı sürüyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz, çıkınca ilk sıcağı çıktığında servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Yoğurtlu, Hardallı, Havuç Salatası Tarifi

 


Malzemeler

  • 6 tane soyulup yıkanıp rendelenmiş havuç
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Üzeri için:

    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 çay bardağı iri parçalanmış fındık
    • Pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Havucu ve sıvı yağı bir tavaya koyup soteleyin.
    • Havuçlar soğuyunca sarımsak, mayonez, hardal, tuz ve yoğurtla karıştırın.
    • Servis tabağına koyun.
    • Tereyağını eritin.
    • Eriyen tereyağına fındıkları ekleyip güzelce kavurun.
    • Kavrulmaya başlayınca pul biberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
    • Servis tabağındaki havucun üzerine bolca dökün.Şifa olsun.



Mercimek Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı (200 ml) kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (Yoksa ayçiçek yağı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 lt sıcak su + 500 ml
  • 2 kaşık et suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimek 3 defa sudan geçirilerek güzelce yıkanır ve tencereye alınır.
  • Üzerine havuç, patates ,sarımsak ve soğan küçük küçük doğranarak eklenir, sıvı yağ salça tuz nane ve et suyu eklenerek hepsi bir tencereye eklenir.
  • En son sıcak suyumuzu ekleyerek bir iki defa karıştırarak pişirmeye başlayalım 15 dk sonra biraz suyunu çekmiş olacaktır 500 ml su daha ekleyelim eğer çorba size katı geldiyse kendinize göre biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Bir saat boyunca çorbamızı kısık ateşte pişirelim ve en son piştikten sonra da blendırdan geçirelim limonla servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :) tam bir şifa deposu olan mercimek çorbamız hazır ;)